“ Соціальні пенсії і державні соціальні допомоги малозабезпеченим, багатодітним сім’ям”


Скачати 83.05 Kb.
Назва “ Соціальні пенсії і державні соціальні допомоги малозабезпеченим, багатодітним сім’ям”
Дата 01.04.2013
Розмір 83.05 Kb.
Тип Реферат
bibl.com.ua > Право > Реферат
Реферат на тему:

Соціальні пенсії і державні соціальні допомоги малозабезпеченим, багатодітним сім’ям”

ПЛАН

1. Право на соціальну пенсію

2. Правове регулювання призначення і виплати соціальних пенсій

3. Соціальні допомоги держави малозабезпеченим

Список використаної літератури


Право на соціальну пенсію

Відповідно до статті 93 Закону України “Про пенсійне забезпечення” соціальні пенсії призначаються і виплачуються непрацюючим громадянам, крім інвалідів з дитинства, при відсутності права на трудову пенсію:
• інвалідам I і II груп, у тому числі інвалідам з дитинства, а також інвалідам III групи;
• особам, які досягли віку: чоловіки - 60 років, жінки – 55 років;
• дітям - у разі втрати годувальника, які не досягли 18 років або старші цього віку, якщо вони стали інвалідами до досягнення 18 років;
• дітям-інвалідам віком до 16 років.
Перелік медичних показань, що дають право на одержання соціальної пенсії на дітей-інвалідів віком до 16 років, визначається в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.
Відповідно до статті 83 вказаного Закону соціальні пенсії призначаються з дня звернення за такою пенсією.
Пенсіонери зобов'язані повідомляти органу, що призначає пенсії про обставини, що спричиняють зміну розміру пенсії або припинення її виплати. У разі невиконання цього обов'язку і одержання у зв'язку з цим зайвих сум пенсії пенсіонери повинні відшкодувати органу, що призначає пенсії заподіяну шкоду. Законом України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” соціальні пенсії не передбачені.
Розмір соціальних пенсій диференційований: від 30 до 200% мінімальної пенсії за віком.

Соціальні пенсії в розмірі 30% мінімальної пенсії за віком призначаються чоловікам і жінкам, які досягли відповідно 60 і 55-річного віку, але не мають права на трудову пенсію без поважних причин.

Особи, які досягли пенсійного віку, а також інваліди ІІІ групи, які не мають права на трудову пенсію з поважних причин, мають право на соціальну пенсію в розмірі 50% мінімальної пенсії за віком.

Соціальні пенсії в розмірі 100% мінімальної пенсії за віком призначаються інвалідам ІІ групи, дітям інвалідам у віці до 16 років і дітям, які не досягли 18-річного віку чи старші за цей вік, якщо вони стали інвалідами до виповнення їм 18 років, у разі втрати годувальника.
Інвалідом І групи, матерям-героїням, яким присвоєно звання “Мати-героїня”, соціальні пенсії призначаються в розмірі 200% мінімальної пенсії за віком.

Правове регулювання призначення

і виплати соціальних пенсій

Призначення і виплати допомог здійснюються на підставі Закону України “Про державні допомоги сім’ям з дітьми” від 21 листопада 1992 р. Цей закон передбачає різноманітність видів допомоги, які за метою їх надходження поділяються на дві групи.
До першої групи належать допомоги, що виплачуються з метою компенсації втраченого з поважних причин заробітку впродовж нетривалого часу, в розмірі. Приблизно рівному втраченому заробітку (допомогами з тимчасової непрацездатності, з вагітності й пологів).
Характер призначення цих допомог виключає можливість отримання їх одночасно з заробітною платою, хоч і допускає їх виплату поряд з пенсією та іншими допомогами.
До другої групи належить решта видів допомог, надаваних сім’ям додатково до основних джерел на утримання й виховання дітей. Розмір таких допомог зазвичай співвідноситься з розмірами мінімального заробітку, а визначається з урахуванням доходів сім’ї.
До таких допомог законодавець відносять:
- одночасту допомогу з народженням дитини;
- допомога з догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку;
- грошові виплати матерям (батькам), зайнятим доглядом за дитиною-інвалідом;
- допомога на дітей у віці до 16 років (на учнів – до 18 років);
- допомога на дітей одиноких матерів;


Соціальні допомоги держави малозабезпеченим

Допомога малозабезпеченим сім’ям надається, якщо у сім’ї з поважних і незалежних від неї причин середньомісячний сукупний доход є нижчим від прожиткового мінімуму сім’ї.
До складу сім’ї враховуються особи, що проживають разом і (або) об’єднані законними правами та обов’язками щодо утримання, а саме: чоловік, дружина; рідні, усиновлені та підопічні діти цих осіб, а також діти, які навчаються у вищих навчальних закладах I – IV рівнів акредитації та професійно – технічних навчальних закладах з денною формою навчання до досягнення 23 років і не мають своїх власних сімей; неодружені повнолітні діти, які визнані інвалідами з дитинства I та II групи або інвалідами I групи і проживають разом з батьками; непрацездатні батьки чоловіка та дружини, які проживають разом з ними і перебувають на їх утриманні у зв’язку з відсутністю власних доходів; особа, яка проживає разом з одиноким інвалідом I групи і здійснює догляд за ним.
До складу сім’ї не включаються особи, які перебувають на повному державному утриманні.
Розмір державної соціальної допомоги визначається як різниця між прожитковим мінімумом для сім’ї та її середньомісячним сукупним доходом, але не може бути більшим ніж 75 відсотків прожиткового мінімуму для сім’ї (приклади додаються).
До стабілізації економічного становища в Україні розмір допомоги визначається з урахуванням рівня забезпечення прожиткового мінімуму.
Рівень забезпечення прожиткового мінімуму встановлюється виходячи з реальних можливостей видаткової частини Державного бюджету і затверджується одночасно з прийняттям закону про Державний бюджет України на відповідний рік (2002р. – 80 грн; 2003р. – 80 грн), 2004 р. – для працездатних осіб – 80 грн, непрацездатних осіб – 110 грн, інвалідів – 115 грн) .
Для кожної дитини, яка входить до складу малозабезпеченої сім’ї, рівень забезпечення прожиткового мінімуму збільшується на 10 відсотків, а для кожної дитини, яка утримується матір’ю (батьком, усиновителем), що не перебуває в шлюбі, і запис про батька (матір) цієї дитини у Книзі реєстрації народжень провадиться в установленому порядку за вказівкою матері (батька), - на 20 відсотків.
Середньомісячний сукупний доход сім’ї враховується за шість місяців, що передують місяцю звернення за допомогою.
У наданні державної соціальної допомоги може бути відмовлено, коли:
1. Працездатні члени малозабезпеченої сім’ї не працюють, не служать, не вчаться за денною формою навчання протягом трьох місяців, що передують місяцю звернення за допомогою (крім осіб, які в установленому порядку визнані безробітними та за інформацією центрів зайнятості не порушують законодавство про зайнятість щодо сприяння своєму працевлаштуванню; осіб, які доглядають за дітьми до досягнення ними трирічного віку або за дітьми, що потребують догляду протягом часу, визначеного у медичному висновку лікарсько – консультативної комісії, але не більше ніж до досягнення ними шестирічного віку; осіб, які доглядають за інвалідами I групи або дітьми – інвалідами віком до 16 років та особами, які досягли 80 – річного віку);
2. З’ясовано, що малозабезпечена сім’я має додаткові джерела до існування, а також хто – небудь із її складу протягом дванадцяти місяців перед зверненням за наданням державної соціальної допомоги здійснив покупку, або оплатив послуги на суму, яка на час звернення перевищує 10 – кратну величину прожиткового мінімуму для сім’ї;
3. Сім’єю навмисне подано недостовірні відомості чи приховано відомості, що вплинули або могли вплинути на встановлення права на державну соціальну допомогу та на визначення її розміру;
4. Якщо у власності або володінні малозабезпеченої сім’ї є:
· більше однієї квартири (будинку), за умови, що загальна площа житла перевищує 21 квадратний метр на одного члена сім’ї та додатково 10,5 кв. м на сім’ю;
· земельна ділянка площею понад 0,6 га (крім сімей, що складаються лише з дітей та осіб, які досягли 65-річного віку або є інвалідами I та II групи, та сімей, в яких є діти - інваліди);
· більше одного автомобіля, транспортного засобу (механізму). Не враховуються транспортні засоби, які згідно із законодавством не є об’єктом оподаткування(крім тракторів на гусеничному ходу).
Призначена державна соціальна допомога може бути зменшена до 50 відсотків її розміру у разі невикористання сім’єю можливостей знаходження додаткових джерел для існування.
Субсидії призначаються за умови, якщо розмір плати за житлово-комунальні послуги у межах норм споживання перевищує 20 (або15) відсотків середньомісячного сукупного доходу осіб, зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку).
Норма володіння чи користування загальною площею житла та нормативи користування комунальними послугами встановлюються виходячи з 21 кв. м на наймача і кожного зареєстрованого у житловому приміщенні та додатково 10,5 кв. м на всіх зареєстрованих.
Субсидія призначається уповноваженому власнику житла, на якого відкрито особовий рахунок за місцем реєстрації.
Середньомісячний сукупний доход визначається за попередні шість місяців, що передують місяцю звернення за наданням субсидії.
Для громадян, які займаються індивідуальною підприємницькою діяльністю, кустарно-ремісничими промислами чи приватною практикою, середньомісячний доход визначається на підставі даних районних державних податкових адміністрацій за два попередній квартал, що передує місяцю звернення за призначенням субсидії.
Субсидії призначаються за умови пред’явлення розрахункових книжок, квитанцій, або аналогічних документів про фактичну оплату житлово-комунальних послуг за попередній період.
З січня 2003 року допомога малозабезпеченим сім’ям, в тому числі сім’ям з дітьми призначається відповідно до Закону України “Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям”. З метою посилення соціального захисту сімей з дітьми кожній неповнолітній дитині рівень забезпечення прожиткового мінімуму має збільшуватися на 10 % (кожній дитині, яка утримується одинокою матір’ю, батьком, одиноким усиновителем, які не перебувають у шлюбі - 20%).
З 01.01.2005 року рівень забезпечення прожиткового мінімуму збільшується на 20% для кожної дитини із малозабезпеченої багатодітної сім’ї, в якій виховується троє або більше дітей віком до 16 років (учнів до 18 років).
Для матері (батька, усиновителя), яка утримує дитину та не перебуває у шлюбі, при визначенні державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям рівень забезпечення прожиткового мінімуму підвищується на 25 відсотків.
Державна соціальна допомога призначається на шість місяців і визначається як різниця між рівнем забезпечення прожиткового мінімуму для сім’ї та її середньомісячним сукупним доходом.

Використана література

1. Базидевич В.Д., Баласт рик Л.О. Державні фінанси. Навчальний посібник. – К., 2002.

2. Соціальне страхування в Україні: в запитаннях і відповідях. – К., 2002.

Схожі:

ВИКОНАВЧИЙ КОМІТЕТ НІКОПОЛЬСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ
Схвалити зменшення обсягу видатків бюджету міста за рахунок коштів субвенції з державного бюджету на виплату допомоги сім`ям з дітьми,...
Інформація про роботу управління праці та соціального захисту населення...
Державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім”ям – 97 сім’ям на загальну суму 437,9 тис грн
ВИКОНАВЧИЙ КОМІТЕТ НІКОПОЛЬСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ
Схвалити збільшення обсягу видатків бюджету міста за рахунок коштів субвенції з державного бюджету на виплату допомоги сім`ям з дітьми,...
1218 «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім”ям»
Рівень забезпечення прожиткового мінімуму (гарантований мінімум) для визначення допомоги)
Пелещишин Андрій Миколайович Тимовчак-Максимець
Соціальні мережі останнім часом набули поширення як неформальні спільноти – інструмент спілкування, обміну думками, а також отримання...
Про надання адресної безготівкової допомоги сім’ям, включених до...
Розглянувши протокол засідання комісії про надання грошової допомоги малозабезпеченим громадянам міста від 01. 02. 2008 р. №1, керуючись...
Про надання адресної безготівкової допомоги сім’ям, включених до...
Розглянувши протокол засідання комісії про надання грошової допомоги малозабезпеченим громадянам міста від 14. 05. 2008 р. №9, керуючись...
УРОК ТРУДОВОГО НАВЧАННЯ Тема: Виготовлення об’ємних виробів із солоного...
Мета уроку: формувати соціальні компетентності, усвідомленість виконання завдань, самостійність, впевненість в своїх силах; виховувати...
Міська Програма соціальної адаптації бездомних громадян та осіб,...
Надання допомоги особам,звільненим з місць позбавлення волі, які втратили соціальні зв’язки, є важливим суспільним завданням
ВИКОНАВЧИЙ КОМІТЕТ НІКОПОЛЬСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ
Нтру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) тарифи на платні соціальні послуги, що надаються відділенням соціальної...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка