Підручник Рекомендовано Міністерством освіти і науки України


Скачати 8.54 Mb.
Назва Підручник Рекомендовано Міністерством освіти і науки України
Сторінка 1/48
Дата 06.04.2013
Розмір 8.54 Mb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Право > Документи
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   48

http://zakon.at.ua/

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ 1 НАУКИ УКРАЇНИ

В. С. Щербина



Підручник

Рекомендовано Міністерством освіти і науки України

Київ Юрінком Інтер

2005

ББК 67.9(4УКР)304я73 Щ64

Рекомендовано Міністерством освіти і науки України (лист № 14/18.2-590 від 21 березня 2003року)

Рецензенти:

Дзера О. В., член-кореспондент Академії правових наук України, доктор юридичних наук, професор,

завідувач кафедри цивільного права

юридичного факультету Київського національного

університету імені Тараса Шевченка;

Кубко Є. Б., член-кореспондент Академії правових наук

України, доктор юридичних наук, професор,

головний науковий співробітник Інституту держави і права

ім. В. М. Корецького НАН України;

Пронська Г. В., доктор юридичних наук, професор кафедри господарського права Київського національного університету імені Тараса Шевченка

Щербина В. С

Щ64 Господарське право: Підручник. — 2-е вид., перероб. і доп. — К.: Юрінком Інтер, 2005. — 592 с

ISBN 966-667-179-4

У підручнику відповідно до програми курсу висвітлено основні пра­вові інститути Загальної частини господарського права, а також питан­ня правового регулювання в окремих галузях господарювання (Особ­лива частина) на основі Господарського кодексу України та нового Ци­вільного кодексу України, а також інших нормативно-правових актів господарського законодавства України. Головну увагу зосереджено на правових питаннях господарської діяльності та управління нею.

Призначений для студентів і аспірантів, які вивчають курс госпо­дарського права, а також юрисконсультів, адвокатів, підприємців і всіх, хто цікавиться питаннями правового регулювання господарської діяльності.

Нормативні акти подано станом на 1 січня 2005 року.

ББК 67.9(4УКР)304я73+67.304я73

Вступ

Основні засади ринкової економіки передбачають повну гос­подарську самостійність суб'єктів господарювання, які функ­ціонують у народному господарстві, вступаючи при цьому різно­манітні господарсько-виробничі, організаційно-господарські та внутрішньогосподарські відносини. Всі ці суспільні відносини, що виникають у процесі організації та здійснення господарсь­кої діяльності (як між суб'єктами господарювання, а також між цими суб'єктами та іншими учасниками відносин у сфері гос­подарювання) регулюються, зокрема, Господарським кодексом, завдяки чому вони набувають характеру правовідносин.

Ринкова економіка породила різноманітні організаційні фор­ми суб'єктів господарювання: господарські організації, громадя-ни-підприємці, структурні одиниці господарських організацій. Існує потреба у врегулюванні правового статусу об'єднань підприємств (господарських об'єднань, державних та комуналь­них об'єднань тощо), встановлення правового режиму вільних (спеціальних) економічних зон та визначення правового режиму іноземного інвестування.

З'явилися нові інститути, притаманні ринковим умовам гос­подарювання (банкрутство, свобода конкуренції, антимонополь-не регулювання). Дедалі більшого розвитку, в тому числі зав­дяки приватизаційним процесам, набуває ринок цінних па­перів.

Інтеграція України до світової економічної системи стиму­лює розвиток міжнародних господарських зв'язків, зовнішньо­економічної діяльності суб'єктів господарювання.

Змінилися принципи, на яких будуються відносини держа­ви з суб'єктами господарської діяльності, запроваджується ефективне державне регулювання підприємництва у формі єдиної державної регуляторної політики у сфері підприєм­ництва1 тощо.

Всі ці чинники зумовлюють необхідність не тільки відпо­відного правового регулювання, а й вивчення правових засад господарської діяльності.


ISBN 966-667-179-4

© Щербина С. С, 2005 © Художнє оформлення Юрінком Інтер, 2005

' Див.: Закон «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» від 11 вересня 2003 р.




Перехід економіки України до розвинених ринкових відно­син багато в чому залежить від правового забезпечення рин­кових реформ, від створення належних умов функціонування суб'єктів господарської діяльності, від суворого додержання останніми вимог чинного законодавства.

Українська держава сьогодні потребує висококваліфікова­них спеціалістів на всіх напрямах економічного розвитку та державного будівництва. З метою підготовки саме таких спеці­алістів, озброєних знаннями в галузі господарського законо­давства, написано цей підручник.

У підручнику на основі чинного законодавства та відпові­дно до програми курсу висвітлюються основні правові інсти­тути Загальної частини господарського права та питання пра­вового регулювання в окремих галузях господарювання (Особ­лива частина) на основі Господарського кодексу України та нового Цивільного кодексу України, а також інших норма­тивно-правових актів господарського законодавства Украї­ни. Автор намагався у стислій та доступній для сприйняття формі розкрити зміст основних нормативних актів господарсь­кого законодавства, показати їх роль у регулюванні суспіль­них відносин.

Труднощі формування господарського законодавства Украї­ни, відсутність єдиних методологічних підходів до формулю­вання предмета та системи господарського права як навчаль­ної дисципліни, безперечно, позначилися на змісті даної праці. У запропонованому переробленому і доповненому виданні підручника, виданого з урахуванням положень Господарсько­го кодексу України, що набрав чинності з 1 січня 2004 року, враховано конструктивні зауваження і рекомендації щодо по­ліпшення його структури та змісту.

ЗАГАЛЬНА ЧАСТИНА

- 4 -



РОЗДІЛ І

Поняття, методи і система господарського права

ГЛАВА 1

Господарські правовідносини та господарське право

§ 1. Предмет регулювання господарського права

Господарське право, як і будь-яку іншу юридичну дисцип­ліну, можна визначити, насамперед, за предметною ознакою, тобто за сукупністю суспільних відносин, що регулюються нормами господарського права.

З цієї точки зору господарське право є системою норм, що регулюють господарські відносини, тобто відносини, що вини­кають у процесі організації та здійснення господарської діяль­ності між суб'єктами господарювання, а також між цими суб'єк­тами та іншими учасниками відносин у сфері господарювання. Отже, саме господарські відносини у сфері економіки України і становлять предмет господарського права.

Зміст предмета господарського права визначається двома поняттями: «організація господарської діяльності» та «здійснен­ня господарської діяльності».

Зазначені поняття вживаються в Господарському кодексі України від 16 січня 2003 p., який набрав чинності з 1 січня 2004 р.1, та в інших актах законодавства України.

Під господарською діяльністю у Господарському кодексі ро­зуміється діяльність суб'єктів господарювання у сфері сус­пільного виробництва, спрямована на виготовлення та реалі­зацію продукції, виконання робіт чи надання послуг вартісно­го характеру, що мають цінову визначеність (ч. 1 ст. З ГК).

У наведеному визначенні представлені такі ознаки госпо­дарської діяльності як:

  • особливий суб'єктний склад (господарську діяльність
    здійснюють суб'єкти господарювання);

  • особлива сфера здійснення господарської діяльності —
    сфера суспільного виробництва;

  • вартісний характер результатів господарської діяльності,
    шо мають цінову визначеність.

Отже, господарська діяльність розглядається як суспільно-корисна діяльність членів суспільства, їх спілок (об'єднань) щодо виготовлення продукції, надання послуг, виконання робіт.

Така суспільно-корисна господарська діяльність має наступні

ознаки:

по-перше, вона полягає у виробництві продукції, виконанні робіт, наданні послуг не для власних потреб виробника, а для задоволення потреб інших осіб (сфера суспільного виробництва);

по-друге, вона виконується на професійних засадах;

по-третє, результати такої діяльності мають вартісний ха­рактер, вони реалізуються за плату, тобто функціонують як

товар;

по-четверте, ця діяльність поєднує як приватні інтереси виробника, так і публічні інтереси (держави, суспільства, знач­них прошарків населення тощо).

Закріплені в ГК ознаки господарської діяльності характе­ризують її набагато повніше, ніж ознаки, вживані в інших актах чинного законодавства. Так, згідно зі ст. 1 Закону Украї­ни від 16 квітня 1991 р. «Про зовнішньоекономічну діяльність»1 господарська діяльність — це будь-яка діяльність, у тому числі підприємницька, пов'язана з виробництвом та обміном мате­ріальних і нематеріальних благ, що виступають у формі това­ру. А Закон України від 1 червня 2000 р. «Про ліцензування певних видів господарської діяльності»2 під господарською діяль­ністю розуміє будь-яку, у тому числі підприємницьку, юри­дичних осіб, а також фізичних осіб—суб'єктів підприємниць-


1 Відомості Верховної Ради України. — 2003. — № 18. — Ст. 144; № 19-20. - Ст. 144; № 21-22. - Ст. 144.

■ Відомості Верховної Ради УРСР. - 1991. - № 29. - Ст. 377. 2 Відомості Верховної Ради України. — 2000. — № 36. — Ст. 299.


- 6 -

- 7 -

кої діяльності, пов'язану з виробництвом (виготовленням) про­дукції, торгівлею, наданням послуг, виконанням робіт.

Господарська діяльність (господарювання) здійснюється на загальних принципах, перелік яких встановлено в ст. 6 ГК. До них належать:

  • забезпечення економічної багатоманітності та рівний за­
    хист державою усіх суб'єктів господарювання;

  • свобода підприємницької діяльності у межах, визначених
    законом;

  • вільний рух капіталів, товарів та послуг на території Ук­
    раїни;

  • обмеження державного регулювання економічних про­
    цесів у зв'язку з необхідністю забезпечення соціальної спря­
    мованості економіки, добросовісної конкуренції у підприєм­
    ництві, екологічного захисту населення, захисту прав спожи­
    вачів та безпеки суспільства і держави;

  • захист національного товаровиробника;

  • заборона незаконного втручання органів державної влади
    та органів місцевого самоврядування, їх посадових осіб у гос­
    подарські відносини.

Залежно від мети і способу організації та здійснення госпо­дарської діяльності ч. 2 ст. З ГК виділяє два її види — госпо­дарську комерційну діяльність і некомерційну господарську діяльність.

Господарська діяльність, що здійснюється для досягнення економічних і соціальних результатів та з метою одержання прибутку, є підприємництвом, а суб'єкти такої діяльності (підприємництва) є підприємцями.

Господарська діяльність може здійснюватись і без мети одер­жання прибутку (некомерційна господарська діяльність).

Господарська комерційна діяльність (підприємництво) здійснюється суб'єктом господарювання (підприємцем) як са­мостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик діяльність з метою досягнення економічних і соціальних ре­зультатів та одержання прибутку (ст. 42 ГК).

Підприємництво є основним видом господарської діяль­ності. Основні положення щодо здійснення підприємництва встановлені нормами Глави 4 ГК (статті 42—51).

Так, згідно з ч. 1 ст. 43 ГК «Свобода підприємницької діяльності» підприємці мають право без обмежень самостійно здійснювати будь-яку підприємницьку діяльність, яка не за­боронена законом.

- 8 -

Особливості здійснення окремих видів підприємництва вста­новлюються законодавчими актами (ч. 2 ст. 43 ГК).

Разом з тим, ч. З ст. 43 ГК встановлює обмеження у здійсненні підприємницької діяльності, що полягають:

а) у забороні здійснювати окремі види діяльності, перелік
яких встановлює Закон України від 1 червня 2000 р. «Про
ліцензування певних видів господарської діяльності» без спеці­
ального дозволу (ліцензії);

б) у встановленні законом переліку видів діяльності, підприєм­
ництво в яких забороняється.

Частина 4 ст. 43 ГК встановлює загальне правило, відповід­но до якого здійснення підприємницької діяльності забороняється органам державної влади та органам місцевого самоврядування.

Законом обмежується підприємницька діяльність посадо­вих і службових осіб органів державної влади та органів місце­вого самоврядування.

Принципи підприємницької діяльності, тобто основні засади, на яких базується підприємництво, законодавчо закріплені в ст. 44 ГК. До них належать:

а) вільний вибір підприємцем видів підприємницької діяль­
ності;

б) самостійне формування підприємцем програми діяль­
ності, вибір постачальників і споживачів продукції, що вироб­
ляється, залучення матеріально-технічних, фінансових та інших
видів ресурсів, використання яких не обмежено законом, вста­
новлення цін на продукцію та послуги відповідно до закону;

в) вільний найм підприємцем працівників;

г) комерційний розрахунок та власний комерційний ризик;

д) вільне розпорядження прибутком, що залишається у
підприємця після сплати податків, зборів та інших платежів,
передбачених законом;

є) самостійне здійснення підприємцем зовнішньоекономіч­ної діяльності, використання належної йому частки валютної виручки на свій розсуд.

Важливим чинником активізації підприємництва в умовах побудови ринкової економіки є державна підтримка підприєм­ництва.

Відповідно до ч. 1 ст. 48 ГК з метою створення сприятливих організаційних та економічних умов для розвитку підприємниц­тва органи влади на умовах і в порядку, передбачених законом:

- надають підприємцям земельні ділянки, передають держав­не майно, необхідне для здійснення підприємницької діяльності;

- 9 -

  • сприяють підприємцям в організації матеріально-техніч­
    ного забезпечення та інформаційного обслуговування їх діяль­
    ності, підготовці кадрів;

  • здійснюють первісне облаштування неосвоєних територій
    об'єктами виробничої і соціальної інфраструктури з продажем
    або передачею їх підприємцям у визначеному законом порядку;

  • стимулюють модернізацію технології, інноваційну діяльність,
    освоєння підприємцями нових видів продукції та послуг;

  • надають підприємцям інші види допомоги.

Як зазначено в ч. 2 ст. 48 ГК, держава сприяє розвитку малого підприємництва, створює необхідні умови для цього.

На формування і розвиток малого підприємництва, станов­лення малого підприємництва як провідної сили в подоланні негативних процесів в економіці спрямований Закон України від 19 жовтня 2000 року «Про державну підтримку малого підприємництва»1, який визначає суб'єктами малого підприєм­ництва фізичних осіб, зареєстрованих у встановленому зако­ном порядку як суб'єкти підприємницької діяльності; юри­дичних осіб—суб'єктів підприємницької діяльності будь-якої організаційно-правової форми та форми власності, в яких се-редньооблікова чисельність працюючих за звітний період (ка­лендарний рік) не перевищує 50 осіб та обсяг річного валового доходу не перевищує 500 тис. евро.

Державна підтримка малого підприємництва здійснюється Ка­бінетом Міністрів України, центральним органом виконавчої влади з питань регуляторної політики та підприємництва, іншими цен­тральними органами виконавчої влади за такими напрямами:

  1. формування інфраструктури підтримки і розвитку мало­
    го підприємництва, організація державної підготовки, пере­
    підготовки та підвищення кваліфікації кадрів для суб'єктів
    малого підприємництва;

  2. встановлення системи пільг для суб'єктів малого підприєм­
    ництва;

  3. запровадження спрощеної системи оподаткування, бух­
    галтерського обліку та звітності;

  4. фінансово-кредитна підтримка малого підприємництва;

  5. залучення суб'єктів малого підприємництва до виконан­
    ня науково-технічних і соціально-економічних програм,
    здійснення поставки продукції (робіт, послуг) для державних
    та регіональних потреб.

Відомості Верховної Ради України. — 2000. — № 51—52. — Ст. 447.

- 10 -

Некомерційна господарська діяльність здійснюється з ме­тою задоволення певних суспільних потреб незалежно від при­бутковості такої діяльності: отримання прибутку від такої діяль­ності відіграє другорядну роль (такою є діяльність частини казенних, експериментальних та інших планово-збиткових підприємств, які фінансуються за рахунок держави).

Згідно з ч. 1 ст. 52 ГК некомерційне господарювання — це самостійна систематична господарська діяльність, що здійснюється суб'єктами господарювання, спрямована на до­сягнення економічних, соціальних та інших результатів без мети одержання прибутку.

Некомерційна господарська діяльність здійснюється суб'єк­тами господарювання державного або комунального секторів економіки у галузях (видах діяльності), в яких відповідно до ст. 12 ГК забороняється підприємництво, на основі рішення відповідного органу державної влади чи органу місцевого са­моврядування. Некомерційна господарська діяльність може здійснюватися також іншими суб'єктами господарювання, яким здійснення господарської діяльності у формі підприємництва забороняється законом (ч. 2 ст. 52 ГК).

У разі якщо господарська діяльність громадян або юридич­ної особи, зареєстрованої як суб'єкт некомерційного господа­рювання, набуває характеру підприємницької діяльності, до неї застосовуються положення ГК та інших законів, якими регулюється підприємництво (ч. З ст. 53 ГК).

На суб'єктів господарювання, які здійснюють некомерційну господарську діяльність, поширюються загальні вимоги щодо регулювання господарської діяльності з урахуванням особливос­тей її здійснення різними суб'єктами господарювання, які ви­значаються ГК та іншими законодавчими актами (ч. 1 ст. 54 ГК).

Господарський кодекс вперше закріпив таке поняття, як «гос­подарче забезпечення діяльності негосподарюючих суб'єктів». Відповідно до ч. З ст. З ГК це діяльність негосподарюючих суб'єктів, спрямована на створення і підтримання необхідних матеріально-технічних умов їх функціонування, що здійснюєть­ся за участі або без участі суб'єктів господарювання. Наприк­лад, ремонт гуртожитків університету як силами залучених ре­монтно-будівельних організацій, так і власними силами; заку­півля обладнання, устаткування, підручників, меблів тощо для їх використання в навчальній та науково-дослідній роботі.

Організація господарської діяльності — друга складова гос­подарських відносин. На жаль, ГК України не розкриває змісту

- 11 -

поняття «організація господарської діяльності». Не розкрито зміст цього терміну і в навчальній літературі', незважаючи на те, що прихильниками господарського права він розглядаєть­ся як одне з наріжних понять господарсько-правової науки, за допомогою якого, зокрема, розмежовуються предмети цивіль­ного і господарського права.

  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   48

Схожі:

Гриф «Рекомендовано Міністерством освіти і науки України. Підручник...
Підручник підготовлений викладачами кафедри аграрного права Національної юридичної академії України імені Ярослава Мудрого
БЕХРУЗ ПОРІВНЯЛЬНЕ ПРАВОЗНАВСТВО ПІДРУЧНИК Рекомендовано Міністерством...
Рекомендовано Міністерством освіти і науки України як підручник для студентів вищих навчальних закладів
ІСТОРІЯ, ЗАВДАННЯ І РОЗВИТОК ПСИХОФІЗІОЛОГІЇ
Рекомендовано Міністерством освіти і науки України як підручник для студентів вищих навчальних закладів
Рекомендовано Міністерством освіти і науки України
...
А. М. Колодія Рекомендовано Міністерством освіти і науки України
За редакцією \В. В. Копєйчикова\ А. М. Колодія Рекомендовано Міністерством освіти і науки України
Навчально-методичний посібник Рекомендовано
Рекомендовано Міністерством освіти і науки України (Лист №1/11-186 від 20 січня 2004 р.)
Навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів Рекомендовано...
Рекомендовано Міністерством освіти і науки України як навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів
М. Тодики доктора юридичних і політичних наук, професора В. С. Журавського...
Затверджено Міністерством освіти і науки України як підручник для студентів вищих навчальних закладів
Малиновський А. С., Рибак М. Ф. Т 19 Метрологія, стандартизація і...
Затверджено Міністерством освіти і науки України як підручник для студентів вищих навчальних закладів
ПРАВО
Рекомендовано Міністерством освіти і науки України (лист №14/18. 2-1251 від 11 жовтня 2003р.)
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка