2. Порівняйте поняття міжнародного приватного права з поняттям міжнародного публічного права


Скачати 0.96 Mb.
Назва 2. Порівняйте поняття міжнародного приватного права з поняттям міжнародного публічного права
Сторінка 1/9
Дата 19.04.2013
Розмір 0.96 Mb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Право > Документи
  1   2   3   4   5   6   7   8   9
1.Визначіть поняття міжнародного приватного права.

Сучасне мп пішло від римського (jus gentium) – охоплювало м/н приватні та публ відносини.в 16 ст. вперше вжито в сучасному розумінні -(jus inter gentium). 1946р-прийняття статуту ООН- сучасний етап розвитку мп.

МП- це система юридичних норм, які регулюють м/н відносини з метою забезпечення миру, прав людини і співробітництва між державами. Предмет мп- м/н відносини. Об‘єкт регулювання –все те, з приводу чого суб‘єкти мп вступають у правовідн на основі норм і принципів мп. Це можуть бути матер-ні чі нематер-ні блага, дії, утримання від дій. Інші погляди на мп:Позитивіська школа:система норм-основний компонент мп, держава-осн-й суб‘єкт, осн-на ф-ція- регулювання міждержавних відн-н, осн-на мета- мир і безпека між народами. Природно-правова школа:осн-й компонент мп-біологічні норми, центральний суб‘єкт-фіз.особа. радянська школа: консенсуальна теорія(узгодження воль держав)
2.Порівняйте поняття міжнародного приватного права з поняттям міжнародного публічного права.

Предметом регулювання м/н публічного права є владні, публічні відносини. М/н прив-не право-це галузь права, яка регулює цив-правові відносини, що мають м/н характер. М/н прив-не право є складовою частиною національної правової системи, його норми ств-ся державою самостійно.осн-на задача прив-го права полягає у врегулюв колізій між нормами прив-го права різних країн. Здійс-ся ця задача за допомог спец-х норм-колізійних., тому його ще наз-ть колізійним правом. М/н прив-не право тісно пов‘язане з публічним правом. За допомогою м/н торгових, податкових, про правову допомогу договорів здій-ся уніфікація норм приватн права держав. Існує думка про співпадання предмета регулювання, учасників правовідн., методів та форм регламентаціїї м/н прив. та публ. права, це дві різні галузі права з різними предметами(для публ. права-це владні міждерж-ні відносини, для прив. права-приватноправові
3.Порівняйте поняття міжнародного приватного права з римсько-правовим поняттям „ius gentium”.

Jus gentium (право народів, переґринське право) — термін, що виник в Стародавньому Римі і означає правові норми по відношенню до підкорених і союзних народів. Дані правові норми були частиною римського законодавства і склалися під час вирішення спорів між римськими громадянами і іноземцями (переґрінами). Згідно з Ульпіаном, публічне право стосується стану Римської держави, а приватне право — користі окремих осіб. Приватне право складається з трьох частин: природного права (jus naturale), права народів (jus gentium) і цивільного права (jus civile). Міжнародне приватне право стосується цивільно-правових відносин передусім між організаціями і громадянами (особами без громадянства) різних країн. Предметом регулювання у міжнародному приватному праві є відносини цивільно-правового характеру. Майнові, трудові, сімейні, спадкові, деліктні, економічні, господарські, науково-технічні, культурні, освітні та інші відносини виникають у міжнародному житті з участю осіб різної державної належності. Тобто можна зробити висновок, що мпп є похідним від

Jus gentium і базується саме на принципах які закріплються цими правовими нормами.

4.В чому полягає особливість розуміння міжнародного характеру міжнародного приватного права?

МПП виникло і склалося в силу об'єктивного існування в світі близько двохсот правових систем внутрішнього законодавства, кожна з яких по-своєму регулює одні й ті ж суспільні відносини. У тих випадках, коли крім національних суб'єктів права - фізичних та юридичних осіб однієї держави - у правовідносинах бере участь «іноземний елемент», з'являється необхідність в додатковому правовому регулюванні. Міжнародний договір як джерело міжнародного права є важливим критерієм що визначаєспрямованість подальшого розвитку даної системи. Унікальність міжнародного приватного права полягає в тому, що відносини врегульовані цією галуззю права, знаходяться за межами юрисдикції однієї держав, що й визначає особливий міжнародний характер приватного права.
5. В чому полягає особливість

розуміння приватного характеру міжнародного приватного права?

Міжнародне приватне право регулює відносини з іноземним елементом, в яких однією зі сторін є юридичні та фізичні особи. Такі правовідносини виникають при укладанні зовнішньоторговельних угод, ліцензійних договорів, патентування винаходів за кордоном, укладення шлюбу між особами з різним громадянством і в багатьох інших випадках. Їх регулювання можливе як шляхом укладення

міжнародних договорів, так і створенням норм внутрішнього

законодавства. Відносини з іноземним елементом можуть регулюватися також міжнародних та внутрішніх звичаєм (наприклад, звичаї морського порту), судовим і арбітражним прецедентом (у країнах, де діє загальне право) і рішення міжнародних організацій.

Метою будь-якого правового регулювання є впорядкування суспільних відносин, що підпадають під юрисдикцію певної держав з приватними особами. Таким чином приватно-правовий характер даної галузі права і підпадає під категорію розуміння мпп який містить елемент приватного в своїй структурі.
6.Порівняйте поняття міжнародного приватного права з поняттями цивільного права та цивільного процесу.

Міжнародне приватне право є органічною частиною територіального цивільного та цивільно-процесуального права країни. Міжнародне приватне право - Це єдина галузь права, призначена для юридичної регламентації цивільних, цивільно-правових (в широкому сенсі слова, тобто цивілістичні, приватноправових) відносин, що виникають у сфері міжнародного спілкування. У сферу правового регулювання міжнародного приватного права входять відносини невластного характеру: між людьми, фірмами, іншими утвореннями з приводу приватних інтересів (створення сім'ї, придбання майна, отримання прибутку, розвиток бізнесу, організація праці, захист інтересів та законних прав і т.д.). Іншими словами, саме інтерес, який лежить в основі відносин суб'єктів МПП, і визначає цивільно-правову природу відносин в мпп. Крім того, цей інтерес лежить в сфері міжнародних контрактів і не може бути реалізований в межах однієї держави.
7. Визначіть поняття колізійного права. В якій країні це поняття з’являється уперше і чому саме там? Колізійне право, сукупність вживаних державою колізійних норм Включає «внутрішні» колізійні норми, джерелами яких є законодавство даної держави і його судова практика (у країнах, де вона визнається джерелом цивільного права), а також колізійні норми уніфіковані за допомогою міжнародних угод, увязнених даною державою, або на основі міжнародних звичаїв, що визнаються його компетентними органами. Термін «До. п.», що набув широкого поширення в 20 ст, вперше зустрічається в роботах голландських юристів 17 ст У англо-американській правовій літературі уживається як синонім терміну міжнародне приватне право.Оскільки саме голандське законодавство містило різні колізійні норми, які потребували свого врегулювання та вдосконалення..


8.Визначіть предмет правового регулювання міжнародного приватного права. Чим він відрізняється від предмету інших галузей внутрідержавного права?

МПрП пов’язане з м/н життям і має аспект приватності, по суті предмет регулювання МПП становлять міжнародні відносини. Але міжнародні відносини є різними і за суб’єктним характером, і за змістом (культурні, єкономічні, політичні; міждержавні і між іншими суб’єктами МП). Сферою регулювання МПрП є правові питання відносин між громадянами і організаціями, які виникають в сфері м/н життя, міждержавні відносини МПрП не регулює.Існує три групи правовідносин, врегульюваних нормами МПрП:

1. Цивільні правовідносини (МПрП — цивільне право в м/н аспекті), але ті, що:

- виникають в сфері міжнародних відносин;

- виходять за межі однієї країни;

- суб’єктами цих відносин мають бути іноземні фізичні або юридичні особи.

2. Шлюбно-сімейні відносини з м/н елементом;

3. Трудові відносини за участю іноземців. Трудове право має елементи публічного і приватного права. Приватні (контракти), публічні (вихідні дні) і т.д.

Предметом міжнародного приватного права є невластние відносини, ускладнені іноземним (або міжнародним) елементом, в яких учасники цих відносин реалізують свої приватні інтереси в сфері міжнародного співробітництва
9.Визначіть метод правового регулювання міжнародного приватного права.. Чим він відрізняється від методу міжнародного публічного права?

Правовий метод регулювання — це сукупність узгоджених між собою способів впливу на певну групу відносин. Для МПрП характерним є цивільно-правовий метод, що виражає правову природу цієї галузі.

Колізійний метод є необхідним для регулювання цивільно-правових відносин, регламентація яких не узгоджена, а також у разі потреби зробити вибір між нормами права. Колізії можуть виникати й поза сферою МПрП. Їх вирішення хоч і залежить від застосування колізійних норм, проте вони не матимуть міжнародного приватно-правового ха­рактеру.

Матеріально-правовий:

Зміст цього методу полягає в тому, що правовідносини ре­гулюються безпосередньо юридичними нормами, без відси­лання до іноземної правової системи. В доктрині та практиці держав існують розходження у розумінні змісту матеріально-правового методу. Вони виникають через неоднозначність того, які саме матеріально-правові норми належать до сфери міжнародного приватного права. Так, уважається, що до скла­ду вказаної галузі права, крім колізійних норм, належать уні­фіковані матеріально-правові норми міжнародних договорів.

Характеризуючи метод правового регулювання міжнародного публічного права, слід звернути особливу увагу на той факт, що відносини суб'єктів міжнародного публічного права (незважаючи на те, що суб'єкти МПП – це публічні владні суб'єкти) регулюються на основі договорів. Однак, попри визнання примату МПП над національним законодавством, він не став методом владних приписів. Основним методом сучасного МПП можна назвати цивілістичний (іноді його ще називають цивільно-правовий, або диспозитивний) метод правового регулювання, з такими його характерними рисами, як рівність і незалежність сторін, автономія волі сторін, свобода договорів, принцип добросовісного виконання зобов'язань. Багато складових цього методу стали принципами міжнародного права.

Щодо методу правового регулювання в міжнародному приватному праві, то треба відзначити таку особливість: часто маються на увазі тільки спеціальні методи регулювання (колізійний і матеріально-правовий). При цьому часто забувають, що йдеться про відносини цивілістичного характеру (в їх «чистому вигляді»), тобто основним методом правового регулювання тут є той-таки диспозитивний метод3.


10. Визначіть метод правового регулювання міжнародного приватного права.. Порівняйте матеріально-правовий та колізійно-правовий методи в міжнародному приватному праві

Використання матеріально-правового методу має переваги перед колізійним. По-перше, цей метод створює значно більшу визначеність для учасників відносин, оскільки для них ці норми можуть бути відомими заздалегідь. По-друге, уніфіковані матеріально-правові норми дозволяють уникнути односторонності у правовому регулюванні. Своєю чергою, колізійний метод регулювання сприяє усуненню прогалин, які утворюються при використанні виключно матеріально-правових норм. Поєднання цих методів дозволяє врахувати конкретні умови виникнення й реалізації прав та обов’язків суб’єктів відносин.
11. Визначіть колізійний метод правового регулювання . Наведіть приклад його застосування.

Потреба застосування колізійного методу може виникати як у випадку неідентичності законодавства різних правових систем з одного і того ж питання, так і у випадку їх схожості. Для винесення рішення на основі законодавства певної держави суд повинен, насамперед, зробити вибір між законодавством цих держав, тобто звернутися до колізійної норми. Колізійний метод застосовується також за відсутності міжнародної уніфікації матеріально-правових норм із певного питанняЦей метод покликаний розв’язувати проблеми, які виникають у Міжнародному приватному праві. Їх вирішення здійснюється різними способами. Наприклад, через застосування уніфікованих матеріально-правових норм міжнародних договорів чи звичаїв; “переборення” колізії, тобто тимчасове її подолання стосовно конкретних випадків правозастосовчої діяльності, яка може виявлятися в офіційному чи неофіційному тлумаченні права. Але найчастіше для вирішення колізійної проблеми застосовують саме колізійні норми, тобто норми права (національного чи міжнародного), що визначають законодавство тієї правової системи, яке необхідно застосувати до певного відношення.
12. Визначіть матеріальний метод правового регулювання . Наведіть приклад його застосування.

Колізійна норма, відсилаючи до законодавства певної держави, самостійно не врегульовує відносин з “іноземним елементом”. Її існування має сенс за умови використання матеріально-правової норми, тобто такої, що по суті регулює відносини у міжнародному приватному праві.

Наявність і використання таких норм і визначає матеріально-правовий метод регулювання зазначених відносин. Він полягає саме в тому, що відносини регулюються безпосередньо юридичними нормами.

До матеріально-правових норм у міжнародному приватному праві відносять: 1) уніфіковані норми міжнародних договорів; 2) норми національного законодавства, які регулюють відносини з “іноземним елементом”; 3) міжнародні й торговельні звичаї; 4) судову практику (в державах, де вона визнається формою права).

Здебільшого матеріально-правовий метод застосовується при укладанні угод з питань авторського права, регулювання праці, відшкодування шкоди, зовнішньоекономічних відносин, деяких інших. Його використано, наприклад, у Бернській конвенції з охорони літературних і художніх творів від 9 вересня 1886 р., Брюссельській конвенції про відповідальність операторів ядерних суден 1962 р., Віденській конвенції ООН про договори міжнародної купівлі-продажу товарів 1980 р.

13. В чому полягають особливості міжнародного приватного права США? Порівняйте з колізійним правом ФРН.

Поява перших правил, а згодом і перших доктрин у сфері міжнародного приватного права в національних законодавствах багатьох країн пов’язана з виникненням численних колізій права внаслідок розвитку відносин між державами, в яких склалися власні норми приватного права із чітко вираженими розбіжностями. Ці правила, що одержали назву колізійних норм, застосовувалися для розв’язання проблем, що виникають з колізії національних законів. Протягом тривалого часу МПрП існувало і розвивалося тільки як колізійне право. У деяких країнах (наприклад, в Англії, США, ФРН, Японії) така позиція стосовно МПрП збереглася і в наш час, там воно називається колізійним правом.

Американським інститутом права (США) у 1934 р. було складено «Перший звід колізійного права США» (First Restatement) на базі тритомного курсу конфліктного права Д.Біля. Звід - це неофіційне доктринальне джерело, яке мало великий авторитет серед американських суддів, і вплинуло на судову практику. Так, Х.Кох, У.Магнус, П.Вінклер фон Моренфельс зазначають, що американські судді у спірних питаннях часто звертаються до Зводу за доказовою базою для своєї аргументації.Цивільне Уложення 1896 р. стало першою в історії Німеччини єдиною для всієї країни кодифікацією цивільного права. По відношенню до Цивільного уложення Торговий кодекс був lex specialis (спеціальним приватним правом). Німецьке Цивільне уложення в значній степені базується на римському праві. Кодекс базується на так званій «пандектній» системі. У відповідності до неї загальні для всіх інститутів норми зібрані в загальній частині. Крім того, кодекс має ще 4 книги: зобов‘язання, речове право, сімейне право, спадкове право. Таким чином можна стверджувати, що відбувається поетапна робота щодо усунення колізій між пп США, а також колізійним правом ФРН.
14. В чому полягають особливості міжнародного приватного права США? Порівняйте з колізійним правом Євросоюзу

У США "міжнародне приватне право" (International Private Law) досить стислого змісту: "Назва, що використовується деякими літераторами для вказівки тієї гілки права, яка нині частіше називається "конфлікт закону" (conflict oflaw)".

У відповідній нотатці на с. 299 зазначеного словника пояснюється, що це "несумісність або відмінність між законами різних штатів або країн, що стосується осіб, які набули прав, узяли зобов'язання, завдали шкоди або збитків або уклали контракти у межах території двох чи більше юрисдикцій. Отже, це галузь юриспруденції, яка випливає з

відмінності законів різних держав, штатів або юрисдикцій, що застосо¬вується до прав і обов'язків і яка примиряє несумісність або вирішує, який закон або система має регулювати конкретну справу, або встанов¬лює ступінь сили, наданої закону іншої юрисдикції (відповідним діям чи правам, що випливають з нього), чи то коли він відрізняється від внут¬рішнього (domestic) закону, чи то коли внутрішній закон є мовчазним (IS silent) або не є таким, що виключно застосовується до певної справи". На відмінну від ПП США сучасне колізійне право ЄС в основній своїй частині не зазнало суттєвих змін порівняно з нормативною базою, визначеною в Брюссельській Конвенції. Головною відмінністю сучасного колізійного права є виокремлення і суттєве вдосконалення юрисдикції з договорів особистого найму. У Регламенті від 22 грудня 2000 р., який регулює колізійне право ЄС, збільшена кількість ризиків у сфері страхування, за якими можуть бути укладені договори про підсудність. Крім того, у зазначеному нормативному акті до юрисдикції з договорів зі споживачами вперше віднесено договір про перевезення, який включає в себе ціну за подорож та проживання. Нарешті, Регламент, на відміну від Брюссельської та Луганської Конвенцій, зазнав певного вдосконалення форми: положення протоколів ввійшли в текст документу, натомість з’явилися додатки, куди ввійшла інформація суто технічного характеру (перелік судів, шаблони документів тощо).
  1   2   3   4   5   6   7   8   9

Схожі:

План практичних (семінарських) занять Тема 1 Міжнародне приватне...
Співвідношення міжнародного приватного права з міжнародним публічним правом та іншими галузями національного права
Питання з курсу «Міжнародне право»
Поняття міжнародного публічного права. Сутність і характер сучасного міжнародного публічного права
Питання з навчальної дисципліни «МП»
Поняття міжнародного публічного права. Сутність і характер сучасного міжнародного публічного права
НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
Поняття міжнародного публічного права. Сутність і характер сучасного міжнародного публічного права
Тема 2 (заняття 2). Джерела міжнародного права (2 год.)
Поняття і значення джерел міжнародного права. Роль ст. 38 Статуту Міжнародного Суду ООН у визначенні джерел міжнародного права
Принципи міжнародного приватного права
Водночас ніякий ринок не функціонуватиме, якщо ці егоїстичні інтереси не будуть моральними. Тому моральність, справедливість, добросовісність...
Закон України «Про міжнародне приватне право»
Змістовий модуль І. Поняття, предмет, методи міжнародного приватного права. Міжнародна купівля продаж
1 Походження терміна «міжнародне право». Визначення поняття «міжнародне...
Походження терміна «міжнародне право». Визначення поняття «міжнародне публічне право». Поняття і сутність міжнародного права. Функції...
КАФЕДРА КОНСТИТУЦІЙНОГО ТА МІЖНАРОДНОГО ПРАВА НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНИЙ...
Олійник А. Ю. – професор кафедри конституційного та міжнародного права НАВС, кандидат юридичних наук, професор
Тема: Поняття міжнародних економічних відносин і міжнародного економічного права
Свобода вибору економічної і соціальної системи, суверенні права держав щодо їх природних ресурсів
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка