Урок: Місце України в інтеграційних процесах в Європі та у світі


Скачати 34.1 Kb.
Назва Урок: Місце України в інтеграційних процесах в Європі та у світі
Дата 30.10.2013
Розмір 34.1 Kb.
Тип Урок
bibl.com.ua > Право > Урок
Урок: Місце України в інтеграційних процесах в Європі та у світі.

Мета:

1.Дидактична: з’ясувати що таке «інтеграція» та «інтеграційні процеси»,відзначити суть інтеграційних стосунків України з європейськими державами,а саме місце України в них, вплив геополітичного становища України на її зовнішню політику.

2.Розвивальна: формувати здатність у учнів робити аналіз історичних фактів,порівнювати,співвідносити,узагальнювати події та явища навколишнього світу, встановлюючи взаємозв’язок між подіями та їх наслідками.

3.Виховна: виховувати почуття нового прогресивного через основні принципи зовнішньої політики України, підвівши до висновку розуміння надзвичайної співпраці України у глобальному міжнародному просторі.

Основні поняття: «інтеграція», «інтеграційні процеси», «геополітика», «зовнішня політика».

Тип уроку: вивчення нового матеріалу.

Обладнання: підручник,карта світу,, ілюстративний матеріал, інтерактивна дошка, комп’ютер, зошит.

Хід уроку

  1. Організаційний момент: вчитель називає тему, мету, план уроку.

  2. Актуалізація опорних знань:

Історична довідка:

Розповідь вчителя: з перших днів незалежності Україна прагнула до рівноправного партнерства у стосунках з європейськими державами. Роль і важливість нашої держави у сфері міжнародної інтеграції багато в чому залежить від засад зовнішньополітичної діяльності. Україна здійснює безпосередній внесок у зміцнення міжнародної безпеки своєю активною в миротворчих операціях, що проводяться під егідою ООН і ОБСЄ. Принципи, що лежать в основі цього курсу, відповідають прогресивним тенденціям сучасного світового політичного прогресу.

Запитання до класу:

Як ви розумієте поняття інтеграція?

Учні: (відновлення, поєднання, взаємопроникнення)

Вчитель: Сьогодні ми говоритимемо про місце України в інтеграційних процесах за планом:

План уроку:

1.Із історії питання

2.Політична інтеграція

3.Економічна інтеграція

4.Соціально-культурна інтеграція

5.Висновки

Проблемна задача: «Чи можливий майбутній розвиток України без європейської інтеграції?»

Виступ «експерта» з міжнародної інтеграційної політики, демонстрація електронного проекту - презентації по 1-му питанню, в якому він докладно розповість й покаже про основні стадії інтеграційного процесу в Європі.

Основні дати:

1948 – створення оборонної організації західного союзу.

1957 – оформлення ЄЕС

1992 – підписання Договору про Європейський Союз.

Основні поняття:

Інтеграція, ЄЕС, Сполучені Штати Європи.

3.Вивчення н/м:

Метод «Спільний проект»

Клас розділено попередньо на три групи, які опрацювали питання за планом уроку і підготували відповіді.

Група «політичної інтеграції» доповідають про політичний устрій Європи і висловлюють свою думку стосовно, які необхідно задіяти механізми інтеграції України до Європи.

Група «економічної інтеграції» доповідають матеріал про питання устрою європейських інфраструктур і можливість до них української економіки.

Група «соціально-культурної інтеграції» доповідає про основні соціально-культурні тенденції Європи і місце України в них.

Учасники – «політичної інтеграції» - доповідають про політичний устрій Європи і висловлюють свою думку стосовно, які необхідно задіяти механізм інтеграції України до Європи.


Учасники «економічної інтеграції» - доповідають матеріал про питання устрою європейських інфраструктур і можливість інтеграції до них укр. Економіки.

Учасники соціально – культурної інтеграції доповідають основні соціально – культурні тенденції на сучасному етапі і місце України в них.

Метод «Мікрофон»

Заслухавши виступи учнів, діти намагаються висловити власну думку, які механізми інтеграції України до Європи необхідно забезпечити.

Висновок (Робить вчитель )
Україні необхідно проходження етапу ринкових перетворень суспільної демократизації на засадах верховенства міжнародного права – це є обов’язковою передумовою приєднання України до інтеграційних процесів. Україна впевнено крокує до рівноправного партнерства з Європейськими державами, прагне до гнучкої системи взаємовідносин у глобальному просторі Європа – Азія – Північна Америка. Роль України залежить від зовнішньої політики, основним інструментом якої є стратегічне партнерство.

4.Закріплення


Вирішення проблемної задачі: «Чи можливий майбутній розвиток України без Європейської інтеграції ?»


Метод «Синтез думки»
Доповнення кожної з груп відповіді інших.

Висновок із сказаного:
Майбутнє України як незалежної, економічно могутньої держави – неможливе без Європейської інтеграції.

Метод «Рефлексія» - коли кожен учень промовляє початок речення, обов’язковий для всіх («Найбільш важливе, що я почерпнув з уроку, це...»)

5.Підведення підсумків за урок



Д\З: опрацювати відповідний матеріал підручника, підібрати додатковий матеріал з теми, та написати «сінквейн» по інтеграції.

Схожі:

Демографічна ситуація
За кількістю населення Україна посідає 5 місце в Європі (після Німеччини, Італії, Великобританії, Франції) та 21 місце у світі. На...
1. Передумови інтеграційних процесів в Західній Європі
Сучасний Європейський Союз постав як результат подій, що відбулися на європейському континенті після Другої світової війни, тт впродовж...
VE-75 СТРУКТУРНІ ЗМІНИ В СВІТОВІЙ ЕКОНОМІЦІ ПІД ВПЛИВОМ ГЛОБАЛІЗАЦІЇ
Автори розглядають позитивні та негативні наслідки участі країн з різним рівнем розвитку національної економіки в глобалізаційних...
Міжнародні зв’язки України з Польщею
Українcької держави. Ось та мить, що змушує замислитись про досягнуте за десятиліття «самостійної» України та про результати стратегічного...
Рада євроклубів Кіровоградщини
Рада євроклубів Кіровоградської області є центром для молоді,яка замислюється про майбутнє нашого міста і місце країни в Європі
ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ УКРАЇНИ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ...
НВЕСТИЦІЙНА ДІЯЛЬНІСТЬ НЕРЕЗИДЕНТІВ В УМОВАХ ІНТЕГРАЦІЙНИХ ПРОЦЕСІВ: ФІСКАЛЬНИЙ АСПЕКТ
І НФОРМАЦ І ЙНИЙБЮЛЕТЕН Ь
Реалії сучасної Європи говорять про те, що найбільшою частиною користувачів онлайнових та мобільних технологій у Європі є молоді...
Урок це дзеркало загальної педагогічної культури вчителя, мірило...
Урок –це логічно закінчений цілісний, обмежений певними рамками відрізок навчально-виховного процесу
З досвіду роботи практичного психолога
У транспорті та на відпочинку, на вулиці та біля власного будинку…Зустріти підлітка з пляшкою пива (або й міцнішого напою) вже давно...
З досвіду роботи практичного психолога
У транспорті та на відпочинку, на вулиці та біля власного будинку…Зустріти підлітка з пляшкою пива (або й міцнішого напою) вже давно...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка