Щодо державної реєстрації права власності на нерухоме майно з видачею свідоцтва про право власності на нерухоме майно


Скачати 28.58 Kb.
Назва Щодо державної реєстрації права власності на нерухоме майно з видачею свідоцтва про право власності на нерухоме майно
Дата 24.04.2013
Розмір 28.58 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Право > Документи
Щодо державної реєстрації права
власності на нерухоме майно
з видачею свідоцтва про право
власності на нерухоме майно


Державна реєстраційна служба у зв’язку з численними зверненнями стосовно проведення державної реєстрації речових прав на нерухоме майно з видачею свідоцтва про право власності на нерухоме майно просить доводить до відома наступну інформацію.

Загальний порядок проведення державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень (далі – державна реєстрація прав) визначений частиною першою статті 15 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» (далі – Закон).

Так, державна реєстрація прав проводиться в такому порядку:

  1. прийняття і перевірка документів, що подаються для державної реєстрації прав, реєстрація заяви;

  2. встановлення факту відсутності підстав для відмови в державній реєстрації прав, зупинення розгляду заяви про державну реєстрацію прав та/або їх обтяжень;

  3. прийняття рішення про державну реєстрацію прав, відмову в ній або зупинення державної реєстрації;

  4. внесення записів до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно (далі – Державний реєстр прав);

  5. видача свідоцтва про право власності на нерухоме майно у випадках, встановлених статтею 18 цього Закону;

  6. надання витягів з Державного реєстру прав про зареєстровані права та/або їх обтяження.

Згідно з частиною першою статті 19 державна реєстрація прав проводиться на підставі, зокрема свідоцтв про право власності на нерухоме майно, виданих відповідно до вимог цього Закону.

Перелік випадків, за наявності яких видається свідоцтво про право власності на нерухоме майно, що підтверджує виникнення права власності при здійсненні державної реєстрації прав, визначено статтею 18 Закону.

Тобто Законом передбачено, що державна реєстрація прав проводиться на підставі свідоцтв про право власності на нерухоме майно, що підтверджує виникнення права власності.

Особливості державної реєстрації прав на підставі свідоцтва про право власності на нерухоме майно визначається Порядком державної реєстрації на нерухоме майно та їх обтяжень, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 22 червня 2011 року № 703 (далі – Порядок), пунктом 42 якого передбачено, що державний реєстратор прав на нерухоме майно (далі – державний реєстратор) у встановлених законом випадках за результатами розгляду заяви про державну реєстрацію видає свідоцтво про право власності на нерухоме майно, на підставі якого проводить державну реєстрацію права власності на нерухоме майно.

Згідно з пунктом 16 Порядку державний реєстратор приймає рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень за результатами розгляду заяви про державну реєстрацію та документів, необхідних для її проведення.

Відповідно до пункту 35 Порядку ведення Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26 жовтня 2011 року № 1141 (далі – Порядок ведення), державний реєстратор за результатом розгляду заяви про державну реєстрацію прав та їх обтяжень оформляє свідоцтво про право власності на нерухоме майно, якому присвоюється індексний номер, фіксується дата та час його формування.

З аналізу наведених норм Закону, Порядку та Порядку ведення вбачається, що державний реєстратор приймає рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень на підставі документів, визначених у статті 19 Закону, у тому числі на підставі свідоцтва про право власності на нерухоме майно, яке оформлює за результатом розгляду заяви та доданих до неї документів, тобто перед прийняттям відповідного рішення.

При цьому, відповідно до статті 26 Закону та пункту 16 Порядку ведення на підставі прийнятого рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень державний реєстратор відкриває розділ Державного реєстру прав та/або вносить записи до Державного реєстру прав, а не видає свідоцтво про право власності на нерухоме майно.

Звісно ж, що для споживача реєстраційних послуг, тобто власника нерухомого майна, результатом проведення відповідних реєстраційних дій державним реєстратором є видача свідоцтва про право власності на нерухоме майно та витягу з Державного реєстру прав про зареєстровані права та/або їх обтяження, що і знайшло своє відображення у підпунктах 5 та 6 частини першої статті 15 Закону.

Схожі:

Документи, необхідні для проведення державної реєстрації речових...
...
МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ стосовно об’єктів нерухомого майна, права...
У випадках, передбачених законодавством України, встановлено необхідність проведення державної реєстрації речових прав на нерухоме...
Щодо державної реєстрації прав на підставі документів, за якими перехід...
Йно та їх обтяжень (далі – державна реєстрація прав) на підставі документів, за якими перехід права власності на нерухоме майно розпочався,...
СИНЕЛЬНИКІВСЬКА МІСЬКА РАДА
Синельникове, вул. Леніна, 185 з державної до комунальної власності, Тимчасове положення про порядок державної реєстрації права власності...
О.І. Смик Про оформлення права власності на будівлю
«Про виготовлення інвентарних справ на об’єкти комунальної власності», керуючись Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні»,...
МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ стосовно суб’єктів, які мають право на отримання...
Наказ Міністерства юстиції від 23. 03. 2009 №525/5 ’’Про затвердження Методичних рекомендацій стосовно суб’єктів, які мають право...
Закону України “Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень”
Про затвердження Порядку державної реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень
ЗАТВЕРДЖУЮ Начальник реєстраційної служби Головного управління юстиції С. В. Передон
Послуга: державна реєстрація іншого речового права на нерухоме майно, обтяження права на нерухоме майно
ЗАТВЕРДЖУЮ Начальник реєстраційної служби Головного управління юстиції С. В. Передон
Послуга: державна реєстрація іншого речового права на нерухоме майно, обтяження права на нерухоме майно
ЗАТВЕРДЖУЮ Начальник реєстраційної служби Головного управління юстиції С. В. Передон
Послуга: державна реєстрація іншого речового права на нерухоме майно, обтяження права на нерухоме майно
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка