Нерухоме майно у спільній власності. Хто є платником податку?


Скачати 87.42 Kb.
Назва Нерухоме майно у спільній власності. Хто є платником податку?
Дата 28.04.2013
Розмір 87.42 Kb.
Тип Вопрос
bibl.com.ua > Право > Вопрос
Нерухоме майно у спільній власності. Хто є платником податку?
Сплата податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, передбачена статтею 265 Податкового кодексу України. Платниками податку є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які є власниками об'єктів житлової нерухомості.

У разі перебування об’єктів житлової нерухомості у спільній частковій або спільній сумісній власності кількох осіб визначення платників податку на нерухоме майно здійснюється таким чином:

- якщо об’єктжитлової нерухомості перебуває у спільній частковій власності кількох осіб, платником податку є кожна з цих осіб за належну їй частку;

- якщо об’єкт житлової нерухомості перебуває у спільній сумісній власності кількох осіб, але не поділений в натурі, платником податку є одна з таких осіб-власників, визначена за їх згодою, якщо інше не встановлено судом;

- якщо об’єкт житлової нерухомісті перебуває у спільній сумісній власності кількох осіб і поділений між ними в натурі, платником податку є кожна з цих осіб за належну їй частку.
Податок на нерухоме майно сплачується з місяця, коли виникло право власності на нього
За новостворені (нововведені) об’єкти житлової нерухомості фізична особа буде сплачувати податок, починаючи з місяця, в якому виникло право власності на такий об’єкт.

Якщо право власності протягом календарного року переходить від одного власника до іншого, то попередній власник сплачує податок на нерухоме майно за період з 1 січня цього року до початку того місяця, в якому втратив право власності на зазначений об’єкт оподаткування. Новий же власник сплачує податок починаючи з місяця, в якому виникло право власності.

Тобто, якщо особа продасть квартиру, наприклад, 23 червня 2012 року, то попередній власник повинен буде сплатити податок на нерухомість за січень-травень 2013 року, а новий вже за червень-грудень 2013 року.

При цьому орган ДПС буде надсилати фізичним особам податкові  повідомлення-рішення про розмір нарахованого податку. Такі повідомлення будуть формуватися після отримання інформації про виникнення чи про перехід права власності на такий об’єкт у фізособи від органу держреєстрації прав на нерухоме майно.  Також платники можуть самостійно звернутися до органів ДПС для звірки даних щодо площі житлової нерухомості, податкових пільг, ставок та нарахованої суми податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

Відповідно до ст. 265 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями,  сплатити податок фізособа має протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення за місцем розташування об’єкта оподаткування.

     
Фізичні особи матимуть 60 днів для сплати податку на нерухоме майно
До 1 липня звітного року податкові органи обчислюють для фізичних осіб суму податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, танадсилають за місцезнаходженням об'єкта житлової нерухомості податкове повідомлення-рішення про суму податку, що підлягає сплаті, а також платіжні реквізити. Фізичні особи сплачують податок на нерухоме майно протягом 60 днів із дня вручення такого повідомлення-рішення за місцем розташування об'єкта оподаткування через установи банків та поштові відділення.

Якщо громадяни проживають у сільській (селищній) місцевості, вони можуть сплачувати податок через каси сільських (селищних) рад за квитанцією про прийняття податків і зборів.

 
Пільгу з податку на нерухомість можна застосувати лише до одного з об’єктів

Фізична особа - платник податку може скористатися пільгою зі сплати податку на нерухоме майно. А саме – зменшити базу оподаткування об'єкта житлової нерухомості, що перебуває у власності: для квартири - на 120 м2, для житлового будинку - на 250 м2.

У Міндоходів наголошують, що таке зменшення надається один раз за базовий податковий (звітний) період і застосовується до об'єкта житлової нерухомості, у якому фізична особа - платник податку зареєстрована в установленому законом порядку, або ж за вибором платника до будь-якого іншого об'єкта житлової нерухомості, який перебуває в його власності.

Якщо ж платник податків виявить бажання застосувати пільгу до іншого об’єкта житлової нерухомості, який перебуває в його власності, йому потрібно надати до 1 липня 2013 року письмове звернення (заяву) до податкового органу за місцем реєстрації.

За наявності у платника податку кількох об'єктів оподаткування база оподаткування визначається окремо за кожним з таких об’єктів.

Нагадаємо, що ставки податку встановлюються сільською, селищною або міською радою в таких розмірах за 1 кв. метр житлової площі об'єкта житлової нерухомості:

- для квартир, житлова площа яких не перевищує 240 м2, та житлових будинків, житлова площа яких не перевищує 500 м2, ставки податку не можуть перевищувати 1% розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року;

- для квартир, житлова площа яких перевищує 240 м2, та житлових будинків, житлова площа яких перевищує 500 м2, ставка податку становить 2,7 % розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року.

Відповідно до статті 8 Закону України від 06 грудня 2012 року „Про Державний бюджет України на 2013 рік” встановлений розмір мінімальної зарплати станом на 01 січня 2013 року в розмірі – 1147 гривень.
Порядок обчислення суми податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки для фізосіб – до 1 липня 2013 року.

Органи державної реєстрації прав на нерухоме майно, а також органи, що здійснюють реєстрацію місця проживання фізичних осіб, зобов'язані до 15 квітня поточного року, а в наступні роки щоквартально у 15-денний термін після закінчення податкового (звітного) періоду подавати органам державної податкової служби відомості, необхідні для розрахунку даного податку.

Відповідно, податкові органи до 1 липня звітного року обчислюють суму податку для фізичних осіб і надсилають за місцезнаходженням об'єкта житлової нерухомості податкове повідомлення-рішення про суму податку, що підлягає сплаті, а також платіжні реквізити.

У той же час, якщо право власності на об'єкт оподаткування перейшло від одного власника до іншого протягом календарного року, то податок сплачується попереднім власником за період з 1 січня цього року до початку того місяця, в якому він втратив право власності на зазначений об'єкт оподаткування, а новим власником - починаючи з місяця, в якому у нового власника виникло право власності.

Наприклад, якщо власник об'єкта житлової нерухомості відчужив його 20 березня 2013 року, то власником , що відчужив майно податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, сплачується за період з 1 січня 2013 року по 28 лютого 2013 року, а новий власник буде сплачувати цей податок, починаючи з 1 березня 2013 року.
Податкова чекає фізичних осіб для звірки даних щодо площі житлової нерухомості
Платники можуть звернутися до органів державної податкової служби для звірки даних щодо площі житлової нерухомості, податкових пільг, ставок та нарахованої суми податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки (пп.265.7.3 Кодексу).

Орган державної податкової служби проводить перерахунок суми податку і надсилає податкове повідомлення-рішення зазначеному власнику відповідно до цього пункту.

Примітка: На відміну від фізичних осіб юридичні особи самостійно обчислюють суму даного податку станом на 1 січня звітного року і до 1 лютого цього ж року подають податковим органам за місцезнаходженням об'єкта оподаткування декларацію.
Ставки податку на нерухомість пов’язані з мінімальною зарплатою.
Ставки податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, пов'язані з мінімальною заробітною платою як законодавчо встановленого розміру оплати праці за просту, некваліфіковану працю, нижче якого не може встановлюватися оплата за виконану працівником місячну, а також погодинну норму праці. Відповідно до пункту 8 статті 40 Бюджетного кодексу України розмір мінімальної заробітної плати щорічно визначається Законом України про Державний бюджет України на відповідний рік.

Із 1 січня 2013 року мінімальна заробітна плата встановлена в сумі 1147 гривень.

Ставки податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, встановлюються сільською, селищною та міською радою за 1 кв. м. житлової площі об'єкта житлової нерухомості в таких межах:

для квартир, житлова площа яких не перевищує 240 кв. м. та житлових будинків, житлова площа яких не перевищує 500 кв. м, - до 1% розміру мінімальної заробітної плати (не більше 11 грн. 47 коп. за 1 кв. м.);

для квартир, житлова площа яких перевищує 240 кв. м. та житлових будинків, житлова площа яких перевищує 500 кв. м., - 2,7 % розміру мінімальної заробітної плати (30 грн. 97 коп.)(розмір такої заробітної плати встановлюється на законодавчому рівні станом на 1 січня звітного року). В послідуючих роках ця сума буде залежати від мінімальної заробітної плати встановленої законом на 1 січня кожного звітного (податкового) року.
Сплата податку на нерухомість-за місцем розташування об’єкта.

Сплачується податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за місцем розташування об'єкта оподаткування і зараховується до доходів загального фонду місцевих бюджетів, що не враховуються при визначенні обсягу міжбюджетних трансфертів.

Фізичні особи - платники податків повинні сплачувати податки і збори, що встановлені Кодексом, через установи банків та поштові відділення (п. 57.5 Кодексу).

У разі коли зазначені особи проживають у сільській (селищній) місцевості, вони можуть сплачувати податки і збори через каси сільських (селищних) рад за квитанцією про прийняття податків і зборів.


За порушення правил сплати (перерахування) податків – штраф.
У разі якщо платник податків не сплачує узгоджену суму грошового зобов'язання протягом строків, визначених Кодексом, такий платник податків притягується до відповідальності у вигляді штрафу у таких розмірах:

при затримці до 30 календарних днів включно, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов'язання, - у розмірі 10 відсотків погашеної суми податкового боргу;

при затримці більше 30 календарних днів, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов'язання, - у розмірі 20 відсотків погашеної суми податкового боргу.
Забудовники – власники житлових об’єктів повинні сплачувати податок на нерухомість

Якщо на початок податкового періоду забудовники мають право власності на побудовані ними об’єкти, вони повинні сплатити податок на нерухомість.

Таке зобов’язання визначено податковим законодавством, згідно з яким платниками цього податку є особи, фізичні та юридичні, які мають у своїй власності нерухоме майно.

Податок нараховується на житлову площу нерухомості. При цьому, якщо протягом календарного року власник продає своє майно іншій особі, він сплачує податок лише за період з 1 січня до початку того місяця, в якому він втратив право власності. За інший період сплачує вже новий власник.

Нагадаємо, що не оподатковуються об’єкти житлової нерухомості, які перебувають у власності держави або територіальних громад; нерухомість, що розташована у зоні відчуження або безумовного відселення; будівлі дитячих будинків сімейного типу; садовий або дачний будинок, але не більше одного такого об’єкта на платника податку; гуртожитки; об’єкти житлової нерухомості, які належать багатодітним та прийомним сім’ям, у яких виховується троє та більше дітей, але не більше одного такого об’єкта на сім’ю.
Співвласники житлового будинку повинні сплачувати податок на нерухоме майно за кожну належну їм частку

Власники будівель, віднесених до житлового фонду, є платниками податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

Якщо об’єкти житлової нерухомості перебувають у спільній частковій або спільній сумісній власності кількох осіб, то платники податку на нерухоме майно визначаються наступним чином:

- якщо об’єкт житлової нерухомості перебуває у спільній частковій власності кількох осіб, платником податку є кожна з цих осіб за належну їй частку;

- у разі, коли такий об’єкт перебуває у спільній сумісній власності кількох осіб, але не поділений на частки між власниками, платником податку є одна з осіб-власників, визначена за їх згодою (якщо інше не встановлено судом);

- якщо ж об’єкт, що перебуває у спільній сумісній власності кількох осіб, поділений між ними в натурі, то платником є кожна з цих осіб за належну їм частку.

Нагадаємо, що податок на нерухомість сплачується за місцем розташування об’єкта оподаткування і зараховується до відповідного бюджету. База оподаткування об’єктів нерухомості, які перебувають у власності фізичної особи, обчислюється органом ДПС на підставі даних Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Такі відомості надаються безоплатно органами державної реєстрації прав на нерухоме майно.

Водночас, юридичні особи обчислюють базу оподаткування самостійно виходячи з житлової площі об’єкта та на підставі документів, які підтверджують право власності на нього.

Порядок нарахування та сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки визначений положеннями ст. 265 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями.

Схожі:

Нерухоме майно у спільній власності. Хто є платником податку?
Сплата податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, передбачена статтею 265 Податкового кодексу України. Платниками...
Нерухоме майно у спільній власності. Хто є платником податку?
Сплата податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, передбачена статтею 265 Податкового кодексу України. Платниками...
Хто є платником податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки?
Згідно п. 265. 1 ст. 265 Податкового кодексу України платниками податку є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які...
Щодо державної реєстрації права власності на нерухоме майно з видачею...
Державна реєстраційна служба у зв’язку з численними зверненнями стосовно проведення державної реєстрації речових прав на нерухоме...
Документи, необхідні для проведення державної реєстрації речових...
...
План Податок на нерухоме майно відмінне від земельної ділянки Збір...
Платниками податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які...
Сплата податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки
З 1 січня 2013 року введений податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, який сплачують фізичні та юридичні особи,...
Щодо державної реєстрації прав на підставі документів, за якими перехід...
Йно та їх обтяжень (далі – державна реєстрація прав) на підставі документів, за якими перехід права власності на нерухоме майно розпочався,...
МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ стосовно об’єктів нерухомого майна, права...
У випадках, передбачених законодавством України, встановлено необхідність проведення державної реєстрації речових прав на нерухоме...
МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ стосовно суб’єктів, які мають право на отримання...
Наказ Міністерства юстиції від 23. 03. 2009 №525/5 ’’Про затвердження Методичних рекомендацій стосовно суб’єктів, які мають право...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка