Г. Гейне німецький поет-романтик. «Книга пісень» видатне явище німецького романтизму. Мета


Скачати 86.5 Kb.
Назва Г. Гейне німецький поет-романтик. «Книга пісень» видатне явище німецького романтизму. Мета
Дата 02.11.2013
Розмір 86.5 Kb.
Тип Книга
bibl.com.ua > Право > Книга
Тема. Г.Гейне німецький поет-романтик. «Книга пісень» - видатне явище німецького романтизму.

Мета:

  • активізувати знання учнів про загальні положення романтизму як ідейно-художнього напряму;

  • ознайомити з життєвим і творчим шляхом Г.Гейне;

  • розповісти про «Книгу пісень», яка є видатним явищем німецького романтизму;

  • розвивати логічне мислення, зв’язне мовлення, увагу;

  • виховувати інтерес до літератури інших народів.

Тип уроку: урок-подорож

Це один і найвидатніших людей Німеччини.

Ф.Ліст, польський композитор

Хід уроку

І Мотивація учнів до навчальної діяльності.

ІІ Актуалізація опорних знань учнів. Інтерактивна вправа «Асоціативний кущ».

Давайте пригадаємо основні положення романтизму як художнього напряму.

ІІІ Повідомлення теми і мети уроку.

ІV Сприйняття та засвоєння учнями навчального матеріалу.

1 сторінка «Подорож Німеччиною…»

Офіційна назва - Федеративна Республіка Німеччина

Географічне положення - держава розташована в Центральній Європі. На суші межує з Данією (довжина спільного кордону - 68 км), на півночі з Нідерландами (577 км), з Бельгією (167 км), Люксембургом (138 км) і Францією (451 км) на заході, Швейцарією (334 км) та Австрією (784 км) на півдні, Чеською Республікою (646 км) і Польщею (456 км) на сході і південному сході. Загальна довжина кордону - 3,621 км. Довжина берегової лінії - 2,389 км.

Найвища точка - гора Цугшпітце (2962 м).

Площа території - 357, 022 кв. км.

Чисельність населення - 81,7 млн. осіб (2012 р.).

Столиця - Берлін (Berlin) - 3,416 млн. мешканців.

Державна мова - німецька.

Грошова одиниця - євро = 100 євроцентів

Релігія - найбільш розповсюджені протестантизм, католицизм.

Національне свято - 3 жовтня - День німецької єдності (1990 р.).

Державний прапор - триколор з чорної, червоної і золотої горизонтальних смуг. Уперше ці три кольори стали символом національно-визвольної боротьби німецького народу у 1813 році. Саме так була пофарбована форма студентського корпусу волі, що виступив проти армії Наполеона. Пізніше ці кольори перейшли на прапори студентських і демократичних організацій і стали символом революції 1848 року. Однак, Німецька імперія, створена у 1871 році, як її попередник - Північно-Німецький союз, мала чорно-біло-червоний прапор. Революція 1918 року вибрала символом чорно-червоно-золотий прапор. У 1949 році державним і національним прапором ФРН був обраний чорно-червоно-золотий прапор зразка 1919 року. Чорний колір символізує похмурі роки реакції, червоний - кров патріотів, пролиту у боротьбі за волю, а золотий - сонце волі.

Державний герб - На сучасному державному гербі Німеччини зображений чорний одноглавий орел з червоними лапами, язиком і дзьобом на золотому щиті. Даний герб є дуже древнім, він служив емблемою влади німецьких королів. Перше зображення орла на щиті можна побачити на срібних монетах короля Фрідріха Барбароси (кінець XII ст.). З XIV ст. спочатку лапи, а потім дзьоб і язик орла стали червоними.

Але з початку XV століття одноглавий орел був замінений двоголовим - символом правлячої аж до 1871 року династії. Одноглавий орел відродився як герб Німеччини в 1871 році, однак на його грудях зображувався пруський малий герб. Гербовий щит увінчувала імператорська корона, а поруч розташовувалися два міфологічних лісових велетні з гербовими штандартами Пруссії і Бранденбургу. Веймарська республіка у 1919 році позбавила німецького орла монархічних і пруських емблем. У 1927 році зображення орла було ще більше стилізоване, він прийняв досить мирний вигляд. Саме в такому вигляді орел був прийнятий у якості герба ФРН у 1950 році, що стало символом наступності демократичних порядків Веймарської республіки.





Берлінська телевежа висотою 368 метрів є найвищою будівлею в Німеччині та другою по висот (після московської телевежі) в Європі. Була побудована за проектом Фріца Дітера та Гюнтера Франке у 1966-69 рр., знаходиться в самому центрі Барліну.



Кельнський собор — римо-католицька церква в Кельні, Німеччина. Тут знаходиться осідок архиєпископа Кельнського. Він відомий як пам’ятник християнства та Німецького католицизму зокрема, готичної архітектури і тривалої віри, і стійкості людей міста, в якому він стоїть. Присвячений Святому Петру і Пресвятій Діві Марі

Замок Нойшванштайн стоїть на місці двох фортець, переднього і заднього Швангау. Будівництво було розпочате в 1869 році королем Людвігом II Баварським, відомим як Божевільний Людвіг. Король наказав на цьому місці шляхом вибуху скелі опустити плато приблизно на 8м і створити тим самим місце для спорудження «казкового палацу».


2 сторінка « Знайомство з Г.Гейне»

Г. Гейне цисав: «Над моєю колискою сяяли останні місячні промені XVIII і перша ранкова зоря XIX століть».

Він дійсно народився на зламі століть, у день, який вважають найгіршим – 13 грудня 1797 року в місті Дюссельдорфі в небагатій єврейській родині. Хлопчика назвали Гаррі й лише через багато років, перейшовши у лютеранство, він прийме нове ім’ я — Генріх, з яким назавжди увійде в історію світової літератури.

Маленький Гаррі любив казки, легенди, пісні, які чув від старої няньки, сусідок. Любив книжки, захоплювався пригодами Дон Кіхота, читав драми Ґете й Шиллера.

Одного разу сестричка Шарлотта прибігла зі школи в сльозах: вона не могла написати твір. Гаррі допоміг дівчинці, виконавши цю роботу. Наступного дня учитель завітав до їхньої домівки, намагаючись з’ясувати, хто ж був автором твору. Хлопцеві довелося зізнатися. І тоді вчитель сказав матері: «З вашого сина виросте велика людина».

Ці слова виявилися пророчими, але шлях до слави виявився нелегким. Його батько, Самсон Гейне, бажаючи синові добра, мріяв зробити з нього комерсанта.

Перед очима був спокусливий приклад: батьків молодший брат Соломон за короткий час із клерка перетворився на мільйонера. Та саме Соломон і розбив батькові мрії, написавши в одному з листів: «Якби цей хлопець був здатний хоч на щось путнє, він не писав би віршів». Але виділив кошти на навчання Гаррі в університетах Бонна, Геттінгена, Берліна. Юнак ретельно вивчає філософію, літературу, історію, лінгвістику. І пише вірші. Перша збірка творів молодого поета побачила світ у 1821 році. Досить швидко він стає знаменитим та слава «сміливого поета» зашкодила Ґейне знайти посаду юриста. З ним стежить поліція, йому загрожує в’язниця. У 1831р. Гейне назавжди покидає ба тьківщину й оселяється у Франції, в Парижі. Але розлука з батьківщиною гнітила його до самої смерті.

Останні вісім років життя Г. Гейне були затьмарені боротьбою з хворобою — туберкульозом спинного мозку, що прикувала його до ліжка. Проте писати поет не припиняв. Навесні 1848 року Гейне востаннє самостійно вийшов із дому. Він пішов до Лувра і знепритомнів там, упавши біля славетної статуї Венери Мілоської. А попереду були ще вісім років боротьби з недугою.

Помер Г. Гейне 17 лютого 1856 року. Його останні слова : «Писати!Папір, олівець!» Виконуючи волю поета, його поховали на Монмартському цвинтарі у Парижі, скромно, без надгробних промов і пишних обрядів.

Твори Г. Гейне досить популярні в Україні. Його вірші перекладали М.Старицький, Леся Українка, І. Франко, П. Грабовський, М. Коцюбинський,Ю. Федькович, Л. Мартович, Л. Первомайський.

А. Малишко та ін.

3 сторінка «Художня галерея».

статуя Венери Мілоської, біля якої знепритомнів письменник Г.Гейне.



Лувр – найулюбленіше місце Г.Гейне

Генріх Гейне



Матильда - дружина Г.Гейне

4 сторінка « Творчість письменника»

Історія створення «Книги пісень»

У 1827 році Г. Гейне випускає велику книгу поезій, що приносить йому світову славу. До «Книги пісень» увійшли вірші 1816-1827 років. Але це не було механічним об'єднанням створених раніше циклів. Поет так розмістив матеріал, що вийшов продуманий, побудований за чітким планом твір про трагедію закоханого юнака, якому не відповіли взаємністю.

«Книга пісень» складається з п’яти розділів: «Юнацькі страждання», « Ліричне інтермеццо», «Знову на батьківщині», «Північне море» (два цикли). Крім того, до неї ввійшли вірші зі збірки «Подорож на Гарц». Численні поезії були навіяні нерозділеним коханням Г. Гейне до кузини Амалії,а згодом до її молодшої сестри Терези. Але під пером талановитого митця трагічна любовна історія вийшла далеко за біографічні межі, стала прекрасним ліричним шедевром.
Вірші Гей»е вирізняються надзвичайним ліризмом; душевністю, у них яскраво і тонко відображено біль і переживання зболілого серця. За жанром твори є елегіею.

Сам поет називав ці вірші збірки «перепусткою у лазарет своїх почуттів». Він називав ці вірші ще й «маленькими підступно-чутливими пісеньками» . «Підступність» Гейне полягала у майстерному використанні іронії,насмішки, гумору, сарказму.

У Гейне-лірика є характерна особливість: він використовує «іронічну кінцівку», що має відкрити очі на недосконалість світу.

Молодший сучасник Ґете — композитор Роберт Шуман — створив музичний цикл «Любов поета» на слова Гейне із «Книги пісень». Цей цикл і досі чарує слухачів глибокою щирістю та емоційністю.



5 сторінка «Музична вітальня» (фонозапис додається)

Роберт Шуман — створив музичний цикл «Любов поета» на слова Гейне із «Книги пісень»

V Засвоєння навчального матеріалу. Метод "Літературний крос".

Доповнити незавершені вислови необхідними відомостями.

1. Народився Г.Гейне у …….

2. Маленький Гаррі любив …..

3. Одного разу сестричка Шарлотта прибігла зі школи в ……

4. Перша збірка творів молодого поета побачила світ у …….

5. У 1831р. Гейне назавжди покидає ба тьківщину й оселяється у …..

6. Останні вісім років життя Г. Гейне були затьмарені ……

7. 17 лютого 1856 року Генрі ……..

8. «Книга пісень» складається……

9. Численні поезії були навіяні ……

10. У Гейне-лірика є характерна особливість:…….

11. Вірші Гейне вирізняються надзвичайним ……..

12. Створив музичний цикл «Любов поета» на слова Гейне із «Книги пісень»…….

VI Підведення підсумків уроку.

Інтерактивна вправа «Мікрофон».

На мою думку, Г.Гейне - ……..

«Книга пісень» - це ………….

VII Домашнє завдання.

Підготувати повідомлення про Г.Гейне. Прочитати вірші Г.Гейне «Чому троянди немов живі», «Вмирають люди і роки», «Хотів би я слово єдине».


Схожі:

Конспект уроку німецької мови та світової літератури з теми: «Генріх...
«Генріх Гейне – німецький поет-романтик. Книга пісень” – видатне явище німецького романтизму»
План Основні етапи та загальна характеристика романтизму в Німеччині....
Е. Т. А. Гофман як видатний німецький письменник-романтик. Тема мистецтва і образ художника – центральні в творчості Гофмана. Поділ...
„ КРАСА”
Тема. „ Під владою краси”. (Франческо Петрарка – державний діяч, філософ, поет. Лірична збірка „Книга пісень”)
Тема. Дж. Байрон – англійський поет-романтик, фундатор течії байронізму....

Уроки 5, 6 Тема: Літературна балада. Особливості жанру літературної...
Навчальна мета: дати визначення поняття «літературна балада», розкрити особливості жанру балади, особливості «німецької системи віршування»;...
Ніколаєнко О. М., Столій І. Л. Зарубіжна література: Підручник для 9 класу
Тема уроку: Джордж Ноел Гордон Байрон (1788—1824) — англійський поет-романтик, фундатор течії байронізму. Провідні мотиви і домінуючі...
«Передмова до драми «Кромвель» теоретичний маніфест французького романтизму
Проголошення права художника на свободу творчості: «Немає більше правил і зразків. Поет повинен мати радниками тільки природу, істину...
Уроку 10 клас Тема. Гобсек романтик чи реаліст? (за повістю Оноре де Бальзака «Гобсек»)
Бальзак – романтик чи реаліст; повторити поняття «романтизм», «романтичний герой», «реалізм»; розвивати уміння учнів аналізувати...
Книга дзеркало життя. Книгу прочитав на крилах політав. Хто вчиться...
Мета: Ознайомити з поняттями «каталог», «картотека». Розширити світогляд учнів. Стимулювати пізнавальну активність. Виховувати любов...
Поет великих дум і почуттів
Андрій Самійлович Малишко – видатний український поет, ім’я якого залишається одним з поетично-пісенних символів України
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка