Тема ПРИЗНАЧЕННЯ ТА ОСНОВНІ ФУНКЦІЇ ПРОГРАМИ ДЛЯ ПІДГОТОВКИ СЛАЙДОВИХ ПРЕЗЕНТАЦІЙ OPENOFFICE. ORG IMPRESS


Скачати 100.86 Kb.
Назва Тема ПРИЗНАЧЕННЯ ТА ОСНОВНІ ФУНКЦІЇ ПРОГРАМИ ДЛЯ ПІДГОТОВКИ СЛАЙДОВИХ ПРЕЗЕНТАЦІЙ OPENOFFICE. ORG IMPRESS
Дата 03.01.2014
Розмір 100.86 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Право > Документи

Шишкарьова Т.В., вчитель інформатики Економіко-правового ліцею м.Києва

Тема 1. ПРИЗНАЧЕННЯ ТА ОСНОВНІ ФУНКЦІЇ ПРОГРАМИ ДЛЯ ПІДГОТОВКИ СЛАЙДОВИХ ПРЕЗЕНТАЦІЙ OPENOFFICE.ORG IMPRESS.

ІНТЕРФЕЙС ПРОГРАМИ




Impress - проста в освоєнні програма, що має доброзичливий інтерфейс, стандартні панелі інструментів і меню та дозволяє створювати слайд-шоу з використанням діаграм, мальованих об'єктів, анімації, тексту, маркерованих і нумерованих списків, таблиць, мультимедіа та безлічі інших елементів.

У OpenOffice.org Impress можливо:

  • створювати векторну графіку;

  • створювати слайди на основі шаблонів з динамічними ефектами, в тому числі з анімацією та ефектами переходів;

  • створювати складні презентації;

  • публікувати презентації у вигляді демонстрації на екрані, роздавальних матеріалів або документа HTML;

  • демонструвати презентації в автоматичному або ручному режимі.


Impress також включає перевірку правопису, тезаурус, підготовлені текстові стилі, привабливі фонові стилі та зручне меню допомоги. До того ж Impress містить ряд унікальних можливостей. Наприклад, тривимірне моделювання простих об'єктів та конвертацію презентації в gif або flash-ролик. При необхідності можна імпортувати й змінювати презентації Microsoft PowerPoint.

В цілому, робота Impress і Microsoft Office PowerPoint схожа. Вони мають схожий інтерфейс, команди меню, панелі інструментів. Однак існують і відмінності між даними програмними продуктами.

Перш за все, назви команд і режимів можуть не збігатися. Наприклад, основний режим для редагування вмісту слайдів в PowerPoint називається звичайний режим, в Impress - режим малювання.

Крім понятійних особливостей, в Impress існують нюанси, що відрізняються від PowerPoint. Наприклад, деякі можливості форматування недоступні в Impress.

Так само як і PowerPoint, Impress підтримує можливість додавання і налаштування анімації. Обидві програми містять практично однакові ефекти, при цьому їх назви можуть різнитися. При експорті презентацій PowerPoint в Impress назви ефектів автоматично оновлюються, причому різниця в назві не впливає на відображення ефектів.

Незважаючи на існуючі відмінності між PowerPoint і Impress, в цілому, алгоритм роботи з даними програмами єдиний. За рахунок цього користувач, звиклий працювати в PowerPoint, може швидко освоїти роботу в Impress, і навпаки.


Завантаження пакету комп'ютерних презентацій Impress здійснюється з системного меню: Пуск → Програми → OpenOffice.org → OpenOffice.org Impress. На рис. 1.1 зображено вікно програми Impress.



Рис. 1.1. Основне вікно Impress

Рядок заголовку - прямокутна область, яка містить ім'я програми, ім'я документа і кнопки управління, за допомогою яких можна змінити розмір вікна, згорнути його або закрити.

Елементи користувацького інтерфейсу, які видно, коли завантажено додаток OpenOffice.org Impress - рядок меню, панелі інструментів, рядок стану і вікна, - називаються робочої областю програми.

Нижче рядка заголовка розташований рядок меню з командами, які виконують основну роботу в програмі. Кожне слово в цьому рядку - кнопка, що відкриває список команд. Запуск команди може бути неможливий (команда неактивна), може відкривати підменю з уточнюючими командами або діалогове вікно.

Під рядком меню знаходиться один або кілька наборів кнопок - панелі інструментів (за винятком панелі інструментів Малювання). Кнопки панелі інструментів є ярликами команд з меню. Щоб запустити команду за допомогою панелі інструментів, просто клацаємо по кнопці. Щоб уточнити призначення кнопки, наводимо на неї вказівник миші - з'явиться спливаюча підказка.

Панель Слайди містить мініатюрні зображення слайдів презентації (вони знаходяться в тому порядку, в якому їх будуть показувати). На панелі слайдів можна виконати ряд операцій: додати новий слайд, перейменувати або видалити слайд, перегрупувати слайд, скопіювати вміст одного слайда до іншого та ін. Клацання миші на слайді вибирає його та поміщає в робочу область - слайд.

Щоб активувати панель Слайди:

  1. У відкритому вікні презентації розкрити меню Вид.

  2. У списку команд вибрати пункт Панель слайдів.

 Відключається панель кнопкою Закрити.

Панель Завдання ( Рис. 1.2)- область для створення і редагування слайдів. У ній містяться сторінки-шаблони, що слугують для створення слайда, його розмітки, переходів між слайдами й анімаційних ефектів для об'єктів на слайдах.

Панель Завдання складається з п'яти розділів: Фони сторінок, Макети, Дизайн таблиці, Ефекти і Зміна слайда.

Щоб активувати панель Завдання:

  1. У відкритому вікні презентації розкрити меню Вид.

  2. У списку команд вибрати пункт Панель завдань.

 Відключається панель кнопкою Закрити.

Щоб налаштувати склад панелі Завдання:

  1. У відкритому вікні панелі Завдання розкрити меню Вид.

  2. У списку команд ( Рис. 1.2) активувати потрібні пункти: Фони сторінок, Макети, Дизайн таблиці, Ефекти і Зміна слайда.

 При необхідності можна «відчепити» панель та винести її за межі робочої області. Це дуже зручно, якщо великий екран, оскільки таким чином є можливість розширити область, де працюватимете з презентацією.

Щоб відкріпити панель Завдання:

1
Рис. 1.2. Панель Завдання
. У відкритому вікні
панелі Завдання розкрити меню Вид.

2. У списку команд клацнути по пункту Відчепити панель завдань ( Рис. 1.2).

 Для закріплення панелі Завдання на колишньому місці вибрати пункт Прикріпити панель завдань.

Центр вікна програми Impress займає робоча область у вигляді сторінки слайда, що має п'ять режимів відображення: Режим малювання, Режим структури, Режим тез , Режим приміток та Сортувальник слайдів ( Рис. 1.3).



Рис. 1.3. Кнопки режимів відображення слайдів


  • Режим малювання ( Рис. 1.4) - основний режим програми, який використовується для проектування, редагування та форматування окремих слайдів. Внизу відображається панель Малювання.

  • Режим структури ( Рис. 1.5) - режим редагування структури презентації. Відображає заголовок теми, маркеровані та нумеровані списки для кожного слайда у форматі структури. Він включається з панеллю Структура, яка містить часто використовувані інструменти редагування: масштаб, рівні і т. д. У даному режимі зручно задавати і редагувати заголовки слайдів.

  • Режим приміток ( Рис. 1.6) - режим внесення службових приміток до кожного слайда, які не видно при показі презентації.

  • Режим тез ( Рис. 1.7) - режим для підготовки слайдів до друку на принтері. Представляє слайди в зменшеному вигляді та розташовує їх в оптимальному для друку вигляді, дозволяє ввести їх опис. Є можливість перевпорядкувати слайди звичайним перетягуванням миші.

  • Сортувальник слайдів ( Рис. 1.8) – режим, що представляє слайди в зменшеному вигляді, розташовуючи їх в звичайному порядку. Цей режим використовується для перевпорядковування слайдів, демонстрації певного фрагмента презентації або додавання переходів між слайдами.

Перемикатися між режимами можна за допомогою вкладок, які розташовані безпосередньо над поточним слайдом або обравши режим в меню Вид ( Рис. 1.9).



Рис. 1.9. Вибір режимів через меню Вид

Як правило, презентація створюється в Режимі малювання, який має три області: панель Слайди, панель Завдання й безпосередньо сам слайд.



Рис. 1.4. Режим малювання



Рис. 1.5. Режим структури



Рис. 1.6. Режим приміток



Рис. 1.7. Режим тез



Рис. 1.8. Сортувальник слайдів
Режим малювання

Для встановлення формату, орієнтації та розміру паперу слід:

  1. У вікні відкритої презентації в режимі малювання клацнути правою кнопкою по вільному місцю сторінки.

  2. У контекстному меню навести курсор на пункт Слайд.

  3. У списку, що розкриється, вибрати пункт Параметри сторінки.

  4. У вікні Параметри сторінки на вкладці Сторінка ( Рис. 1.10) задати потрібний формат паперу, орієнтацію і чотири поля.

 За замовчуванням використовується альбомна орієнтація сторінок і розмір паперу Екран.

  1. Закрийте вікно кнопкою ОК.



Рис. 1.10. Вікно Параметри сторінки. Вкладка Сторінка

Режим приміток

Після вибору цього режиму під слайдом з'явиться блок для введення приміток. Просто клацніть мишею на словах «Для додавання примітки клацніть мишею» і введіть текст примітки. Можна змінити розмір і місцеположення поля примітки за допомогою миші, перетягуючи зелені квадратики або саме поле відповідно.

Приміткою може бути як текст, так і графічні об'єкти. Текст приміток за замовчуванням форматується відповідно до налаштувань Стилю приміток, тому найшвидший спосіб змінити форматування приміток з допомогою стилю. Редагування стилю примітки здійснюється через контекстне меню об’єкта (Рис.1.11).



Рис. 1.11. Редагування стилю примітки
Сітка (у вигляді горизонтальних і вертикальних рядів тонких точок) дозволяє задавати точне положення різних об'єктів на сторінці.

У додатку Impress сітка відіграє значну роль, особливо при створенні та переміщенні об'єктів в режимі малювання.

Щоб задати відображення сітки на сторінці:

  1. У вікні відкритої презентації в режимі малювання розкрити меню Вид.

  2. Навести курсор на пункт Сітка.

  3. У додатковому меню вибрати пункт Показати сітку.

Щоб налаштувати параметри сітки:

  1. У вікні відкритої презентації розкрити меню Сервіс.

  2. Вибрати пункт Параметри.

  3. У лівій частині вікна Параметри розкрити список OpenOffice.org Impress і вибрати пункт Сітка.

  4. У правій частині вікна задати необхідні параметри ( Рис. 1.12).

  5. Закрити вікно кнопкою ОК.




Рис. 1.12. Вікно Параметри. Пункт Сітка
Вимірювальні лінійки розташовуються вгорі (горизонтальна лінійка) і ліворуч (вертикальна лінійка) робочої сторінки слайдів у всіх режимах, крім Режим структури і Сортувальник слайдів.

Для відображення лінійки у вікні презентації:

1. У вікні відкритої презентації розкрити меню Вид.

2. У списку команд вибрати пункт Лінійка.

Рядок стану - це службова панель, яка розташовується внизу вікна програми. Рядок стану відображає інформацію про презентацію, включаючи виділений в даний момент об'єкт. Можна двічі клацнути по деяких елементах рядка стану для відкриття пов'язаного діалогового вікна.


Рядок стану складається з наступних полів (зліва направо):

  • поле об'єкта - стан виділеної фігури;

  • поле поточного розміру і координат - X- і Y-координати курсору і розмір обраного об'єкта. При цьому використовуються ті ж одиниці вимірювання, що і на лінійках;

  • поле збереження - стан збереження документа. Наявність зірочки (*) - у документі не збережені останні зміни;

  • поле цифрового підпису - цифровий підпис документа;

  • поле поточного слайда / рівня - номер поточного слайда і загальне число слайдів. У режимі шарів відображається ім'я шару, який містить вибраний об'єкт;

  • поле поточного стилю сторінки - поточний стиль сторінки;

  • поле масштабу - поточний масштаб. Подвійний клік по даному полю лівою кнопкою відкриває вікно Масштабування і режим перегляду.

Для задання відображення рядка стану:

  1. У вікні відкритої презентації розкрити меню Вид.

  2. У списку команд вибрати пункт Рядок стану.


ПЕРЕВІРТЕ СЕБЕ

  1. Назвіть основні призначення програми OpenOffice.org Impress.

  2. Яким чином можна завантажити OpenOffice.org Impress?

  3. Назвіть основні елементи вікна програми.

  4. Яким чином можна налаштувати склад панелі Завдання?

  5. Як відчепити панель Завдання? Як прикріпити її?

  6. Назвіть основні режими роботи зі слайдами. Яке їх призначення?

  7. Якими способами можна змінювати режими роботи зі слайдами?

  8. Чим режим сортувальник слайдів відрізняється від режиму структури?

  9. Як задати формат, орієнтацію та розмір сторінок?

  10. З яких полів складається рядок стану?


ЗАВДАННЯ 1.1. Інтерфейс програми IMPRESS.

Порядок роботи

  1. Запустіть програму Impress.

  2. У першому вікні майстра презентацій виберіть Порожня презентація, натисніть кнопку Готово.

  3. Вивчіть зовнішній вигляд вікна Impress.

  4. Здійсніть переходи у різні режими перегляду слайдів.

  5. Перегляньте склад розділів панелі Завдання ( Рис. 1.2).

  6. Налаштуйте склад панелі Завдання за власним бажанням.

  7. Змініть формат, орієнтацію та розмір паперу.

  8. Закрийте програму.


ЗАВДАННЯ 1.2.

Заповніть таблицю:

Режими відображення слайдів

Призначення режиму

Спосіб установки режиму











ЗАВДАННЯ 1.3.

Порівняйте інтерфейс програми OpenOffice.org Impress з інтерфейсом Ms Power Point.




Схожі:

Тема: Робота з редактором презентацій
...
Тема: Поняття архіву. Програми
Тема: Поняття архіву. Програми архіватори функції та призначення. Робота з архіваторами WINRAR, WINZIP
Урок №1 Тема. Призначення і функції електронних таблиць. Електронна...
Розглянути основні об’єкти ЕТ: файл, книга, аркуш, комірка, адреса комірок, діапазон комірок
Уроку: комбінований Методичне забезпечення
Тема: Поняття архіву. Програми архіватори: функції та призначення. Робота з архіваторами WINRAR, WINZIP
Хімія і наше життя
Разом з тим проводиться пропаганда здорового способу життя, що є найактуальнішою темою для сучасної молоді. Цей виховний захід проводиться...
План-конспект уроку інформатики в 7 класі Тема уроку
Тема уроку: Робота з текстовою інформацією. Призначення та основні функції текстового редактора. Текстові процесори. MS Word. Поняття...
План-конспект Тема: «Поняття архіву. Програми архіватори функції...
Обладнання: інтерактивна дошка, персональний комп'ютер з програмою WINRAR, презентація «архівування даних»
Лекція №5 Тема : Цитологія наука про будову і функції клітин
Мета: навчальна: розглянути основні методи цитологічних досліджень та загальний план будови клітин, сформувати поняття про основні...
Тема: Антивірусні програми
Мета: визначити поняття "комп'ютерний вірус", класифікацію комп'ютерних вірусів за ступенем впливу; основні типи антивірусних програм...
Тема: Настройка інтерфейсу програми
Мета: розглянути основні елементи вікна програми та вікна документа, налаштувати вікно програми для ефективної роботи в текстовому...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка