До [назва суду] Позивач: [ім'я позивача]


Скачати 49.51 Kb.
Назва До [назва суду] Позивач: [ім'я позивача]
Дата 19.04.2013
Розмір 49.51 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Право > Документи
До [назва суду]

Позивач: [ім'я позивача]

[повна адреса позивача, індекс]

тел.: [номер телефону]

 Відповідачі: [ім'я підсудного]

[повна адреса відповідача, індекс]

тел.: [номер телефону]

[назва страхової компанії]

[повна адреса відповідача, індекс]

тел.: [номер телефону]

 [якщо номери засобів зв’язку невідомі, доцільно зазначити: "(номери засобів зв’язку невідомі)"]

 ПОЗОВНА ЗАЯВА

про відшкодування матеріальної та моральної шкоди, заподіяної злочином

(в порядку ст. 50 КПК України)

[Дата] мала місце дорожньо-транспортна пригода (далі – ДТП), в якій я зазнав тілесних ушкоджень. Внаслідок цього мені довелось лікуватися і придбавати ліки на лікування, що завдало мені певних фінансових втрат. На даний момент мною придбано ліків на суму [сума], що підтверджується копіями чеків (копії додаються).

Крім того, в ДТП було пошкоджено належний мені на праві користування автомобіль марки [марка автомобіля], номер державної реєстрації [реєстраційний номер]. Власник даного автомобіля [ім'я довірителя] довірив мені користування згідно довіреності (в матеріалах справи).

Дана подія сталась внаслідок порушення Правил дорожнього руху [ім'я підсудного] [дата його народження], який керував автомобілем марки [марка автомобіля] номер державної реєстрації [реєстраційний номер].

Відповідно до ст. 22, 1166 Цивільного кодексу України (далі – ЦК) особа, якій завдано збитків у результаті порушення її цивільного права, має право на їх відшкодування.

Відповідно до п.1 ч.1 ст. 1188 Цивільного кодексу України шкода, завдана внаслідок взаємодії кількох джерел підвищеної небезпеки, відшкодовується винною особою.

Оскільки мій автомобіль зазнав механічних пошкоджень з вини підсудного, то він зобов’язаний мені відшкодувати матеріальний збиток у зв’язку з пошкодженням майна.

Розмір збитку підтверджено висновком автотоварознавчої експертизи і становить [сума].

На момент ДТП цивільно-правова відповідальність [ім'я підсудного] була застрахована в [назва страхової компанії] згідно полісу [номер полісу]. Термін дії полісу з 09.12.2010 по 08.12.2011 року. Страхова сума за полісом: 100000,00 грн. за шкоду, заподіяну життю і здоров'ю та 51000,00 грн. за шкоду, заподіяну майну третіх осіб. Франшиза – частина збитку, що не відшкодовується страховиком – 510,00 грн.

Відповідно до статті 1194 ЦК України особа, яка застрахувала свою цивільну відповідальність, у разі недостатності страхової виплати (страхового відшкодування) для повного відшкодування завданої нею шкоди зобов'язана сплатити потерпілому різницю між фактичним розміром шкоди і страховою виплатою (страховим відшкодуванням).

З врахуванням наведеного, за пошкоджений автомобіль на мою користь до стягнення підлягає:

-       з ЗАТ СК "ВУСО" – [сума]

-       з [ім'я підсудного] – 510,00 грн.

Згідно ч.1 ст.28 КПК особа, яка зазнала матеріальної шкоди від злочину, вправі при провадженні в кримінальній справі пред'явити до обвинуваченого або до осіб, що несуть матеріальну відповідальність за дії обвинуваченого, цивільний позов, який розглядається судом разом з кримінальною справою.

Відповідно до ст. 396 ЦК особа, яка має речове право на чуже майно, має право на захист цього права так само як і власник цього майна. Право користування автомобілем [марка автомобіля] [реєстраційний номер] було надано мені на підставі усного договору доручення, що підтверджується довіреністю.

Отже, на підставі ч.1 ст.28 КПК та ч.3 ст.386, ст. 396 ЦК я маю право вимагати відшкодування заподіяної шкоди, в тому числі шляхом звернення з позовом у кримінальній справі.

Крім зазначеного, внаслідок протиправних дій підсудного мені була спричинена також моральна шкода. Наявність моральної шкоди я обґрунтовую:

-       фізичним болем та стражданнями, яких я зазнав у зв'язку з ушкодженням здоров'я (п.1 ч.2 ст.23 ЦК). Я переніс операцію на лівій руці, в ліктьовому суглобі. На даний момент я ще не одужав повністю. За словами лікарів я маю перенести ще одну операцію. Це дає підстави побоюватись, що моя ліва рука вже не буде функціонувати як до аварії.

-       душевними стражданнями пережитими мною у зв'язку із самим фактом знищення належного мені майна (п. 3 ч. 2 ст. 23 ЦК). За попередніми оцінками автомобіль відновлювати економічно не доцільно. Отже він повністю знищений і не може використовуватись за призначенням.

-       душевними стражданнями, пов’язаними з тим, що маючи у власності автомобіль я не можу користуватися всіма благами та перевагами, які дає транспортний засіб. Зокрема, оперативність у вирішенні всіх необхідних побутових потреб.

-       хвилюваннями у зв’язку з необхідністю перелаштовувати налагоджений ритм життя. Адже безспірним є те, що користування таксі є доволі коштовним, а користування громадським транспортом потребує значно більших затрат зусиль і часу.

-       емоційним дискомфортом, пов’язаним з тим, що володіння зовсім не старим (2008-го р.в.) автомобілем підкреслювало мій статус самодостатньої і незалежної людини. Після ДТП я відчуваю себе залежним від громадського транспорту, що зовсім не вселяє оптимізму.

Осягнути в повній мірі рівень моральних страждань, пов'язаних з ушкодженням здоров'я та зі знищенням мого майна, а тим більше оцінити в грошовому виразі надзвичайно важко. Однак, враховуючи всі перелічені вище фактори, заподіяну моральну шкоду я оцінюю у розмірі [сума].

Пунктом 22.3 ст. 22 Закону України "Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів" (далі – Закон) передбачено, що страховик відшкодовує потерпілому моральну шкоду, передбачену пунктами 1, 2 частини другої статті 23 ЦК. Максимальний розмір такого відшкодування згідно Закону становить 2550,00 грн.

Відповідно до  ч.5 ст. 28 КПК цивільний позивач у кримінальній справі звільняються від сплати державного мита.

В зв’язку з наведеним, керуючись ст.ст. 28, 50  Кримінально-процесуального кодексу України,

прошу суд:

 Прийняти позовну заяву до розгляду у даній кримінальній справі.

  1. Стягнути з цивільного відповідача ([назва страхової компанії]) на мою користь [сума] грн. матеріальної шкоди, пов’язаної з витратами на моє лікування.

  2. Стягнути з цивільного відповідача ([назва страхової компанії]) на мою користь [сума] матеріальної шкоди, в якості страхового відшкодування за пошкоджений автомобіль.

  3. Стягнути з цивільного відповідача ([назва страхової компанії]) на мою користь 2550,00 грн. моральної шкоди в порядку ст. 22 ЗУ "Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів".

  4. Стягнути з підсудного на мою користь 510,00 грн. матеріальної шкоди, пов’язаної з пошкодженням автомобіля.

  5. Стягнути з підсудного на мою користь [сума] моральної шкоди у зв’язку з ушкодженням здоров'я та знищенням мого майна (автомобіля).

 [список додатків]

 [дата]                                    _______________                                        [ім'я позивача]

Схожі:

61050, м. Харків, пл. Свободи, 5,                                                                       Держпром,...
ДП «Вовчанський держлісгосп» (позивач) про розторгнення договору оренди земельної ділянки від 15. 12. 1999р, який укладено Між Старосалтівською...
План Поняття і види актів суду першої інстанції. Відмінність рішення...
Негайне виконання рішення суду, визначення порядку виконання, надання відстрочки і розстрочки виконання рішення. Звернення рішення...
Назва дипломатичного представництва
Назва документа, що підтверджує припинення попереднього шлюбу, номер та дата складання запису акта про розірвання шлюбу (смерть),...
СУТЬ І ПРИНЦИПИ
Адвокат представник потерпілого, цивільного позивача і цивільного відповідача
2. Передумови права на звернення до суду та порядок його здійснення
Цивільне процесуальне законодавство передбачає і коло осіб, за заявою яких може бути порушена цивільна справа в суді. Суб'єктами...
СТРАХОВА КОМПАНІЯ НІКА
Назва органу управління, у підпорядкуванні якого перебуває Підприємство, або назва його материнської (холдингової) компанії
Назва програми Рік та назва видавництво Ким дозволена до використання
Миколаївського обласного Центру туризму, краєзнавства та екскурсій учнівської молоді
Історія використання символа @ та його назва в різних країнах
Офіційна назва — «комерційне ет». В Україні цей символ називають «равликом», «песиком», «собакою» або «вухом»
8. Здійснити перенаправлення або Делегувати домен на сервери: пошти...

4. Здійснити перенаправлення або Делегувати домен на сервери : пошти...

Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка