Аналітична довідка заІІ квартал 2011 року


Скачати 54.73 Kb.
Назва Аналітична довідка заІІ квартал 2011 року
Дата 23.04.2013
Розмір 54.73 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Право > Документи


Аналітична довідка заІІ квартал 2011 року


  1. Стан атмосферного повітря в регіоні


Спостереження за станом атмосферного повітря здійснюють Державна екологічна інспекція у Волинській області (спостереження за джерелами промислових викидів в атмосферу); обласний центр гідрометеорології (спостереження здійснюється на 3 стаціонарних постах спостереження м.Луцьк).

В ІІ кварталі 2011 року за даними спостереження на трьох стаціонарних постах, рівень забруднення атмосферного повітря в м.Луцьку перевищував середньомісячні концентрації по 3 інгредієнтах: двоокису азоту в 2,5 рази, фенолу в 1,2 рази та формальдегіду в 2,9 рази.

Випадків екстремального забруднення атмосферного повітря в м.Луцьку, за ІІ квартал 2011 року не встановлено.


  1. Викиди забруднюючих речовин стаціонарними джерелами

За даними Державної екологічної інспекції у Волинській області на протязі ІІ кварталу 2011 року було перевірено 4 підприємства області. Всього обстежено 20 джерела викиду по 8 інгрідієнтах. Перевищення гранично допустимих викидів виявлено на стаціонарних джерелах викидів ПАТ «Ковельські ковбаси» (по діоксиду азоту у 2 рази), ТзОВ «Кроноспан УА» (по оксиду вуглецю у 2 рази).

2. Стан водних об’єктів Волинської області

В результаті спостережень за станом поверхневих вод на річках Волинської області за ІІ квартал 2011 року, які були надані Державною екологічною інспекцією у Волинській області, Західно-Бузьким басейновим упралвнням водних було відібрано та проаналізовано 57 проби поверхневих вод.

Дослідження проводилися по річках: Західний Буг, Луга, Стир, Прип’ять, Турія, Пруднік, Путилівка, Вижівка, Серна, Копаївка, Студянка, Горинь.
Річка Західний Буг. Значний вплив на стан якості води річки Західний Буг мають забруднення, що потрапляють у річку із зворотними водами Львівської області та прилеглих до неї територій.

Протягом звітного кварталу річка контролювалась в 11 створах: с.Литовеж, м. Устилуг, с.Амбуків, с.Новогрузьке, с.Ягодин, с.Грабове, с.Забужжя, с.П’ятидні.

В даних створах виявлено забруднення по біохімічному споживанню кисню (БСК5) в 1,7 рази, нітритах в 4,8 рази, амонію сольовому в 2,7 рази та залізу загальному до 7 разів. Решта гідрохімічних показників знаходяться нижче норми гранично допустимої концентраці для водойм господарсько-побутового призначення..
Річка Луга. На забруднення річки Луга мають вплив стічні води населених пунктів Іваничі, Локачі, Павлівка та очисні споруди м. Володимир-Волинського.

Контроль якості води в річці проводився у 1 створ – 500 м вище КОС м. Володимир-Волинського УВКГ. За результатами дослідженнь концентрація по БСК5 вища від допустимих норм у 1,5 рази.
Річка Стир. На якість води річки Стир і створі вище міста мають вплив забруднення, які потрапляють з р. Іква (м. Дубно та смт. Млинів), а також стічні води , що переносяться з м. Бровари Львівської області.

Якість води у створі нижче міста зазнає впливу вод КП „Луцькводоканал”.

Кисневий режим річки задовільний. Протягом кварталу виявлено забруднення води у 2 створах нітратами до 4,2 рази, залізом загальним до 2 раз, амонієм сольовим до 4,5 разів. БСК5 перевищило ГДК в 1,1 рази.
Річка Припять. Забруднення води річки Прип’ять в пункті спостереження с. Річиця обумовлюють стічні води смт.Ратно та госпобутових стоків прилеглих населених пунктів.

Вміст розчиненого кисню в межах 7,36 мг/дм3.

Контроль якості річки проводився в 1 створі с. Положево Шацького району.

В створі перевищення середньомісячних концентрацій не виявлено.
Річка Турія. На якість води р.Турія впливають стічні води УВКГ м.Ковель та смт.Турійськ.

Кисневий режим річки задовільний. Вміст кисню 8-10 мг/дм3 при нормі не нижче 4 мг/дм3.

Перевищення спостерігалось по БСК5 в 3,2 рази. до 2,5 рази в створі с.Затурці Локачинського району.
Річка Пруднік. На забруднення р. Пруднік мають вплив очисні споруди КП Дубищенського ЖКГ. Контроль якості води проводився в створі 500 м вище та нижче скиду КОС КП Дубищенське ЖКГ. Перевищили гранично-допустимий рівень нітрити у 6,6 рази у створі вище скиду з КОС.

Річка Путилівка. Протягом IІ кварталу спостереження велися в 3 створах , розташованих в смт. Цумань, вище Цуманського ВУЖКГ та КОС КП „Ківерціводоканал” (смт.Олика), каналізаційно-очисні споруди, яких і мають основний вплив на річку.

Перевищення виявлено в створі смт. Цумань нижче випуску з КОС по амонію сольовому в 2.3 раз, а також в створі вище випуску КОС КП «Ківерціводоканал» по амонію сольовому в 1,2 рази та нітритах у 2,2 рази.
Річка Вижівка. Основний вплив на річку здійснюють очисні споруди Старовижівського та Ратнівського ВУЖКГ.

В створі вище випуску КОС Старовижівського ВУЖКГ в результаті перевірки виявлено перевищення по фосфатах в 1,8 рази. У створі вище випуску КОС Ратнівського ВУЖКГ по БСК5 в 1,5 рази.
Річка Копаївка. Організованих джерел на р.Копаївка немає. На якість води можуть впливати змиви з сільгоспугідь та забруднення приватного сектора.

Перевищили рівень ГДК в створі с. Піща не виявлено.
Річка Горинь. На якість води р.Горинь мають вплив КОС с/п «Пролісок».У створі вище випуску КОС перевищення спостерігаються по нітритах в 4,9 рази та фосфатах в 2,4 рази. Решта гідрохімічних показників знаходяться в межах ГДК.
Перевищень гранично допустимих концентрацій забруднюючих речовин у воді річок Серна та Студянка дослідженнями не зафіксовано.
У ІІ кварталі 2011 року було досліджено воду із 12 озер області: Світязь, Святе, Чорне, Люцимер, Луки, Пісочне Шацького району, Пісочне Старовижівського району Соминець, Домашнє, Кримно та Турське. Встановлено перевищення по БСК5 від 1,1 до 1,5 ГДК у воді усіх озер, крім озера Пісочне Старовижівського району. Найвище у воді озера Чорне - 1,5 ГДК, найнижче – 1,1 ГДК у воді озера Луки.

Також зафіксовано перевищення по залізу у воді озер Святе (4,2 ГДК), Люцимер (4,2ГДК), Чорне (2ГДК), та по амонію сольовому у воді озера Турське (1,8 ГДК).

Для покращення екологічного стану річок області необхідно, перш за все, забезпечити ефективну роботу очисних споруд підприємств-забруднювачів Львівської та Волинської областей, а також провести необхідні роботи по реконструкції та модернізації діючих та будівництва нових каналізаційних очисних споруд.
3. Радіаційний стан
Спостереження за радіоактивним забрудненням атмосферного повітря здійснюється Волинським обласним центром з гідрометеорології. Перевищень радіоактивного забруднення атмосферного повітря за ІІ квартал 2011 року не виявлено, рівень природного фону становив в середньому від 9 до 12 мкР/год., що не перевищує гранично допустимий рівень Гамма-фону.

Спостереження за радіаційним забрудненням поверхневих вод у зонах впливу атомних станцій здійснює Рівненська гідрогеолого-меліоративни експедиція по пунктах спостереження в зоні Рівненської АЕС, що розташовані на території області на річках Турія, Стир, Західний Буг, Стохід. Кількість забруднення 90Sr та 137Cs коливаються в допустимих межах. Вміст 137Cs у воді не перевищує 3,0 Пки, що у 14 разів нижче норми для питної води. Вміст 137Cs неперевищує 0,26 Пки, що у 318 разів нижче норми.
4. Моніторинг відходів
Протягом ІI кварталу 2011 року, Державною екологічною інспекцією, було перевірено 148 об’єктів господарювання та надано 139 приписів. За виявлені порушення пред’явлено 4 позови на суму 5642,231 грн., притягнуто до адміністративної відповідальності 61 особу, накладено штраф на суму 10438 грн. (стягнуто 9707 грн).

В цілому по області виявлено 4 несанкціонованих сміттєзвалищ у Ковельському, Луцькому, Лубешівському районах та у м.Луцьку загальною площею 0,0667 га, об’єм накопичених на них відходів – 107 м3, протягом кварталу ліквідовані 3 виявлених сміттєзвалищ в об’ємі 7,0 м3.

За ІІ квартал пред’явлено 4 позови на суму 5642,2 грн, Всього притягнуто до адміністративної відповідальності 4 осіби, з загальною сумою накладених штрафів – 2550,0 грн.

В області залишилось завершити роботи щодо непридатних хімічних засобів захисту рослин у Камінь-Каширському районі, а саме: вивезення вже затарених ХЗЗР (4,5 тонн), старої тари, в якій розміщались перезатарені відходи та провести зачистку складу (всього біля 15 тонн).



Схожі:

Аналітична довідка за І квартал 2011 року
Спостереження за станом атмосферного повітря здійснюють Державна екологічна інспекція у Волинській області (спостереження за джерелами...
Аналітична довідка заІІІ квартал 2011 року
Спостереження за станом атмосферного повітря здійснюють Державна екологічна інспекція у Волинській області (спостереження за джерелами...
Аналітична довідка за І квартал 2010 року
...
Аналітична довідка за ІV квартал 2010 року
Спостереження за станом атмосферного повітря здійснюють Державна екологічна інспекція у Волинській області (спостереження за джерелами...
Аналітична довідка за ІV квартал 2012 року
Спостереження за станом атмосферного повітря здійснюють Державна екологічна інспекція у Волинській області (спостереження за джерелами...
Аналітична довідка за ІІІ квартал 2010 року
Спостереження за станом атмосферного повітря здійснюють Державна екологічна інспекція у Волинській області (спостереження за джерелами...
Аналітична довідка за ІІІ квартал 2012 року
Спостереження за станом атмосферного повітря здійснюють Державна екологічна інспекція у Волинській області (спостереження за джерелами...
ВИКОНАВЧИЙ КОМІТЕТ НІКОПОЛЬСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ
Розглянувши підсумки виконання бюджету міста за І квартал 2011 року, виконком міської ради відзначає, що за І квартал 2011 року до...
ПЛАН роботи виконавчого комітету Синельниківської міської ради на ІI квартал 2012 року
Про погодження звіту про виконання Програми соціально-економічного та культурного розвитку міста на 2011-2013 роки за І квартал 2012...
Аналітична довідка про роботу Новомиргородської районної державної...
У звітному періоді кількість звернень громадян Новомиргородського району до установ вищого рівня становить від загальної кількості...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка