Про затвердження Інструкції про порядок переведення органів і підрозділів системи Міністерства внутрішніх справ України на посилений варіант оперативно-службової діяльності


Скачати 283.15 Kb.
Назва Про затвердження Інструкції про порядок переведення органів і підрозділів системи Міністерства внутрішніх справ України на посилений варіант оперативно-службової діяльності
Дата 08.04.2013
Розмір 283.15 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Право > Документи
МІНІСТЕРСТВО ВНУТРІШНІХ СПРАВ УКРАЇНИ
НАКАЗ 03.12.2012 № 1111

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України

24 грудня 2012 р. за № 2148/22460
Про затвердження Інструкції про порядок переведення органів і підрозділів системи Міністерства внутрішніх справ України на посилений варіант оперативно-службової діяльності
Відповідно до вимог Законів України „Про міліцію”, „Про державну службу”, Указу Президента України від 21 липня 1994 року № 396 „Про невідкладні заходи щодо посилення боротьби зі злочинністю” та з метою найшвидшої нормалізації оперативної обстановки і відновлення правопорядку, усунення загрози життю чи здоров’ю громадян НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Інструкцію про порядок переведення органів і підрозділів системи Міністерства внутрішніх справ України на посилений варіант оперативно-службової діяльності, що додається.
2. Першому заступникові Міністра генерал-полковнику міліції Черних С.П., заступникові Міністра - керівнику апарату Лекарю С.І., заступникові Міністра генерал-лейтенанту міліції Ратушняку В.І., керівникам структурних підрозділів апарату Міністерства, начальникам головних управлінь, управлінь МВС України в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі, на транспорті, міськрайлінорганів, ректорам вищих навчальних закладів і керівникам науково-дослідних установ, начальникам управлінь територіальних командувань, командирам з’єднань та військових частин внутрішніх військ, керівникам інших установ та підприємств системи МВС України організувати вивчення цієї Інструкції працівниками і забезпечити неухильне її виконання.
3. Скасувати наказ МВС України від 22 березня 2006 року № 291 „Про затвердження Інструкції про порядок переведення особового складу органів і підрозділів Міністерства внутрішніх справ України на посилений варіант оперативно-службової діяльності”.
4. Начальникові Головного штабу МВС України полковнику міліції Березану В.М. забезпечити подання цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України в установленому законодавством порядку.

5. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

6. Контроль за виконанням наказу залишаю за собою.


Міністр генерал внутрішньої служби України В.Ю. Захарченко

ЗАТВЕРДЖЕНО Наказ МВС України

03.12.2012 № 1111

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України

24 грудня 2012 р. за № 2148/22460

ІНСТРУКЦІЯ
про порядок переведення органів і підрозділів системи Міністерства внутрішніх справ України на посилений варіант оперативно-службової діяльності

І. Загальні положення
1.1. Ця Інструкція визначає організаційно-правові основи та порядок переведення органів і підрозділів системи МВС України на посилений варіант оперативно-службової діяльності, організацію управління та особливості їх діяльності в умовах посиленого варіанта оперативно-службової діяльності.

1.2. Посилений варіант оперативно-службової діяльності (для військовослужбовців внутрішніх військ - бойової служби) (далі - посилений варіант) - це комплекс організаційно-правових, профілактичних, оперативних та інших заходів, пов’язаних із особливим режимом виконання оперативно-службових завдань і залученням значної кількості працівників та військовослужбовців системи МВС України з метою швидкої стабілізації оперативної обстановки, якщо наявними силами і засобами, що безпосередньо залучені до охорони громадського порядку, у повсякденному режимі несення служби їх виконати неможливо.

Залежно від обставин, що склалися, посилений варіант може бути оголошений як для всіх працівників (військовослужбовців) органів і підрозділів системи МВС України, так і для її окремого органу чи підрозділу.

1.3. Дія цієї Інструкції поширюється на осіб рядового і начальницького складу, державних службовців апарату МВС України, головних управлінь, управлінь МВС України в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі, на транспорті (далі - ГУМВС, УМВС), районних, районних в містах, міських управлінь (відділів), лінійних управлінь (відділів) (далі - міськрайліноргани), спеціальних установ міліції, стройових підрозділів, вищих навчальних закладів, науково-дослідних установ системи МВС України (далі - працівники ОВС) та військовослужбовців внутрішніх військ МВС України (крім слухачів і курсантів навчальних закладів, які не досягли 18-річного віку, та працівників, які не пройшли початкової підготовки).

1.4. Метою введення посиленого варіанта є найшвидша нормалізація оперативної обстановки та відновлення правопорядку, усунення загрози життю чи здоров’ю громадян, створення умов для нормального функціонування органів державної влади та органів місцевого самоврядування, інших інститутів суспільства.

1.5. Правовою основою діяльності працівників ОВС в умовах посиленого варіанта є Конституція України, закони України, акти Президента України, Кабінету Міністрів України, міжнародні договори України, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, нормативно-правові акти МВС України та ця Інструкція.

1.6. Діяльність органів і підрозділів системи МВС України під час посиленого варіанта будується на принципах законності, гуманізму, поваги до прав, свобод, гідності людини та громадянина, соціальної справедливості, єдиноначальності.
ІІ. Умови введення посиленого варіанта
2.1. Посилений варіант може бути введений на території держави або в окремих її регіонах чи населених пунктах до введення в установленому порядку надзвичайного стану за наявності реальної загрози безпеці або життю громадян, усунення якої є одним із основних завдань міліції.
2.2. Посилений варіант уводиться в разі:
2.2.1. Повідомлення про обставини, що можуть призвести чи призвели до загострення оперативної обстановки, створити чи створили загрозу життю (здоров’ю) громадян.

2.2.2. Виникнення масових безпорядків, що супроводжуються насильством над громадянами, обмежують їх права і свободи.

2.2.3. Виникнення міжнаціональних і міжконфесійних конфліктів, блокування або захоплення особливо важливих об’єктів або окремих місцевостей, що загрожує безпеці громадян і порушує нормальну діяльність органів державної влади та органів місцевого самоврядування.

2.2.4. Здійснення терористичних актів, що супроводжуються загибеллю людей чи руйнуванням особливо важливих об’єктів життєзабезпечення.

2.2.5. Виникнення тяжких надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру (стихійного лиха, катастроф, особливо великих пожеж тощо), що створюють загрозу життю і здоров’ю значних верств населення.

2.2.6. Спроби захоплення державної влади чи зміни конституційного ладу України шляхом насильства.

2.2.7. Уведення надзвичайного стану.
ІІІ. Порядок переведення працівників ОВС та військовослужбовців внутрішніх військ МВС України на посилений варіант
3.1. Рішення щодо переведення працівників ОВС на посилений варіант приймають:

3.1.1. Міністр внутрішніх справ або особа, яка виконує його обов’язки, перший заступник, заступник Міністра - керівник апарату, заступник Міністра (за погодженням з Міністром) - відносно працівників апарату (окремих структурних підрозділів) МВС України, усіх органів і підрозділів внутрішніх справ, внутрішніх військ та вищих навчальних закладів МВС України як у масштабі держави, так і в окремих її регіонах.

3.1.2. Начальники ГУМВС, УМВС або особи, які виконують їх обов’язки, - відносно підпорядкованих працівників апарату ГУМВС, УМВС, усіх підпорядкованих органів і підрозділів внутрішніх справ на території обслуговування або в окремих районах, населених пунктах.

Переведення працівників ОВС, які підпорядковані Міністерству внутрішніх справ, на посилений варіант здійснюється за попередньою згодою керівництва МВС України, а в разі надзвичайних обставин - негайно, з подальшим повідомленням чергової частини МВС України.

3.1.3. Начальник УМВС на залізниці або особа, яка виконує його обов’язки, - відносно працівників апарату управління, усіх підпорядкованих чи окремих лінійних органів.

3.1.4. Начальник міськрайліноргану або особа, яка виконує його обов’язки, - відносно працівників ОВС, які вони очолюють або їм підпорядковані.

Переведення працівників ОВС, підпорядкованих ГУМВС, УМВС, що дислокуються на території обслуговування, здійснюється за попередньою письмовою згодою їх керівництва, підпорядкованих МВС України, - за письмовою згодою керівництва МВС України (через керівництво ГУМВС, УМВС), а в разі надзвичайних обставин - негайно, з подальшим повідомленням керівництва ГУМВС, УМВС.

3.1.5. Командувач внутрішніх військ МВС України або особа, яка виконує його обов’язки, - відносно працівників апарату Головного управління внутрішніх військ МВС України (далі - ГУВВ МВС України), усіх чи окремих підпорядкованих частин, підрозділів, з негайним повідомленням керівництва МВС України, начальники управлінь територіальних командувань, командири з’єднань, частин, окремих батальйонів, окремих рот або особи, що виконують їх обов’язки, - відносно працівників підрозділів, які очолюють, з негайним повідомленням керівництва ГУВВ МВС України.

Переведення внутрішніх військ МВС України на посилений варіант бойової служби здійснюється відповідно до вимог постанови Кабінету Міністрів України від 10 листопада 1994 року № 761-22, наказу МВС України від 25 листопада 1994 року № 050 та наказу МВС України від 5 липня 2005 року № 521 „Про затвердження Тимчасового положення про організацію служби спеціальних моторизованих військових частин міліції, військових частин спеціального призначення та підрозділів оперативного призначення внутрішніх військ МВС України”, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 1 серпня 2005 року за № 835/11115.

3.1.6. Начальники ГУМВС, УМВС, міськрайлінорганів або особи, які виконують їх обов’язки, - відносно підпорядкованих працівників ОВС з негайним повідомленням керівництва МВС України, а для міськрайлінорганів - керівництва ГУМВС, УМВС.

3.2. Працівники вищих навчальних закладів системи МВС України є резервом Міністра внутрішніх справ і переводяться на посилений варіант за його наказом або особи, яка виконує його обов’язки, як придані сили, з виконанням функцій, не пов’язаних із застосуванням силових дій.

3.3. Переведення працівників ОВС будь-якого рівня на посилений варіант здійснюється шляхом видання наказу і доведення його до відома підпорядкованих органів та підрозділів внутрішніх справ.

У наказі про переведення працівників ОВС на посилений варіант зазначаються:

1) обґрунтування необхідності переведення;

2) час, з якого вводиться посилений варіант, і строк, на який він вводиться;

3) межі території, на якій вводиться посилений варіант;

4) інші питання, що обумовлені цією Інструкцією.

3.4. Строк безперервного здійснення заходів у разі введення посиленого варіанта залежить від складності оперативної обстановки та навантаження на працівників ОВС під час виконання поставлених завдань.
3.5. Посилений варіант вводиться на строк:
3.5.1. До 30 діб - Міністром внутрішніх справ України або особою, яка виконує його обов’язки.

3.5.2. До 20 діб - першим заступником Міністра, заступником Міністра - керівником апарату, заступником Міністра.

3.5.3. До 15 діб - начальниками ГУМВС, УМВС, командувачем внутрішніх військ або особами, які виконують їх обов’язки.

3.5.4. До 10 діб - начальниками міськрайлінорганів внутрішніх справ ГУМВС, УМВС, начальниками управлінь територіальних командувань, командирами з’єднань і частин внутрішніх військ або особами, які виконують їх обов’язки.
3.6. Збільшення зазначених строків посиленого варіанта здійснюють:
3.6.1. Міністр внутрішніх справ, його заступники - до 10 діб.
3.6.2. Начальники ГУМВС, УМВС, командувач внутрішніх військ або особи, які виконують їх обов’язки, - до 5 діб.

3.7. Рішення про продовження строку посиленого варіанта приймається в порядку, визначеному пунктом 3.3 цього розділу.

3.8. Керівники, які вводять посилений варіант, відповідають за обґрунтованість його впровадження.

3.9. Про переведення працівників ОВС на посилений варіант керівники, які його впровадили, повідомляють (за необхідності) органи державної влади та місцевого самоврядування, керівників інших правоохоронних органів та органів, які взаємодіють з ними.

3.10. Відміна посиленого варіанта здійснюється шляхом видання наказу посадовою особою, яка його встановлювала.

3.11. Посилений варіант може бути відмінений раніше строку, на який він уводився, у разі усунення обставин, що обумовили необхідність його введення.

3.12. Після відміни посиленого варіанта керівники органів і підрозділів системи МВС України протягом трьох діб готують доповідну записку про вжиті в процесі посиленого варіанта заходи, їх результати та наслідки, а також пропозиції щодо вдосконалення організації дій за таких умов і надсилають до Головного штабу МВС України для узагальнення та подальшої доповіді керівництву МВС України.

3.13. Інформація про результати переведення працівників ОВС на посилений варіант і заходи, які вживаються або вживалися, може надаватися заінтересованим правоохоронним органам, органам державної влади та засобам масової інформації з урахуванням режиму таємності.

3.14. У разі введення надзвичайного стану в Україні чи в окремих її місцевостях строк уведення посиленого варіанта визначається Указом Президента України відповідно до законодавства України.
IV. Сили, що залучаються для здійснення посиленого варіанта, та їх завдання
4.1. На посилений варіант можуть переводитися як усі працівники органів (органу) чи підрозділів (підрозділу) системи МВС України, так і їх частина або окремі структурні підрозділи.

4.2. Залежно від обставин, за яких був уведений посилений варіант, сили, що залучаються, поділяються на три групи:

4.2.1. Перша група - основні сили.

4.2.2. Друга група - додаткові сили, що виділяються за рахунок органів і підрозділів цього самого регіону.

4.2.3. Третя група - сили, які залучаються за рахунок органів і підрозділів з інших регіонів (зведені загони).

4.3. Виділення додаткових сил у розпорядження відповідних керівників здійснюється за наказом начальників ГУМВС,УМВС.

4.4. Виділення приданих сил у підпорядкування відповідних керівників здійснюється за наказом керівництва МВС України.

4.5. Чисельність сил може бути збільшена за рахунок:

4.5.1. Тимчасової відміни працівникам вихідних днів та відкликання їх із відпусток.

4.5.2. Припинення здійснення відряджень або відкликання з них працівників.

4.5.3. Установлення для працівників ОВС (крім добових нарядів) несення служби понад установлену тривалість робочого часу, а також у вихідні та святкові дні, але не більше 12-годинного робочого дня та шестиденного робочого тижня.

Рішення з цих питань можуть приймати керівники, які мають право переведення працівників ОВС на посилений варіант.

4.6. Залежно від оперативної обстановки керівник, який вводить посилений варіант, має право перевести працівників підпорядкованих ОВС на компактне їх розміщенням у гуртожитках, готелях та інших приміщеннях для тимчасового проживання або в службових приміщеннях органів і підрозділів системи МВС України.

Таке розміщення заздалегідь погоджується з органами виконавчої влади, яким належать відповідні приміщення, з обов’язковою організацією необхідних видів комунального, продовольчого та інших видів забезпечення.

4.7. У комплексі завдань із забезпечення посиленого варіанта, як правило, передбачаються:

4.7.1. Розгортання оперативних штабів.

4.7.2. Установлення добового чергування керівного складу.

4.7.3. Посилення добових нарядів чергових частин та слідчо-оперативних груп, створення груп документування або збільшення їх чисельності.

4.7.4. Забезпечення чергування підпорядкованих працівників ОВС у кількості, необхідній для виконання поставлених оперативно-службових завдань.

4.7.5. Розгортання додаткових контрольно-пропускних пунктів, заслонів, засад, маршрутів та постів патрульної служби міліції інших нарядів згідно з типовими планами або залежно від обстановки, що склалася.

4.7.6. Посилення охорони важливих об’єктів, у тому числі об’єктів та прилеглих територій органів і підрозділів системи МВС України, осіб у спеціальних установах міліції.

4.7.7. Максимальне оперативно-профілактичне відпрацювання території, що обслуговується, а також осіб, які перебувають на обліку в органах внутрішніх справ. Залучення для охорони громадського порядку додаткових сил та засобів органів і підрозділів системи МВС України.

4.7.8. Перевірка протипожежного стану об’єктів системи МВС України, готовності протипожежних засобів.

4.7.9. Формування (за необхідності) спеціальних зведених загонів у разі загрози виникнення або виникнення групових порушень громадського порядку чи масових безпорядків.

4.7.10. Обов’язкова перевірка наявності, стану, додержання порядку та збереження зброї, боєприпасів, вибухових, сильнодіючих, отруйних речовин, спеціальних засобів, паливно-мастильних матеріалів, посиленого контролю за їх видачею.

4.7.11. Створення мобільного резерву сил і засобів.

4.7.12. Інші заходи, які можуть бути додатково запроваджені органами державної влади або керівниками, які ввели посилений варіант.

4.8. Працівники ОВС (особовий склад міліції), які переведені на посилений варіант, за наказом керівника, який має право переводити на посилений варіант, можуть озброюватися вогнепальною зброєю, оснащуватися спецзасобами та засобами радіозв’язку.

4.9. Використання працівників ОВС, які переведені на посилений варіант, для виконання інших службових завдань здійснюється тільки за письмовим рішенням керівників, що запровадили посилений варіант.

4.10. Одинокі матері, вагітні жінки, батьки, які виховують дитину без матері, у тому числі в разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі, до посиленого варіанта не залучаються.

На період посиленого варіанта оплата праці працівників ОВС у надурочний і нічний час, у вихідні і святкові дні проводиться згідно із законодавством України.

При цьому раз на тиждень працівникам ОВС обов’язково надається не менше доби для відпочинку. У разі відкликання працівників ОВС з відпустки їм надаються гарантії та компенсації в порядку, установленому законодавством України.

V. Організація управління силами і засобами, залученими до посиленого варіанта
5.1. Безпосереднє управління залученими силами та засобами, організацію взаємодії, збирання, аналіз оперативної інформації та обмін нею здійснюють оперативні штаби під керівництвом начальника підрозділу або його заступника відповідно до компетенції тих служб, діяльність яких найбільше відповідає меті введення посиленого варіанта.

За рішенням керівника оперативного штабу до його складу можуть залучатися (за погодженням) представники органів виконавчої влади, інших правоохоронних органів, військових частин Збройних Сил України, а також представники засобів масової інформації.

5.2. На оперативний штаб покладається координація, управління силами і засобами, взаємодія з правоохоронними органами, центральними та місцевими органами виконавчої влади, військовим командуванням Збройних Сил України, громадськими формуваннями, що залучаються, на весь період упровадження посиленого варіанта.

5.3. Під час проведення спільних заходів та операцій працівники ОВС, які переводяться на посилений варіант, працюють за наявності технічної можливості на єдиному каналі радіозв’язку.

5.4. Усебічне забезпечення (морально-психологічне, матеріально-технічне, зв’язок, медичне) задіяних працівників ОВС на період дії посиленого варіанта покладається на відповідні структурні підрозділи системи МВС України і здійснюється згідно з нормами належності.

Заступник начальника

Головного штабу МВС України полковник міліції М.В. Андруньків

ДОВІДКОВО — ВІДМІНЕНА ІНСТРУКЦІЯ

МІНІСТЕРСТВО ВНУТРІШНІХ СПРАВ УКРАЇНИ

НАКАЗ

22.03.2006 м. Київ № 291


Про затвердження Інструкції про порядок переведення особового складу органів і підрозділів Міністерства внутрішніх справ України на посилений варіант оперативно-службової діяльності


З метою вжиття невідкладних заходів щодо боротьби з організованою злочинністю і корупцією, зміцнення правопорядку, охорони прав і свобод громадян, керуючись Законом України "Про міліцію" та іншими нормативно-правовими актами України, які регламентують оперативно-службову діяльність органів внутрішніх справ,
НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Інструкцію про порядок переведення особового складу органів і підрозділів Міністерства внутрішніх справ України на посилений варіант оперативно-службової діяльності (далі - Інструкція) (додається).
2. Першому заступникові Міністра, заступникам Міністра, керівникам структурних підрозділів Міністерства, головних управлінь МВС України в Автономній Республіці Крим, місті Києві та Київській області, управлінь МВС України в областях, місті Севастополі та на транспорті, міськрайлінорганів, вищих навчальних закладів МВС України організувати вивчення Інструкції особовим складом та дотримуватися її неухильного виконання.
3. Контроль за виконанням наказу покласти на заступника Міністра -начальника міліції громадської безпеки генерал-майора міліції Рудіка В.М.
4. Наказ оголосити органам і підрозділам внутрішніх справ та внутрішніх військ МВС України
Міністр Ю.В.Луценко


ЗАТВЕРДЖЕНО

Наказ МВС України від 22.03.2006 №291


ІНСТРУКЦІЯ

про порядок переведення особового складу органів і підрозділів

Міністерства внутрішніх справ України на посилений варіант оперативно-службової діяльності (відмінена Наказом від 3 грудня 2012 р. №1111)

І. Загальні положення.
Інструкція про порядок переведення особового складу органів і підрозділів Міністерства внутрішніх справ України на посилений варіант оперативно-службової діяльності (далі — Інструкція) визначає організаційно-правові основи переведення особового складу на посилений варіант оперативно-службової діяльності, організацію управління, особливості діяльності особового складу органів і підрозділів Міністерства внутрішніх справ України в умовах посиленого варіанту оперативно-службової діяльності.
Посилений варіант оперативно-службової діяльності (далі — посилений варіант) — це комплекс організаційно-правових, профілактичних, оперативних та інших заходів, пов'язаних із залученням значної кількості особового складу та особливим режимом виконання оперативно-службових завдань з метою швидкої стабілізації оперативної обстановки, коли наявними силами і засобами, що безпосередньо залучені до охорони громадського порядку, при повсякденному режимі несення служби їх виконати неможливо.*
Залежно від обставин, що склалися, посилений варіант може бути оголошений як для всього особового складу органів і підрозділів системи МВС України, так і для особового складу окремого органу чи підрозділу внутрішніх справ.
Дія Інструкції поширюється на осіб рядового і начальницького складу апарату Міністерства, головних управлінь МВС України в Автономній Республіці Крим, місті Києві та Київській області, управлінь МВС України в областях, місті Севастополі та на транспорті (далі — ГУМВС, УМВС, УМВСТ), міськрайлінорганів, спеціальних установ міліції, стройових підрозділів органів внутрішніх справ, вищих навчальних закладів, науково-дослідних установ системи МВС України (крім слухачів та курсантів навчальних закладів, які не досягли 18-річного віку, а також працівників, що не пройшли початкової підготовки).
Метою введення посиленого варіанта є найшвидша нормалізація оперативної обстановки та відновлення правопорядку, усунення загрози життю чи здоров'ю громадян.
Правовою основою діяльності особового складу органів і підрозділів Міністерства внутрішніх справ в умовах посиленого варіанта є Конституція України, закони України, акти Президента України, Кабінету Міністрів України, міжнародні договори України, нормативно-правові акти МВС України та ця Інструкція.
Діяльність міліції при посиленому варіанті будується на принципах законності, гуманізму, поваги до прав, свобод, гідності людини і громадянина, соціальної справедливості, єдиноначальності.
При посиленому варіанті органи та підрозділи системи МВС України відповідно здійснюють повноваження, надані Конституцією України та іншими законами України і забезпечують їх неухильне виконання.
2. Підстави введення посиленого варіанта:
2.1. Посилений варіант може бути введений у разі:
Повідомлення про обставини, що можуть призвести чи призвели до загострення оперативної обстановки, створити чи створили загрозу житло (здоров'ю) громадян.
Уведення надзвичайного стану.
3. Порядок переведення особового складу на посилений варіант.
3.1. Рішення щодо переведення особового складу на посилений варіант приймають:
Міністр внутрішніх справ або особа, яка виконує його обов'язки, -відносно особового складу апарату (окремих структурних підрозділів) Міністерства, усіх органів і підрозділів внутрішніх справ, внутрішніх військ та вищих навчальних закладів МВС України як у масштабі держави, так і в її окремих областях, районах, населених пунктах, на транспортних дільницях.
Начальники ГУМВС, УМВС або особи, які їх заміщають, -відносно особового складу апарату управління, усіх підлеглих органів і підрозділів внутрішніх справ на території обслуговування або в окремих районах, населених пунктах.
Переведення особового складу органів і підрозділів Міністерства внутрішніх справ, що входять до гарнізону міліції та підпорядковані МВС України, на посилений варіант здійснюється за попередньою письмовою згодою керівництва Міністерства, а в разі надзвичайних обставин - негайно, з подальшим повідомленням МВС України.
Начальник УМВСТ або особа, яка виконує його обов'язки, -відносно особового складу апарату управління, усіх підпорядкованих чи окремих лінорганів.
Начальники міських, районних, лінійних управлінь, відділів (відділень) або особи, які їх заміщують, - відносно особового складу органів внутрішніх справ, які вони очолюють, або їм підпорядкованих.
Переведення особового складу органів і підрозділів, підпорядкованих ГУМВС, УМВС, УМВСТ, що дислокуються на території обслуговування і входять до відповідних гарнізонів міліції, здійснюється за попередньою письмовою згодою їх керівництва, підпорядкованих МВС України - за письмовою згодою керівництва МВС (через керівництво ГУМВС, УМВС), а в разі надзвичайних обставин — негайно, з подальшим повідомленням по інстанції.
3.1.5. Командувач внутрішніх військ МВС України або особа, яка йогозаміщує, - відносно особового складу апарату управління, усіх чи окремихпідпорядкованих частин, підрозділів, з негайним повідомленням керівництваМВС України, а командири з'єднань, частин, окремих батальйонів, окремих ротабо особи, що їх заміщують, - відносно особового складу підрозділів, які очолюють, з негайним повідомленням керівництва ГУВВ МВС України.
Особливості переведення внутрішніх військ на посилений варіант несення служби здійснюється відповідно до наказів МВС України від 05.07.2005 № 521 "Про затвердження Тимчасового положення про організацію служби спеціальних моторизованих військових частин міліції, військових частин спеціального призначення та підрозділів оперативного призначення внутрішніх військ МВС України" та від 25.11.1994 № 050 "Про виконання постанови Кабінету Міністрів України "Про затвердження статутів військ внутрішньої та конвойної охорони".
3.1.6. Керівники структурних підрозділів МВС, ГУМВС, УМВС, УМВСТ, міськрайлінорганів або особи, що їх замішують, - відносно підпорядкованого особового складу підрозділів з негайним повідомленням свого безпосереднього керівництва (куратора підрозділу).
Особовий склад вищих навчальних закладів системи МВС України є резервом Міністра внутрішніх справ і переводиться на посилений варіант за його письмовим наказом як придані сили, з виконанням функцій, не пов'язаних із застосуванням силових дій.
Переведення особового складу будь-якого рівня на посилений варіант здійснюється шляхом видання письмового наказу (розпорядження), з доведенням до відома підпорядкованих органів і підрозділів.
У наказі (розпорядженні) про переведення особового складу на посилений варіант зазначаються:
1) обґрунтування необхідності переведення;
2) час, з якого вводиться посилений варіант, і строк, на який вінвводиться;
межі території, на якій вводиться посилений варіант;
інші питання, що обумовлені цією Інструкцією.
Керівники, які вводять посилений варіант діяльності, несуть відповідальність за обґрунтованість його впровадження.
Про переведення особового складу на посилений варіант керівники, які його впровадили, в усній формі інформують (за необхідності) про це органи державної влади та місцевого самоврядування, керівників інших правоохоронних органів та органів, які взаємодіють з ними.
Відміна посиленого варіанта здійснюється виданням письмового наказу (розпорядження) посадовою особою, яка його встановлювала, якщо строк дії не був раніше обумовлений.
Посилений варіант може бути відмінений раніше строку, на який він вводився, у разі усунення обставин, що обумовили необхідність його введення.
Після відміни посиленого варіанта керівники органів і підрозділів Міністерства внутрішніх справ України протягом доби готують доповідну записку про вжиті в процесі посиленого варіанта заходи, їх результати та наслідки, а також пропозиції щодо вдосконалення організації дій за таких умов і направляють до МВС України.
Про результати переведення особового складу на посиленій варіант, зурахуваннямрежимутаємностітаконфіденційності,може надаватисяінформаціязацікавлениморганамдержавноївл адитазасобаммасової інформації.

4. Сили, що залучаються для здійснення посиленого варіанта, їх завдання, термін виконання завдань:

На посилений варіант може переводитися як весь особовий склад органів (органу) чи підрозділів (підрозділу), так і його частина або окремі структурні підрозділи.

Залежно від обставин, за яких був уведений посилений варіант, сили, що залучаються, поділяються на три групи:
Перша група — основні сили.

Друга група - додаткові сили, що виділяються за рахунок органів і підрозділів певного регіону.

Третя група — придані сили, які залучаються за рахунок органів і підрозділів з інших регіонів (зведені загони).

Виділення додаткових сил в розпорядження конкретних керівників здійснюється за наказом (розпорядженням) відповідних начальників ГУМВС.УМВС.УМВСТ.
Виділення приданих сил у підпорядкування конкретних керівників здійснюється за наказом (розпорядженням) керівництва МВС України.

Чисельність сил може бути збільшена за рахунок:

Тимчасової відміни працівникам вихідних днів та виклику їх із відпусток.

Припинення відряджень або відкликання з них працівників.

Установлення для особового складу 12 — годинного робочого дня та шестиденного робочого тижня.

Рішення з цих питань можуть приймати керівники, які мають право переведення особового складу на посилений варіант.
Залежно від оперативної обстановки керівник, що вводить посилений варіант, має право перевести особовий склад на казармене становище з компактним розміщенням у гуртожитках, готелях тощо, що повинно бути заздалегідь погоджено з органами виконавчої влади та органами внутрішніх справ на випадок виникнення надзвичайних ситуацій, або у службових приміщеннях органів і підрозділів внутрішніх справ з відповідним закріпленням необхідного майна (ліжок, білизни тощо).
У комплексі завдань із забезпечення посиленого варіанта, як правило, передбачається:

Розгортання оперативних штабів. Установлення цілодобового чергування керівного складу.

Посилення чергових частин, слідчо-оперативних груп, створення достатньої кількості груп документування або надання їм додаткової чисельності.

Розгортання мережі контрольно-пропускних пунктів, заслонів, засад, постів регулювання, маршрутів та постів патрульної служби міліції інших нарядів, згідно з типовими планами або залежно від обстановки, що складається.
4.7.4. Посилення охорони важливих об'єктів, у тому числі приміщень і споруд органів і підрозділів системи N480, осіб у спецустановах міліції.
4.7.5 Максимальне оперативно-профілактичне відпрацювання території, що обслуговується, а також осіб, які знаходяться на обліку в органах міліції. Залученняі для охорони громадського порядку додаткових пересувних груп та інших нарядів за рахунок наявних сил і засобів.
Перевірка протипожежного стану об'єктів системи МВС України, готовності протипожежних засобів.
Формування (за необхідності) спеціальних зведених загонів у разі загрози виникнення (виникнення) групових порушень громадського порядку чи масових безпорядків.
Проведення оперативно-профілактичних заходів.
Обов'язкова перевірка наявності, стану, додержання порядку та збереження зброї, боєприпасів, вибухових, сильнодіючих, отруйних речовин, спеціальних засобів, пально-мастильних матеріалів, посиленого контролю за їх видачею.
Створення мобільного резерву сил і засобів.
Інші заходи, які можуть бути додатково запроваджені органами державної влади або керівниками, які ввели посилений варіант діяльності.
Особовий склад, переведений на посилений варіант, як правило, озброюється табельною вогнепальною зброєю та оснащується спецзасобами, засобами радіозв'язку.
Використання особового складу, що переведений на посилений варіант, для інших цілей здійснюється тільки за письмовим рішенням керівників, що запровадили такий варіант.
Тривалість посиленого варіанта визначається відповідним керівником і залежить від якісного та повного виконання завдань, або змін обстановки, які тягнуть за собою скасування підстав провадження посиленого варіанта!
Термін безперервного здійснення заходів при провадженні посиленого варіанта оперативно-службової діяльності повинен залежати від складності оперативної обстановки та навантаження на особовий склад при виконанні поставлених завдань.


Посилений варіант може вводитися на строк:


4.12.1. До 15 діб - Міністром внутрішніх справ України, йогозаступниками.
4.12.2. До 10 діб - начальниками ГУМВС, УМВС, УМВСТ,командувачем внутрішніх військ або особами, які їх заміщають.
До 5 діб — начальниками структурних підрозділів МВС, міськрайлінорганів внутрішніх справ ГУМВС, УМВС, УМВСТ , командирами з'єднань і частин внутрішніх військ або особами, які їх заміщають.
До 3 діб - командирами окремих батальйонів (рот)'внутрішніх військ.
4.13. Збільшення зазначених максимальних строків посиленого варіантапри надсиланні обгрунтованої доповідної записки щодо їх продовження можутьздійснити:
Міністр внутрішніх справ, його заступники - до 5 діб.
Начальники ГУМВС, УМВС, УМВСТ, командувач внутрішніх військ або особи, які їх заміщають, - до 3 діб.
Рішення про продовження посиленого варіанта приймається у порядку, визначеному п. 3.3 Інструкції.
При введенні надзвичайного стану в Україні чи в окремих її місцевостях термін уведення посиленого варіанта визначається Указом Президента України відповідно до законодавства України.
5. Організація управління та зв'язку.
5.1. Безпосереднє управління силами та засобами, що залучені,організацію взаємодії, збір, аналіз та обмін оперативною інформацієюздійснюють оперативні штаби під керівництвом начальника підрозділу або йогозаступника за лініями кураторства тих служб, діяльність яких найбільшевідповідає меті введення посиленого варіанта.

За рішенням керівника оперативного штабу до його складу можуть залучатися (за погодженням) представники органів виконавчої влади, інших правоохоронних органів, військових частин, а також представники засобів масової інформації.

На оперативний штаб покладається координація, управління силами і засобами, взаємодія з правоохоронними органами, центральними та місцевими органами виконавчої влади, військовим командуванням Збройних Сил України, громадськими формуваннями, що залучаються, на весь період впровадження посиленого варіанта.

Під час проведення спільних заходів та операцій особовий склад, що залучається, працює по радіообміну (за наявності технічної можливості) на єдиному каналі.

На період посиленого варіанта оперативно-службової діяльності оплата праці особовому складу в надурочний і нічний часи, у вихідні і святкові дні проводиться згідно з чинним законодавством і нормативно-правовими актами МВС України.

При цьому раз на тиждень особовому складу надається не менше доби для відпочинку.

5.5. Усебічне забезпечення (морально-психологічне, матеріально-технічне, зв'язок, медичне) задіяного особового складу на період дії посиленоговаріанта оперативно-службової діяльності, покладається на відповідніструктурні підрозділи згідно з чинними нормами забезпечення.

Заступник начальникаГоловного штабу МВС України

підполковник міліції М.В. Андруньків

Схожі:

Загальний порядок прийому звернень громадян затверджено Наказом МВС...
Наказом МВС України №414вщ6 серпня 1998 року «Про затвердження інструкції про порядок розгляду пропозицій, заяв, скарг і організації...
ПЛАН-КОНСПЕКТ проведення заняття по функціональній підготовці з співробітниками...
Тема: «Конституція України та Закон України «Про дисциплінарний статут органів внутрішніх справ України» від 22. 02. 2006р. №3460-IV...
МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ з службової підготовки особового складу органів...
Положення про організацію службової підготовки осіб рядового і начальницького складу органів та підрозділів цивільного захисту
НАКАЗ
Про затвердження Інструкції про переведення та випуск учнів (вихованців) навчальних закладів системи загальної середньої освіти
НАКА З
«Про затвердження Положення про організацію службової підготовки особового складу органів і підрозділів цивільного захисту» щодо...
ПОЛОЖЕННЯ про організацію службової підготовки осіб рядового і начальницького...
Положення про організацію службової підготовки осіб рядового та начальницького складу органів та підрозділів цивільного захисту (далі...
Закон України «Про звернення громадян»
Військовослужбовці, працівники органів внутрішніх справ і служби безпеки мають право подавати звернення, що не відносяться до їх...
МІНІСТЕРСТВО ВНУТРІШНІХ СПРАВ УКРАЇНИ
В Інструкції використані вимоги Законів України, Постанов Кабінету Міністрів, наказів Міністерства освіти і науки України, Міністерства...
Громадяни України мають право звернутися до органів державної влади,...
Військовослужбовці, працівники органів внутрішніх справ і державної безпеки мають право подавати звернення, які не стосуються їх...
НАКАЗ
Про затвердження Правил поведінки та професійної етики осіб рядового та начальницького складу органів внутрішніх справ України
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка