«Тепло своїх долонь, і розуму, і серця я Україні милій віддаю»


Скачати 142.38 Kb.
Назва «Тепло своїх долонь, і розуму, і серця я Україні милій віддаю»
Дата 12.11.2013
Розмір 142.38 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Право > Документи
МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

ОДЕСЬКИЙ КОЛЕДЖ ТРАНСПОРТНИХ ТЕХНОЛОГІЙ

Опис

виховної години

ТЕМА: «Тепло своїх долонь, і розуму, і серця я Україні милій віддаю»



Розробили викладачі: Іванова Г.С.

Микитеєк О.М.

План виховної години

Мета: виховувати в учнів почуття патріотизму, національної гордості, любові до рідного краю; формувати переконання у нетлінності духовних скарбів народу, повагу до пісні,мови,минувшини та сьогодення рідної України.

Обладнання. На великих аркушах паперу вислови; карта України, святково прикрашена зала квітами; грамзапис голосів птахів, український віночок, мультимедійна установка.

1. Мотивація: « Всім серцем любіть Україну свою,

І вічні ми будемо з нею».
2. Структура заняття:

2.1 Організаційна частина.

2.2 Хід виховної години:

- Виступ студентів

2.3 Підведення підсумків виховної години.

Вступ

« Любіть Україну у сні й наяву,

Вишневу свою Україну,

Красу її, вічно живу і нову,

І мову її солов’їну».
« Всім серцем любіть Україну свою,

І вічні ми будемо з нею».
« Свою Україну Любіть,

За неї Господа моліть».
Вислови:

Ми є.Були.І будем ми!

Й Вітчизна наша з нами!

І.Багряний

Можна все на світі вибирати,сину…

Вибрати не можна тількі Батьківщину.

В.Симоненко



Сценарій

Ведучий 1: Україна! Наша рідна земля, наша Батьківщина. Вона для всіх, хто її поважає і любить, вона – колиска найкращих у світі пісень, вона – вічна надія на волю і кращу долю!

Ведучий 2: Щасливі ми, що народилися на такій чудовій, багатій, мальовничій землі – на нашій славній Україні! Тут жили наші діди і прадіди, тут живуть наші батьки, тут корінь роду українського, що сягає сивої давнини. Материнський образ України встає з полинових степів і глибинної чорноземної скиби, як барва зоріє із зажури поліських озер, що чистими очима довірливо дивляться на світ, виростає недосяжно на повен зріст із карпатських верховин.

Ведучий 3: Нема життя без України, бо Україна – це мати, яку не вибирають, бо Україна – це доля, яка випадає раз на віку, бо Україна – це пісня, яка вічна на цій землі. Багатовікова історія українського народу, народу – великомученика, на долі якого було досить лиха… Шлях до незалежності був тяжкий і тернистий. Важко назвати країну, яка б пережила те, що пережила Україна за більш ніж пів тисячолітнє поневолення (1240 – 1991 р.).

Ведучий 1: Акт про незалежність України, утворення самостійної держави, був проголошений 24 серпня 1991 року Верховною Радою.

Встановленню української державності передували століття боротьби наших предків, титанічна робота великих політиків та історичних постатей, просвітителів народного духу, діячів культури та науки.

А знаючи Історію України, літературу, мову, культуру, ми дізнаємось ще більше про долю України, долю її народу.

Ведучий 2: Україна – одна з найбільших європейських держав. ЇЇ площа дорівнює 604 тис. кв. км. На її території нині проживає понад 110 національностей. Чисельність населення України становить 48 мільйонів чоловік.

Незалежність – це заслуга багатьох поколінь українського народу. Скріплена вона Конституцією України, яка прийнята 28 червня 1996 року.

Ведучий 3: У декларації про державний суверенітет України визначається, що Україна забезпечує національно-культурне відродження українського народу, його історичної свідомості і традицій. Водночас право на національно-культурний розвиток гарантується представникам усіх національностей, які проживають на території нашої держави.

Ведучий 1: Виборовши собі волю, Україна має тепер свої державні символи: герб, прапор, гімн, які уособлюють її історію, її сутність.

Символ – це предмет, який характеризує державу, відображає її традиції, побут, господарювання, історичне минуле, прагнення народу.

Герб

Наш герб – тризуб, це воля, слава, сила.

Наш герб – тризуб. Недоля нас косила,

Та ми зросли, ми є, ми завжди будемо.

Добро і пісню несемо ми людям.
Через багато століть боротьби і гніту після проголошення акту Соборності України 22 січня 1919 року державним гербом став золотий тризуб на синьому тлі.

Основою нашого сучасного герба України є стародавній тризуб – золотий на синьому фоні. В історичній літературі тризуб зустрічається як знак державності, християнська церковна емблема, геометричний орнамент, трисвічник, схематичне зображення лука зі стрілою, символ блискавиці, влади над трьома світами, емблема, літера. Учені дійшли висновку, що поява тризуба на Україні пов'язана з дохристиянським культом Сонця – вогню. Він графічно передав силу – синівське начало.
Ведучий 2: Прапор

Прапор – це державний символ,

Він є в кожної держави.

Це для всіх – ознака сили,

Це для всіх ознака слави.

синьо – жовтий прапор маємо:

Синє – небо, жовте – жито.

Прапор свій оберігаємо,

Він святиня – знають діти.

Прапор свій здіймаємо гордо,

Ми з ним дужі і єдині.

Ми навіки вже народом

Українським в Україні.
Нині національний прапор України має синій і жовтий кольори. Жовтий – це колір пшеничної ниви, хліба, зерна, золотого сонця, без якого не дозрів би хліб; синій – колір чистого мирного неба. Отож, наш стяг – ніби пшениця у степах під голубим небом. Він втілює віковічне прагнення до миру, праці, краси і багатства рідної землі.

2 вересня 1991 року над будинком Верховної Ради України було піднято синьо – жовтий Національний прапор – символ незалежності та суверенітету нашої держави.
Ведучий 3: Гімн

Слова палкі, мелодія врочиста.

Державний гімн ми знаємо усі.

Для кожного села, містечка, міста

Це клич один з мільйонів голосів.
Це наша клятва, заповідь священна,

Хай чують друзі й вороги,

Що Україна вічна, незнищенна,

Від неї ясне сонце навкруги.
В основу сучасного державного гімну покладено мелодію пісні композитора М. Вербицького "Ще не вмерла Україна". Спочатку це був вірш П. Чубинського, покладений на музику сербської пісні. Його сприймали як інтернаціональний гімн. Він звучав по всій Україні. А з весни 1918 року вже лунав гімн Української Народної Республіки, написаний за мелодією Вербицького.

Звучить національний гімн "Ще не вмерла Україна" (Відеофільм).

Студент1:

Україна…Блакитні Карпати.

Україна…Зелені луги.

Україна…Усміхнена мати.

Україна…То синь-береги,

Наші душі у тебе в полоні,

І серця,й заповітні думки.

Розцвіли,наче маки червоні,

Українських жінок рушники!

Пісня про Україну(Слайд «Мальовнича Україна»)

Студент2:

Моя сторона і привітна й багата,

Мов вишиванка,прибрана хата.

Моя ти надія,моя берегиня.

Я вірю в майбутнє твоє,Україно!

Студент3:

Мій рідний край-я кохаю тебе,

Бо тут минає дитинство моє.

І материнська пісня тут лине.

Я вірю в майбутнє твоє,Україно!

Студент4:

Я-українець!вірою і кров’ю

Моє коріння тут,у цій землі.

Вона моєю живиться любов’ю,

А я страждаю болями ії.

Я-українець!син народу того,

Що відвика. Нині від ярма.

Студент5:

Я не корюся-я молюся Богу

І вірю в те,що все це не дарма.

Я-українець!і цього не відняти.

В моїй душі співають солов’ї.

Були такими мої мама й тато

Й такими будуть правнуки мої!

Ведучий 1: Україні є чим пишатися!!! За 21 рік її становлення пошук відповідей на одвічні питання сенсу, загострений сьогоднішніми контрастами та нереалізованими мріями, триває. Та маємо головне: країну, яка утвердила своє право на існування і незворотньо стоїть на сторожі одвічних устремлінь українців мати розвинену європейську державу. Чого країна досягнула за дві декади свого існування? Саме час поставити собі це запитання і почути приємні відповіді.

Підкорювач висоти

За свою кар’єру Сергій Бубка переписав 35 світових рекордів у стрибках з жердиною. Сім з них – за часів незалежності України. А вперше в світі легкоатлет підкорив шестиметрову висоту 13 липня 1985 року на змаганнях в Парижі.

У 1993 році у Донецьку С.Бубка встановив світовий рекорд – у закритому приміщенні він подолав висоту у 6,15 метра. Наступного року у Сестрієрі він встановив світовий рекорд для відкритих стадіонів – 6,14 метра. Рекорд українця поки залишається недосяжним.

На даний час Сергій Бубка являється президентом Національного олімпійського комітету України.



Ведучий 2:

Наш одесит Віктор Петренко у 1992 році на Олімпійських іграх в Альбервілі зайняв перше місце з фігурного катання серед чоловіків. А перше олімпійське «золото» серед жінок принесла Україні одеситка Оксана Баюл в Ліллехаммері в 1994 році. Після «Білого лебедя» Баюл зал плакав разом з 16-річною дівчиною з Ураїни. Напередодні на розминці німкеня Таня Шевченко врізалася ковзанами в ногу Оксани. Були кров, сльози, уколи … А потім сльози радості на верхній сходинці п’єдесталу. Щоправда, з церемоніею нагородження довелося затриматися майже на 40 хвилин: організатори ніяк не могли знайти запис гімну нової країни.



Ведучий 3:

Літак-рекордсмен

23 травня 2001 року Авіаційний реєстр Міждержавного авіаційного комітету і Укравіатранс видали сертифікати на найбільший у світі літак – АНН-225 «Мрія», що знаменувало початок комерційного використання літака в якості перевізника вантажів.

З моменту свого створення у 1988 році в Києві Авіаційним науково-технічним комплексом ім.. О.К.Антонова, літак встановив 250 світових авіаційних рекордів, в тому числі й рекорд злітної ваги та вантажопідйомності (253,8 тонни).

В серпні 2009 року літак цієї серії занесено до Книги рекордів Гіннесса за перевезення самого великого вантажу в історії авіації моно монтажу загальною вагою в 187,6 тонн! Це був генератор вагою 174 тонни, який транспортувався разом з спеціальною рамою із німецького Франкфурта до Єревану для нової вірменської електростанції.

10 червня 2010 року літаком було перевезено самий довгомірний вантаж в історії повітряного транспортування – дві лопасті вітряка довжиною 42,1м кожна.



Ведучий 1:

Непереможна чемпіонка

У 1995 році Інеса Кравець додала 41 сантиметр до світового рекорду в потрійному стрибку. З тих пір її 15,50 мов зачаровані. Хоча сама Інеса запевняє, що її рекорд можна подолати, адже в тому історичному стрибку вона не доступила 28 сантиметрів!

В 1996 року вона стала Олімпійською чемпіонкою в потрійному стрибку.



Перший космонавт незалежної України

Для половини світу слово «Україна» на зорі 90-х чи не вперше прозвучало саме в зв’язку з ім’ям Леоніда Каденюка. Він перший і досі єдиний в незалежній Україні космонавт, що виходив у відкритий космос. Політ відбувався в період з 19 листопада по 5 грудня 1997 року на американському кораблі Columbia місії STS-87. Під час польоту космонавт виконував біологічні експерименти спільного українсько-американського досліду з рослинами під час якого вивчався вплив стану невагомості на фотосинтетичний апарат рослин та розвиток зародка. Крім цих експериментів в космічному польоті виконувалися експерименти Інституту системних досліджень людини за тематикою «Людина і стан невагомості». Каденюк отримав звання Героя України.



Ведучий 2:

Інші мандрівники

Батько і син Теодор і Павло РЄЗВІ – «українські Тури Хейердали». Художника за першою освітою і матрос першого класу – за другою, одесит Теодор в 2001 році наодинці перетнув на весловому човні Атлантичний океан (4678 км). Мрія Теодора – перейти всі океани планети на веслах. Схожу мрію висловлює і батько мореплавця, уродженець Львова Павло Рєзвой, який переплив Атлантичний та Індійський океани на весловому човні (у світі лише три таких людини, і Павло в їх числі).

Юний чемпіон світу

У 2002 році в Москві у вирішальному матчі з шахів зійшлися два українці – Василь Іванчук і Руслан Пономарьов. Мало хто сумнівався, що переможе досвідчений Іванчук. Але Пономарьов обіграв співвітчизника і став наймолодшим чемпіоном світу ФІДЕ. Руслану було лише 18! До цього рекорд належав Гаррі Каспарову (22 роки). Вперше в історії українець виграв світову «корону».



Ведучий 3:

«Золота рибка»

Чотири олімпійських «золота» в Україні – таким уловом ніхто, крім плавчихи Яни Клочкової, не може похвалитися. Вже у 18 років на честь Яни двічі грав український гімн на Олімпіаді 2000 року в Сіднеї. Через чотири роки (2004) в Афінах – знову два «золота». Яна стала першою жінкою, яку за спортивні досягнення нагородили рідкісною навіть для чоловіків відзнакою – Золотою Зіркою Героя України.



«Золотий м’яч»

У 2004 році Андрій Шевченко став першим і єдиним в Україні, який отримав «Золотого м’яча» - найбільш значної індивідуальної нагороди у світовому футболі. На відміну від Олега Блохіна і Ігоря Бєланова – визнаних кращими гравцями Європи 1975 і 1986 років. Якщо у Блохіна і Бєланова суперниками били виключно європейці, то в Шевченка – представники всіх країн, які виступали за клуби Старого Світу.



Євробачення

Руслана принесла Україні в 2004 році першу перемогу на «Євробаченні» у Стамбулі. І завдяки цьому міжнародний пісенний конкурс у 2005 році вперше пройшов у Києві.

На Євробаченні у 2007 році друге місце зайняла Вєрка Сердючка, а у 2008 – Ані Лорак.



Ведучий 1:

Тріумф в Каннах

Єдиний тріумф України на одному з найпрестижніших кінофестивалів – Канському – стався 23 травня 2005 року. Тоді журі присудило «Золоту пальмову гілку» українському режисерові - дебютантові Ігорю Стрембицькому за фільм «Путники». Десятихвилинна документальна чорно-біла стрічка була лише …дипломною роботою Стрембицького , яку він зняв всього за 15 тисяч гривень.



Важкоатлети

Василь Вірастюк у 2003 році поставив світовий рекорд коли протягнув 5 трамвайних вагонів на 10 метрів і 10 зачеплених між собою машин майже на 20 метрів. У 2004 році отримав титул «Найсильніша людина у світі», протягнув ланцюг з 5 трамвайних вагонів вагою 101,5 тонни на 18 метрів і 20- тонний літак Ан-32П на 15 метрів за 25,5 секунди. А в 2007 він став чемпіоном світу з силового екстриму IFSA.

А ось досягнення Дмитра Халаджі зафіксовано в Книзі рекордів України і Книзі рекордів Гіннесса. Він ламає телеграфні стовпи і згинає рейки, розгинає підкови, розриває на 4 частини колоди карт і сковорідки, піднімає мізинцем 150 кг…



Ведучий 2:

Кубок УЄФА!

Найвище досягнення українського футболу за роки незалежності – перемога «Шахтаря» в Стамбулі 20 травня 2009 року в Кубку УЄФА. Фінал з бременським «Верденом», що проходив на стадіоні Шюкрю Сарачоглу, подивилося 17,8 мільйонів українців, що є рекордом для футбольних трансляцій в нашій країні. Вперше за Незалежність український клуб виграв Єврокубок! Причому «Шахтар» назавжди залишиться останнім в історії переможцем кубка УЄФА, адже з нового сезону цей турнір перетворився на Лігу Європи.



Чемпіонка світу

Ганна Музичук – українська шахістка, що в 2010 році стала чемпіонкою світу серед шахісток віком до 20 років. Ганна є однією із найталановитіших спортсменок в історії шахів. Навчилася грати в шахи у віці 3 років, а перший свій турнір виграла в 5 років.



Тріумф на двох

Брати Кличко – одні з найупізнаванійших українців у світі. У 1996 році в Атланті Володимир виграв олімпійське «золото» в суперважкій вазі. Унікальне досягнення для білого боксера! Пізніше обидва брати пішли у професіонали, і в 1999 році Віталій першим з Боксерів екс – СРСР став чемпіоном світу профібокса! Його досягнення повторив брат. А 3 липня 2011 Віталій та Володимир втілили свою мрію. Завдяки перемозі Володимира над Американцем Девідом Хеєм українці стали володарями всіх найпрестижніших чемпіонських поясів світового професійного боксу у суперважкій вазі.



Ведучий 3:

Євро-2012

Кожні чотири роки починаючи з 1960 року під патронатом УЄФА проводиться змагання європейських національних збірних з футболу. 18 квітня 2007 року у місті Кардіффі (Уелс) країнами-переможцями змагань за право прийняти чемпіонат Європи з футболу 2012 року; що стане 14-м чемпіонатом Європи, було проголошену Україну і Польщу. За це в першому турі голосування віддали свій голос 8 членів виконкому УЄФА. Фінальна частина Чемпіонату Європи з футболу у 2012 році проходила в Україні та Польщі з 8 червня по 1 липня 2012 року. Для проведення ЄВРО 2012 в Україні у Києві, Львові, Харкові та Донецьку було збудовано нові стадіони.

«Донбас-Арена»

29 серпня 2010 року відбулось відкриття стадіону «Донбас-Арена», що за словами фахівців, є першим стадіоном у східній Європі, спроектованим та побудованим у відповідності зі стандартами УЄФА для категорії «еліт» (зірок). На стадіоні впроваджені найбільш сучасні ІТ-технології, що створюють високий рівень комфорту та сервісу для всіх категорій відвідувачів.



«Арена Львів»

29 жовтня, вперше відкрив свої двері новий футбольний стадіон у Львові. Народження арени засвідчила ціла когорта зірок і поважних гостей. Трибуни євростадіону зібрали понад 30000 глядачів.



«ОСК Металіст»

Розташований у Харкові, багатофункціональний стадіон, який використовується для проведення футбольних матчів і легкоатлетичних змагань. Домашній стадіон футбольного клубу «Металіст».



НСК «Олімпійський»

НСК «Олімпійський» – не просто головна арена Євро-2012, де відбувся фінал футбольного турніру, а ще й найбільший стадіон єврочемпіонату. Понад 70 тисяч вболівальників розмістилися на трибунах НСК.



Ведучий 1: Українці мають усі підстави пишатися тим, що їхня Батьківщина мала славні періоди історії, справді легендарних героїв, мужньо пережила найважчі випробування і не корилася загарбникам.

Сьогодні ми ближче торкнулися історії українського народу. Україна впевнено посідає достойне місце як вільна європейська держава. Тож шануймо себе і свою гідність і шановані будемо іншими!

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

  1. Виховна робота в школі. – 2007. – № 9. – С. 45–46. 32.

  2. В. В. Кононенко // Розкажіть онуку. – 2004. – № 10/11, квіт. – С. 66–68.

  3. Н. В. Лемешенко // Все для вчителя. – 2004. – № 34/35. – С. 38–51.

  4. Н. В. Лемешенко // Позакласний час. – 2004. – № 13/14. – С. 1–5.

  5. Н. Лисиця // Класний керівник. – 2008. – № 15/16. – С. 22–25.

  6. М. Оніщук, О. Святоцький // Право України. – 2009. – № 8. – С. 2–3.

  7. Я.О. Іваниців // Позакласний час. – 2011.– № 5. – С. 24-26.



Схожі:

«Школа розуму, душі та серця очима вчителя хімії»
«принести світло в класну кімнату», «розширити її до масштабів Всесвіту», всебічний підхід до навчання, який допоможе повніше розвинути...
ПЛАН КОНСПЕКТ
Пульс: його характеристики, місця прощупування, зупинка серця, причини, зовнішній масаж серця
Бесіда-гра «Дружба єднає щирі серця» Мета
Мета: розкрити зміст понять «дружба», «дійсний друг»;прищепити учням повагу до розвиткові критичного ставлення до себе і своїх особистих...
«У сузір’ї любові» Мета
Мета: показати авторську систему роботи з розвитку духовних основ та створення системи навчання «від серця до серця»
Творча лабораторія вчителя Робота над проектом «Від серця до серця»
На цьому етапі здійснюю попередній перегляд проекту, виявляю недоробки, окреслюю шляхи усунення виявлених недоліків, відбувається...
Робота серця. Серцевий цикл
Мета. Розглянути серцевий цикл, ознайомити учнів з його основними фазами й механізмами, що регулюють роботу серця
Всі батьки сьогодні хвилюються і радіють за своїх дітей. Але у деяких...
...
Чи важко бути добрим?
Результат рефлексії – творчий виклад своїх думок і усвідомлення своїх вчинків («Добре серце класу»)
«В ОКЕАНІ РІДНОГО НАРОДУ ВІДКРИВАЙ ДУХОВНІ ОСТРОВИ»
Батьківщину, прищеплення шанобливого ставлення до культури, спадщини, народних традицій, поваги до своїх предків, відповідальності...
Міністерство освіти та науки України ДОНЕЦЬКА СПЕЦІАЛІЗОВАНА ФІЗИКО-МАТЕМАТИЧНА...
Вам щиру подяку за піклування про дітей та співробітників школи, увагу до потреб освіти м. Донецька. Реалізовано основні регіональні...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка