Феофілов А. К.: [Ін-т громад суп-ва], 2003. 48с. Прокопенко В. І. Трудове право України: Підручник


Скачати 292.64 Kb.
Назва Феофілов А. К.: [Ін-т громад суп-ва], 2003. 48с. Прокопенко В. І. Трудове право України: Підручник
Дата 30.10.2013
Розмір 292.64 Kb.
Тип Кодекс
bibl.com.ua > Право > Кодекс
Тема: Моє право на працю
Мета: виховувати повагу до праці;

прищеплювати інтерес до правових знань;

формувати правову культуру.
Обладнання: Конституція України; Кодекс законів про працю; зразки заяв про прийняття на роботу і звільнення з роботи, зразки резюме; відео: «Робота для молоді», «Дитяча праця», «Ринок праці Тернопільщини», «Топ популярних професій», «Як знайти роботу».
Література:

  1. Кодекс законів про працю України.

  2. Конституція України

  3. Прийняття та звільнення з роботи - Феофілов А. - К.: [Ін-т громад. суп-ва], 2003.- 48с.

  4. Прокопенко В. І. Трудове право України: Підручник. — Х.: Фірма \"Консум\", 1998. — С.45.

  5. Трудове право України: підручник / Ред. Н.Б. Болотіна, Г.І. Чанишева. - К. : "Знання", КОО, 2000, 2001. - 564 с.

  6. Трудове право України. Підручник / За ред. Н. Б. Болотіної, Г. І. Чанишевої. — К.:

  7. Т-во \"Знання\", КОО, 2001. — С. 87.


План

  1. Поняття право на працю

  2. Основні закони про працю

  3. Пошук роботи

  4. Як влаштуватись на роботу?

  5. Як звільнитися з роботи?

  6. Які права мають неповнолітні у правових відносинах?

  7. Вплив умов праці на здоров'я підлітків

  8. Охорона праці неповнолітніх


Хід заходу

І. Організаційна частина

ІІ. Розкриття теми заходу

Вступне слово.

Продовжуємо підвищувати рівень своєї юридичної освіти. Сьогодні відбудеться чергове засідання клубу «Право і закон». Наше засідання проведемо у формі правового лекторію.

Тема нашого заняття: «Моє право на працю». Свої повідомлення з дуже важливих питань стосовно праці молоді підготували наші «юристи-консультанти».

Праця має надзвичайно велике значення для людини, для її існування. Після того як було сказано «Будеш заробляти хліб свій насущний у поті чола свого», праця стала для людини одним з основних занять.

Що таке праця для сучасної людини? Так, це основний спосіб отримання грошей.

В Україні трудові відносини регулюються окремою галуззю права – трудовим правом. Цю галузь права ми ще будемо вивчати на наступних заняттях з «Основ правознавства»

Кожна людина повинна забезпечувати собі засоби для існування. Поки ви ще діти, про вас дбають батьки. Вони задовольняють ваші потреби: оплачують квартиру, у якій ви разом проживаєте, забезпечують одягом, взуттям, їжею тощо. Однак мине не так багато часу, і вам доведеться самим думати про "хліб ваш насущний" - про те, як заробити на життя.

Кожному з вас присутніх є 14 років і більше, а значить, ви на сьогоднішній день маєте право працевлаштуватись.

З основами права на працю ми сьогодні і ознайомимось в ході правового лекторію.



  1. Поняття право на працю

Консультант.

Третину свого життя людина проводить на роботі. У міжнародному пакті про економічні, соціальні та культурні права статті 6 записано: «...право на працю включає право кожної людини дістати можливість заробляти собі на життя працею, яку вона вільно обирає або на яку вільно погоджується, і здійснює належні кроки до забезпечення цього права».

Згідно зі ст. 43 Конституції України «кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає, або на яку вільно погоджується

Держава створює умови для повного здійснення громадянами права на працю, гарантує рівні можливості у виборі професії та роду трудової діяльності, реалізовує програми професійно-технічного навчання, підготовки і перепідготовки кадрів відповідно до суспільних потреб.».

Що ж таке право на працю?

Це можливість одержання суспільно корисної роботи з оплатою праці відповідно до її кількості та якості.

Право на працю — це одне з основних прав людини, що утвердилося в XX ст. Це право проголошення в Загальній декларації (ст. 23) та розширене витлумачено у міжнародному пакті про економічні, соціальні та культурні права, де зазначено, що «держави визнають право на працю, яке вміщує у собі право кожної людини заробляти собі на життя працею, яку вона вільно обирає, або на яку вільно погоджується».

Право на працю, згідно з міжнародними стандартами у галузі прав людини, включає справедливу заробітну плату та рівну винагороду за працю рівної вартості; забезпечення гідного життя для робітника та його сім'ї, умови праці, які відповідають вимогам безпеки та гігієни, відпочинок, дозвілля, розумне обмеження робочого часу, періодично оплачувану відпустку. Право на працю включає в себе не тільки вибір роду діяльності, а і вибір професії.
Відео «Дитяча праця»

Наступне повідомлення ознайомить нас з основними міжнародними законами та законами України про працю.


  1. Основні закони про працю


Консультант.

Дитяча праця — це не суто українська проблема, у світі 250 млн. дітей, які працюють. Міжнародна Організація Праці (МОП) дуже багато уваги приділяє захисту прав дитини в галузі праці.

Українське законодавство в цілому близьке до міжнародного. Конституція України закріплює право на працю, яке вміщує в собі право кожної людини заробляти собі на життя працею, яку вона вільно обирає. Держава забезпечує рівність трудових прав усіх громадян незалежно від походження соціального і майнового стану, раси або національності, статі, мови, політичних поглядів, релігійних переконань, місця проживання тощо.

Основним законодавчим актом, що регулює трудові правовідносини в Україні, є Кодекс законів про працю України. У ньому записані всі правові норми про взаємовідносини між робітником та роботодавцем.

Кодекс складається з 279 статей. Вони містять норми, якими регулюються всі трудові відносини: права та обов'язки працівників, порядок працевлаштування, охорона праці, порядок звільнення, праця жінок та молоді, робочий час та час відпочинку.

У своєму житті ми зустрічаємося з положеннями Кодексу закону про працю під час працевлаштування, зміни місця роботи, виконання трудових обов'язків.

Як же реалізується право на працю в Україні?

Становище людини в трудовій сфері зумовлюється рівнем її освіти, здібностей, рівень кваліфікації, професією.

В умовах ринку існує конкуренція за право посісти певне робоче місце. Роботодавець купує будь-яку силу, що завдяки професійним і здібностям здатна виробляти продукцію або надавати послуги, які відповідають завданням підприємства.

Своє право на працю можна реалізувати, започаткувавши власну справу. Відкрити свою справу, тобто зайнятися власним бізнесом, дозволяється особам, які досягли 16-річного віку. Тобто, особа, яка досягла 16 років має право зайнятися підприємницькою діяльністю.

Відео «5 ефективних способів знайти роботу»


  1. Пошук роботи

Консультант. Сьогодні пошук роботи — справа нелегка і не завжди дає очікуваний результат. Роботу можна шукати самостійно, через своїх знайомих, переглядати оголошення, а можна звернутися по допомогу до установи — державної служби зайнятості.

Сьогодні посередниками у працевлаштуванні можуть виступити й приватні (комерційні) кадрові агенції.

Оголошення про вільні вакансії можна знайти у спеціалізованих друкованих виданнях (газети, журнали, бюлетені), в назвах яких є слова «робота», «працевлаштування», «вакансії», «навчання». Ефективним є пошук роботи через мережу Інтернет.

Скористайтеся порадами

Переглядаючи оголошення, одразу відкидайте такі пропозиції, що:

  • пропонують високий заробіток;

  • пропонують роботу за кордоном (особливо якщо не зазначена кваліфікація, а лише стать чи зовнішність);

  • обіцяють великі перспективи дівчатам та жінкам;

  • пропонують «серйозну роботу для серйозних людей».


Перед зустріччю із роботодавцем доречно подати резюме через секретаря, електронну пошту або особисто.

Резюме — це коротка інформація про ваші знання, досвід роботи й можливості, себто своєрідний рекламний документ, що презентує важливу інформацію про шукача роботи. Якісне, коротке (одна друкована сторінка) резюме — один з найефективніших засобів пошуку роботи. Головна мета подання резюме — зацікавити роботодавця й заохотити його на приватну співбесіду з вами. Резюме можна надіслати факсом, звичайною або електронною поштою, подати особисто.

Складаючи резюме, зазначте:

  • прізвище, ім'я, по батькові;

  • трудовий досвід: посади, що посідали в минулому, із зазначенням місця і часу роботи, починаючи з останніх;

  • службову, домашню адреси, телефони;

  • інформацію про освіту (навчальні заклади, що їх ви закінчили, та фах, що отримали);

  • професійні досягнення (наукові публікації, премії, перемоги в конкурсах та на олімпіадах тощо);

  • наявність професійних навичок і досвіду роботи з цій галузі;

  • знання мов;

  • інші навички (володіння комп'ютером, наявність прав водія тощо);

  • на яку посаду ви претендуєте.

Резюме повинно бути детальним, і, водночас, лаконічним. Кожне нове повідомлення пишеться з абзацу. Для того, щоб досягнути успіху, під час складання варто дотримуватись певних правил:

  • Формулюйте свою мету зрозуміло, чітко, дохідливо.

  • Намагайтесь вжити якомога більше фахових слів, що відповідають посаді, яку ви хочете обійняти.

  • Для кожного конкретного конкурсу складайте окреме резюме.

  • Намагайтесь не вживати такі слова, як “я”, “ми”. Замість них вживайте на початку речення активні дієслова: організував, створив, керував, вивчав, обізнаний з.

  • Не надсилайте своєї фотокартки, якщо цього спеціально не передбачено.

  • Не вказуйте розмір заробітної плати й особисті відомості.

  • Для передруку використовуйте якісний папір стандартного розміру.

  • Якщо ви обіймаєте не надто високу посаду, то під час складання резюме краще зосередитися на великому досвіді роботи й набутих навичках.

Відео «Робота для молоді»

  1. Як влаштуватись на роботу?

Консультант. Найчастіше люди реалізують право на працю через укладання трудового договору з підприємством чи підприємцем. Трудовим договором закон називає угоду між працівником і роботодавцем, за якою працівник зобов'язується виконувати певну роботу, дотримуватись правил внутрішнього трудового розпорядку, а роботодавець зобов'язується виплачувати працівникові заробітну платню і забезпечувати всі умови для праці, передбачені законом.

Працевлаштування починається з написання заяви на ім'я керівника підприємства або особи, яка приймає на роботу. До заяви додаються певні документи. Якщо людина працевлаштовується вперше, слід подати довідку з місця проживання. Закон забороняє вимагати від осіб, які працевлаштовуються на роботу відомості і документи, що не передбачені законодавством.

Укладання трудового договору оформляється наказом про зарахування на роботу, з яким працівник ознайомлюється під підпис.

При працевлаштуванні вперше не пізніше п'яти днів після початку роботи працівникові повинна бути заведена трудова книжка. Це основний документ про трудову діяльність працівника. У ній записуються дати початку роботи, посада, яку обіймає працівник, підстави і дата звільнення. До неї заноситься нагороди і заохочення працівника. За трудовою книжкою обчислюється стаж під час призначення пенсії. (Консультант демонструє трудову книжку.)

Скористайтеся порадами

У заяві про прийом на роботу обов'язково зазначте такі відомості:

  • прізвище, ім'я, по батькові;

  • домашню адресу;

  • місце роботи і посаду, на яку ви претендуєте;

  • бажаний термін вашої роботи.

  1. Як звільнитися з роботи?

Консультант. Право на працю включає в себе вільний вибір людиною виду та роду занять. А тому люди можуть змінювати місце роботи. При цьому вони мають розірвати трудовий договір, тобто звільнитися з роботи.

Той, хто бажає звільнитися, зобов'язаний подати про це письмову заяву за два тижні до бажаного дня звільнення. За наявності поважних причин роботодавець зобов'язаний звільнити працівника в термін, який він просить.

Працівник може бути звільнений з ініціативи роботодавця лише у випадках, зазначених у законі (наприклад, у випадку скорочення штатів, прогулу, вчинення працівником за місцем роботи розкрадання). Для звільнення з ініціативи роботодавця, за загальним правилом, потрібна згода профспілкового органу.

Скористайтеся порадами

У заяві про звільнення з роботи обов'язково зазначте:

  • своє прізвище, ім'я по батькові;

  • свою домашню адресу;

  • з якої посади ви звільняєтеся;

  • причину звільнення (за власним бажанням, у зв'язку із закінченням строку договору);

  • дату останнього дня роботи.

Учитель. Більшість присутніх студентів неповнолітні. Які ж права мають неповнолітні у трудових відносинах? Дізнайтеся відповідь на це важливе питання.

  1. Які права мають неповнолітні у правових відносинах?

Консультант. Законодавство встановлює обмеження у прийнятті на роботу неповнолітніх: дозволяється укладати трудовий договір з особами, які досягай 16-річного віку. За письмовою згодою одного з батьків на роботу можуть прийматися особи з 15 років, а у вільний від навчання час і з 14 років.

Законодавство про працю враховує, що неповнолітні не можуть працювати на рівні з дорослими. Тому для неповнолітніх встановлюються легші умови праці.

Оскільки фізичний розвиток неповнолітніх іще не завершився, закон дозволяє їм меншу тривалість часу, ніж дорослим. Робочий час обчислюється годинами на тиждень. Його нормальна тривалість — 40 годин на тиждень, а неповнолітні працюють 24 години на тиждень, а 16— 18-річні — 36 годин.

Неповнолітнім установлено пільги в заробітній платі.

Заробітна плата працівникам молодше 18 років при скороченні тривалості щоденної роботи виплачується в такому ж розмірі, як працівникам відповідних категорій при повній тривалості щоденної роботи.

Оплата праці учнів загальноосвітніх шкіл, ПТУ, які працюють у вільний від навчання час, проводиться пропорційно відпрацьованому часу або залежить від виробітку.

До того ж законодавство забороняє залучати неповнолітніх до роботи вночі, а також до роботи у святкові дні й до робіт понад норму.

Працівникам молодших 18 років щорічна відпустка надається тривалістю 31 календарний день у зручний для ник час за їхньою письмовою заявою.

Для неповнолітніх установлено особливий порядок звільнення.

  1. Вплив умов праці на здоров'я підлітків


Консультант. В Україні, за статистичними даними, виявлено 456 тис. працюючих дітей.

За результатами обстеження Державного комітету статистики, за своїм характером дитяча праця є фізичною. За оцінками власне працюючих підлітків, 42 % з них працювали у несприятливих умовах.

Характеризуючи умови праці кожний п'ятий з них зазначив, що мерзне і застуджується. Майже чверть дуже сильно стомлювались і відчували бажання відпочити, 4 % підлітків відповіли, що вживали алкоголь як тонізуючий засіб. Все це, безперечно, негативно впливає на здоров'я та фізичний розвиток дітей, свідчить про їх залучення до найгірших форм праці. Найбільш шкідливі умови праці для підлітків виявлені під час виконання таких робіт:

  • миття машин;

  • прийом склотари;

  • праця в торговельних організаціях;

  • робота реалізаторами;

  • праця вантажниками.

Серед працюючих підлітків 3 % мали проблеми зі здоров'ям, пов'язані з роботою. Причому дівчата хворіли частіше, ніж хлопці.

Виконання домашньої (господарської) роботи дорослі часто оцінюють як самообслуговування або трудове виховання. Разом з тим домашня робота не завжди корисна для повнолітніх і також може негативно впливати на їхнє здоров'я, особливо якщо ця робота має примусовий характер.

Законодавство України про працю зазначає: для підготовки молоді до продуктивної праці допускається прийняття на роботу учнів загальноосвітніх шкіл, ПТУ для виконання легкої праці, що не завдає шкоди здоров'ю і не порушує процес навчання у вільний від навчання час (дивись статтю 208, 209 КЗпПУ).



  1. Охорона праці неповнолітніх


Консультант. Заохочуючи працю неповнолітніх, у трудових правовідносинах держава прирівнює їх у правах до повнолітніх, а у галузі охорони праці, робочого часу, відпусток та деяких інших умов праці вони користуються додатковими пільгами, зокрема:

  • за загальним правилом особи, що не досягли 16 років на роботу не приймаються, але у виняткових випадках, за згодою одного з батьків або особи, що їх замінює, допускається прийняття на роботу осіб, що не досягли 15 років, а учнів — і з 14-ти років; для працевлаштування молоді на підприємствах встановлюються спеціальні квоти робочих місць;

  • коли неповнолітній звертається на підприємство з приводу працевлаштування з направленням комісії у справах неповнолітніх, то йому не може бути відмовлено у працевлаштуванні і він приймається на роботу в обов'язковому порядку;

  • при прийомі на роботу неповнолітніх, вони підлягають обов'язковому медогляду, а в подальшому, до досягнення 21 року - обов'язковому щорічному медогляду;

  • для неповнолітніх при прийомі на роботу не встановлюється випробування;

  • для них передбачена скорочена тривалість робочого часу (16— 18-річні — 36 годин, 14-15 річні у вільний від навчання час – 24 години, під час навчання – 12 годин);

  • забороняється застосовувати працю неповнолітніх на важких роботах і на роботах з шкідливими і небезпечними умовами праці, на підземних роботах тощо;

  • забороняється залучати осіб, молодше 18-ти років, до перенесення важких речей, що перевищують граничне допустимі норми;

  • забороняється залучати неповнолітніх до нічних і надурочних робіт;

  • для осіб, віком до 18-ти років, встановлюються занижені норми виробітку;

  • при скороченій тривалості робочого часу, заробітна плата неповнолітнім виплачується у тому ж розмірі, що й при повній тривалості робочого часу;

  • для неповнолітніх передбачена відпустка 1 календарний місяць у літній або інший зручний для них час;

  • законодавством передбачені і додаткові пільги для осіб, що поєднують працю з навчанням (скорочений робочий час, додаткові відпустки тощо).

Відео «Топ професій в Україні»

Вікторина

  1. З якого віку можна працювати?

  2. Які види діяльності можуть виконувати підлітки?

  3. Зі скількох років можна займатися підприємницькою діяльністю?

  4. В яких нормативно-правових документах зазначені права на працю?

  5. Назвіть святкові і неробочі дні.

  6. Як можна знайти роботу?

  7. Як оплачується праця у святкові дні?

  8. Які права мають неповнолітні?

  9. Які документи при оформленні на роботу повинен подати 15-річний громадянин?

  1. Який порядок звільнення з роботи за власним бажанням?

  2. Які види праці можуть шкодити здоров’ю дитини?

  3. Чи правильно вчинила адміністрація підприємства, звільнивши з роботи 17-річного Сергія, учня ПТУ, у відповідь на прохання адміністрації училища, оскільки робота заважала його навчанню?


ІІІ. Підсумок заняття
Учитель. Завершилася наша конференція, її учасники сподіваються, що ви всі сьогодні поглибили свої знання з питань трудового права.

На жаль, у житті ще трапляються порушення законів, особливо це типово в разі захисту права неповнолітніх. Тому ми підготували для вас пам'ятку

«Куди звертатися по допомогу, коли порушуються твої права».

  1. До дорослих, яким довіряєш.

  2. До міліції за телефоном 102.

  3. До психологічної служби, скориставшись телефоном довіри.

  4. До опікунської ради у своєму районі.

  5. До громадянських організацій, що опікуються проблемами молоді.

Вчитель. Бажаю всім щасливої долі, справедливих роботодавців, завжди отримувати достойну заробітну плату і пам'ятати народну мудрість: «Якщо стоїш прямо, кривої тіні не бійся».



(ЗРАЗОК) Директору ЗОШ №

_________________________________

(П.І.Б. керівника в давальному відмінку)

_________________________________

(П.І.Б. робітника в родовому відмінку)

який/яка мешкає за адресою

_________________________________

Заява

Прошу прийняти мене на роботу в ЗОШ № __ на посаду вчителя початкових класів з «___» _____ 2010 р.

Додатки:

1) Трудова книжка

2) Копія диплома про освіту

3) Характеристика з попереднього місця роботи
"___" ___________ 20_ р. ________________ / підпис /


Директору ЗОШ №

_________________________________

(П.І.Б. керівника в давальному відмінку)

_________________________________

(П.І.Б. робітника в родовому відмінку)

який/яка мешкає за адресою

_________________________________

Заява

На підставі ст. 38 Кодексу законів про працю України прошу звільнити мене з посади ___________________________ з "__" _________ 20__р. за власним бажанням.
"___" ___________ 20_ р. ________________ / підпис /
Скористайтеся порадами
Переглядаючи оголошення, одразу відкидайте такі пропозиції, що:

  • пропонують високий заробіток;

  • пропонують роботу за кордоном (особливо якщо не зазначена кваліфікація, а лише стать чи зовнішність);

  • обіцяють великі перспективи дівчатам та жінкам;

  • пропонують «серйозну роботу для серйозних людей».

У заяві про прийом на роботу обов'язково зазначте такі відомості:

  • прізвище, ім'я, по батькові;

  • домашню адресу;

  • місце роботи і посаду, на яку ви претендуєте;

  • бажаний термін вашої роботи.

У заяві про звільнення з роботи обов'язково зазначте:

  • своє прізвище, ім'я по батькові;

  • свою домашню адресу;

  • з якої посади ви звільняєтеся;

  • причину звільнення (за власним бажанням, у зв'язку із закінченням строку договору);

  • дату останнього дня роботи.





Зразок резюме

СИДОРЕНКО ПЕТРО ОЛЕКСАНДРОВИЧ

Київ, просп. Героїв Сталінграду, буд. 44, кв. 21 • Тел. 555-55-55 • e-mail [email protected] • д.н. 12.12.1981р.

МЕТА

Заміщення вакантної посади менеджер продажу.

ДОСВІД РОБОТИ

ТОВ “Остання компанія”

жовтень 2011 – Менеджер продажу

спілкування з клієнтами

пошук нових клієнтів

супровід продажів

ОСВІТА

вересень 1998 – липень 2002

Київський Державний Університет ім. Т.Шевченка

факультет “грунтознавства” червоний диплом

ПРОФЕСІЙНІ НАВИЧКИ І ЗНАННЯ

Windows, MS Office, Internet – досвідчений користувач

великий досвід продажів, супроводу угод, підготовки документів

знання програм 1С, “Галактика”, “Парус”

СЕРТИФІКАТИ

сертифікат MSCE (виданий 02.02.2004)

спеціаліст по роботі з програмою “1С-Бухгалтерія”

ПУБЛІКАЦІЇ

ряд статей в журналі “Гроші”

участь в підготовці збірника

ЗНАННЯ МОВ

англійська, вільно

НАГОРОДИ

переможець конкурсу “Кращий менеджер з продажу 2005″

лауреат конкурсу “Продавець 2004″

ІНШЕ


Не палю, одружений, є водійські права, можливі відрядження.

Хобі – спорт, читання

РЕЗЮМЕ (ЗРАЗОК)

Кулик Вікторія Юріївна

Київ, вул. Космонавтів, буд. 15

Телефон: 568-68-68

e-mail: [email protected]

Д.р. 22.09.1981р.

МЕТА заміщення вакантної посади головного бухгалтера.

ОСВІТА У 1976 році закінчила Луцьку середню школу № 38

1980 завершила навчання в Львівському технікумі автоматики і телемеханіки за спеціальністю “автоматичний електрозв’язок”.

У 1994 році закінчила курси за спеціальністю “бухгалтерський облік і аудит”.

У 2003 році здобула другу вищу освіту в Львівському національному Університеті ім. Івана Франка на юридичному факультеті.

ТРУДОВА ДІЯЛЬНІСТЬ

У 1996-1997 рр. – провідний спеціаліст Фонду комунального майна м.Львова.

У 1997- 2003рр. – головний бухгалтер ПП “Інтерлайн”.

ГРОМАДСЬКА ДІЯЛЬНІСТЬ

Беру активну участь у громадсько-політичному житті міста. Член Всеукраїнського Товариства “Просвіта” імені Тараса Шевченка та громадської організації “Жінка для жінки”.

ОСОБИСТІ ЯКОСТІ

Характер спокійний, урівноважений, але свої погляди відстоюю активно та аргументовано, доброзичлива, комунікабельна, вмію аналізувати та логічно мислити. Шкідливих звичок не маю.

ДОДАТКОВІ ВІДОМОСТІ

Володію російською мовою, вивчаю англійську мову. Рідна мова – українська.

Практичний досвід роботи з комп’ютером.

Маю права водія та досвід керування автомобілем.

11.03.2003р.

КОНСТИТУЦІЯ УКРАЇНИ

РОЗДІЛ II

ПРАВА, СВОБОДИ ТА ОБОВ’ЯЗКИ ЛЮДИНИ І ГРОМАДЯНИНА

Стаття 42.

Кожен має право на підприємницьку діяльність, яка не заборонена законом. Підприємницька діяльність депутатів, посадових і службових осіб органів державної влади та органів місцевого самоврядування обмежується законом.

Держава забезпечує захист конкуренції у підприємницькій діяльності. Не допускаються зловживання монопольним становищем на ринку, неправомірне обмеження конкуренції та недобросовісна конкуренція. Види і межі монополії визначаються законом.

Держава захищає права споживачів, здійснює контроль за якістю і безпечністю продукції та усіх видів послуг і робіт, сприяє діяльності громадських організацій споживачів.
Стаття 43.

Кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується.

Держава створює умови для повного здійснення громадянами права на працю, гарантує рівні можливості у виборі професії та роду трудової діяльності, реалізовує програми професійно-технічного навчання, підготовки і перепідготовки кадрів відповідно до суспільних потреб.

Використання примусової праці забороняється. Не вважається примусовою працею військова або альтернативна (невійськова) служба, а також робота чи служба, яка виконується особою за вироком чи іншим рішенням суду або відповідно до законів про воєнний і п ро надзвичайний стан. Кожен має право на належні, безпечні і здорові умови праці, на заробітну плату, не нижчу від визначеної законом.

Використання праці жінок і неповнолітніх на небезпечних для їхнього здоров'я роботах забороняється.

Громадянам гарантується захист від незаконного звільнення.

Право на своєчасне одержання винагороди за працю захищається законом.
Стаття 44.

Ті, хто працює, мають право на страйк для захисту своїх економічних і соціальних інтересів.

Порядок здійснення права на страйк встановлюється законом з урахуванням необхідності забезпечення національної безпеки, охорони здоров’я, прав і свобод інших людей.

Ніхто не може бути примушений до участі або до неучасті у страйку.

Заборона страйку можлива лише на підставі закону.
Стаття 45.

Кожен, хто працює, має право на відпочинок.

Це право забезпечується наданням днів щотижневого відпочинку, а також оплачуваної щорічної відпустки, встановленням скороченого робочого дня щодо окремих професій і виробництв, скороченої тривалості роботи у нічний час.

Максимальна тривалість робочого часу, мінімальна тривалість відпочинку та оплачуваної щорічної відпустки, вихідні та святкові дні, а також інші умови здійснення цього права визначаються законом.


Праця і навчання

Консультант. Законодавство України про працю зазначає: для підготовки молоді до продуктивної праці допускається прийняття на роботу учнів загальноосвітніх шкіл, ПТУ для виконання легкої праці, що не завдає шкоди здоров'ю і не порушує процес навчання у вільний від навчання час (дивись статтю 208, 209 КЗпПУ).

Учитель. Переходимо до другої частини — проведемо практичні заняття. Потрібно два учні, які виконають практичну роботу.

1. Уявіть, що вам необхідно найняти на роботу робітників. Виберіть із запропонованих варіантів ті якості, які б ви хотіли бачити у своїх робітників:

  • не звертають увагу на свої здібності;

  • мають «пильність працювати»;

  • занадто квапляться, не турбуються про якість;

  • пишаються своєю роботою;

  • допомагають своїм напарникам добре виконати роботу;

  • кидають розпочату справу, якщо в них виникли якісь проблеми;

  • схильні до брехні, хитрують;

  • допитливі, наполегливі;

  • ввічливі, витривалі;

  • знають трудове законодавство.

(студенти на аркуші паперу приколюють листочки з перерахованими рисами характеру, які вони відібрали.)

2. Допишіть заяву про прийом на роботу, використовуючи при цьому, такі рекомендації:

Директору ЗОШ – І-ІІІ ст. №5

Заява
свої ПІБ;

свій домашній адрес;

свій домашній і мобільні телефони;

місце роботи та посаду, на яку ви претендуєте;

склад вашої сім'ї;

ваша освіта;

бажаний період вашої роботи;

останнє місце роботи.

Інсценування «Оформлення на роботу»

Дійові особи: директор, робітник, начальник відділу кадрів, касир, ведучий.

Робітник (звертається до директора). Добрий день. Я випускник Донецького гірничого ліцею, звертаюсь до вас з проханням взяти мене на роботу (подає заяву про прийом на роботу).

Директор. Коли ви закінчили гірничий ліцей? За якою спеціальністю? Покажіть мені документ про освіту.

(Директор телефонує до відділу кадрів та начальника електроцеху та запитує про наявну вакансію, підписує заяву робітнику і просить звернутися до відділу кадрів.

Начальник відділу кадрів. Ми дуже раді, що ви обрали саме наше підприємство для працевлаштування. Для оформлення вам необхідно надати такі документи:

  • копію паспорта;

  • ідентифікаційний код;

  • довідку з місця проживання, копію диплома; військовий квіток;

  • довідку про склад сім'ї;

  • довідку з ЖЕКу про відсутність заборгованості за комунальні послуги;

  • характеристику з місця навчання.

Ведучий. Робітник відпрацював місяць, і прийшов отримувати заробітну плату.

Робітник (звертається до касира). З нетерпінням чекаю на заробітну плату, уже навіть вирішив, що купити у подарунок батькам та коханій дівчині.

Касир. Добре, зараз подивимось. Назвіть свій табельний номер.

Робітник. Мій табельний номер 3120 і працюю я в електроцеху електрослюсарем.

Касир. Я, мабуть, вас розчарую, але вас немає в списках на отримання заробітної плати.

Робітник. А в чому справа? Я ж місяць сумлінно працював.

Касир. Зверніться до відділу кадрів.

(Робітник звертається до начальника відділу кадрів.)

Робітник. Поясніть, чому я не отримав свої зароблені гроші.

Начальник відділу кадрів. Де ви працюєте?

Ро б і т н и к. В електроцеху.

(Начальник відділу кадрів дивиться накази, і з'ясовує, що наказу на цього робітника нема.)

Робітник. А хіба в цьому моя вина?

Ведучий. Порадьте, що треба робити слюсареві Іванову Сергію, а також знайдіть помилки, які були допущені начальником відділу кадрів.

Учні, які виконували завдання, інформують про свою роботу.

Учитель. Продовжуємо нашу практичну роботу. А тепер перевіримо, як ви засвоїли основні питання нашої конференції.
Вікторина

  1. Що таке трудовий договір? Хто його укладає?

  2. Які права має незаконно звільнений працівник?

  3. Назвіть святкові і неробочі дні.

  4. Як оплачується праця у святкові дні?

  5. За яких умов адміністрація зобов'язана звільнити робітника в день подачі заяви про звільнення?

  6. Які документи при оформленні на роботу повинен подати ' 15-річний громадянин?

  1. Який порядок звільнення з роботи за власним бажанням?

  2. Який порядок звільнення з роботи з ініціативи роботодавця?

  3. Чи правильно вчинила адміністрація підприємства, звільнивши з роботи 17-річного Сергія, учня ПТУ, у відповідь на прохання адміністрації училища, оскільки робота заважала його навчанню?









Схожі:

Трудове право України є однією з провідних галузей права. Трудове...
Метою вивчення курсу «Трудове право» є отримання студентами знань з основ законодавства України про працю з урахуванням особливостей...
ТРУДОВЕ ПРАВО, ПРАВО СОЦІАЛЬНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ”
Трудове право України як самостійна галузь права, її співвідношення з суміжними галузями права. Предмет трудового права. Метод трудового...
З дисципліни «Трудове право»
Питання з для самостійної підготовки студентів до іспиту з дисципліни «Трудове право»
Затверджено” рішенням Загальних звітно-виборчих зборів Асоціації міст України та громад
Розділ І. Основні напрями діяльності Правління Асоціація міст України та громад у 2003-2004 роках
Програма «Іноземні мови» 2-12, 5-12 класи. Програми для загальноосвітніх...
Підручник Карп’юк О. Д. Англійська мова: Підручник для 3 класу. К.: Навч книга, 2003. – 160 с.: іл
Програма «Іноземні мови» 2-12, 5-12 класи. Програми для загальноосвітніх...
Підручник Карп’юк О. Д. Англійська мова: Підручник для 3 класу. К.: Навч книга, 2003. – 160 с.: іл
Технологічно – інструкційна карта Найменування страви: Суп з макаронними виробами
У киплячу воду кладуть макарони і варять 10-15 хв, потім додають пасеровані овочі, томатне пюре і варять суп до готовності. Локшину...
Питання з для самостійної підготовки студентів до іспиту з дисципліни...

КОНСТИТУЦІЯ УКРАЇНИ Науково-практичний коментар Харків «Право» 2003...
Народ стає тоді єдиновладним, як громада, складена з багатьох одиниць; верховна влада зосереджується в руках багатьох, причому користується...
Поняття трудового права як галузі права. Принципи і джерела трудового права як галузі права
Трудове право займає одне з провідних місць серед галузей сучасного права України. Його значення визначається роллю праці в суспільстві....
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка