Присвячена 20 тій річниці Незалежності України


Скачати 95.51 Kb.
Назва Присвячена 20 тій річниці Незалежності України
Дата 30.10.2013
Розмір 95.51 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Право > Документи


(Присвячена 20 - тій річниці Незалежності України)

6336622_9fc817f0.jpg

Класний керівник: Волченко М.М.

Мета: ознайомити учнів з основними державотворчими подіями становлення незалежності України, поглибити знання про державну символіку; виховувати в учнів почуття патріотизму та любові до рідного краю, розуміння своєї причетності до всіх подій, що відбуваються в Україні; формувати ціннісне ставлення до держави, суспільства, мови, сім’ї, самого себе, почуття особистої відповідальності за долю своєї держави та українського народу; формувати переконаність у нетлінності духовних скарбів народу.

Обладнання: карта України, зображення Державних символів України (Державного прапора України, Державного Герба України, примірник Конституції України, запис Державного Гімну України); виставка книг про державну символіку, звичаї, традиції українського народу, презентаційний слайд-матеріал, збірка музичних записів, програвач.
ПЛАН ЗАНЯТТЯ

  1. Вступ

  2. Мальовнича Україна

  3. Державотворення 1917-1991 рр.

  4. Літопис Незалежності

  5. Сім Чудес України

  6. Видатні особистості української держави

  7. Україна – наш дім


ХІД ЗАНЯТТЯ

Вчитель. Ще за часів Київської Русі українці прагнули вільно жити, сповідувати свої традиції та звичаї, зазнаючи, при цьому поневірянь та утисків польської шляхти, від набігів татар та турків. Історичні умови складалися так, що на наших землях постійно панували інші народи. Українці протягом багатьох років боролися за свою свободу і лише нинішнє покоління – наші сучасники у 1991 році вибороли її. Безумовно, ця визначна дата навічно увійшла в історію молодої держави золотою сторінкою її біографії, започаткувала нову епоху в житті українського народу, законодавчо закріпила його демократичні прагнення до національного відродження, духовної свободи, економічного зростання, культурного піднесення.
1-й учень.

Ось небо блакитне і сонце в зеніті!

Моя Україна – найкраща у світі!

Моя Україна – це ліс і озерця,

Безмежні степи і чарівні джерельця.

Красиві пейзажі і гори високі,

Маленькі струмочки і ріки глибокі.

Міста старовинні і замки прекрасні,

Великі будови і дуже сучасні.
2-й учень.

Сади чарівні, мальовані села,

Моя Україна – це пісня весела,

Це щира, багата, як світ, її мова.

Крилата, така мелодійна, чудова!

Її обереги – верба і калина.

Найкраща у світі моя Україна!

Нам найрідніші вітчизна і мати,

То як же нам, дітям, її не кохати!
3-й учень.

Моя Україна – козацькая слава!

Така волелюбна і мирна держава.

Вона дорога нам, і рідна. І мила,

Бо світ перед нами, як мати, відкрила.

Вітчизна свята, дорога Україно,

Для кожного з нас ти у світі – єдина.
Вчитель. Україна! Скільки глибини в цьому слові… Це золото безмежних полів, бездонна синь зачарованих небес. Тихі плеса річок, сині очі озер і ставків. Це безмежні степи і ліси, зелені долини і луки, Карпатські верховини і донецькі простори, Полісся і Крим, біленькі полтавські хати і велич сільських краєвидів – все це наша Україна.

Україна… Золота, чарівна сторона. Земля рясно уквітчана, зеленню закосичена. Найсвятішим для нас є слова Україна, Батьківщина. Адже Батьківщина – це не тільки Україна, а й рідна домівка і те місце, де ти народився і виріс, де минули найкращі роки твого життя. Рідний край… Мати і земля… Земля і мати… Це роботящі руки наших прабабусь, бабусь, які в тяжкі роки підняли до життя нашу землю, полили її гіркою сльозою, засіяли молодим життям. Усе іде, народжується з чистих помислів, добра, злагоди, живе розквітає на землі доброю правдою. Все на світі має душу. Має душу і наша земля. Народ глибоко поважає землю і називає її матір’ю.
Запитання до учнів:

  • Що для вас означає це величне слово – Україна? (Відповіді учнів)


Вчитель. Дійсно, Україна – це і наша земля, і наша культура, і наша українська мова. Україна – незалежна суверенна держава.

В Україні з давніх-давен живе не лише український народ. Пліч-о-пліч з українцями живуть росіяни, поляки, молдовани, греки, євреї, німці та представники інших національностей. Усі вони мирно трудяться на благо нашого спільного дому. Тарас Шевченко писав: «В соїй хаті своя правда і сила, і воля…»
(відео-презентація «Україна»)
Вчитель. Сучасна незалежна Україна є спадкоємицею багатовікового державотворчого досвіду. У 1917-1918 роках, уперше після кількох століть поневолення, українська нація створила власну державу. Слід згадати, що в той період відбулася дуже важлива для України подія – 22 січня 1919 року Директорією УНР був проголошений Акт злуки Української Народної Республіки в одну Соборну Українську державу. Не випадково саме 22 січня 1990 року між Києвом і Львовом утворився символічний живий ланцюг єднання – як символ відродження української державницької ідеї.

24 серпня 1991 року Верховна Рада України прийняла історичний документ виняткового значення для долі українського народу – Акт проголошення незалежності України.

Перші кроки незалежності стали випробуванням для всіх нас – тестуванням на зрілість, на терпіння, на толерантність, нарешті – на здоровий глузд. Нині уже ніхто не сумнівається у тому, що український народ в змозі поліпшити життя у своєму домі.
Вчитель. 20 років! Для людини це вже юність, а для молодої держави – тільки період становлення та створення сильної, могутньої, стабільної держави.

Який же шлях подолала наша країна за ці 20 років?

(презентація «Україна. Літопис Незалежності», розповідають двоє учнів по черзі)
1991 рік

24 серпня позачергова сесія Верховної Ради УРСР приймає Акт проголошення незалежності України. 1 грудня цього ж року пройшов всеукраїнський референдум на підтвердження Акту проголошення незалежності України та обрання Леоніда Кравчува Президентом України.
1992 рік

12 листопада наказом Президента Кравчука припинено обіг карбованця на території України. Нова грошова одиниця – купоно-карбованці.

На початку року верховна Рада затвердила національну символіку країни: синьо-жовтий прапор, малий герб – тризуб і музичну редакцію державного гімну, слова якого парламент затвердив лише в 2003-му.
1993 рік

У Харкові з’явилася перша в країні інтернет-лінія. В цьому ж році Леонід Кравчук публічно здійснив перший дзвінок в історії українського мобільного зв’язку.

Різке погіршення життя, невиплата зарплатні та гіперінфляція вивела громадян на вулиці. Почалися страйки. На 1994 рік призначені дострокові президентські вибори.
1994 рік

У червні на дострокових президентських виборах Леонід Кравчук поступився премєр0міністру Леоніду Кучмі.

8 листопада в складі «Динамо» в матчі з «Шахтарем» дебютував 18-річний Андрій Шевченко – майбутній володар «Золотого м’яча» і переможець Ліги Чемпіонів. В цьому є році в норвежському Ліллехаммері на зимовій олімпіаді 16-річна фігуристка Оксана Баюл принесла незалежній Україні перше олімпійське «золото».
1996 рік

В Антарктиді відкрилась перша (і до нині – єдина) українська наукова станція «Академік Вернадський». На літній олімпійських іграх в Атланті Володимир Кличко вперше став чемпіоном. А українська гімнастки Лілія Підкопаєва завоювала дві злоті медалі. У 1996 році в Україні нарешті з’явилася Конституція і національна грошова одиниця – гривня.
1997 рік

В травні підписали Великий договір про дружбу та співпрацю між Україною і Росією.

Цей рік також ознаменувався і в історії української космонавтики. Леонід Каденюк став першим космонавтом незалежної України, що був на орбіті в складі інтернаціонального екіпажу американського космічного корабля «Колумбія».
1998 рік

23 серпня 1998 року Президент Леонід Кучма своїм наказом затвердив вищу ступінь відзнаки країни – звання Герой України з врученням ордена «Золота зірка» або ордена Держави. Першим в історії країни цю державну нагороду отримав Президент Національної академії наук академік Борис Платон.

В листопаді сталася найсильніша в історії незалежної України повінь в Закарпатті, яка забрала 20 людських життів.
1999 рік

14 листопада в другому турі президентських виборів Леонід Кучма переміг лідера КПУ Петра Симоненка. Київське «Динамо» дійшло до ½ фіналу Ліги Чемпіонів, після чого італійський «Мілан» купив Андрія Шевченка. В перший же рік екс-динамовець став кращим бомбардиром чемпіонату Італії.
2000 рік

Верховна Рада остаточно відмінила смертну кару, а міністерство освіти ввело 12-бальну систему оцінювання.

На Олімпіаду в Сіднеї Яна Клочкова стала олімпійською чемпіонкою і встановила рекорд на дистанції 200 метрів і світовий рекорд в запливі на 400 метрів.
2001 рік

В цьому році відбувся перший перепис населення незалежної України. В результаті нараховані 48 мільйонів 457 тисяч жителів.

В червні в Україну вперше відвідав Папа Римський Іоан Павло ІІ.

2002 рік

13 травня пішов з життя великий футболіст, легендарний тренер і Герой України Валерій Лобановський.
2003 рік

В нашій країні почали робити успішні операції по пересадці печінки.

2004 рік

Титул «Найсильніша людина планети» завоював українець Василь Вірастюк. А на міжнародному пісенному конкурсі «Євробачення» в Стамбулі наша співачка Руслана підкорила Європу своїм хітом «Дикі танці» і перемогла в цьому конкурсі.

Але в 2004 році в Європі та й у всьому світі про Україну говорили з інших причин. Восени президентська кампанія закінчилась «помаранчевою революцією». В результаті на виборах переміг Віктор Ющенко.
2006 рік

Верховна Рада визнала Голодомор 1932-1933 років геноцидом українського народу.

Збірна України вперше в історії дійшла до ¼ фіналу чемпіонату світу з футболу (тренер Олег Блохін).
2007 рік

В цьому році по країні прокотилася хвиля техногенних катастроф. Вибухи метану на шахті ім.. Засядька, вибух газу в Дніпропетровську. У Львівській області зійшов з рельсів товарний потяг, що йшов з Казахстану в Польщу. Перекинулось 15 цистерн з жовтим фосфором, 5 з них загорілися.

Запам’ятався цей рік і позитивними подіями. Вєрка Сердючка зайняла друге місце на «Євробаченні»; благодійний виступ Елтона Джона на запрошення фонду Олени Пінчук «АнтиСНІД». Видатного художника Івана Марчука єдиного з українців включили в список «100 нині живучих геніїв». А найбільшою радістю вітчизняних вболівальників став виграш України та Польщі тендера на проведення фінальної частини Чемпіонату Європи з футболу – Євро-2012.
2008 рік

Знову потішили українців вітчизняні спортсмени. Після чотирирічної перерви Віталій Кличко завоював титул чемпіона за версією WBC. Літні Олімпійські ігри в Пекіні принесли Україні 27 нагород – рекордна кількість за весь час участі наших спортсменів в міжнародних змаганнях. Головною героїнею стала 17-річна саблістка Ольга Харлан, яка принесла перше «золото» в жіночому фехтуванні.
2009 рік

Між Україно та Росією розпочалась газова війна за ціни на блакитне паливо. 1 січня Москва припинила постачання енергоносія для нашої країни. Енергетична криза тривала до 19 січня. В цей день уклали контракт на 10 років.

В цьому ж році на 73-му році життя помер народний лікар СРСР, заслужений лікар України Микола Касьян. В 1993 році його ім’я було занесене в Книгу рекордів Гіннеса: «Україна. Більше всіх костоправ них операцій провів народний лікар Микола Касьян. Протягом 1990року він здійснив вправлення дисків хребта 41 тисячі 251 хворому».

Країно. Опанувала паніка з приводу епідемії «свинячого грипу». В моду ввійшли марлеві пов’язки.
2010 рік

На президентських виборах, що відбулися взимку переміг Віктор Янукович.

Верховна Рада проголосувала за відміну 12-річної шкільної освіти. Загальноосвітні заклади повернулися до 11-річної системи навчання. В столичному Науково-дослідному інституті нейрохірургії установили лінійний прискорювач «Трилоджи» для проведення безкровних операцій хворим з онкологічними захворюваннями мозку. Цей апарат придбали за кошти зібрані в результаті всеукраїнської благодійної акції.
Вчитель. Україна має багате історичне минуле. До наших днів збереглися численні пам’ятки науки, освіти та архітектури.

За результатами інернет-голосування і опитування експертів: учених, істориків, культурологів і фахівців у галузі туризму були визначені Сім Чудес України:

  1. Заповідник «Кам’янець» (Кам’янець-Подільський)

  2. Києво-Печерська Лавра (Київ)

  3. Софіївка (Умань)

  4. Софія Київська (Київ)

  5. Херсонес Таврійський (Севастополь)

  6. Хотинська фортеця (Хотин)

  7. Хортиця (Запоріжжя)


(Проходить презентація Семи Чудес України. Звучить пісня Каті Бужинської «Україна»).

Вчитель. У глибину століть сягає історія нашого народу. Україна має багате й славне минуле. Вона виплекала Запорізьку Січ, славетну Києво-Могилянську Академію. Україна виховала велетнів сили і духу – таких як Петро Сагайдачний, Богдан Хмельницький, Іван Сірко, Григорій Сковорода, Устим Кармелюк, Юрій Дрогобич, Тарас Шевченко, Іван Франко, Леся Українка, Михайло Грушевський… Вона викохала славетних композиторів та співаків минувшини та сьогодення Миколу Лисенка, Марка Кропивницького, Соломію Крушельницьку, Володимира Івасюка, Анатолія Солов’яненка, Володимира Гришка, Ніну Матвієнко. Україну прославило багато вчених-науковців, досягнення наших спортсменів назавжди ввійдуть в нову історію незалежності країни (Валерій Лобановський, брати Клички, Яна Клочкова…). Цей перелік можна продовжити багатьма іменами історичних особистостей та сучасників, які примножували і примножують славу нашої Батьківщини.
Вчитель. Зараз я пропоную вам переглянути зображення відомих українців і назвати їх імена та досягнення.

(Презентація «Відомі Українці»)
Вчитель. Двадцять років ми живемо в незалежній Україні й повинні пишатися тим, що маємо свою державу, мову, землю, традиції і символи. Той є справжнім патріотом , хто своєю поведінкою, працею, знаннями і вчинками зміцнює її могутність. За роки незалежності багато чого змінилося в нашій країні. Зроблено багато, але належить зробити ще більше. Нам треба утвердити Україну як високорозвинену, незалежну європейську державу. Український народ знайде в собі сили і волю, щоб подолати всі труднощі, розумно синтезувати найкращі національні надбання та світовий досвід на шляху розбудови своєї держави.

Нехай наші серця наповнюються гордістю за свою державу, прагненням до єдності та порозуміння, а наша плідна праця буде надійною запорукою щасливого майбутнього.

Схожі:

Районної державної адміністрації О. БАРВІНОК
На виконання Указу Президента України від 20 червня 2008 року №576 "Про відзначення 17-ї річниці незалежності України", з метою утвердження...
ПЛАН заходів з підготовки та відзначення 25-річчя Співочого поля,...
Співочого поля, Дня Державного Прапора України, 20-ї річниці Незалежності України
ПРИСВЯЧУЄТЬСЯ 15-ІЙ РІЧНИЦІ НЕЗАЛЕЖНОСТІ УКРАЇНИ
Київщини та твори сучасного декоративного і образотворчого мистецтва з різних регіонів України
ЗАМІСТЬ ПЕРЕДМОВИ. Сьогодні, 24. 08. 2011 року, на ювілейній 20-й...

ВІДДІЛ ОСВІТИ
Дня народження Т. Г. Шевченка та 21-ій річниці незалежності України протягом січня лютого 2012 року проведені зональні огляди-конкурси...
РОЗПОРЯДЖЕННЯ
Про відзначення в районі 70-ї річниці визволення України від фашистських загарбників та 70-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній...
На виконання листа Міністерства освіти і науки України від 01. 07....
Проведення тематичної ранкової лінійки з нагоди річниці визволення України від фашистських загарбників
В одинадцять років, залишившись круглим сиротою. Тяжкою душевною...
Літературна година. Дружба геніїв (присвячена 196-й річниці з дня народження Т. Г. Шевченка)
ПЛАН-КОНСПЕКТ для проведення заняття з особовим складом СДПЧ-3 з...
ТЕМА: Проголошення незалежності України. АКТ проголошення незалежності. Всеукраїнський референдум І грудня та вибори Президента
Тема: «Розпад СРСР. Незалежність України»
Мета: познайомити учнів з основними подіями в Україні від часу проголошення незалежності; учні мають показувати на карті територію...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка