Штефан М. Й., Заворотько П. П. Судове рішення


Скачати 0.73 Mb.
Назва Штефан М. Й., Заворотько П. П. Судове рішення
Сторінка 1/7
Дата 20.04.2013
Розмір 0.73 Mb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Право > Документи
  1   2   3   4   5   6   7
міністерство освіти І НАУКИ україни

національна юридична академія україни

імені ярослава мудрого

Завдання
до практичних занять

з навчальної дисципліни

складання процесуальних документів із цивільних справ”
для студентів 5 курсу денних факультетів

Харків

2006


Т е м а 1. ПРОЦЕСУАЛЬНІ АКТИ – ДОКУМЕНТИ

З ЦИВІЛЬНИХ СПРАВ
Питання до колоквіуму
1. Суть правосуддя в цивільних справах та поняття “цивільний процес” (“цивільне судочинство”).

2. Поняття, види і значення актів правосуддя – процесуальних документів з цивільних справ.

3. Процесуальні дії осіб, які беруть участь у справі, а також суду та їх процесуальне оформлення в цивільному процесі.

4. Судові рішення: вимоги до них та щодо їх процесуального оформлення (форма і зміст).

5. Законна сила судових рішень.

С п и с о к н о р м а т и в н и х а к т і в

т а л і т е р а т у р и
Цивільний процесуальний кодекс України / Відом. Верхов. Ради України, 2004, № 40 – 41 (продовж. у № 42). – Ст. 452.

Про судове рішення: Постанова Пленуму Верховного Суду України від 29.12.1976 р. № 11 (з відповідними змінами, внесеними постановами від 24.03.1981 р. № 4, від 25.12.1992 р. № 13 та від 25.05.1998 р. № 15) // Постанови Пленуму Верхов. Суду України з заг. питань суд. діяльності та в цивіл. справах. – К.: Юрінком Інтер, 2004.

Штефан М.Й., Заворотько П.П. Судове рішення. – К.: Київ. ун-т, 1971.

Гурвич М.А. Судебное решение. – М., 1976.

Проблемы науки гражданского процессуального права: Под ред. проф. В.В. Комарова. – Х.: Право, 2002.

Луспеник Д.Д. Настільна книга професійного судді при розгляді цивільних справ (складання судових процесуальних документів за новим ЦПК України). – Х.: Харків юрид., 2005.

Т е м а 2. ЗАЯВИ ОСІБ, ЯКІ БЕРУТЬ УЧАСТЬ

У СПРАВІ. СУДОВІ РІШЕННЯ В СТАДІЇ ВІДКРИТТЯ ПРОВАДЖЕННЯ У СПРАВІ
1. Лаврова працювала у ВАТ “Лісова ягода” бухгалтером. 17.01.2005 р. вона подала заяву про звільнення за угодою сторін з 19.03.2005 р., про що був виданий наказ. 12.02.2005 р. заяву про звільнення нею було відкликано, однак 19.03.2005 р. її до роботи не допустили.

Лаврова вважає своє звільнення та недопуск до роботи незаконним, оскільки ще до припинення з нею трудових відносин відкликала свою заяву про звільнення за угодою сторін, на що голова правління товариства дав усну згоду, крім того вона не була ознайомлена з наказом про звільнення.

Яким чином Лаврова може захистити свої права? На основі норм матеріального та процесуального права складіть відповідний документ, що містив би вимоги про поновлення на роботі, стягнення заборгованості із заробітної плати, середнього заробітку за час вимушеного прогулу та відшкодування моральної шкоди. На які засоби доказування потрібно посилатися позивачу?
Додаткові запитання
1. Які види й елементи позову?

2. Чи повинна (або чи може) Лаврова спочатку звернутися за вирішенням спору до КТС?

3. Чи вправі суд відмовити у відкритті провадження у справі за позовом Лаврової в разі пропуску нею строку позовної давності для звернення до суду, якщо вона не просить цей строк поновити?

4. Які існують способи захисту цивільних прав?
2. У березні 2006 р. заступник прокурора Київського району м. Харкова в інтересах Попової звернувся до суду із заявою про видачу судового наказу про стягнення з заводу “Поршень” на її користь нарахованої, але не виплаченої заробітної плати в сумі 3059 грн.

Складіть відповідну заяву.
Додаткові запитання
1. Чи вправі суд відмовити у прийнятті заяви про видачу судового наказу з посиланням на те, що прокурор не вправі подавати такі заяви в порядку наказного провадження?

2. З яких елементів складається заява про видачу судового наказу?

3. За якими вимогами судовий наказ може бути виданий?
3. Степаненко пред’явила позов до Овода про визнання батьківства та стягнення аліментів, посилаючись на те, що з відповідачем вони проживали в її будинку, вели спільне господарство, під час вагітності він турбувався про неї та придбав одяг для дитини, але напередодні народження дитини залишив її і не надає ніякої допомоги, заявляючи, що він не є батьком дитини.

З посиланням на норми матеріального і процесуального права складіть відповідний процесуальний документ. На які засоби доказування потрібно посилатися позивачці?
Додаткові запитання
1. Визначте коло осіб, які відповідно до ст. 3 ЦПК України мають право подати відповідний позов?

2. Яка відмінність між визнанням батьківства в позовному провадженні від встановлення факту визнання батьківства і факту батьківства в порядку окремого провадження?
4. Марченко, 1948 р. народження, проживає в квартирі № 10 по вул. Павлова, 26 разом із братом Котовим. Після трагічної загибелі її чоловіка вона захворіла на психічну хворобу і з 14.01.2005 р. перебуває на обліку в психоневрологічному диспансері № 3 м. Харкова. Оскільки вона не розуміє значення своїх дій та не може ними керувати, Котов звернувся до адвоката з проханням роз’яснити порядок встановлення опіки над Марченко.

Яку відповідь адвокат повинен дати Котову? Складіть від його імені відповідний документ.
Додаткові запитання
1. Як має вчинити суд, якщо Котов не заявить клопотання про призначення судово-психіатричної експертизи?

2. До якого виду провадження належить розгляд відповідної заяви та в чому її особливість?
5. Рябов звернувся до суду з позовом до прокурора Ленінського району м. Харкова про визнання його дій неправомірними та відшкодування моральної шкоди і судових витрат. Позивач зазначив, що 14.07.2005 р. звернувся до прокурора району із заявою про порушення кримінальної справи за самоуправство відносно Теплової, яка самовільно зайняла його частку земельної ділянки. Однак прокурор у встановлений строк у процесуальному порядку не розглянув його заяви та не виніс відповідної постанови, а листом дав відповідь, що він вправі звернутися до суду для вирішення земельного спору.

Складіть ухвалу про відмову у відкритті провадження у справі на підставі п. 1 ч. 2 ст. 122 ЦПК України з роз’ясненням Рябову, до якого суду він вправі звернутися.
Додаткові запитання
1. Що таке судова юрисдикція та які види судових юрисдикцій існують? Що є предметною компетенцією кожного з видів судової юрисдикції?

2. Які обставини складають передумови права на звернення до суду за судовим захистом?

3. Які ще (крім наведеного прикладу) існують підстави для відмови у відкритті провадження у справі?

6. Рябошапка звернувся до суду з позовом до своєї колишньої невістки Тищенко про визнання її такою, що втратила право користування жилим приміщенням, оскільки остання понад два роки без поважних на те причин не проживає у квартирі № 2 по вул. Блюхера, 1 в м. Харкові. При поданні позову позивач не сплатив судовий збір та витрати на інформаційно-технічне забезпечення, а в позовній заяві не вказав місце проживання відповідачки, зазначивши, що йому воно не відоме; не навів та не надав доказів, що підтверджують вимоги; не притяг до участі у справі (на зазначив у позові) власника будинку (балансоутримувача).

Як має діяти суд? Складіть відповідну ухвалу. Як повинен поступити суддя в разі виконання позивачем вказівок суду і в разі їх невиконання? Складіть відповідні процесуальні акти.
Додаткові запитання
1. Що обов’язково повинна містити в собі позовна заява?

2. Які обставини визначають порядок реалізації права на звернення до суду з позовом?
7. ЗАТ “Трубний завод” пред’явило до суду позов до Гонтаренка про відшкодування матеріальної і моральної шкоди, завданої внаслідок взаємодії джерел підвищеної небезпеки, посилаючись на те, що винним у ДТП є відповідач, який порушив пп. 12.1, 13.1 Правил дорожнього руху України та визнаний винним постановою суду за правилами КпАП України.

Складіть ухвалу про відкриття провадження у справі.
Додаткові запитання
1. Чи має якесь процесуальне значення для позивача наявність постанови суду про притягнення Гонтаренка до адміністративної відповідальності за порушення Правил дорожнього руху України?

2. У який термін суд повинен вирішити питання про відкриття або відмову у відкритті провадження у справі?

3. Яка різниця в правових наслідках між ухвалою про відмову у відкритті провадження у справі і ухвалою про повернення позовної заяви?
8. Тополев пред’явив позов до Тополевої про розірвання шлюбу та поділ спільного майна, набутого за час шлюбу, крім цього він просив відстрочити сплату судового збору за позов про поділ майна подружжя, посилаючись на тяжкий матеріальний стан. Тополева пред’явила зустрічний позов про стягнення аліментів на двох неповнолітніх дітей та просила позови об’єднати в одне провадження.

Як повинен вчинити суд? Складіть відповідні ухвали за заявами Тополевої та Тополева.
Додаткові запитання
1. Які правила пред’явлення зустрічного позову?

2. Які ще, крім пред’явлення зустрічного позову, є способи захисту прав відповідача?

3. Чи вплинуло б на процесуальні дії судді при об’єднанні позовів наявність за позовом Тополева про поділ майна подружжя в якості третьої особи без самостійних вимог його матері, яка давала йому особисті кошти на придбання деяких речей?

4. Яка відмінність між розірванням шлюбу в позовному провадженні від розірвання шлюбу за заявою подружжя в порядку окремого провадження (ч. 3 ст. 234 ЦПК України) та від встановлення факту розірвання шлюбу (п. 4 ст. 256 ЦПК України)?
Т е м а 3. СУДОВІ РІШЕННЯ В СТАДІЇ ПРОВАДЖЕННЯ У СПРАВІ ДО СУДОВОГО РОЗГЛЯДУ
9. До Жовтневого районного суду м. Харкова надійшла позовна заява Сидорова до Сидорової про оспорювання батьківства.

Позивач зазначав, що 03.04.2004 р. зареєстрував шлюб з відповідачкою по справі, з якою раніше підтримував дружні стосунки. 25.11.2004 р. вона народила дочку Олену. Сидоров вважає, що не є батьком цієї дитини, оскільки, згідно з амбулаторною картою про народження, вона народилась дев’ятимісячною і можливий час її зачаття вказано з 1 по 14 січня 2004 р.

На той час він не був з відповідачкою в шлюбі, до того ж перебував на зимовій сесії у Вищому технічному училищі ім. Баумана в м. Москві.

Яка мета попереднього судового засідання? Визначте зміст підготовки справи до судового розгляду. Складіть ухвалу попереднього судового засідання та відповідний протокол судового засідання.
Додаткові запитання
1. У який строк суддя повинен провести попереднє судове засідання та чи можливо його відкласти? Який порядок проведення попереднього судового засідання?

2. Чи по всіх категоріях справ є обов’язковим проведення попереднього судового засідання, а також після скасування ухваленого рішення суду з направленням справи на новий судовий розгляд?
10. Пащенко звернулась до Ленінського районного суду м. Харкова з позовом до Петрова про реальний поділ будинку та визначення порядку користування земельною ділянкою. Вона зазначала, що є власником 1/3 частини будинку № 16 по вул. Соціалістичній в м. Харкові, 1/3 частина будинку належить її брату Петренку, а ще 1/3 – її сестрі Назаренко. З сестрою у неї нормальні відносини, і вона позову до неї не заявляє.

З братом виникли суперечки з приводу користування жилими кімнатами будинку та земельною ділянкою. Посилаючись на вказані обставини, позивачка просила суд провести реальний поділ будинку в натурі і виділити їй, згідно з планом, кімнати: 1-4 – жилою площею 16 кв.м., 1-7 – жилою площею 12 кв.м. та 1-8 – кухню і визначити порядок користування земельною ділянкою.

Як має діяти суддя при підготовці цієї справи до розгляду? Складіть відповідний процесуальний документ.
Додаткові запитання
1. Чи може суд без проведення відповідної експертизи (якої саме?) вирішити спір по суті? Як вчинити суду, якщо сторони не заявляють клопотання про призначення експертизи?

2. Які процесуальні права мають сторони в стадії провадження до судового розгляду?
11. Долгова звернулася до суду з позовом до Борисової про визнання недійсною угоди дарування будинку № 3 по вул. Тарасовській м. Харкова, посилаючись на те, що під час підписання відповідного договору була хворою і не розуміла значення своїх дій. У зв’язку з тим, що вказаний жилий будинок згодом був куплений Кірєєвою, відповідачка заявила клопотання про притягнення останньої до участі у справі в якості третьої особи на її стороні.

Яке процесуальне судове рішення повинен прийняти суд? Складіть відповідну ухвалу.
Додаткові запитання
1. На які види поділяються треті особи і яка між ними різниця?

2. Чи може Кірєєва пред’явити зустрічний позов про визнання її добросовісним набувачем будинку та чи є в цивільному законодавстві такий спосіб захисту цивільних прав?
12. Олійник звернулася до суду із заявою про оголошення її чоловіка Олійника померлим, посилаючись на те, що понад шість років тому він виїхав на заробітки в район Далекого Сходу (РФ) і з того часу від нього немає ніяких відомостей. Проведені нею пошуки вказують на те, що він помер по дорозі до м. Владивостока, оскільки потяг “Москва-Владивосток” зазнав катастрофи, внаслідок чого деякі тіла ідентифікувати було неможливо. Оскільки свідки цієї події Травкін та Топова, з якими її чоловік виїжджав на заробітки, найближчим часом знову виїжджають працювати за кордон, заявник заявила клопотання про негайний їх допит у якості свідків у порядку забезпечення доказів.

Які процесуальні дії слід провести судді в стадії підготовки цієї справи до судового розгляду? Складіть відповідну ухвалу щодо заяви Олійник.
Додаткові запитання
1. Чи є різниця в процесуальних діях судді щодо змагальності та диспозитивності цивільного процесу в позовному та окремому провадженнях?

2. Чи є різниця між оголошенням фізичної особи померлою та встановленням факту смерті особи?

3. Які дії суду в разі появи фізичної особи, яку було оголошено померлою?
13. У грудні 2005 р. Герасимов звернувся до суду з позовом до Полякова про відшкодування матеріальної шкоди в розмірі 1000 грн та моральної шкоди в розмірі 50 000 грн, завданої внаслідок дорожньо-транспортної пригоди, в якій винним визнано відповідача. У ході проведення попереднього судового засідання позивач у порядку забезпечення позову подав заяву, в якій просив накласти арешт на автомобіль відповідача, приблизною вартістю 15 000 грн, однокімнатну квартиру, приблизною вартістю 20 000 грн та на майно АТ “Сузір’я”, одним із власників якого є відповідач. Відповідач проти задоволення клопотання про забезпечення позову заперечував, мотивуючи це тим, що позов не визнає, а забезпечувати позов немайнового характеру (відшкодування моральної шкоди, яка безпідставно значно вища майнової шкоди) законом не передбачено.

Визначте підстави для забезпечення позову. Складіть відповідний процесуальний документ.
Додаткові запитання
1. Який порядок розгляду заяви про забезпечення позову? Яка різниця між процедурою забезпечення позову в порядку реалізації п. 7 ч. 6 ст. 130 ЦПК України та ст. 153 ЦПК України?

2. На що не допускається вжиття заходів забезпечення позову та чому?

3. Чи може суд в інтересах позивача за своєю ініціативою забезпечити позов, особливо у справах про стягнення аліментів, зарплати?
14. У травні 2006 р. Борисов та інші акціонери звернулися до суду з позовом до АТ “Продукти-Сервіс” про визнання недійсним рішення загальних зборів акціонерного товариства від 31.03.2006 р. про додатковий випуск акцій та про внесення змін до Статуту товариства. У порядку забезпечення позову до вирішення спору по суті просили: 1) АТ – заборонити проводити збори акціонерів; 2) спостережній раді АТ – здійснювати будь-які дії відповідно до повноважень, наданих їй Законом України “Про господарські товариства”, Статутом товариства та оспореним рішенням загальних зборів від 31.03.2006 р.; 3) АКБ “Мегабанк” – проводити дії, пов’язані з організацією та проведенням загальних зборів акціонерів АТ.

Визначте підстави забезпечення позову. Складіть відповідний процесуальний документ.
Додаткові запитання
1. Чи встановлені законом певні вимоги до змісту заяви про забезпечення позову та які дії суду, якщо така заява не відповідає цим вимогам закону (у разі їх наявності)?

2. Чи можна замінити вид забезпечення позову та які існують способи оскарження такої ухвали?
  1   2   3   4   5   6   7

Схожі:

А дипломатичне; б рекламне; в судове; г військове
Жанри та види ораторського мистецтва, вимоги до змісту та запису промови. Оратор та аудиторія
1. Зміни (призначено або звільнено)
Назва уповноваженого органу емітента, який прийняв рішення про зміну складу посадових осіб, дата прийняття рішення, зміст такого...
План Поняття і види актів суду першої інстанції. Відмінність рішення...
Негайне виконання рішення суду, визначення порядку виконання, надання відстрочки і розстрочки виконання рішення. Звернення рішення...
ДОКАЗУВАННЯ В ЦИВІЛЬНОМУ СУДОЧИНСТВІ
Таким чином, судове доказування це процесуальна діяльність сторін та інших осіб, які беруть участь у справі, яка за своєю суттю зводиться...
Ідентифікаційний код за ЄДРПОУ емітента
Назва уповноваженого органу емітента, який прийняв рішення про зміну складу посадових осіб, дата прийняття рішення, зміст такого...
1. Загальна характеристика провадження у справі до судового розгляду
України також передбачає не обов'язок, а право судді проводити попереднє судове засідання (п. 4 ч. 2 ст. 110 КАС). Питання про необхідність...
Рішення, прийняті на засіданні
Про внесення доповнень до рішення виконавчого комітету Нікопольської міської ради від 16. 01. 2008 №3
Заняття №1
Мета: Формування умінь в учнів приймати самостійні рішення, освоєння алгоритму ухвалення рішення з метою його застосування при виборі...
СТАН ВИКОНАННЯ УКРАЇНОЮ РІШЕННЯ Третьої НАРАДИ СТОРІН ОРГУСЬКОЇ КОНВЕНЦІЇ
Україною своїх зобов’язань по Конвенції, яким повторно констатовано, що Україна порушує вимоги Конвенції, не бере участі в достатній...
Я Тексти лекцій (для студентів усіх форм навчання за напрямами підготовки...
Політична економія: Тексти лекцій (для студентів усіх форм навчання за напрямами підготовки 030504 «Економіка підприємства», 030509...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка