Р І ШЕНН Я


Скачати 54.73 Kb.
Назва Р І ШЕНН Я
Дата 25.04.2013
Розмір 54.73 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Право > Документи


Проект

Р І Ш Е Н Н Я


колегії управління освіти і науки облдержадміністрації

від____________2011 року №______

Про стан та завдання щодо


профілактики учнівських

правопорушень та злочинності
Заслухавши інформацію заступника начальника управління освіти і науки облдержадміністрації Липовецької О.Г. з даного питання, колегія відмічає, що в області проводиться робота щодо попередження учнівської злочинності та правопорушень, поширення алкоголізму, наркоманії в дитячому та молодіжному середовищі.

Практична робота установ та закладів освіти сприяла зниженню у ряді районів та міст області злочинності серед учнів загальноосвітніх навчальних закладів. Тенденція до зниження учнівської злочинності має місце у Андрушівському, Бердичівському, Ємільчинському, Овруцькому, Чуднівському районах, місті Малині.

Однак стан справ суттєво не покращився. В цілому по області має місце зростання рівня учнівської злочинності у 1,5 раза у порівнянні з відповідним періодом минулого року.

Продовжують поширюватись прояви пияцтва, наркоманії, токсикоманії серед учнівської молоді.

На облік підрозділів кримінальної міліції взято 240 учнів загальноосвітніх навчальних закладів та 107 – професійно-технічних навчальних закладів. 579 неповнолітніх скоїли адмінправопорушення.

Мають місце випадки неналежного виконання педагогічними працівниками закладів освіти ст. 56 Закону України “Про освіту” щодо проведення виховної роботи серед учнів, особливо тих, які схильні до правопорушень. Не відповідає нормативам фактична кількість психологів та соціальних педагогів у загальноосвітніх навчальних закладах, що не сприяє проведенню якісної виховної роботи з учнями, вивченню їх психофізичного розвитку, мотивів поведінки та корекції з урахуванням індивідуальних особливостей.

Станом на 01.11.2011 року 12 дітей шкільного віку не залучені до навчання.

Малоєфективною залишається робота установ та закладів освіти по профілактиці алкоголізму та наркоманії в учнівському середовищі. Протягом 9 місяців правоохоронними органами затримано 238 підлітків за появу у громадських місцях у нетверезому стані, 83 особи

притягнено до адміністративної відповідальності за доведення неповнолітніх до сп’яніння, 62 – за продаж неповнолітнім алкогольних напоїв та тютюнових виробів. 11 учнів загальноосвітніх навчальних закладів та 8 професійно-технічних навчальних закладів скоїли злочини у стані алкогольного сп’яніння, 7 – затримані за незаконне зберігання наркотичних засобів. 68 підлітків потерпіли від тих чи інших злочинів. 7 неповнолітніх вчинили суїциди.

На криміногенну ситуацію в підлітковому середовищі все більше впливає незайнятість неповнолітніх в позаурочний та позанавчальний час. Проте через відсутність належного фінансування не набуває розвитку мережа гуртків у позашкільних навчальних закладах м. Новограда-Волинського, Ємільчинського, Коростенського, Олевського, Любарського, Лугинського, Овруцького, Романівського, Народицького районів.

Пасивною є діяльність педагогічних колективів до залучення дітей з девіантною поведінкою до гурткової роботи та занять у позашкільних навчальних закладах. Згідно поданої управлінню освіти і науки облдержадміністрації оперативної інформації, станом на 1 листопада 2011 року всього від 2-х до 5-ти учнів з девіантною поведінкою залучено до роботи в гуртках позашкільних навчальних закладів у Брусилівському, Ємільчинському, Овруцькому, Олевському, Червоноармійському районах.

Враховуючи викладене, колегія ухвалює:

1. Доповідну записку про стан та завдання щодо профілактики учнівських правопорушень та злочинності надіслати до районних, міських відділів(управлінь) освіти для аналізу та усунення наявних недоліків (додається).

2. Відділам управління: загальної середньої та дошкільної освіти, інтернатних закладів та соціального захисту, вищої та професійно-технічної освіти:

2.1.Вжити заходів щодо повної реалізації обласної Комплексної програми профілактики злочинності у Житомирській області на 2011-2015 роки.

          2.2. Забезпечити дієвий контроль за діяльністю підпорядкованих установ та закладів освіти з питань профілактики дитячої бездоглядності, правопорушень та злочинності серед учнівської та студентської молоді.

3. Начальникам районних, міських відділів (управлінь) освіти, керівникам закладів освіти:

3.1.Вжити вичерпних заходів щодо забезпечення дотримання законодавства України в частині здобуття неповнолітніми повної загальної середньої освіти.

3.2. Проводити щомісячно моніторинг стану злочинності та правопорушень серед неповнолітніх, узагальнювати його результати і розробити рекомендації щодо поліпшення превентивно-профілактичної роботи з попередження дитячої та підліткової злочинності, негативних звичок та проявів насильства й жорстокості.

3.3. Вжити заходів щодо виконання вимог ст. ст. 21, 22 Закону України “Про освіту” в частині забезпечення навчальних закладів працівниками психологічної служби. Створити належні умови для підвищення рівня психолого-педагогічного супроводу дітей та підлітків “групи ризику”.

3.4.Підвищити рівень міжвідомчої співпраці органів освіти з підрозділами кримінальної міліції у справах дітей, службами у справах дітей, іншими органами і установами, які здійснюють профілактику злочинності неповнолітніх, дитячої бездоглядності та безпритульності.

3.5. Посилити контроль за обмеженням доступу неповнолітніх до Інтернет-ресурсів забороненого змісту.

3.6. Створити належні умови для забезпечення змістовного дозвілля та зайнятості дітей та учнівської молоді в позаурочний час шляхом створення умов для здобуття позашкільної освіти, розвитку мережі гуртків, спортивних секцій у навчальних закладах. Не допускати закриття, ліквідації, об’єднання позашкільних навчальних закладів.

3.7. Забезпечити систематичну профілактичну, просвітницьку роботу в навчальних закладах з питань формування здорового способу життя, запобігання вживанню алкогольних напоїв, наркотичних засобів дітьми та учнівською молоддю.

3.8. У тижневий термін проаналізувати причини підвищення рівня злочинності серед неповнолітніх у розрізі кожного району, міста, навчальних закладів, розробити та впровадити дієві заходи щодо попередження протиправних проявів серед дітей та підлітків.

3.9. Вжити вичерпних заходів щодо попередження випадків насильства, жорстокого поводження з дітьми. Про виявлені випадки насильства, жорстокого поводження з дітьми інформувати в установленому порядку управління освіти і науки облдержадміністрації, служби у справах дітей.

3.10. Упродовж листопада-грудня 2011 року проаналізувати якість роботи педагогічних колективів з питань внутрішкільного обліку учнів, які систематично пропускають уроки без поважних причин, грубо або неодноразово порушують правила поведінки, вчинили антигромадські дії, схильні до вживання наркотичних засобів чи спиртних напоїв, перебувають на обліку в підрозділах кримінальної міліції у справах дітей.

3.11. Здійснювати профілактичні заходи з попередження суїцидів серед неповнолітніх, поліпшити профілактичну роботу з учнями, які мають ознаки суїцидальної поведінки.

3.12. Вивчати та запроваджувати кращий досвід роботи навчальних закладів області, України з питань профілактики учнівських правопорушень, злочинності. Продовжити роботу по створенню відповідних картотек передового педагогічного досвіду.

4. Обласному інституту післядипломної педагогічної освіти (Якухно І.І.):

4.1. У 2011-2012 навчальному році розробити та впроваджувати в практику роботи навчальних закладів програми й методики, спрямовані на формування правосвідомої поведінки неповнолітніх; надавати методичну допомогу педагогічним працівникам навчальних закладів у питаннях організації профілактичної роботи з дітьми та учнівською молоддю.

4.2. Передбачити у навчальних планах курсів підвищення кваліфікації спецкурси, окремі теми, семінари-практикуми з питань профілактики учнівської злочинності, правопорушень, інших негативних проявів у молодіжному середовищі, превентивної освіти та виховання.

4.3. Центру практичної психології і соціальної роботи ОІППО у місячний термін вивчити ефективність психологічного супроводу процесу виховання у навчальних закладах області.

5. Контроль за виконанням рішення колегії покласти на заступників начальника управління Липовецьку О.Г., Костюченка М.В.

Голова колегії,

начальник управління

освіти і науки О.В.Пастовенський


Схожі:

Р І ШЕНН Я
Про затвердження міської комплексної програми Оздоровлення та відпочинок дітей м. Нікополь
Р І ШЕНН Я
Про затвердження міської комплексної програми «Соціальна підтримка сім’ї, дітей та молоді на 2013 -2017 роки»
Р І ШЕНН Я
Про створення тимчасової спеціальної комісії міської ради з вивчення питань, пов’язаних з розслідуванням резонансних злочинів
СИНЕЛЬНИКІВСЬКА МІСЬКА РАДА ВИКОНАВЧИЙ КОМІТЕТ Р І ШЕНН Я
В результаті виконання завдань програми досягнуто позитивні тенденції на ринку праці міста
Р І ШЕНН Я
...
Р І ШЕНН Я іменем    України
Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у складі
Р І ШЕНН Я
Керуючись Законом України „Про місцеве самоврядування в Україні”, статутом територіальної громади м. Синельникового, виконавчий комітет...
СИНЕЛЬНИКІВСЬКА МІСЬКА РАДА ВИКОНАВЧИЙ КОМІТЕТ Р І ШЕНН Я
Синельникове 1988-1995 років народження на строкову військову службу у жовтні-листопаді 2013 року
СИНЕЛЬНИКІВСЬКА МІСЬКА РАДА ВИКОНАВЧИЙ КОМІТЕТ Р І ШЕНН Я
Синельникове 1988-1995 років народження на строкову військову службу у квітні-травні 2013 року
Р І ШЕНН Я
Про продовження терміну роботи тимчасової спеціальної комісії міської ради з вивчення питань, пов’язаних з наданням послуг з газопостачання...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка