Вознесенський професійний аграрний ліцей Класний керівник Ларіонова О. М. Мета


Скачати 179.33 Kb.
Назва Вознесенський професійний аграрний ліцей Класний керівник Ларіонова О. М. Мета
Дата 22.02.2016
Розмір 179.33 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Право > Документи
Вознесенський професійний аграрний ліцей

школи присвятять перший урок єдиній україні

Класний керівник Ларіонова О.М.

Мета:

  • ознайомити учнів з основними історичними подіями становлення державності України;

  • формувати відчуття приналежності до України, усвідомлення себе українцем, почуття особистої відповідальності за долю держави та українського народу;

  • формувати готовність служити Батьківщині своєю працею та стати на захист державних інтересів країни;

  • сприяти усвідомленню учнями спільності інтересів усіх громадян держави в розбудові України, необхідності інтелектуального, творчого та фізичного розвитку кожної особистості задля розквіту держави в цілому, формуванню міжнаціональної толерантності;

  • виховувати повагу до державних символів, шанобливе ставлення до традицій українців та представників інших національностей, що населяють країну.

Обладнання: комп’ютер, презентація, ілюстративний матеріал, звукозаписи
Вишита колоссям і калиною,

Вигойдана співом солов’я,

Зветься величаво – Україною,

Земле зачарована моя (Слайд 1).

  1. Організаційна частина.

  2. Всупна частина


Учень (Слайд 2) Країна чудова – степи і Карпати,

зелені сади біля кожної хати.

Як символ верба і червона калина.

Вкраїну люблю – це моя Батьківщина.

Тут чистеє небо і сонце в зеніті,

зерно золотаве і грона налиті.

Тут слово правдиве і мова єдина.

Тебе я люблю, ти моя, Україна!

(Ольга Тесленкова)


  1. Основна частина.

Слово вчителя Щасливі ми, що народилися на такій чудовій, багатій, мальовничій землі - на нашій славній Україні! Тут жили наші діди і прадіди, тут живуть наші батьки, тут корінь роду українського, що сягає сивої давнини.
Відео «Лише у нас на Україні»

Віддавна на території України існували держави скіфів, сарматів, готів та інших народів, але відправним пунктів української державності і культури вважається Київська Русь (ІХ-ХІІІ століття).

Найбільшого розквіту Київська Русь досягла в період правління Володимира Великого (980 – 1015 рр.) і Ярослава Мудрого (1019 – 1054 рр.).

Ведучий 1

В період правління Володимира Великого (Слайд 3) закінчилось формування території Київської Русі. Він повернув захоплені поляками західні землі хорватів і дулібів. Київська Русь за Володимира перетворилася на найбільшу європейську державу. Її кордони простягалися від Карпат до Волги, від Балтики до Чорного й Азовського морів.

Найбільшим здобутком Володимира Великого було введення християнства, як державної релігії у 988 р. Володимир також провів адміністративну реформу. Він замінив племінних князів своїми синами. Відтепер представники династії Рюриковичів правили не тільки в столиці, але й в регіонах. Були обмежені повноваження місцевої знаті, її прагнення від’єднатись від Києва.

Для зміцнення обороноздатності країни була проведена військова реформа.

Інший напрямок діяльності Володимира – укріплення південного кордону для захисту від нападів печенігів.

Після смерті Володимира Великого впродовж 1015 – 1019 рр. тривала боротьба між його синами за верховну владу. Головними претендентами на Київський престол були Ярослав і Святополк. Перемогу здобув Ярослав.

Ведучий 2

Правління Ярослава Мудрого(Слайд 4) .

Князь  пом’якшив данину, це стимулювало економічний розвиток Київської Русі. Заснування нових міст сприяло розвитку ремесел, торгівлі, зміцнювало обороноздат-ність країни. За Ярослава Мудрого було створено кодекс законів– «Руську правду».

Найбільші зусилля були спрямовані на розбудову Києва, територія Києва збільшилась у 7 разів.

У міжнародній політиці Ярослав віддавав перевагу дипломатичним методам налагодження зв’язків з різними державами.

Як було заведено у середньовіччі ці зв’язки він зміцнював за рахунок шлюбів своїх дітей. Шлюби зазвичай були закріпленням дипломатичних угод. Його дочка Анна стала дружиною французького короля Генріха I, донька Єлизавета була за норвезьким королем Гаральдом Сміливим, Анастасія (третя його донька) була видана заміж за угорського короля Андрія. Сам Ярослав був одружений з Інгігердою – донькою шведського короля. Сини його були одружені з сестрою польського князя, онукою німецького цісаря і донькою візантійського імператора. Усі ці заходи принесли великий міжнародний авторитет Київській державі.

Ведучий 1

Шлях України до незалежності був тяжкий і тернистий. Важко назвати країну, яка б пережила те, що пережила Україна за більш ніж пів тисячоліття (1240 - 1991 р.)

Україна була розділена на частини, єдиної держави не існувало(Слайд 5). На півдні було розташоване Кримське ханство, яке утворилось у XIV ст. в результаті розпаду Золотої Орди. За рівнем економічного розвитку кримські татари значно відставали від населення України. Вони вели напівкочовий спосіб життя і постійно нападали на нашу країну. Під час цих нападів вони грабували міста і села, спалювали їх, забирали людей у полон. Чоловіків і жінок продавали в рабство; дітей перетворювали на яничарів. Українське населення дуже страждало від цих набігів. Саме на цих землях виникло у XV ст. таке видатне явище, як козацтво.
Перші згадки про козаків відносяться до кінця XV ст. Місце, де оселялись козаки, називалось Дике Поле. (Слайд 6) Це були родючі, але незаселені землі, бо вони найбільше зазнавали нападів з боку кримських татар. Найбільша група людей, що переселялись сюди, — селяни-втікачі, які не витримували жорстокого феодального гноблення. Козаки оселялись у зимівниках, їх основним заняттям було землеробство і скотарство. Працювати доводилось озброєними, щоб вчасно встигнути відбити напади татар.

Поблизу Запоріжжя знаходиться найбільший острів Дніпра — Хортиця(Слайд 7). Перша Січ створена в середині XVI ст. Д. Вишневецьким. Запорізька Січ - перша християнська республіка в Європі.
ВПРАВА « Мозковий штурм»
Вчитель: Хто ж міг бути козаком на Січі?

Учні

кожний чоловік, який виконував умови: говорити українською мовою, сповідувати православ'я і бути не одруженим. Жінкам не дозволялось навіть заходити на територію Січі. Існував випробувальний термін сім років, після чого людину зараховували до Запорізького війська.
Вчитель: А чим займались козаки в Січі?

Головними заняттями були військові походи й підготовка до них. Походи здійснюватись на чайках Дніпром на територію Кримського ханства з метою визволення полонених і підкріплення матеріального становища(Слайд 8).

Учні: Січ була українським військом, організованим, дисциплінованим і боєздатним. Козаки виконували роль прикордонників, захищаючи південні кордони України від нападів кримських татар.
Ведучий 2

Формування новітньої нації припало на часи визвольної війни 1648-1657 років під проводом Богдана Хмельницького проти Речі Посполитої(Слайд 9). Результатом війни стало заснування в України козацької держави – Війська Запорозького. Намагався розбудувати незалежну українську державу, укладаючи протягом свого правління союзи з Кримським ханатом та Московським царством.

Козаки стояли на сторожі православ'я та української мови. Нам є на кого рівнятись і з кого брати приклад…

У ХVІІІ столітті козацька автономія була ліквідована.

4 березня 1917 в Києві засновується Українська Центральна Рада. 20(7) листопада 1917 УЦР під головуванням Грушевського III Універсалом проголосила Українську Народну Республіку(Слайд 10).

У 1917—1918 рр. виникли три держави: Українська Народна Республіка (УНР) зі столицею Києвом, Українська Радянська Соціалістична Республіка (УРСР) зі столицею Харковом та Західно-Українська Народна Республіка (ЗУНР) з центром у Львові(Слайд 11).

Ведучий 1

На початку 1919р. УНР і ЗУНР проголосили об'єднання (злуку) своїх земель.

3 січня 1919 року на першому засіданні Української Народної ради було одностайно прийнято Ухвалу про злуку ЗУНР i УНР(Слайд 12).

22 січня 1919 року на Софіївській площі, біля пам’ятника гетьману Богдану Хмельницькому, у присутності десятків тисяч киян лідери УНР і повноважна делегація ЗУНР заявили про свій непохитний намір збудувати єдину соборну Українську державу. В Акті злуки проголошувалося: «Однині воєдино вливаються століттями відiрванi одна від одної частини Єдиної України, Західноукраїнська Народна Республіка (Галичина, БуковинаУгорська Русь) i Наддніпрянська Велика Україна. Здійснилися вiковiчн iмрії, якими жили, i за які вмирали кращі сини України. Однині є єдина, незалежнаУкраїнськаРеспубліка».

У 1922 році Українська республіка ввійшла до складу Радянського Союзу.
Ведучий 2

Сучасна держава Україна утворилась у результаті розпаду Радянського Союзу

1 грудня 1991 року. Україна – унітарна держава, територія якої поділяється на адміністративно-територіальні одиниці, що не мають статусу державних утворень і не володіють суверенними правами. (Слайд 13).




16 липня 1990 року Верховна Рада Української республіки приймає важливий документ - Декларацію про державний суверенітет України. (Слайд 14) Декларація стала першим кроком до незалежності нашої держави, відчутним рушієм у боротьбі за волю.

Так, Україна здобула волю і незалежність. Перед усім світом постала держава з давньою славною історією, оригінальною духовною культурою, зі своїми символами, мовою, чесними, працьовитими, миролюбними людьми - українським народом.
24 серпня 1991 року проголошено Акт про незалежність України. Акт проголошення незалежності завершив тисячолітні прагнення українського народу до волі, до створення своєї суверенної держави.

1996 рік. 28 червня Верховна Рада України прийняла Основний Закон - Конституцію України(Слайд 15). Цей день став національним святом. У цьому ж році затверджено українську грошову одиницю гривню.

Сучасна Україна - незалежна держава(Слайд 16-17). Розташована в центрі Східної Європи і займає таку частку землі, що аби перетнути Україну пішки із заходу на схід, треба йти 90 днів, долаючи щодня 30 км. Має кордони із Білоруссю, Росією, Польщею, Словаччиною, Угорщиною, Румунією, Молдовою. На півдні омивається водами Чорного та азовського морів.(Туреччина, Болгарія, Грузія та інші). Україна – єдина країна Європи, яка має стільки сусідів. На території України, а саме, поблизу с. Ділове Рахівського р-ну, що на Закарпатті, знаходиться географічний центр Європи. Площа країни - 604 кв. км., населення - близько 47 млн. чол. Столиця України - м. Київ.
Відео «Історія України»
Ведучий 1

Незалежність нашої держави стала реальністю. Україна має свій герб, прапор, гімн і державну мову.

Державна символіка - зовнішня атрибутика країни у формі знаків, символів, кольорів тощо, яка репрезентує національно-державницьку ідею. Основними атрибутами державності є герб, гімн та прапор (Малий словник історії України) (Слайд 18).

Герб нашої держави – тризуб – має глибокі історичні корені, належить до часів князювання в Києві Володимира Великого (980–1015 рр.). Він символізує ту ж трійцю життєтворчих енергій, що і хрест, – Мудрість, Знання і Любов, які виходять з одного джерела. Ми можемо пишатися нашим Гербом як символом загальнолюдських цінностей, що мають історичні корені(Слайд 19).

Ведучий 2

2 вересня 1991 року над будинком Верховної Ради України було піднято синьо-жовтий прапор – символ незалежності та суверенітету нашої держави. (Слайд 20).

28 січня 1992 року Верховна Рада України затвердила Державним прапором синьо-жовте полотнище. Синій колір символізує чисте небо, мир; жовтий – достаток і працелюбність. Прапор є офіційною емблемою, символом суверенітету України. Тому 23 серпня 2004 року на вшанування багатовікової історії українського державотворення, державної символіки України Указом Президента України було встановлено відзначати щорічно 23 серпня День Державного прапора України.

(Слайд 21). Слово „гімн” – грецького походження– урочиста пісня, прийнята як символ державної, національної єдності. Слова національного Гімну „Ще на вмерла Україна” написав відомий український поет Павло Чубинський у 1863 р. Музику написав композитор Михайло Вербицький. 6 березня 2003 року - Верховна Рада України ухвалила Закон «Про Державний гімн України».

Вчитель

Так склалося, що ми, звертаючи погляд на свою історію, знаходимо переважно події сумні. Пам'ять наша міцно зафіксувала такі сторінки, як зруйнування золотоглавого Києва, битву під Берестечком, драматизм Полтавського бою, нищення Січової Запорозької республіки тощо.
Трагічні події в Україні, починаючи з листопада минулого року, тривожать та не залишають байдужими жодного громадянина країни. Але, як це не сумно говорити, жодна революція не проходить мирним шляхом – без жертв. Жертви завжди є з обох сторін. Ми хочемо, щоб кожен громадянин України згадав, за що він любить свою країну, свою рідну землю. І кожен усвідомив за що боролися учасники Євромайдану і заради чого пожертвували своїм життям і учасники АТО у Донецькій та Луганській областях. Є загиблі і вознесенці (Слайд 22).
ГРЕЧАНИЙ ВОЛОДИМИР ВОЛОДИМИРОВИЧ

(23.03. 1978 Р.-14 .05.2014 Р) (Слайд 23).

Постріл з гранатомета влучив в кабіну автомобіля МАЗ, який перевозив боєприпаси в місті Маріуполі , в результаті вибуху загинув водій та був тяжко поранений прапорщик, помічник начальника відділення забезпечення спеціальними засобами Гречаний В.В. Володимир Гречаний помер в лікарні 14 червня 2014р.

Указом Президента України № 543/2014 від 20.06.2014 року, "за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі та незламність духу", нагороджений орденом Богдана Хмельницького II ступеня (посмертно)
КАРБІВНИЧИЙ СЕРГІЙ ВАСИЛЬОВИЧ

(16.09. 1980 р.-24.07.2014 р.) (Слайд 24).
Рядовий, десантник 79-ї окремої аеромобільної бригади загинув вранці 24 липня під час обстрілу позицій військових з РСЗВ "Град" у прикордонній зоні поблизу Амвросіївки (Донецька область).

КОСТЕНКО КОСТЯНТИН ОЛЕГОВИЧ

( 26.11.1994 р.- 16.08. 2014 р.)
Військовослужбовець загинув в ході виконання бойового завдання в зоні проведення АТО від кульового поранення. Він випускник нашого ліцею, учень групи 12х.
Учень (Слайд 25). Сьогодні в Україні чорний день…
В домівках у героїв ллються сльози,
Та повернути їх ніхто не в змозі.


Сьогодні в Україні чорний день...
Помолимось усі за їхні душі.
Поставимо в церквах за них свічки;
Чоловіки, батьки, сини та друзі


За рідну землю нашу полягли.
Вічна та світла пам'ять, нашим землякам! (хвилина мовчання).

ВИДАТНІ УКРАЇНЦІ - НАША ІСТОРІЯ(Слайд 26).

Вікторина «Найкраще місце на землі» (Слайд 27-31).

За словесними описами відгадати географічні об’єкти нашої країни.

  1. Це дивовижна перлина в дорогоцінному намисті української природи. Від самого звучання цього слова віє чимось таємничим та незвичайним: легендами, переказами, піснями. Величні картини незайманої природи, дзвінкі потоки, стрункі смереки та цілюще повітря нікого не залишить байдужими. Зиму в цій місцевості можна відчути по-справжньому, її можна навіть торкнутися руками. Величезні сніжні вали, білі шапки на деревах і гори, безкрайні гори з острівками соснового лісу, вдягнутого в біле.

(Карпати)

  1. Найбільше і найглибше озеро природного походження в Україні. Середня глибина водоймища – 7 м, максимальна – 58,4 м. Входить до групи Шацьких озер, які мають льодовикове походження. Озеро живлять артезіанські джерела. Уздовж майже всієї берегової смуги ростуть ліси. Поєднання надзвичайно прозорої води та чистого, напоєного ароматом хвої повітря створює умови для незабутнього відпочинку.

(Озеро Світязь)


  1. Єдина в Європі ділянка степу, якого ніколи не торкався плуг. На території близько 11 тисяч гектарів є декілька сотень видів рослин, тварин, птахів (деякі з них занесені до Червоної книги України). Тут в умовах, наближених до природних, утримуються табуни диких копитних з різних континентів. У заповіднику збереглися стародавні кургани та кам’яні скіфські баби.

( Біосферний заповідник «Асканія-Нова»)


  1. Це справжня гірська країна серед Українського степу,унікальний природний ландшафт, створений виходами південних відрогів прадавніх гір, які утворюють скелі, каньйони та пороги Південного Бугу та його приток. Тут розташована одна з найкращих у Європі природних трас водного слалому. Мальовничий Куточок Миколаївщини з численними археологічними пам’ятками і багатою природою має славне козацьке минуле.

(Регіонально – ландшафтний парк «Гранітно-степове Побужжя»)


  1. Природний комплекс входить до складу регіонального ландшафтного парку «Гранітно-Степове Побужжя». Розташований серед голого степу, на Вознесенщині. Складається з застарілих вивітрених гранітів, перерізаних Мертвоводом на глибину понад 40—50 метрів. Площа каньйону перевищує 250 гектарів. Являє собою унікальний комплекс гранітних скель, валунів та степової і водної екосистем,розміщений на одному з найстаріших клаптиків суші Євразії.

(Актовський каньйон)

Бліц-турнір «Знаменитості України» (Слайд 32-33).

Учитель ставить запитання, а учні по командах (рядах) дають відповіді.

  1. Засновники Києва? (Кий, Щек, Хорив та Либідь).

  2. Хто хрестив Київську Русь?(Володимир).

  3. Хто був обраний гетьманом запорізьких козаків у 1648 році? (Богдан Хмельницький)

  4. Автор першого літопису «Повість минулих літ» (Нестор).

  5. Укладач основного збірника законів «Руська правда»? (Ярослав Мудрий).

  6. Яка називається найвища вершина Карпат? (Гора Говерла, 2061 м).

  7. Яка найбільша річка в Україні? (Дніпро).

  8. У якій півкулі знаходиться на карті наша Батьківщина? (У східній).

  9. На якому материку ми живемо? (Євразія).

  10. Які країни межують з Україною ?

  11. Де знаходяться географічний центр Європи? (На території України в

Закарпатській області поблизу с. Ділове).

  1. Донька українського народу, українська письменниця, перекладач, культурний діяч. (Леся Українка).

  2. Режисер першого звукового кіно (Олександр Довженко).

  3. Український композитор, автор опер «Тарас Бульба», «Наталка Полтавка», «Енеїда», автор дитячих опер і оперет(Микола Лисенко)

  4. Історик, організатор української науки, професор, автор ілюстрованої історії України(Михайло Грушевський).

  5. Геній українського народу, поет, письменник, художник (Тарас Шевченко).

  6. Автор Державного Гімну України (Павло Чубинський).

  7. Конструктор літакобудування, професор Харківського авіаційного інституту (1976 р.), автор наукових робіт з питань планеризму, літакобудування (Олег Антонов).

  8. Коли країна проголосила свою незалежність? (24 серпня 1991 року).

  9. Перший космонавт незалежної України (Леонід Каденюк).

  10. Український науковець у галузі зварювальних процесів, металургії і технології металів, доктор технічних наук (Борис Патон).

  11. Академік, творець школи кардіохірургів на Україні (Микола Амосов).

  12. Перший Президент України (Леонід Кравчук).

  13. Засновник «Просвіти» в Миколаєві (Микола Аркас).

  14. У травні 2002 року його ім'я присвоїли київському стадіону «Динамо» (Валерій Лобановський).

  15. Найсильніший чоловік України (Василь Вірастюк).

  16. Переможець одного з найпрестижніших музичних конкурсів світу "Євробачення 2004" (Руслана).

  17. Володар «Золотого м'яча» 2004 — призу, який вручають найкращому футболісту Європи (Андрій Шевченко). 

  18. Виконавиця ролі Роксолани в серіалі «Роксолана - полонянка султана» (Ольга Сумська).

  19. Співочий ректор (Михайло Поплавський).


Відомі українські спортсмени(Слайд 34).:

Сергій Бубка (стрибки з жердиною),

Лілія Подкопаєва (спортивна гімнастика),

Оксана Баюл (фігурне катання),

Яна Клочкова (плавання),

Олег Блохін і Андрій Шевченко (футбол),

Катерина Серебрянська (абсолютна олімпійська чемпіонка з художньої

гімнастики

Ірина Дерюгіна і Ганна Безсонова (художня гімнастика),

брати Віталій та Володимир Клички,Василь Ломаченко і Олександр Усик (бокс).

Підведення підсумків виховної години(Слайд 35).

Вчитель

  • Україна багатонаціональна, багатомовна, але Україна - єдина. Пам’ятаємо, не забуваємо і цінуємо нашу Батьківщину. Збережемо наш патріотизм, віру та силу духу для наступних поколінь.

  • Ви - майбутнє України. Тож своїми знаннями, працею, здобутками підносьте її культуру. Будьте гідними своїх предків, любіть рідну землю, бережіть волю і незалежність України, поважайте наш народ і нашу мелодійну мову.

  • Ми Єдина країна! Всі ми прагнемо одного - миру, спокою, міцної та квітучої держави та чистого неба над головою.


Схожі:

ЗВІТ директора ДНЗ «Решетилівський професійний аграрний ліцей імені...
Державний навчальний заклад «Решетилівський професійний аграрний ліцей імені І. Г. Боровенського» є державним професійно-технічним...
З досвіду роботи майстра виробничого навчання ДНЗ «Ніжинський професійний...

Конкурс «Класний керівник – 2010» Слайд 1
Я – Солодченко Ліана Іванівна, класний керівник 6-Б класу школи №29. Сьогодні я хочу представити вам свій досвід роботи
Структура роботи методичного кабінету ДНЗ «Решетилівський професійний...
Безпосереднє керівництво роботою методичного кабінету здійснює методист ліцею Раїса Іванівна Рафальська
ДНЗ «Уманський професійний аграрний ліцей» Лабораторно-практичні роботи
Методичний посібник: Лабораторно-практичні роботи «Системи та агрегати двигуна тракторів та автомобілів»
Анотований каталог друкованих матеріалів педагогічних працівників...
Робота методичного кабінету ліцею в значній мірі направлена на допомогу у підготовці педагогічними працівниками методичних розробок...
Класний керівник. Зміст, форма і структура плану виховної роботи...
При плануванні виховної діяльності класний керівник поряд із визначенням цілей, форм і способів виховання учнів намагається знайти...
ДНЗ «Димитровський професійний гірничий ліцей» Підготувала і провела...
Клімова Т. В. – майстер виробничого навчання І категорії, керівник ансамблю «Червона калина» Фестиваль народної пісні „Пісня моя,...
Класний керівник: Волченко Майя Миколаївна Мета
Обладнання: плакат «Я обираю здоров’я»; ілюстрації, що пропагують здоровий спосіб життя; пакети завдань для команд
Донецький професійний ліцей
Тісторозкачувальна машина «Єкомат» призначена для розкачування дріжджового та шарового тіста
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка