МЕТОДИЧНА РОЗРОБКА для проведення практичного заняття по ПСП


Скачати 141.95 Kb.
Назва МЕТОДИЧНА РОЗРОБКА для проведення практичного заняття по ПСП
Дата 09.07.2013
Розмір 141.95 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Право > Документи
ЗАТВЕРДЖУЮ”

Начальник ДПЧ-13

підполковник вн. сл.
С.В. Орлов
___” ________2004р.


МЕТОДИЧНА РОЗРОБКА

для проведення практичного заняття по ПСП

з особовим складом 3-го караулу ДПЧ-13

Тема: 5.12. Прокладання рукавних ліній різними способами, прибирання рукавів в одинарну і подвійну скатку. Відпрацювання нормативу № 6.1.1.
Навчальна мета: Удосконалення навичок злагодженої роботи у складi вiддiлення та караулу та вмiле заcтосування пожежної технiки й обладнання при рятуваннi людей, гасiннi пожеж та лiквiдацiї стихiйного лиха.

Час: 1 година.

Місце проведення: учбова башта

Навчально-матеріальне забезпечення: АЦ-40(130)63Б, АЦ-40(131)137, ПТО

Література: - "Пожежно-стройова пiдготовка" В.А.Бушмiн 1985 р.

- "Правила безпеки праці в ДПО МВС України"

Порядок проведення занять.


Питання, що

вiдпрацьовуються

Короткий змiст

Методичнi

вказiвки

1.Органiзацiйний момент.

2. Перевiрка знань

3. Розминка


4.Вiдпрацювання

вправи

5. Пiдбиття

пiдсумкiв


Шикування, прийняття рапорту, перевiрка зовнiшнього вигляду, оголошення теми та мети занять.

Перевірка раніше засвоєного матеріалу.

Iнструктаж з питань технiки безпеки праці:

-забороняється приступати до бойового розгортання до повної зупинки пожежного автомобiля;

- забороняється подавати воду в не закрiпленi рукава, до виходу ствольщика на позицiю або пiдйомi на висоту (вертикальна рукавна лiнiя крiпиться з розрахунку - 1 затримка на кожний рукав);

- при роботi на висотi видiляти для роботи з стволом не менш 2-х чоловiк;

- пожежно - технічне обладнання повинно бути справним, випробуваним в становленні термiни;

При проведеннi розминки використовувати загально - фiзичнi вправи. Бiг, круговi оберти руками, тулубом. Присiдання. Особливу увагу придiлити розминцi мязiв нiг, спини, плечового поясу.

При постановці пожежного автомобіля в бойовий розрахунок, на заняттях, після пожежі рукава укладаються на автомобіль “гармошкою”, подвійними й одинарними скатками і намотуються на задню рукавну котушку.

Рукави укладаються “гармошкою” по команді: “Рукава в “гармошки” - укласти”. Їх складають “гармошкою” по довжині шухляди пожежного автомобіля, потім перев'язують двома ремінцями.

При прокладці рукавних ліній пожежні беруть із шухляд рукава, покладені в “гармошки”, і переносять їх у руках, у спеціальних заплічних ранцях, на лямці.

Для укладання рукавів в автомобіль пожежні скачують їх у подвійну чи одинарну скатки, переносять у руках, на грудях, за допомогою спеціальних пристосувань і укладають у шухляди автомобіля з’єднувальними голівками назовні і закріплюють ременями.

На задню рукавну котушку рукава намотуються трьома пожежними.

По команді “Рукава на задню рукавну котушку - намотати” водій закріплює кінець рукава зі з’єднувальною голівкою на шпульці котушки, звільняє фіксатор шпульки і двома руками утримує рукав у натягнутому положенні; пожежні № 1 і 2 беруться правою і лівою рукою за диски шпульки, обертають її проти часової стрілки і намотують рівними рядами 6 рукавів А, з'єднаних між собою. Щоб рукав не розмотався, верхній кінець його шофер закладає під сусідній виток і закріплює фіксатор шпульки. Пожежні № 1 і 2 надягають чохол на шпульку і підвішують рукавну котушку на кронштейнах до автомобіля.

Укладання і зняття розгалуження робиться одним пожежним. Пожежний укладає розгалуження в спеціальне гніздо шухляди автомобіля, закріплює його за допомогою хомутика з замком. Для зняття розгалуження пожежний відстібає замок на хомутику, виймає розгалуження з гнізда і переносить його в правій (лівої) руці за ручку.

Прокладка рукавів зі скаток, “гармошок”.

По команді “Рукав (рукава) зі скатки (скаток) - прокласти” пожежний нахиляється і берет скатку правою рукою за кінці рукавів у з’єднувальних голівок, а лівої - із протилежної сторони. Випрямляється, піднімаючи скатку, тримає її передпліччям правої руки, зігнутої в лікті. Переносить вагу тіла на праву ногу, заносить скатку назад, робить різкий широкий випад (крок) лівою ногою вперед, передаючи на неї вагу тіла, різко викидає скатку витягнутими руками вперед, не випускаючи кінців рукава зі з’єднувальними голівками з правої руки. Перед кінцем розкочування рукава робить різкий ривок правою рукою назад. Кладе одну з’єднувальну голівку на землю і, тримаючи в правій руці другу, біжить убік прокладки рукава, розгортаючи його цілком, кладе з’єднувальну голівку на землю.

При прокладці рукавної лінії “з гармошок”, покладених на автомобілі, виробляється розрахунком - одна людина на рукав. По команді: “Рукавну лінію з “гармошки” на три рукава - прокласти”. Пожежний № 1 берет кінець верхнього рукава, прокладає лінію на задану відстань; пожежний № 2 берет з’єднувальну голівку другого рукава, пожежний № 3 - третього рукава, допомагає прокладати лінію; водій приєднує рукавну лінію до напірного патрубка насоса.

Рукавні лінії по призначенню поділяються на магістральні і робочі. Рукавна лінія, що йде від насоса до розгалуження, називається магістральною, лінія, що йде від розгалуження до стовбура, називається робочою.

Прокладка магістральних рукавних ліній зі скаток.

Склад розрахунку залежить від довжини рукавної лінії. Кожен пожежний без повторних рухів прокладає по два рукава. Вихідне положення розрахунку - із правої сторони автонасосу в шеренгу.

По команді “Розгалуження (назвати місце установки), магістральну лінію на 4 рукава зі скатки - марш” пожежні підбігають до шухляд кузова автомобіля і беруть по дві скатки. Пожежний № 2 кладе один рукав на землю, а другий розгортає, приєднує з’єднувальну голівку до патрубка насоса. потім бере з землі другу скатку, розгортає її, з'єднує рукава між собою, прокладає лінію з двох рукавів, приєднує голівку другого рукава до голівки рукава, прокладеного пожежним № 1.

Пожежний № 1 біжить з рукавами і розгалуженням убік прокладки лінії, зупиняється приблизно там, де пожежний № 2 закінчив прокладку, розгортає один рукав, а потім другий, з'єднують їх між собою, приєднує розгалуження, прокладає лінію до місця установки розгалуження.

Прокладка рукавної лінії з задньої рукавної котушки.

При прокладці рукавної лінії першим способом по команді “Ствол (указати позицію), лінію з задньої котушки - марш” розрахунок підбігає до рукавної котушки; пожежний № 1 звільняє фіксатор на рамі, у цей час пожежний № 2 знімає чохол. Потім обоє пожежних, тримаючи однією рукою за трубчасті ручки (№ 1 - правої, № 2 - лівої), іншою рукою повертають рукоятки (на двох кронштейнах) на себе, опускають котушку на землю, підтримуючи руками за ручки, і прокладають рукавну лінію до позиції ствола. Пожежний № 1, створивши необхідний запас рукава, приєднує ствол, виходить на зазначену позицію і доповідає про готовність ствола. Пожежний № 2 працює підствольщиком.

Водій у момент зняття рукавної котушки звільняє з’єднувальну голівку верхнього рукава і приєднує її до напірного патрубка насоса.

Другий спосіб застосовується у випадку прокладки рукавної лінії від місця пожежі до вододжерела. Пожежний № 1 звільняє з’єднувальну голівку верхнього рукава, приєднує її до ствола, змотує з котушки необхідний запас рукава і виходить на позицію.

Пожежний № 2 у цей час знімає чохол, стає лівою ногою на нижню задню підніжку (сходинку) з лівої сторони автомобіля, правою ногою - на кронштейн, лівою рукою береться за верхній поручень, правої - за обід фланця боковини шпульки, подає команду водію “Марш”, що на малій швидкості веде автомобіль до вододжерела. Пожежний № 2 гальмує правою рукою обертання шпульки і після зупинки автомобіля разом з водієм знімає котушку і приєднує рукав до напірного патрубка насоса.

Підйом і прокладка рукавної лінії в сходовій клітці.

По команді “Ствол Б, рукавну лінію між маршами (вказується поверх) - марш” пожежний № 1 приносить напірний рукав у скатці до маршу сходів (на першому поверсі), розгортає його до будинку, кінець напірного рукава берет в ліву руку, пропускає його між маршами сходової клітки і піднімається на заданий поверх, створює 10-метровий запас рукавної лінії, закріплює її рукавною затримкою, приєднує ствол і доповідає “Перший ствол - готов”. Пожежний № 2 розгортає напірний рукав, з'єднує напірні рукава, допомагає пожежному № 1 підняти рукавну лінію нагору, приєднує рукавну лінію до розгалуження. Піднімається нагору і працює підствольщиком у пожежного № 1.

При підйомі рукавної лінії між маршами сходової клітки спочатку варто розкотати один чи два рукави, взяти один його кінець і піднятися на заданий поверх. Потім необхідно створити запас рукава, закріпити рукавну лінію затримкою, приєднати ствол, зайняти вихідну позицію і докласти про готовність ствола.

При прокладці рукавної лінії по маршах сходової клітки пожежний розгортає один, потім другий рукав, приєднує його до першого, бере правою (лівою) рукою другий рукав у з’єднувальній голівки і прокладає рукавну лінію по маршах на зазначений поверх. Рукавна лінія повинна бути прокладена ближче до стіни. Пожежний створює необхідний запас рукава, приєднує ствол до голівки рукава і доповідає про готовність ствола.

Прокладка рукавної лінії перебіжкою.

При прокладці рукавної лінії перебіжкою вихідне положення пожежних - у кінця рукавної лінії, прокладеної від автонасосу до границі, далі якої звичайним шляхом прокладати рукавну лінію не можна; на землі знаходиться необхідна кількість рукавів у скатках; пожежний № 1 має ствол, надягнутий на ліве плече.

По команді “Ствол (указати позицію), лінію (указати кількість рукавів), перебіжкою - марш” пожежні беруть по одному рукаву в скатці, намічають шлях руху, пожежний № 1 перебігає, використовуючи укриття, до місця роботи, показуючи своїм рухом напрямок прокладки робочої лінії. Принесений рукав він залишає в резерві на випадок подовження рукавної лінії або заміни рукава, що вийшов з ладу. Пожежний № 2 приєднує рукав до рукавної лінії і прокладає свою рукавну лінію, використовуючи укриття, потім приєднує її до рукава, прокладеному пожежним № 3.

Інші пожежні перебігають по напрямку, зазначеному пожежним № 1, і виконують ті ж прийоми. По закінченні прокладки рукавної лінії пожежний № 1 приєднує ствол і доповідає про готовність його. Після цього пожежні № 2 і 3 залишаються у місця роботи зі стволом. Один з них працює підствольщиком, другий спостерігає за рукавами і при необхідності заміняє рукава, що вийшли з ладу, а також працює підствольщиком чи ствольщиком.

Скочування рукавів в одинарну і подвійну складки.

По команді “Рукав в одинарну скатку - скачати” пожежний берет з’єднувальну голівку, накладає її на поверхню рукава і, просуваючи вперед, скачує його.

Скочування рукавів у подвійну скатку робиться двома пожежними по команді “Рукав у подвійну скатку - скачати”. Рукав згинається по довжині навпіл так, щоб верхня половина його була коротше приблизно на 0,7 м нижньої. Скачується рукав від місця перегину однієї пожежним за правилами одинарної скатки, а другий пожежний вирівнює рукав і натягає його, рухаючи вперед.

Укладання рукавів у пачки і збирання їх вісімкою.

Рукави укладаються в пачки двома пожежним по команді “Рукава в пачку - укласти”. Їх складають “гармошкою” по довжині шухляди пожежного автомобіля, потім перев'язують двома ремінцями.

Збирання рукавів “вісімкою” робляться одній пожежним по команді “Рукав “вісімкою” - зібрати”. Пожежний бере у праву (ліву) руку з’єднувальну голівку і, розставивши руки трохи більше ширини пліч, опускає спочатку ліву (праву) руку, підхоплюючи рукав знизу, а потім праву (ліву) і т.д. При збиранні рукава “вісімкою” пожежний просувається вперед, не перетаскуючи рукав по землі, якщо ж рукав мокрий, забрати його допомагає другий пожежний, випускаючи воду з рукава. Піднесений рукав до автомобіля кладеться на землю, з’єднувальна голівка, що була в руці, виймається із середини рукава і кладеться на рукав.

Відпрацювання нормативу № 6.1.1.

Бойове розгортання відділень на АЦ з подачею ствола “Б” .
Двигун автомобіля працює на малих обертах. ПТО закріплене і знаходиться у відсіках які закриті. Пожежний і водій знаходяться проти осі задніх колес.

Початок: подана команда.

Закінчення: двигун переключений на насос, рукавні лінії прокладена. Пожежний зі стволом знаходиться на позіції, водій біля насосу.
В літній час:

3/51 5 “5”-18(23), “4”-20(25), “3”-23(28).

В зимовий час:

3/51 5 “5”-20(25), “4”-22(27), “3”-25(30).

Дати оцiнку загальному рiвню пiдготовленостi вiддiлення.

Визначити приклади правильного виконання вправ.

Вказати характернi помилки.

Вiдповiсти на запитання.

Час:5 хв.

Шикую о \ с в

дві шеренги

Час:5 хв.

Провожу

опитування.

Оголошую

оцінки.

Час:5 хв.

Приділити увагу

до дотримання

ТБ.
Час:25 хв.

Час: 5 хв.

Організувати

прибирання

місця занять.



Методичну розробку склав:

В.о. начальника караулу

ст. лейтенант вн. сл. І.Б.Кутовой

Схожі:

МЕТОДИЧНА РОЗРОБКА для проведення практичного заняття по ПСП
Шикування, прийняття рапорту, перевiрка зовнiшнього вигляду, оголошення теми та мети занять
С. О. Каганець МЕТОДИЧНА РОЗРОБКА для проведення практичного заняття по СФП
Тема: 12. Прокладання рукавних ліній під перешкодами і через них ( паркан, канава, залізнична колія, автошлях і т д.)
О. В. Аралін МЕТОДИЧНА РОЗРОБКА для проведення практичного заняття...
Якщо пульс перевищує граничні норми, то особа від подальшого відпрацювання вправ звільняється
МЕТОДИЧНА РОЗРОБКА для проведення практичних занять з ПСП с о/с 2-го...
Навчальна мета: тренувати особовий склад караулу цьому виду бойового розгортання
МЕТОДИЧНА РОЗРОБКА
С. О. Каганець МЕТОДИЧНА РОЗРОБКА. для проведення практичних занять по фізичній підготовці
МЕТОДИЧНА РОЗРОБКА для проведення заняття з пожежно стройової пiдготовки
ТЕМА 19: Правила та прийоми роботи в ізолюючих протигазах на чистому повітрі та в задимленому приміщенні. Розрахунок повітря
С. О. Каганець МЕТОДИЧНА РОЗРОБКА для проведення практичного заняття з СФП
ТЕМА 25: Установлення автоцистерни на гідрант на два паралельних рукава, на два паралельних всмоктувальних рукава, паралельно на...
НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНА РОЗРОБКА
Навчально-методична розробка для студентів спеціальності “Переклад” (укладачі: Лазаренко Л. М., Богатирьова О.Є. Маріуполь: ПДТУ,...
НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНА РОЗРОБКА
Навчально-методична розробка для студентів спеціальності “Переклад” (укладач: Богатирьова О.Є. Маріуполь: ПДТУ,2004- с. )
Програми роботи гуртка МЕТОДИЧНА РОЗРОБКА ЗАНЯТТЯ ГУРТКА
У методичній розробці заняття «Програмне забезпечення для опрацювання мультимедійних даних Windows Movie Maker. Створення кліпів»...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка