Урок на тему: Франція розвинута держава


Скачати 127.5 Kb.
Назва Урок на тему: Франція розвинута держава
Дата 17.12.2013
Розмір 127.5 Kb.
Тип Урок
bibl.com.ua > Право > Урок
Урок на тему: Франція - розвинута держава Європи.

Мета:


Сформувати в учнів систему знань про економіко-географічне положення Франції, передумови й причини високого рівня розвитку господарства та галузі спеціалізації;

стимулювати інтерес учнів до самостійного пошуку та аналізу необхідної інформації; вдосконалити практичні навички учнів працювати з матеріалом підручника, картами, атласом, додатковою літературою;

виховувати повагу до матеріальних і духовних надбань іншої держави, розвивати пам'ять, мислення, інтерес до предмету.

Тип уроку: вивчення нового матеріалу, урок – подорож.

Обладнання: політична та фізична карта Європи, атласи, підручники, додаткові джерела знань, література, фото та відеоматеріали, комп’ютер.

Структура уроку:

І. Організаційний момент.

Епіграфи.

« Щоб думка була почута, її треба висловлювати»

«У Франції вважається поганим тоном дати розмові згаснути»

ІІ. Мотивація навчальної діяльності.
Учитель.  « Побачити Париж – і можна помирати…», - так говорять багато європейців. Сьогодні ми з вами вирушимо в подорож ще до однієї країни Європи, яка характеризується не тільки високим економічним розвитком. Девіз цієї країни « Свобода, рівність, братерство». Це країна - моди, парфумів, кохання, батьківщина шампанського, мушкетерів, графа Монте - Крісто, Паскаля, де Бальзака, Вольтера, Дюма, автомобілів « Рено» та « Пежо», в ній розмовляють мовою, яку ви вивчаєте – французькою…

Можна продовжувати і продовжувати…Про яку ж країну Європи ми сьогодні будемо говорити? Так, звичайно, це – Республіка Франція.

Отже, сьогодні ми дещо розширемо знання про цю країну.

Тож, туристична фірма « Тур де Франс» пропонує вам чудову подорож до Франції. Подорож матиме не тільки туристичний, а й пізнавальний характер. У різних визначних місцях країни нас будуть супроводжувати наші експерти-екскурсоводи, які розширять ваші знання про цю чудову країну.

IІІ. Вивчення нового матеріалу.

  1. Метод « Усний журнал». ( В ході усної подорожі учні складають та заповнюють таблицю « Характеристика Франції» та виконують на дошці методом гранування тему « Франція»).

  • Для того, щоб почати подорож цією країною, пригадайте, будь – ласка, план характеристики країни. ( Учні пригадують план характеристики країни).

Учень: Редькіна Л.

Зупинка 1. « Загальні відомості про країну».

  1. Офіційна назва держави – Французька республіка.

  2. Площа – 551, 6. тис. км2.

  3. Населення – 62. 9 млн. ч.

  4. Столиця - Париж.

  5. Форма державного правління - президентсько – парламентська республіка.

  6. Законодавчий орган – двопалатний парламент.

  7. До складу входить 22 регіони, які поділяються на 96 департаментів.

  8. Унітарна держава.

  9. Грошова одиниця – ЄВРО.

  10. Державна мова - французька.

  11. ВВП на душу населення - 21990 дол. США.

( Використання ІКТ , слайди № 1, № 2, карта « Сучасні економічні райони Франції»).

Зупинка 2. « Особливості ЕГП Франції».

( слайд № 3) , продовжує Редькіна Л.

За розмірами території Франція є третьою в Європі державою. Більша частина кордонів – морські. Країна знаходиться у західній частині регіону Західна Європа. На північному сході і сході межує з Бельгією, Люксембургом, Німеччиною, Швейцарією, Італією та Монако. На південному заході – з Іспанією та Андоррою. На заході і півночі Франція омивається водами Атлантичного океану, зокрема його Біскайською затокою, протокою Ла – Манш , а на півдні - теплим Середземним морем.

Зупинка 3. « Природні умови і ресурси».

( слайд № 4, № 5, № 6, № 7, № 8, № 9).

Учень: Кравченко О.

Обширні території Франції представлені різними формами рельєфу. Західна і північна частина Франції – рівнини і низькогіря. На півострові Бретань – горбиста місцевість. На сході – середньовисотні гори ( Центральний Французький масив). На південному заході підносяться Піренеї, на південному сході – Альпи. Саме на території Франції знаходиться найвища точка Альп і всієї Європи – г. Монблан ( 4807 м).

Клімат країни в цілому помірний морський. На сході має певні ознаки континентального. На узбережжі Середземного моря клімат – середземноморський – субтропічний. Кількість опадів 600 – 1000 мм на рік. У горах їх кількість зростає до 2000 мм на рік.

Франція багата на корисні копалини. За запасами залізної руди країна посідає провідне місце в Європі. Родовища зосереджені на сході, в Лотарингії. Нафта, природний газ, кам’яне вугілля, мідь, свинець, боксити, калійна та кам’яна солі, срібло, сірка – ось далеко не повний перелік мінеральних ресурсів країни. Проте не всіх корисних копалин вистачає. Франція дуже залежить від імпорту енергоносіїв.

Зупинка 4. « Народонаселення».

Учень: Денисенко О.


« Наші предки, галли…», - вчать діти в школах. Їх назва походить ще з 168 р. до нашої ери і в перекладі з грецької означає : « Люди з інших місць». При цьому малися на увазі кельти. Галлія – стародавня назва Франції.

Сьогодні Франція це - однонаціональна країна (85 % населення - французи), національні меншини живуть на окраїнах держави. Це бретонці, баски, фламандці, корсиканці, ельзасці. Певну частину становлять особи іноземного походження, що іммігрували до країни в пошуках роботи (італійці, іспанці, португальці та вихідці з Північної Африки - близько 4 млн чоловік). Природний приріст населення низький і становить 5 чоловік на 1000 жителів. Державна політика заохочування народжуваності дещо поліпшила показники приросту.

Католики становлять 90 %, що підтверджує сильні традиції Римської католицької церкви.

Три чверті населення країни живе в містах. Для сільської місцевості типовими є хутори та невеликі села. У Парижі з околицями (Великий Париж) зосереджено близько 1/5 населення країни. Кількість його жителів постійно зростає. Уряд проводить політику стримування розростання Великого Парижа.

Більшість населення становлять робітники і службовці (80 %), дрібні буржуа (15 %), підприємці (5 %). В обробній промисловості працює близько 20 % економічно активного населення, у сільському господарстві - близько 9 %, у невиробничій сфері - понад 60 %.

Українська діаспора у Франції.  Перші емігранти з України прибули до Франції у XVIII ст. Це були син гетьмана Пилипа Орлика - Григорій і кілька десятків запорізьких козаків, які утворили окремий загін у Французькій армії. Нині у Франції українська діаспора налічує близько 40 тис. чоловік. 90 % з них проживають у Парижі, Орлеані, Ліоні, Тулузі, Марселі, Бордо. Здебільшого це діти від змішаних шлюбів українців з представниками інших національностей, які асимілювалися і не вважають себе українцями.

Найбільшими містами Франції є Париж, Ліон, Марсель, Лілль. У Ліоні, Марселі, Ліллі живе близько 1 млн чоловік у кожному. У Парижі проживає близько 1/5 населення країни. Кількість його жителів постійно зростає. Тут зосереджені підприємства парфумерії, фармацевтики, тонкої хімії, авіаційного машинобудування, трикотажної промисловості. Сухопутна транспортна мережа має радіальну будову з центром у Парижі.

Страсбур – геополітичний центр Європи. Нині в ньому 16 міжнародних європейських інституцій та установ. Серед них : Рада Європи, Європарламент ( Парламентська асамблея), Європейський суд із прав людини. Значення Страсбурга як європейської метрополії в майбутньому зростатиме.

Місто Фужер – один із перших в історії виробників великих широких на тоненькій ніжці келихів, місто Коньяк – батьківщина однойменного алкогольного напою, місто Баккара дало назву особливому коштовному сортові кришталю, місто Пломб’єр відоме нам як батьківщина сорту морозива.
Зупинка 5. « Господарство».

Вчитель: Використовуючи карту атласу, визначте, які галузі господарства розвиваються у Франції.

Учні: називають основні галузі господарства, записують їх у таблицю.

Учень: Савостейко В.

  1. Промисловість є провідною галуззю господарства Франції.

Основні галузі промисловості:

* Машинобудування, яке розвивається на основі вітчизняних запасів залізної руди в Лотарингії, і кольорова металургія, особливо алюмінієва, що базується на багатих родовищах бокситів Середземноморського узбережжя та ГЕС в Альпах і Піренеях.

* Хімічна промисловість використовує запаси калійних солей і привізну нафту.

* Текстильна промисловість виділяється виробництвом шерстяних і бавовняних тканин, а Ліон, відомий центр виробництва шовку в минулому, нині виробляє синтетичні тканини.

* Електроенергетика розвивається на ТЕС, ГЕС, АЕС, а також на використанні енергії морських припливів, вітру та сонячної енергії.

* Парфумерна промисловість базується на вирощуванні квітів та ефіроолійних рослин. Колискою французької парфумерії вважають м. Грас, що поблизу Ніцци. На його фабриках переробляється 15 тис. тонн квіткових пелюсток. Майже 20 тис. селян округи зайняті вирощуванням та збиранням квітів троянди, апельсинового дерева, нарцисів, мімози, лаванди. Це дуже копітка праця. Адже для одержання 1 кілограма чистої ароматичної олії потрібно переробити 1 тонну апельсинових квітів або 800 кілограмів жасмину.

* Харчова промисловість особливо виділяється виробництвом вин з червоних сортів винограду та виробництвом сирів (близько 300 сортів), що базується на молочній галузі.

Також розвинуті кондитерська, консервна та м'ясна галузі, промисловість будівельних матеріалів.

( Перегляд презентації « Промисловість Франції») .

! Пр. завдання до учнів:

  • Знайти в атласі інформацію про експорт та імпорт Франції.

(Експорт – автомобілі, літаки, гелікоптери, обладнання для АЕС, космічну техніку, сталь та алюміній, продукцію хімічної промисловості, ліки, зброю, текстиль, одяг, вина, сири;

Імпорт – переважно енергоносії: паливо, природний газ, машини , робочу силу.

Вчитель:

! Інформація « Місце Франції у світі» ( таблиця на дошці).
Учень: Денисенко К.

  1. Сільське господарство Франції посідає провідне місце в Західній Європі. Структура цієї галузі характеризується рівним співвідношенням рослинництва та тваринництва. Вирощують овочі, цукрові буряки, картоплю, в окремих районах - хміль, тютюн, кукурудзу, на зрошувальних землях у гирлі Рони - рис.

Особлива увага приділяється вирощуванню льону, що є сировиною для текстильної промисловості, та квітів (поблизу Ніцци), які є сировиною для парфумерної промисловості, а на Середземноморському узбережжі - виноградарству. Багато виноградників у Шампані, де в підземних галереях витримують всесвітньо відомі шампанські вина. Широко відомі за межами країни коньяк та кагор.

У тваринництві займаються розведенням великої рогатої худоби, свиней, птиці, кролів, голубів. Велику роль відіграє рибальство й розведення устриць та жаб для приготування делікатесів французької кухні.

  1. Сфера послуг:

Учень:

Провідну роль у структурі сфери послуг відіграють банківська сфера, транспорт, торгівля та туризм.

Франція є світовим лідером у сфері туризму, з добре розвиненою індустрією та інфраструктурою туризму, частка якого становить більше 10% ВВП країни. Зручне географічне положення, розвинена транспортна мережа, значні природні і культурно - історичні рекреаційні ресурси сприяють розвитку рекреаційної діяльності. Туристськими ресурсами є морські узбережжя з чудовими пляжами, судноплавні річки, серед яких Сена, Луара, Гаррона, Рона. У сфері туризму зайнято понад 3 млн. осіб. Пересічно щорічно країну відвідують понад 70 млн. туристів, які приносять дохід у розмірі більше 55 млрд. дол. У всьому світі відомі такі морські курорти як Довіль, Аркашон, курорти в районі Лазурного Берега, Корсики, гірські курорти в районі Альп і т.д. Саме в Північних Альпах знаходиться такий знаменитий курорт як Куршавель.
Зупинка 6. « Знамениті місця Франції».

Вчитель: Франція – « Заповідник» пам’яток історії , культури, архітектури та багатьох сучасних об’єктів будівництва, а також центр рекреаційного господарства.

Практично на всій території Франції можна побачити шедеври архітектури різних епох та стилів, численні музеї й інші культурно – історичні об’єкти.

( показ презентації на французькій мові Ященко Л, слайди 10 – 22 ).

Символом Парижа є Ейфелева вежа, її по праву називають шедевром будівельного та інженерного мистецтва. Століття Французької революції 1789 р. вирішили відзначити всесвітньою виставкою в Парижі. У 1885 р. було оголошено конкурс на найкращий проект споруди, яка б стала емблемою виставки. До журі надійшло 700 проектів. Але на розгляд відібрали тільки 18. Найсміливіший проект у вигляді металевої вежі заввишки 300 м запропонував інженер Густав Ейфель. Прототипом цієї унікальної споруди була велика гомілкова кістка людини. Після тривалих суперечок проект Ейфеля схвалили. 31 березня 1889 р. вежу було урочисто відкрито. Висота споруди 326,75 м, маса 7 тис. тонн. З верхнього оглядового майданчика відкривався краєвид радіусом 140 км.
Зупинка 7. « Видатні особистості Франції » ( показ презентації , Соловйов М.)

ІУ. Закріплення нових знань, умінь та навичок.

  1. Визначити правильність або неправильність наведеного твердження.


( учням роздаються друковані таблиці із завданням, в яких потрібно обрати правильне твердження ( так чи ні ).
Обрану відповідь позначте у таблиці позначкою « + ».

№ п/п

Твердження

Так

Ні

1.

Французька республіка – унітарна європейська держава







2.

Острів Корсіка належить Франції







3.

Середня тривалість життя в країні – 69 років







4.

За формою державного правління Франція – президентсько – парламентська держава







5.

У містах – 93 % населення







6.

60 % населення – римо – католики.







7.

Лісами вкрито 25 % території країни.







8.

Гірськими масивами зайнята більша частина території Франції.







9.

Луара – найдовша річка Франції.







10.

У Франції є міста Фужер, Коньяк, Баккара.







11.

Франція межує з Німеччиною, Андоррою, Монако, Ватиканом.







12.

У Франції великі запаси уранової руди, бокситів, калійних солей, нафти.







13.

За національною ознакою Франція – багатонаціональна держава.







14.

Провідною галуззю господарства Франції є промисловість.







15.

Парфумна промисловість базується на вирощуванні квітів та ефіроолійних рослин.







16.

Франці є світовим лідером у сфері туризму.







17.

Страсбург – геополітичний центр Європи.






  1. Підсумок методу гранування, що складався на уроці під час вивчення нового матеріалу.

Ейфелева вежа АЕС, ГЕС, ПЕС. Париж

Страсбур Авіація, космос. Республіка

« Сітроєн» « Рено» «Пежо» НАТО, зброя


Франція

О. Дюма, Ж. Верн. Однонаціональна країна Лувр Галлія

Атомна держава Виноград Швидкі поїзди

Л’Ореаль Ж. І. Кусто

V. Підсумки, виставлення оцінок.


- Назвіть галузі спеціалізації господарства Франції.

- Чому саме ці галузі сформували спеціалізацію господарства країни?

- Чому Франція є високорозвиненою економічною країною, які причини
зумовили її високий економічний рівень?
VI. Домашнє завдання.

  1. Скласти кросворд на тему "Франція".

  2. Нанести на контурну карту основні міста та галузі промисловості Франції.


Схожі:

1903 Дон Кіхот / Don Quichotte ( Франція ), режисери Люсьєн Нонг, Фернан Зекка
Дон Кіхот / Don Quichotte ( Франція ), режисер Камілл де Мортон, в гол ролі Клод Гаррі
Тема: Основи теорії держави
Терміни: суспільство, суспільно-економічна формація, політика, влада, держава, суверенітет, функції держави, механізм держави, державний...
Урок з історії України на тему: «Проблеми голодомору в історії українського народу»
Якщо учні сформулювали самостійно тему уроку, ио вчитель пропонує смоделювати план уроку
Урок № Тема
Сьогодні ми продовжуємо вивчати тему «Дихання», повторимо органи дихання і з’ясуємо будову та значення гортані. Але урок проведемо...
Урок на тему «Обробка лускатої риби»
Відкритий урок є дзеркалом усієї роботи викладача, демонстрацією його можливостей, творчості, співробітництва з учнями
Лекція 11 з дисципліни „Політична економія” на тему: «Роль держави...
Досягнення макроекономічної ефективності (забезпечення зростання продуктивності праці, вдосконалення організації й управління, збалансований...
Урок 26. Тема: Франція
Франції), таблички спеціалістів, державні прапори Франції та України, комп'ютер (слайди архітектурних пам'яток, культурно-історичних...
Реферат на тему: «Системи управління охороною праці на підприємстві»
Людина та її здоров'я найбільша цінність Української держави. Держава докладає великих зусиль, створюючи умови безпечної життєдіяльності...
Реферат на тему: «Системи управління охороною праці на підприємстві»
Людина та її здоров'я найбільша цінність Української держави. Держава докладає великих зусиль, створюючи умови безпечної життєдіяльності...
Офіційна назва Італійська Республіка
Тут старовина співіснує з останніми досягненнями НТР, жебрацтво — з розкішшю, високі вершини людського генія — з безкінечними розслідуваннями...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка