Лекція: Оформлення тексту. Абзаци: версія для друку і PDA Лекція присвячена питанням оформлення тексту документу з використанням параметрів абзаців.


Скачати 132.31 Kb.
Назва Лекція: Оформлення тексту. Абзаци: версія для друку і PDA Лекція присвячена питанням оформлення тексту документу з використанням параметрів абзаців.
Дата 02.04.2013
Розмір 132.31 Kb.
Тип Лекція
bibl.com.ua > Право > Лекція
  

http://www.intuit.ru/img/empty.gif

http://www.intuit.ru/img/empty.gif

http://www.intuit.ru/img/empty.gif

http://www.intuit.ru/img/empty.gif

Робота в Microsoft Word 2007

http://www.intuit.ru/img/empty.gif

http://www.intuit.ru/img/empty.gif

http://www.intuit.ru/img/empty.gif

7. Лекція: Оформлення тексту. Абзаци: версія для друку і PDA Лекція присвячена питанням оформлення тексту документу з використанням параметрів абзаців. Дано поняття абзацу. Показані основні елементи управління для роботи з абзацами. Вивчаються способи вирівнювання і установки відступів абзаців відносно полів сторінки. Приведені способи установки міжрядкових інтервалів в абзаці і інтервалів між абзацами. Показана установка меж абзаців і можливості налаштування параметрів меж. Дано поняття заливки тексту, приведені можливості установки заливки. Дано уявлення про налаштування положення абзацу на сторінці

http://www.intuit.ru/img/empty.gif

http://www.intuit.ru/img/empty.gif

http://www.intuit.ru/img/empty.gif

Про параметри абзаців

Поняття абзацу

Абзацом називають фрагмент тексту від одного натиснення клавіші Enter до наступного. Абзацом також є фрагмент від початку документу до першого натиснення клавіші Enter. У елементах таблиці абзацом є фрагмент від початку осередку до найближчого натиснення клавіші Enter або знаку кінця осередку.

Абзаци можуть мати різний розмір: від одного рядка до будь-якої кількості рядків. Може існувати порожній абзац, що не містить тексту. При виділенні абзацу важливо, щоб в область виділення був включений недрукований знак кінця абзацу. Для відображення цих знаків у вкладці Головна в групі Абзац можна натиснути кнопку Відобразити усі знаки (мал. 7.1).

абзацы в документе


збільшити зображенняМал. 7.1. Абзаци в документі

При установці параметрів для одного абзацу виділяти його не обов'язково. Досить, якщо в цьому абзаці знаходитиметься курсор. Якщо ж оформляється відразу декілька абзаців, їх необхідно виділити.

Інструменти для форматування абзаців

Word 2007 має численні інструменти для оформлення абзаців. Велика частина їх зосереджена в групі Абзац вкладки Головна (мал. 7.2). Для установки окремих параметрів можна скористатися міні- панеллю інструментів.

инструменты вкладки главная для установки основных параметров абзаца


збільшити зображенняМал. 7.2. Інструменти вкладки Головна для установки основних параметрів абзацу

Для установки відступів можна користуватися горизонтальною лінійкою вікна документу.

Крім того, група Абзац є також у вкладці Розмітка сторінки (мал. 7.3).

инструменты вкладки разметка страницы для установки параметров абзаца


збільшити зображенняМал. 7.3. Інструменти вкладки Розмітка сторінки для установки параметрів абзацу

Для установки деяких параметрів доводиться використовувати діалогове вікно Абзац. Щоб відобразити вікно, клацніть по значку групи Абзац в будь-якій з вкладок (Головна або Розмітка сторінки). Можна також клацнути правою кнопкою миші по виділеному фрагменту документу і в контекстному меню вибрати команду Абзац. Для роботи з абзацами в основному використовують вкладку Відступи і інтервали (мал. 7.4). Але в окремих випадках застосовується і вкладка Положення на сторінці.

вкладка отступы и интервалы диалогового окна абзац


Мал. 7.4. Вкладка Відступи і інтервали діалогового вікна Абзац

Установка вирівнювання абзаців

Абзаци документу можуть бути вирівняні одним з чотирьох способів : по лівому краю, по центру сторінки, по правому краю, по ширині сторінки.

  1. Виділите один або декілька абзаців.

  2. Натисніть відповідну кнопку групи Абзац вкладки Головна (мал. 7.5).

выравнивание абзацев


збільшити зображенняМал. 7.5. Вирівнювання абзаців

Для вирівнювання по центру сторінки можна також скористатися кнопкою міні-панелі інструментів.

Вирівнювання по центру застосовують зазвичай до заголовків.

Вирівнювання по правому краю застосовують до підписів і в деяких інших випадках, по лівому краю і по ширині - для основного тексту. Вирівнювання по ширині означає, що текст абзацу вирівняний по лівому і правому краю одночасно. У Microsoft Word це робиться за рахунок зміни інтервалів між словами.

Установка відступів

Установка відступу абзацу змінює положення тексту відносно лівого і правого полий сторінки. Можна встановити відступ усього абзацу, тільки першого рядка абзацу або усіх рядків, окрім першої (виступ першого рядка). Позитивне значення відступу означає зміщення абзацу до центру сторінки, негативне - від центру до країв сторінки (мал. 7.6).

отступы абзацев


збільшити зображенняМал. 7.6. Відступи абзаців

Для установки відступів можна використовувати "бігунки" на горизонтальній лінійці.

  1. Виділите один або декілька абзаців.

  2. Перетягнете відповідний бігунок горизонтальної лінійки (мал. 7.7).

установка отступов абзацев с использованием горизонтальной линейки


збільшити зображенняМал. 7.7. Установка відступів абзаців з використанням горизонтальної лінійки

Якщо перетягання робити при натиснутій клавіші Alt, на горизонтальній лінійці відображуватимуться точні розміри встановлюваних відступів, а також розмір полий сторінки (мал. 7.8). Відступ зміниться після того, як буде відпущена ліва кнопка миші.

установка отступов абзацев с использованием горизонтальной линейки при нажатой клавише alt


збільшити зображенняМал. 7.8. Установка відступів абзаців з використанням горизонтальної лінійки при натиснутій клавіші Alt

Точніша установка відступів (з точністю до 0,01 см) робиться у вкладці Відступи і інтервали діалогового вікна Абзац (див. мал. 7.4).

  1. Виділите один або декілька абзаців.

  2. У розділі Відступ в лічильниках ліворуч і справа встановите зміщення абзацу відносно полів сторінки.

  3. У списку, що розкривається, перший рядок виберіть параметри першого рядка. Для створення абзацного відступу ("червоного рядка") виберіть параметр Відступ. Для створення абзацного виступу ("висячого рядка") виберіть параметр Виступ. Для відміни особливого оформлення першого рядка виберіть параметр (ні).

  4. При необхідності в лічильнику на встановите необхідну величину відступу або виступу першого рядка.

Відступи абзацу ліворуч і справа зручно встановлювати в лічильниках Відступ групи Абзац вкладки Розмітка сторінки (див. мал. 7.3). Відступ ліворуч встановлюється у верхньому лічильнику, а відступ справа - в нижньому лічильнику.

Змінити лівий відступ абзацу можна кнопками Збільшити відступ і Зменшити відступ групи Абзац вкладки Головна. Для цієї ж мети можна застосовувати такі ж кнопки на міні-панелі інструментів. Зазвичай цими кнопками користуються для завдання відступів при створенні багаторівневих списків.

Установка інтервалів

Міжрядкові інтервали

Міжрядковий інтервал визначає відстань по вертикалі між рядками тексту в абзаці. Розмір інтервалу зазвичай встановлюється кількістю рядків. Таким чином, величина міжрядкового інтервалу залежить від розміру вибраного шрифту.

Для установки величини інтервалу зазвичай використовують кнопку Міжрядковий інтервал групи Абзац вкладки Головна.

  1. Виділите один або декілька абзаців.

  2. Клацніть по кнопці Міжрядковий інтервал групи Абзац вкладки Головна (мал. 9) і в меню, що з'явилося, виберіть необхідний інтервал. Функція передперегляду при виборі інтервалу не працює.

установка межстрочного интервала


збільшити зображенняМал. 7.9. Установка міжрядкового інтервалу

Зазвичай текст оформляють з міжрядковим інтервалом в 1,0.2,0 рядків. За умовчанням при створенні нового документу встановлений інтервал 1,15.

Для використання додаткових можливостей установки міжрядкових інтервалів слід скористатися вкладкою Відступи і інтервали діалогового вікна Абзац (див. мал. 7.4).

  1. Виділите один або декілька абзаців.

  2. У розділі Інтервал відкрийте список, що розкривається, міжрядковий (мал. 7.10) і виберіть необхідний тип інтервалу.

  3. При необхідності в лічильнику значення встановите значення.

установка межстрочного интервала с использованием вкладки отступы и интервалы диалогового окна абзац


Мал. 7.10. Установка міжрядкового інтервалу з використанням вкладки Відступи і інтервали діалогового вікна Абзац

Міжрядковий інтервал може бути встановлений кількістю рядків : Одинарний, 1,5 рядків, Подвійний, Множник. При установці режиму Множник в лічильнику значення слід вказати число рядків інтервалу (число рядків може встановлюватися з точністю до 0,01 рядка). У усіх цих випадках величина міжрядкового інтервалу залежить від розміру вибраного шрифту. Наприклад, при розмірі шрифту 14 пт. величина одинарного інтервалу складає також 14 пт (≈ 4,94 мм), полуторного, - 21 пт (≈ 7,4 мм), а з множником 0,98 - 13,72 пт (≈ 4,84 мм). Установка інтервалу може використовуватися для підгонки розміру документу під задані параметри сторінки. Наприклад, на аркуші паперу формату А4 з верхнім і нижнім полями по 2 см може поміститися 52 рядки тексту, оформленого шрифтом 12 пт. з одинарним інтервалом. При установці інтервалу в 0,97 рядків на такій же сторінці можна розмістити 54 рядки. При цьому різниця в інтервалах між рядками складе усього приблизно 0,13 мм, що практично не відіб'ється на зовнішньому вигляді документу.

При установці інтервалу Точно в лічильнику значення слід вказати значення інтервалу. За умовчанням значення вказується в пунктах (пт) з точністю до 0,05 пт, але, за бажання, значення можна вказати в сантиметрах або міліметрах. Для цього слід в полі лічильника ввести число і через пропуск - скорочення см або мм - наприклад, 1 см або 15 мм. Такий інтервал залишиться постійним при зміні розміру шрифту і використовується, наприклад, при підготовці документів для друку на лінійованому папері.

При установці інтервалу Мінімум в лічильнику значення слід вказати мінімально допустиме значення інтервалу. За умовчанням значення вказується в пунктах, але, за бажання, можна вказати його в сантиметрах або міліметрах. Для цього слід в полі лічильника ввести число і через пропуск - скорочення см або мм, наприклад, 1 см або 15 мм. Це означає, що для шрифтів вказаного розміру і менш буде встановлено саме таке значення інтервалу, а для більших шрифтів інтервал буде одинарним.

Інтервали між абзацами

Інтервали між абзацами можуть бути більше, ніж між рядками в абзацах. Збільшення інтервалів полегшує читання тексту. Особливо часто збільшені інтервали після абзацу використовуються при оформленні заголовків.

За умовчанням при створенні нового документу для звичайного тексту встановлений інтервал після абзацу в 10 пт. Збільшені інтервали визначені і для заголовків.

Інтервали між абзацами зручно встановлювати в лічильниках Інтервал групи Абзац вкладки Розмітка сторінки (див. мал. 7.3).

  1. Виділите один або декілька абзаців.

  2. У лічильниках Інтервал встановите необхідне значення інтервалу перед абзацом (верхній лічильник) і інтервалу після абзацу (нижній лічильник). За умовчанням значення вказується в пунктах (пт) з точністю до 0,1 пт, але, за бажання, його можна вказати в сантиметрах або міліметрах. Для цього слід в полі лічильника ввести число і через пропуск - скорочення см або мм, наприклад, 1 см або 15 мм.

Для установки інтервалів між абзацами можна скористатися лічильниками Перед і Потім в групі Інтервал вкладки Відступи і інтервали діалогового вікна Абзац (див. мал. 7.4 і мал. 7.10).

Видалити наявні інтервали і після абзацу можна, вибравши відповідну команду в меню кнопки Міжрядковий інтервал групи Абзац вкладки Головна (див. мал. 7.9).

Установка меж абзаців

Про межі абзаців

Установка обрамлення (меж) абзацу використовується при оформленні заголовків, виділення фрагментів тексту в документі і в інших випадках. Обрамляти можна один або відразу декілька абзаців. Межі можуть розташовуватися як з усіх боків абзацу (абзаців), так і тільки з деяких сторін (мал. 7.11).

границы абзацев


збільшити зображенняМал. 7.11. Межі абзаців

Параметри меж абзаців можна настроювати, наприклад, змінювати вид, колір, товщину лінії і її відстань від тексту.

Установка меж

Прості межі встановлюють з використанням кнопки Межа, розташованої в групі Абзац вкладки Головна.

  1. Виділите один або декілька абзаців.

  2. У вкладці Головна в групі Абзац клацніть по стрілці кнопки Межа і виберіть необхідне розташування меж (мал. 7.12). Функція передперегляду при виборі меж не працює.

установка границ абзацев


збільшити зображенняМал. 7.12. Установка меж абзаців

Для видалення наявних меж виділите абзац (абзаци) і в меню кнопки Межа виберіть режим Немає межі (див. мал. 7.12).

Налаштування параметрів меж

Настроїти (змінити) параметри меж можна як при їх установці, так і потім.

  1. Виділите один або декілька абзаців.

  2. У вкладці Головна в групі Абзац клацніть по стрілці кнопки Межа і виберіть команду Межа і заливка (див. мал. 7.12).

  3. Перейдіть у вкладку Межа діалогового вікна Межі і заливка (мал. 7.13).

настройка параметров границ абзацев


Мал. 7.13. Налаштування параметрів меж абзаців

  1. У списку Тип виберіть лінію межі.

  2. У списку, що розкривається, Колір виберіть колір межі.

  3. У списку, що розкривається, Ширина виберіть товщину лінії межі. Можливі значення товщини можуть бути різними для різних типів ліній.

  4. У розділі Тип, окрім звичайної рамки (рамка), можна вибрати також рамку з тінню (тінь). Для подвійних несиметричних ліній можна вибрати об'ємну рамку (об'ємна) Тип рамки інша використовується у тому випадку, якщо вимагається з різних сторін абзацу встановити лінії різного типу, кольору або товщини.

  5. Для установки довільного обрамлення з різних сторін можна скористатися кнопками, розташованими в розділі вкладки Зразок. Одноразове натиснення кнопки встановлює або знімає межу. Замість використання кнопок можна клацати лівою кнопкою миші по межі абзацу (абзаців) в розділі вкладки Зразок.

  6. Для налаштування відстані від рамки до тексту натисніть кнопку Параметри. У діалоговому вікні Параметри межі і заливки (мал. 7.14) в лічильниках верхнє, нижнє, ліве, праве можна вказати будь-яке значення від 0 до 31 пункту. Величина відстані за умовчанням встановлюється в пунктах, але, за бажання, значення можна вказати в сантиметрах або міліметрах. Для цього слід в полі лічильника ввести число і через пропуск - скорочення см або мм, наприклад, 0,5 см або 3 мм.

настройка расстояния от границы до текста абзацев


Мал. 7.14. Налаштування відстані від межі до тексту абзаців

Слід зазначити, що налагоджені параметри меж зберігаються при наступній установці меж із застосуванням меню кнопки Межа (див. мал. 7.12), у тому числі і при роботі з іншими документами; але скидаються при закритті Word.

Заливка абзаців

Про заливку абзаців

Заливка (зміна кольору фону) абзаців використовується для виділення фрагментів тексту в документі. Заливку можна встановити для одного або відразу декількох абзаців (мал. 7.15).

заливка абзацев


збільшити зображенняМал. 7.15. Заливка абзаців

Заливка відрізняється від виділення тексту кольором. При заливці змінюється фон усього абзацу - від лівого до правого поля (з урахуванням відступів ліворуч і справа). Не рекомендується застосовувати заливки темними кольорами : читання тексту в цьому випадку буде ускладнено. При установці дуже темних кольорів заливок колір шрифту може бути автоматично змінений на білий.

Установка заливки

Для установки заливки використовують кнопку Заливка, розташовану в групі Абзац вкладки Головна.

  1. Виділите один або декілька абзаців.

  2. У вкладці Головна в групі Абзац клацніть по стрілці кнопки Заливка і виберіть необхідний колір (мал. 7.16). При наведенні покажчика миші на вибираний колір спрацьовує функція передперегляду, і фрагмент документу відображується із заливкою вказаним кольором.

установка заливки абзацев


збільшити зображенняМал. 7.16. Установка заливки абзаців

Набір кольорів заливки, наявний в наборі, залежить від вибраної для оформлення теми документу.

Для видалення наявної заливки виділите абзац (абзаци) і в меню кнопки Заливка виберіть режим Немає кольору (див. мал. 7.16).

Налаштування положення абзацу на сторінці

Перехід тексту на нову сторінку відбувається автоматично. Проте, у багатьох випадках при оформленні заголовків, а також і основного тексту, слід примусово задати положення абзацу на сторінці і порядок його розподілу при переході до нової сторінки. Для цього використовується вкладка Положення на сторінці діалогового вікна Абзац. Для відображення вікна клацніть по значку групи Абзац в будь-якій з вкладок (Головна або Розмітка сторінки). Можна також клацнути правою кнопкою миші по виділеному фрагменту документу і в контекстному меню вибрати команду Абзац.

  1. Виділите абзац документу.

  2. У розділі Положення на сторінці встановите прапорець необхідного параметра (мал. 7.17).

настройка положения абзаца на странице


Мал. 7.17. Налаштування положення абзацу на сторінці

Установка прапорця заборона висячих рядків забороняє такий розподіл абзацу при переході до нової сторінки, при якому перший рядок абзацу залишається на одній сторінці, а уся інша частина абзацу переходить на нову сторінку. В цьому випадку на нову сторінку буде перенесений увесь абзац. Забороняється і такий розподіл абзацу, при якому на нову сторінку переходить тільки останній рядок. В цьому випадку на нову сторінку перейде остання і передостання рядки абзацу. Такий режим розподілу абзаців зазвичай встановлюють для усього тексту документу.

Установка прапорця не відривати від наступного забезпечує розміщення абзацу завжди на тій же сторінці, що і абзац, що йде за ним. Застосовують цей режим для будь-яких заголовків і назв : при цьому виключаються випадки, при яких заголовок знаходиться на одній сторінці, а текст, що йде за ним, - на наступній.

Прапорець не розривати абзац забороняє всякий розподіл абзацу між сторінками. Застосовують такий режим нечасто.

Прапорець з нової сторінки встановлюють для великих заголовків (глави, розділи і т. п.). При цьому незалежно ні від чого вказаний абзац завжди знаходитиметься нагорі сторінки.


http://www.intuit.ru/img/empty.gif




http://www.intuit.ru/img/empty.gif




http://www.intuit.ru/img/empty.gif




Схожі:

Лекція: Оформлення тексту. Шрифт: версія для друку і PDA Лекція присвячена...
Шрифт. Звернена увага на можливості установки розрядки і ущільнення тексту, у тому числі з використанням кернінгу. Показані можливості...
Лекція: Редагування документу : версія для друку і PDA Лекція присвячена...
Показані способи пошуку і заміни тексту в документі. Приведені можливості використання синонімів. Вивчаються способи переміщення...
Лекція: Оформлення тексту. Стилі і теми : версія для друку і PDA...
Показано видалення стилю. Звернена увага на неможливість видалення деяких стилів. Дано поняття теми документу. Показано застосування...
Лекція: Створення тексту : версія для друку і PDA Лекція присвячена...
Дано поняття про стандартний блок тексту. Описана процедура створення і використання елементу стандартного блоку для автоматизації...
Лекція: Оформлення тексту. Списки: версія для друку і PDA Лекція...
Показано створення багаторівневого списку. Представлені можливості налаштування параметрів списку, зміни порядку нумерації, установки...
Лекція: Підготовка до друку і друк документу : версія для друку і...
Показана робота з документом в режимі попереднього перегляду перед друком. Вивчаються можливості налаштування друку документу, у...
Лекція: Графічні можливості: версія для друку і PDA Лекція присвячена...
Представлені можливості налаштування зображення, у тому числі зміни яскравості, контрастності кольору. Описані різні способи оформлення...
Лекція: Робота з таблицями: версія для друку і PDA Лекція присвячена...
Показані можливості сортування даних в таблиці. Дано уявлення про можливості обчислень в таблицях документів Microsoft Word 2007....
Лекція: Створення таблиць : версія для друку і PDA Лекція присвячена...
Вивчаються різні способи зміни ширини стовпців, у тому числі з використанням автопідбору ширини, і зміни висоти рядків. Показана...
Лекція: Робота з документом: версія для друку і PDA В лекції вивчаються...
Вивчаються способи переміщення по документу. Розглянуті різні можливості використання миші, клавіатури, засобів Microsoft Word 2007,...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка