Всесвітній день боротьби зі СНІДом відзначається щорічно 1 грудня з 1988 року. Цей день служить нагадуванням про необхідність зупинити глобальне поширення


Скачати 39.03 Kb.
Назва Всесвітній день боротьби зі СНІДом відзначається щорічно 1 грудня з 1988 року. Цей день служить нагадуванням про необхідність зупинити глобальне поширення
Дата 21.02.2016
Розмір 39.03 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Право > Документи
Всесвітній день боротьби зі СНІДом відзначається щорічно 1 грудня з 1988 року. Цей день служить нагадуванням про необхідність зупинити глобальне поширення епідемії ВІЛ/СНІДу.

У 2011-2015 роках Всесвітні дні боротьби зі СНІДом проводяться під гаслом “Досягнення нульової відмітки: нуль нових ВІЛ-інфекцій. Нуль дискримінації. Нуль смертей внаслідок СНІДу”. Ця кампанія, що проводиться під егідою ООН, має наступні цілі: скорочення вдвічі показників передачі ВІЛ статевим шляхом; викоринення вертикальної передачі ВІЛ та скорочення вдвічі материнської смертності внаслідок СНІДу; запобігання нових випадків зараження ВІЛ серед осіб, які вживають наркотики; забезпечення загального доступу до антиретровірусної терапії для осіб, інфікованих ВІЛ; скорочення вдвічі смертності внаслідок туберкульозу серед осіб, інфікованих ВІЛ.

Починаючи з 1992 року в Україні діють загальнодержавні цільові програми протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу, які ставили за мету впровадження системи епідеміологічного нагляду за ВІЛ-інфекцією, пропаганду профілактики ВІЛ/СНІДу, надання психологічної та соціальної допомоги пацієнтам з ВІЛ-інфекцією.

20 жовтня 2014 року в Україні прийнятий Закон “Про затвердження Загальнодержавної цільової соціальної програми протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу на 2014-2018 роки”. Програма офіційно набула чинності 8 листопада 2014року.

Метою цієї програми є зниження рівня захворюваності та смертності від ВІЛ-інфекції/СНІДу; надання якісних і доступних послуг з профілактики та діагностики ВІЛ-інфекції, насамперед серед представників груп підвищеного ризику інфікування; послуг з лікування, догляду та підтримки людей, які живуть з ВІЛ.

Станом на 01.11.2014 року в Україні зареєстровано майже 260 тисяч ВІЛ-інфікованих, з них хворих на СНІД – 74 тисячі. Щорічно в Україні реєструється від 19 до 21 тисяч ВІЛ-інфікованих.

За 10 місяців 2014 року в Харківській області зареєстровано 453 ВІЛ-інфікованих, що на 20% менше в порівнянні з аналогічним періодом 2013 року (548 випадків). Основним шляхом зараження в поточному році є статевий, який становить 48%; парентеральним шляхом при введенні наркотичних речовин заразилося 34% інфікованих.

Діагноз СНІД в поточному році встановлено 179 ВІЛ-інфікованим, що на 37% менше, ніж в 2013 році (246 випадків). У структурі СНІД-індикаторних захворювань превалює туберкульоз і дорівнює 69%.

У 2014 році від СНІДу померло 26 осіб, що в 2,5 рази менше в порівнянні з 2013 роком (64 особи).

Всього станом на 01.11.2014 року на диспансерному обліку в Харківській області перебувають 2947 ВІЛ-інфікованих громадян України та 12 іноземних громадян, в т.ч. 238 дітей, з яких 52 діагноз ВІЛ-інфекції підтверджено. З діагнозом СНІД на обліку перебувають 550 осіб, 8 з них діти.

Вірус імунодефіциту людини (ВІЛ) є ретровірусом, що інфікує клітини імунної системи. На ранніх стадіях інфекція протікає безсимптомно. Однак по мірі її розвитку імунна система слабшає і людина стає чутливою до опортуністичних інфекцій. Так настає остання стадія розвитку ВІЛ-інфекції – синдром набутого імунодефіциту. Може пройти 10-15 років, перш ніж у ВІЛ-інфікованої людини розвинеться СНІД.

Джерелом ВІЛ-інфекції є людина: носій вірусу імунодефіциту людини або хворий на СНІД. Перші найбільш небезпечні, оскільки можуть не знати або приховувати, що інфіковані ВІЛ.

Розвиток інфекції обумовлюється проникненням вірусу в кров. Відбутися це може:

1) при всіх видах незахищених сексуальних контактів;

2) через кров:

- в середовищі наркоспоживачів при використанні для введення наркотичних речовин одного шприцу, голки, ємності для забору наркотику;

- в медичній практиці – при переливанні крові та її препаратів, пересадці органів і тканин;

- при проведенні пірсингу і нанесенні татуювань нестерильним інструментарієм;

3) вертикальним шляхом – від матері – дитині під час вагітності, пологів або при грудному вигодовуванні.

Всі зареєстровані випадки ВІЛ-інфекції в світі розподіляються на шляхи зараження в такому вигляді:

- статевим шляхом – 70-80%;

- ін’єкційні наркотики – 5-10%;

- професійне зараження медпрацівників – менше 0,01%;

- переливання зараженої крові – 3-5%;

- від вагітної або годуючої матері дитині – 5-10%.

Всесвітня організація охорони здоров’я виділяє 4 основних напрямки діяльності, що спрямовані на боротьбу з епідемією ВІЛ-інфекції та її наслідками:

1. Попередження передачі ВІЛ статевим шляхом, що включає такі елементи, як навчання безпечній статевій поведінці, використання презервативів, лікування інших ЗПСШ, навчання поведінці, спрямованій на свідоме лікування цих хвороб.

2. Попередження передачі ВІЛ через кров шляхом постачання безпечних препаратів крові. Ретельне та якісне обстеження донорів крові та органів.

3. Попередження передачі ВІЛ від матері до дитини методами поширення інформації про шляхи передачі ВІЛ, консультування жінок, інфікованих ВІЛ, і проведення своєчасної хіміопрофілактики.

4. Організація медичної допомоги та соціальної підтримки хворих на ВІЛ-інфекцію, їх сім’ям і оточуючим.

Лікувально-профілактичним закладом з проблем ВІЛ-інфекції/СНІДу в нашому регіоні є КЗОЗ «Обласний Центр профілактики та боротьби зі СНІДом», який розташований за адресою: м. Харків, вул. Боротьби, 6 (тел. 392-09-08). До складу закладу входять амбулаторно-поліклінічне відділення, денний стаціонар, відділ лабораторної діагностики, 2 кабінети анонімного обстеження, один з яких розташований на базі КЗОЗ «Харківська міська студентська лікарня», яка знаходиться за адресою: м Харків, вул. Дарвіна, 8/10 (тел. 706-15-10).

Схожі:

1 грудня – Всесвітній день боротьби зі СНІД
Тільки 2% наркоманів виліковуються, інші 98% – гинуть. Не досягши 30-річного віку
Начальник теруправління Ю. Г. Скрипнік
Указом Президента України №685/2006 від 18 серпня 2006 року встановлено День охорони праці, що має відзначатися щорічно 28 квітня...
«Бути здоровим – це модно»
Всесвітній день здоров’я відзначається в день створення Всесвітньої організації охорони здоров’я, устав якої було прийнято 7 квітня...
1 Міжнародний день музики Всесвітній вегетаріанський день Міжнародний...
Сиявуша Імрана оглу Мамедзаде (1935), азербайджанського письменника, перекладача творів українських письменників
Методичні рекомендації щодо проведення в загальноосвітніх навчальних...
Указом Президента України Леоніда Кучми у 1999 р встановлено державне свято День соборності України, що відзначається щорічно 22...
22 січня День Соборності України
Це свято відзначаємо щороку в день проголошення Акту возз’єднання Української Народної Республіки й Західно-Української Народної...
Виховна година (День ветеранів праці, людей похилого віку)
Добрий день, наші почесні гості люди старшого покоління досвідчені, мудрі, добрі. Другий місяць осені починається з особливої дати....
14 жовтня День українського козацтва
...
Л.І. Тихончук на конференції педагогічних
Щорічно традиційно в цей час ми збираємося з вами для підбиття підсумків та визначення пріоритетних завдань на новий навчальний рік....
Правда про святого Валентина
Приміром, у день мучениці Тетяни (Тетянин день) у дореволюційній Москві околодочним заборонялося затримувати підпилих студентів,...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка