Про створення уніфікованої автоматизованої електронно-облікової системи для ведення реєстру зареєстрованих інспекціями державного технічного нагляду машин


Скачати 83.05 Kb.
Назва Про створення уніфікованої автоматизованої електронно-облікової системи для ведення реєстру зареєстрованих інспекціями державного технічного нагляду машин
Дата 20.03.2013
Розмір 83.05 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Право > Документи
УКРАЇНА
МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ

НАКАЗ
20.08.09 N 603

[16]

Про створення уніфікованої автоматизованої електронно-облікової системи для ведення реєстру зареєстрованих інспекціями державного технічного нагляду машин


Відповідно до Закону України “Про дорожній рух” та пункту 7 Порядку відомчої реєстрації та зняття з обліку тракторів, самохідних шасі, самохідних сільськогосподарських, дорожньо-будівельних і меліоративних машин, сільськогосподарської техніки, інших механізмів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08.07.2009 № 694,
НАКАЗУЮ:
1. Затвердити технічне завдання на розробку уніфікованої автоматизованої електронно-облікової системи з автоматизованим робочим місцем державного інспектора, що додається.

2. Департаменту інженерно-технічного забезпечення вжити заходів щодо створення уніфікованої автоматизованої електронно-облікової системи для ведення реєстру зареєстрованих інспекціями державного технічного нагляду машин.

3. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра ШевченкаО.О.

В.о. Міністра Ю.Я. Лузан
Затверджено

Наказ Міністерства аграрної політики України

20.08.2009 р. № 603
Технічне завдання

на розробку уніфікованої автоматизованої електронно-облікової системи з автоматизованим робочим місцем державного інспектора
1. Загальні відомості

1.1. Уніфікована автоматизована електронно-облікова система призначена для ведення єдиного реєстру машин та створення автоматизованого робочого місця державного інспектора для забезпечення ефективної роботи посадових осіб інспекції державного технічного нагляду (далі – інспекції Держтехнагляду), пов’язаної із реєстрацією та обліком машин, проведенням державних технічних оглядів, видачею посвідчень тракториста машиніста, формуванням звітів, запитів та інше.

2. Вимоги до системи та автоматизованого робочого місця державного інспектора

2.1. Вимоги до надійності системи.

2.1.1. Система повинна проектуватися як розподілена із дублюючими модулями для високої відмовостійкості. У разі виходу із ладу або недоступності одного програмно-апаратного модулю робота повинна продовжуватися на основі дублюючих модулів.

2.1.2. На серверах повинна бути встановлена операційна система Linux або інша базована на Unix-технологіях система.

2.1.3. Центральна база даних повинна бути створена на Oracle, або Postgresql.

2.1.4. На сервері повинна працювати 2-х рівнева система веб-серверу на базі серверів Apache та Nginx.

2.1.5. За сервером та підключеним до нього інтернет-зв’язком повинен проводитись цілодобовий моніторинг.

2.1.6. В базі даних повинен вестися докладний протокол змін інформації в системі (настільки, щоб була можливість продивитись, що змінилося, ким і коли). У протоколі має бути можливість повернути назад змінену інформацію. Детальна інформація про зміни в базі даних користувачами повинна зберігатись не менше одного року.

2.1.7. База даних, на якій побудована система, повинна мати можливості об’єднання в кластери та мати можливість реплікації.

2.1.8. Вихід з ладу робочого місця інспектора не повинен призводити до втрати інформації. А це означає, що інформація повинна зберігатися в центральній базі даних та записуватися туди в режимі реального часу.

2.1.9. Бази даних не повинні зберігатися на робочих місцях інспекторів. Доступ до баз даних повинен бути обмежений.

2.2. Програмно-апаратні вимоги до робочих станцій.

2.2.1. Для доступу до системи в районних офісах інспекції необхідний персональний комп’ютер (ПК) із доступом до мережі інтернет та web-оглядачем (Internet Explorer, Mozilla FireFox).

2.2.2. Для друкування документів, що генеруються системою необхідний принтер підключений до робочої станції та офісний пакет програм, що підтримує RTF- та XLS- документи (Microsoft Office, OpenOffice).

2.2.3. Умови доступу до системи в головному офісі інспекції ідентичні до умов роботи в районних офісах інспекції.

2.3. Вимоги до мережі та мережевого обладнання.

2.3.1. Електроживлення офісу, або дата-центру в якому розміщаються сервера баз даних повинне бути забезпечене блоками безперебійного живлення або стороннім джерелом електроенергії (міні-електростанція) і забезпечувати роботу обладнання потужністю 1 Квт протягом мінімум 30 хвилин для коректного виключення серверів, рекомендовано 2 години.

2.3.2. Заземленню (зануленню) підлягають всі металеві частини електрообладнання, яке не знаходиться під напругою, але може знаходитися під нею, внаслідок порушення ізоляції. Потенціали повинні бути врівноважені. Опір заземлювача повинен бути не більше 4 Ом.

2.3.3. Заземлення необхідно виконати згідно з державними стандартами і технічною документацією заводів-виготовлювачів комплектуючих виробів.

2.3.4. Офіс або дата-центр, в якому розміщаються сервери повинен мати не менше 2 ліній інтернет. При виході з ладу поточної лінії інтернет, автоматично повинен зробитись перехід на резервну лінію інтернет.

2.3.5. Приміщення, в якому знаходиться сервер, повинно бути підключено до 2-х ліній електричного живлення та мати АВР. При відключенні основної лінії, повинна автоматично підключитись резервна лінія.

2.3.6. Резервне копіювання повинно робитись за рахунок реплікації в копію бази даних в реальному часі. Також потрібно робити автоматичну резервну копію бази даних кожного тижня та окремо – кожного місяця.

2.3.7 Лінії інтернет, до яких підключений сервер повинні мати швидкість не меншу, ніж 100 МБіт/с. Чиста “полоса” передачі інформації повинна бути не менша ніж 10 Мбіт/с.

2.3.8 Об’єм передачі інформації ліній інтернет, до яких підключений сервер не повинен лімітуватись. Тобто повинен бути без обмеження.

2.4. Вимоги до серверного обладнання та систем.

2.4.1. Серверні платформи повинні бути укомплектовані із швидкодіючою відмовостійкою дисковою системою рівня RAID 1.

2.4.2. Серверні програмні системи повинні мати можливість швидкого відновлення роботи на іншому серверному обладнанні.

2.4.3. Сервер бази даних повинен мати не менше 2-х багатоядерних процесорів і будуватись на базі процесорів XEON. Не менше 2 Гб оперативної пам'яті. А так само мати не менше 2-х вінчестерів об'ємом по 250 Гб. Вінчестера повинні бути підключені в режимі Raid1.

2.4.4. Програмне забезпечення, що встановлене на сервері (операційна система, база даних, веб-сервер, ftp-сервер та інші програмні модулі) повинні постійно оновлюватись. При виході нової версії операційної системи, вся операційна система повинна бути оновлена до останньої стабільної версії. “Простій серверу” при оновленні операційної системи не повинен перевищити 2 годин. Оновлення програмного забезпечення повинне проводитись до 9 години ранку або після 18 години вечора. Також, можна проводити оновлення в вихідні дні.

2.5. Вимоги до захисту інформації.

2.5.1. Доступ до системи із районних офісів повинен відбуватися через загальнодоступні інтернет-канали, проте будь-яка передача даних повинна шифруватися на основі технології SSL (Secure Sockets Layer).

2.5.2. Мережевий доступ до серверів баз даних повинен обмежуватися за допомогою мережевих файрволів (мережевих фільтрів).

2.5.3. Фізичні сервера баз даних повинні розміщатися у окремих серверних кімнатах із обмеженим доступом.

2.5.4. Усі спроби входу в систему та дії користувачів повинні протоколюватися в журналі операцій, для відстеження активності користувачів.

2.5.5. Вхід до конфіденційної інформації в системі повинен здійснюватися через авторизацію. У системі повинна передбачатися можливість обмеження прав доступу в залежності від займаної посади людиною.

2.5.6. У системі має передбачатися багато-рольова робота. Один і той же користувач може входити під різними правами.

2.6. Вимоги до документації.

2.6.1. Після розробки уніфікованої системи розробляється посібник оператора та посібник адміністратора системи.

3. Характеристика системи

3.1. Система повинна використовувати клієнт-серверну архітектуру з можливістю розподіленого розташування серверів, об’єднання серверів в кластер.

3.2. Клієнтом системи може бути звичайний web-оглядач.

3.3. Доступ до системи реалізується через загальнодоступну інтернет-адресу.

3.4. Єдина база даних повинна завжди містити актуальну інформацію по машинах та посвідченнях тракториста-машиніста всієї України.

3.5. Архітектура система повинна підтримувати масштабованість та нарощення потужностей для обробки більшої кількості даних.

4. Функції системи

4.1. Реєстрація техніки та формування єдиного реєстру машин з відомостями про них та їх власників, перелік яких встановлюється Мінагрополітики України.

4.2. Проведення державних технічних оглядів, реєстрація протоколів перевірки технічного стану машини, з видачею на них талонів про проходження державного технічного огляду.

4.3. Видача посвідчень та формування реєстру механізаторських кадрів.

4.4. Контроль та облік оплати податків та інших платежів.

4.4. Робота з довідниками (довідник груп, видів, назв та марок машин; довідники областей, районів, населених пунктів, місцевих рад, підприємств, господарств, платежів та інше).

4.5. Формування звітів про роботу інспекції відповідно з формами, які затверджуються Мінагрополітики України.

4.6. Формування запитів про наявність зареєстрованих машин в розрізі груп, видів, назв та марок машин, років випуску, власників, територій та інше.

4.7. Формування реєстрів з можливістю фільтрації, та вивід їх у web-вигляді.

4.8. Вивід новин про інспекцію, законодавчих актів на інтернет-сторінці, де знаходиться система.

4.9. Система повинна передбачати можливість додавання, зміни та видалення інформації прямо з веб-інтерфейсу.

4.10. Система повинна передбачати можливість обміну повідомленнями між підрозділами.

4.11. Система повинна передбачати можливість відправлення файлів та документів. При цьому, вся інформація, що передається, повинна попадати в історію і зберігатись в системі не менше 1 року.

4.12. На сайті системи повинні бути: гостьова, форум, новини, чат.

4.13. На сайті повинна вестись інформація про стан передачі баз даних, які ведуться в режимі offline.

4.14. Робоче місце інспектора повинне передбачати можливість роботи в режимі offline – з окремою базою даних.

4.15. Система повинна передбачати можливість імпорту інформації з програми, що використовується зараз.

5. Стадії та етапи розробки

5.1. Зведення існуючих розрізнених баз даних машин в єдину загальнодержавну базу даних машин та організація web-доступу до неї.

5.2. Робоче проектування та програмна розробка системи.

5.3. Впровадження системи.

5.4. Міграція (перенесення) даних у нову систему.

5.5. Підготовка персоналу до роботи з новою системою.

5.6. Підтримка та обслуговування рішення.

Директор Департаменту

інженерно-технічного забезпечення М.С. Даценко

Схожі:

ДОГОВІР № про обслуговування уніфікованої автоматизованої електронно-облікової...

Про надання доступу до уніфікованої автоматизованої електронно-облікової...

Про закупівлю уніфікованої автоматизованої електронно-облікової системи...

Про надання доступу до уніфікованої автоматизованої електронно-облікової...
Йосафатовича, який діє на підставі Положення, з однієї Сторони, та Головне управління юстиції в Івано-Франківській області, (надалі...
Про надання доступу до уніфікованої автоматизованої електронно-облікової...
Йосафатовича, який діє на підставі Положення, з однієї Сторони, та Головне управління юстиції в Івано-Франківській області, (надалі...
Матеріали до виступу начальника інспекції державного технічного нагляду...
Відповідно до чинного законодавства інспекція державного технічного нагляду є структурним підрозділом облдержадміністрації, підзвітною...
До Порядку організації та здійснення державного нагляду (контролю)...
Порядку організації та здійснення державного нагляду (контролю) у сфері експлуатації та технічного стану тракторів, самохідних шасі,...
До Порядку організації та здійснення державного нагляду (контролю)...
Порядку організації та здійснення державного нагляду (контролю) у сфері експлуатації та технічного стану тракторів, самохідних шасі,...
Оформлення посадовими особами інспекцій державного технічного нагляду...
При перевірці додержання вимог правил, норм та стандартів, що стосуються безпеки технічної експлуатації машин
ПОВІДОМЛЕННЯ про проведення заходу
Порядку щодо організації та здійснення державного нагляду (контролю) у сфері експлуатації та технічного стану тракторів, самохідних...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка