МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ до вивчення дисципліни та виконання контрольної роботи для студентів освітньо-кваліфікаційних рівнів «спеціаліст»


Скачати 479.84 Kb.
Назва МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ до вивчення дисципліни та виконання контрольної роботи для студентів освітньо-кваліфікаційних рівнів «спеціаліст»
Сторінка 1/5
Дата 19.03.2013
Розмір 479.84 Kb.
Тип Методичні рекомендації
bibl.com.ua > Право > Методичні рекомендації
  1   2   3   4   5
МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ХАРЧОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ



«ЗАТВЕРДЖУЮ»

Ректор НУХТ, професор




______________ С.В. Іванов

(підпис)

«___» ____________20___ р.



ЧИННИКИ УСПІШНОГО ПРАЦЕВЛАШТУВАННЯ ЗА ФАХОМ


МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

до вивчення дисципліни та виконання контрольної роботи

для студентів освітньо-кваліфікаційних рівнів «спеціаліст», «магістр»

усіх галузей знань

денної та заочної форм навчання


Всі цитати, цифровий та фактичний

матеріал, бібліографічні відомості

перевірені. Написання одиниць

відповідає стандартам
Підпис автора _____________

«_____» _____________2012 р.

Реєстраційний номер електронних СХВАЛЕНО

методичних рекомендацій на засіданні кафедри

у НМВ _______________________ управління персоналом та

економіки праці

Протокол № __

від _________2012 р.

КИЇВ НУХТ 2012

Чинники успішного працевлаштування за фахом: Метод. рекомендації до вивч. дисципліни та викон. контр. роботи для студ. освіт.-кваліф. рів. «спеціаліст», «магістр» усіх галузей знань ден. та заоч. форм навчання / Уклад. Ю.М. Гусєва, О.М. Олійниченко. – К.: НУХТ, 2012. – 37 с.
Рецензент: Я.І. Юрик, канд. екон. наук, доц.
Укладачі: Ю.М. Гусєва

О.М. Олійниченко
Відповідальний за випуск: О.І. Драган, докт. екон. наук, проф.

ЗМІСТ


1.

Загальні відомості ……………………………………………………..

4

2.

Зміст занять з дисципліни ………………………………………….....

7

2.1.

Зміст лекцій ……………………………………………………………

7

2.2.

Зміст практичних занять ………………………………………………

14

3.

Запитання для підготовки до екзамену (диференційованого заліку)

21

4.

Контрольна робота …………………………………………………….

23

4.1.

Рекомендації до виконання контрольних робіт ……………………..

23

5.

Рекомендована література …………………………………………….

32

5.1.

Базова …………………………………………………………………..

32

5.2.

Допоміжна ……………………………………………………………...

35

5.3.

Інформаційні ресурси …………………………………………………

35





Додаток А






1. ЗАГАЛЬНІ ВІДОМОСТІ
Формування та реалізації ефективної політики працевлаштування випускників вищих навчальних закладів (далі – ВНЗ) за фахом є важливим і вкрай актуальним завданням держави, яке має вирішуватись у тісній співпраці із роботодавцями, освітніми закладами і власне молоддю.

Ключові проблеми випускників ВНЗ полягають у відсутності практичного досвіду роботи і навиків самопрезентації, невмінні визначати стратегічні пріоритети її пошуку та проводити адекватну оцінку своєї вартості на ринку праці, незнанні ділової етики працевлаштування, що значно ускладнює процес налагодження комунікативних зв’язків із роботодавцями. Ускладнює ситуацію невідповідність потреб ринку праці та системи фахової освіти, а також диспропорції між попитом і пропозицією на робочу числу.

За таких умов ідентифікація факторів (чинників), які сприятимуть та інтенсифікуватимуть процес пошуку роботи молодими фахівцями, набуває особливого значення.

Дисципліна «Чинники успішного працевлаштування за фахом» викладається для студентів ОКР «спеціаліст» і «магістр» усіх галузей знань згідно із навчальним планом підготовки студентів денної та заочної форм навчання і має теоретико-прикладний характер.

Студенти денної форми навчання проходять один модуль, який включає підсумковий контроль; студенти заочної форми навчання виконують одну контрольну роботу, а закінчується вивчення дисципліни диференційованим заліком чи екзаменом залежно від спеціальності.

Мета курсу «Чинники успішного працевлаштування за фахом» – підготовка студентів до вирішення проблем працевлаштування, формування у них активності та психологічної здатності долати невдачі на етапі пошуку роботи, розвиток навичок самопрезентації як одного з ключових чинників конкурентоспроможності на ринку праці, вміння використовувати традиційні і новітні методи працевлаштування, опанування нестандартними ситуаціями, що виникають на співбесіді з роботодавцями, а також під час проходження випробувального строку на конкретному робочому місці.

Завданнями курсу є:

  • дослідження основ працевлаштування, правових питань його організації та законодавчо-нормативної бази в цій сфері;

  • ідентифікація проблем працевлаштування української молоді та визначення напрямків їх подолання;

  • розкриття специфіки управління особистою кар’єрою на різних етапах життєвого циклу працівника;

  • розкриття механізму самозайнятості як одного із шляхів працевлаштування молоді;

  • опанування базовими категоріями та інструментарієм пошуку роботи випускниками самостійно і через розгалужену систему приватних і державних посередників; формування умінь професійної презентації і особистісного самовизначення студентів, реалізації їх творчого потенціалу;

  • подолання психологічних і комунікативних бар’єрів під час прийому на роботу;

  • оволодіння практичними навичками щодо складання резюме, інтерв’ювання, співбесіди та проходження процедур тестування;

  • вивчення механізму правового регулювання працевлаштування молодих спеціалістів.

Завдання дисципліни визначаються вимогами до професійної підготовки спеціаліста і магістра згідно спеціальності та місцем дисципліни у навчальному плані.

В рамках вивчення дисципліни студенти повинні:

Знати: зміст та основні положення державних програм (законодавчо-нормативної документації) в сфері зайнятості і працевлаштування випускників вищих навчальних закладів; правила побудови стратегії пошуку роботи; вимоги до документального супроводу працевлаштування; правила ділового спілкування із роботодавцем; головні вимоги до фахової підготовки;

Вміти: визначати стратегічні цілі професійної діяльності; аналізувати сучасний ринок праці і попит-пропозицію на вакансії за фахом; вільно оперувати правилами складання власного портфоліо для пошуку роботи; презентувати власні професійні і творчі здібності під час проходження співбесіди та випробувального терміну;

Мати навички: самостійної роботи зі спеціалізованими джерелами вакансій; складання резюме різних типів, у тому числі інтерактивного; складання супровідного і рекомендаційних листів до резюме та їх розміщення у мережі Інтернет; проходження процедур тестування під час прийому на роботу; підготовки та проходження співбесіди із роботодавцем.

Предметом навчальної дисципліни є система трудових відносин, що виникають між випускниками вищих навчальних закладів і потенційними роботодавцями в процесі прийому на роботу та з урахуванням законодавчо-правових і організаційних засад працевлаштування в Україні, а також технології пошуку роботи і професійної орієнтації студентів відповідно фаховому профілю.

Об’єктом вивчення є процес самостійного та з допомогою посередників працевлаштування випускників вищого навчального закладу за відповідною спеціальністю.

Дисципліна «Чинники успішного працевлаштування за фахом» посідає важливе місце у навчальному процесі, оскільки надає теоретичні знання і практичні вміння щодо організації самостійного пошуку роботи випускниками ВНЗ, оцінки їх професійної компетентності та особистісних якостей для успішного працевлаштування, розробки індивідуальних програм кар’єрного розвитку, самопрезентації як ключового напрямку підвищення конкурентоспроможності молодих спеціалістів на ринку праці.

Вивчення курсу ґрунтується на основних положеннях дисциплін «Управління персоналом», «Управління трудовим потенціалом», «Ринок праці», «Трудове право».

Основними видами навчання є лекції, семінарські і практичні заняття. Ці форми дають можливість у повному обсязі вивчити новий матеріал, закріпити його, розвивати практичні навички та контролювати знання.

Необхідним елементом успішного засвоєння навчального матеріалу курсу є самостійна робота студентів, тематика якої спрямована на вивчення законодавчих та інструктивних матеріалів з питань працевлаштування випускників, роботу з навчальними посібниками, матеріалами періодичних видань, складання словника-довідника. У розрізі кожної теми виділяються питання, що вивчаються самостійно і які входять до переліку екзаменаційних (залікових) питань.

Знання та навички, отримані в процесі вивчення курсу «Чинники успішного працевлаштування за фахом», мають високу практичну цінність у подальшій професійній діяльності.

2. ЗМІСТ ЗАНЯТЬ З ДИСЦИПЛІНИ
2.1. ЗМІСТ ЛЕКЦІЙ
Тема 1. Сучасний стан молодіжної зайнятості і працевлаштування випускників ВНЗ за фахом
Правове регулювання в сфері працевлаштування випускників ВНЗ. Предмет, завдання дисципліни «Чинники успішного працевлаштування за фахом», зв’язок з іншими теоретичними і прикладними навчальними дисциплінами. Законодавчо-нормативна база працевлаштування молодих спеціалістів. Права та обов’язки випускників ВНЗ, порядок їх працевлаштування, соціальні гарантії і компенсації. Ключові позиції щодо підвищення рівня працевлаштування випускників ВНЗ згідно Закону України «Про зайнятість населення».

Проблематика зайнятості молоді і працевлаштування випускників ВНЗ за фахом. Визначення поняття «безробіття», «зайнятість», «молодь» згідно чинного законодавства. Реальна ситуація зайнятості на молодіжному ринку праці: проблеми та перспективи. Проблеми працевлаштування випускників ВНЗ на державному рівні. Проблеми молоді особистісного, психологічного та комунікативного характеру в процесі пошуку роботи та способи їх подолання.

Державні заходи сприяння зайнятості та підвищення рівня працевлаштування випускників ВНЗ. Визначення поняття «молодий працівник», «нове робоче місце», «перше робоче місце» згідно чинного законодавства. Концептуальні положення Закону України «Про зайнятість населення» в сфері працевлаштування молодих фахівців. Стажування та облік трудової діяльності студентів ВНЗ. Характеристика основних функцій підрозділу вищого навчального закладу щодо сприяння працевлаштуванню студентів і випускників.

Самостійна зайнятість як один із способів працевлаштування молоді. Зміст самостійної зайнятості молоді та механізм її державної підтримки. Використання принципу «єдиного вікна» щодо організаційно-правової і консультативної допомоги Державної служби зайнятості випускникам ВНЗ у започаткуванні власної справи. Сучасний стан молодіжного підприємництва в Україні. Інноваційні форми самозайнятості молоді.
Питання для самостійного вивчення


  1. Механізми подолання внутрішніх страхів молоді на початкових етапах пошуку роботи.

  2. Державне стимулювання створення нових робочих місць роботодавцями.

  3. Необхідність формування системи моніторингу працевлаштування випускників у вищих навчальних закладах.

  4. Фріланс як гнучка форма самостійної зайнятості.

Ключові поняття: працевлаштування, безробіття, зайнятість, молодь, молодий працівник, роботодавець, нове робоче місце, перше робоче місце, державні дотації і пільги, самозайнятість, фріланс.

Література: 1 – 3, 5 – 7, 9, 11 – 13, 15 – 17, 20, 25, 28, 31, 32, 34, 37, 39, 42, 43, 45, 46.
Тема 2. Організація самостійного пошуку роботи випускниками ВНЗ
Процес позиціонування випускника на сучасному ринку праці та цілепокладання. Характеристика основних етапів позиціонування випускника на ринку праці: самоаналіз, встановлення критеріїв та цільових орієнтирів пошуку роботи, визначення очікувань щодо майбутньої посади за фахом (компанії-роботодавця), аналіз попиту і пропозиції на обрану вакансію та рівень її оплати, формування індивідуальної вартості випускника на ринку праці.

Джерела самостійного пошуку роботи випускниками ВНЗ. Механізм використання, переваги та недоліки основних джерел пошуку роботи: родинні зв’язки, оголошення про вакансії в офлайні, розміщення власного оголошення про пошук роботи, ярмарки вакансій та дні кар’єри, Інтернет, сайти підприємств-роботодавців, пряме ініціативне звернення до роботодавця. Вибір джерел пошуку роботи залежно від форм власності підприємства.

Стратегії пошуку роботи випускниками ВНЗ. Стратегічний підхід у працевлаштуванні випускників. Алгоритм побудови кар’єри та ієрархія цілей кар’єрного росту випускника. Визначення поняття «стратегія пошуку роботи». Переваги тимчасового працевлаштування для випускників ВНЗ та його значення у майбутній професійній діяльності за фахом. Причини розвитку латентного ринку праці та переваги пошуку «прихованих» вакансій. Види стратегій пошуку роботи випускниками ВНЗ.
Питання для самостійного вивчення


  1. Значення діагностики професійної спрямованості молоді.

  2. Фактори, які визначають вартість випускника на ринку праці.

  3. Алгоритм роботи з оголошеннями про вакансії від роботодавців.

  4. Аналітична характеристика професій підвищеного попиту на ринку праці.

  5. Визначення перспектив роботи студента за фахом згідно сучасних тенденцій ринку праці.

Ключові поняття: професійна спрямованість, вакансія, попит і пропозиція на ринку праці, вартість пошукача роботи, оголошення про вакансію, ярмарка вакансій, стратегія пошуку роботи, «прихована» вакансія.

Література: 18, 24, 26, 27, 29, 31, 33, 44, 58.

Тема 3. Техніка працевлаштування через мережу посередників
Специфіка та механізм діяльності агентств з працевлаштування в Україні. Характеристика послуг з посередництва у працевлаштуванні та їх законодавче регулювання. Кадрові агентства. Рекрутингові агентства. Аутсорсингові і аутстаффінгові компанії. Порівняльний аналіз посередників з працевлаштування на ринку праці. Проблемні аспекти співпраці з кадровими агентствами для випускників ВНЗ.

Державна служба зайнятості України: функції, завдання і напрямки діяльності. Організаційно-правові засади функціонування державної служби зайнятості (далі – ДСЗ) та визначення її ролі у реалізації державних програм сприяння зайнятості молоді. Взаємовідносини ДСЗ із роботодавцями і посередниками з працевлаштування. Структура ДСЗ та функціональні повноваження її окремих структурних одиниць. Укрупнений перелік послуг, які надає Державна служба зайнятості випускникам ВНЗ з метою сприяння працевлаштування.

Пошук роботи випускниками ВНЗ через молодіжні центри праці. Роль молодіжних центрів праці у соціальному становленні, розвитку і працевлаштуванні молоді в Україні. Київський молодіжний центр праці (далі – КМЦП): концепція діяльності, завдання і перелік посередницьких послуг у працевлаштуванні. Комплексні програми навчання молоді та сприяння її підприємницької ініціативи молодіжними центрами праці на прикладі КМЦП.
Питання для самостійного вивчення


  1. Особливості функціонування суб’єктів господарювання, які надають послуги з посередництва у працевлаштуванні, згідно Закону України «Про зайнятість населення».

  2. Типові шахрайські схеми працевлаштування через посередників.

  3. Технологія підбору персоналу executive search, у тому числі headhunting.

  4. Комплексна програма навчання молоді «Освіта. Робота. Бізнес» від КМЦП.


Ключові поняття: посередник з працевлаштування, кадрове агентство, рекрутер, коучинг, аутсорсинг, аустстаффінг, Державна служба зайнятості, молодіжний центр праці, executive search (прямий ексклюзивний пошук), headhunting (хедхантинг).

Література: 3, 6, 10, 12, 14, 19, 41, 45, 47, 48 – 50, 55.

  1   2   3   4   5

Схожі:

Методичні рекомендації до виконання курсової роботи для студентів...
Методичні рекомендації до виконання курсової роботи для студентів напрямку підготовки «комп’ютерні науки» освітньо-кваліфікаційного...
Методичні рекомендації до виконання контрольної роботи
Виконання контрольної роботи студентами заочної форми навчання є складовою частиною навчального процесу, активною формою самостійної...
ЗАВДАННЯ І МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ДО ВИКОНАННЯ КОНТРОЛЬНОЇ РОБОТИ...
МЕНЕДЖМЕНТ В ЕКСПЛУАТАЦІЇ БУДІВЕЛЬ: Завдання і методичні рекомендації до виконання контрольної роботи (для студентів 5 курсу заочної...
Методичні вказівки та рекомендації до самостійного виконання контрольної роботи з курсу
Методичні рекомендації до самостійного виконання контрольних робіт з курсу «Соціологія». Короткий словник соціологічних термінів...
Методичні рекомендації до виконання контрольної роботи з дисципліни «БЮДЖЕТНА СИСТЕМА»
Це визначає мету навчальної дисципліни вивчення сутності бюджетних відносин і характеру їх впливу на суспільство. Тільки на цій основі...
ДЕРЖАВНИЙ ВИЩИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД
Охорона праці та безпека в надзвичайних ситуаціях” у дипломних проектах та роботах для студентів V–VI курсів економічного факультету...
МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ до вивчення дисципліни „Інвестиційний менеджмент”...
Методичні рекомендації до вивчення дисципліни „Інвестиційний менеджмент” для студентів V курсу напрямку „Фінанси”. / Укладач: А....
МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ до вивчення дисципліни „Фінанси” для студентів...
Методичні рекомендації до вивчення дисципліни „Фінанси” для студентів ІІІ курсу напрямків „Економіка підприємства”, «Облік та аудит»,...
МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ до організації самостійної роботи студентів денної форми навчання
Економічний аналіз. Методичні рекомендації до організації самостійної роботи студентів денної форми навчання, освітньо-кваліфікаційний...
МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ДО КОНТРОЛЬНОЇ РОБОТИ З ДИСЦИПЛІНИ “ОБЛІК...
Укладач: Васильєва В. Г., к е н., доцент кафедри обліку і аудиту Академії митної служби України
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка