АСОЦІАЦІЯ ФАХІВЦІВ З НЕРУХОМОСТІ


Скачати 42.5 Kb.
Назва АСОЦІАЦІЯ ФАХІВЦІВ З НЕРУХОМОСТІ
Дата 14.04.2013
Розмір 42.5 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Право > Документи

АСОЦІАЦІЯ ФАХІВЦІВ

З НЕРУХОМОСТІ


(РІЄЛТОРІВ) УКРАЇНИ



UKRAINIAN
REALTORS ASSOCIATION


вул. Предславинська, 43/2,

4-й поверх

м. Київ 03150 Україна

Tel/Fax: +38 (044) 528-3572

Tel: +38 (067) 235-40-52

E-mail: [email protected]

http://www.asnu.net

43/2 Predslavinska St.

4 th floor


Kyiv 03150, Ukraine

Вих. № 008

Від «14» березня 2012 р.
Прем’єр – міністру України

Азарову М.Я.


ЗВЕРНЕННЯ

ріелторської спільноти з приводу проекту закону

«Про особливості провадження ріелторської діяльності»
Асоціація фахівців з нерухомості України, яка є найстаршою та найчисленнішою професійною громадською організацією ріелторів і об’єднує понад тисячу спеціалістів з різних регіонів України, висловлює глибоке занепокоєння ситуацією із проектом закону про ріелторську діяльність, розробленого на виконання відповідних доручень Президента України і Кабінету Міністрів України.

Підготовлений робочою групою при Мінекономрозвитку та оприлюднений з метою публічного обговорення законопроект «Про особливості провадження ріелторської діяльності» містить недосконалі правові інструменти організації даного виду діяльності, дискримінаційні норми по відношенню до учасників ринку ріелторських послуг і їх споживачів та інші системні недоліки, що зумовлять численні несприятливі наслідки соціально-економічного характеру у разі прийняття проекту в наведеній редакції.

Наявна ситуація стала безпосереднім наслідком повного та беззаперечного ігнорування робочою групою позиції ріелторської спільноти України під час опрацювання проекту закону.

У перші дні після відповідного доручення Президента України Асоціація фахівців з нерухомості України (АФНУ) офіційно повідомила Уряд про готовність взяти участь у робочій групі з підготовки законопроекту про ріелторську діяльність, надати інформаційну та методичну допомогу в його розробці з метою завершення опрацювання проекту закону у визначений Главою держави термін – до 30 січня 2012 року. Однак представник асоціації був залучений до участі у засіданні робочої групи єдиний раз, 07 лютого 2012 року, тобто – вже після спливу кінцевого терміну підготовки законопроекту.

На виконання ініціативи Глави держави АФНУ оперативно надала робочій групі та запропонувала взяти за основу фахово підготовлений законопроект із зазначеного питання, який відповідає вимогам доручення Президента і збалансовує інтереси всіх учасників ринку, держави та споживачів. Попри це, основу оприлюдненого проекту закону складає довільна комбінація окремих положень законів «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні» та «Про аудиторську діяльність» із вкрапленням норм депутатського законопроекту «Про ріелторську діяльність». Хоча очевидно, що механічне пристосування моделей функціонування ринку аудиторських та оціночних послуг до незалежного та специфічного сегменту ріелторських послуг із регламентацією відносин у сфері нерухомості за допомогою правових норм із законів щонайменше 10-річної давнини не спроможні забезпечити регулювання ріелторської діяльності у відповідності до сучасних реалій та потреб ринку.

Під час єдиного засідання робочої групи представник асоціації висловив низку ґрунтовних зауважень до тексту законопроекту, які знайшли підтримку більшості учасників засідання. Проте опублікована редакція проекту не містить жодної із попередньо узгоджених позицій.

Так, пропозиція ріелторської спільноти щодо досягнення економічної збалансованості ринку нерухомості шляхом поєднання зусиль держави та механізмів професійної самоорганізації обернулася надмірною концентрацією регулятивних функцій у Фонді державного майна України і появою у системі регулювання ріелторської діяльності адміністративного та фінансово обтяжливого баласту - Наглядової ради, а повноваження саморегулівних організацій обмежилися частковою участю у другорядних питаннях функціонування сфери ріелторських послуг.

Збереження у запропонованому проекті норми про граничну тарифікацію оплати ріелторських послуг на рівні 3% вартості нерухомого майна суперечить приписам Конституції та діючого законодавства, згідно з якими повноваження парламенту обмежуються визначенням лише засад ціноутворення і не розповсюджуються на встановленням граничних меж вартості конкретних товарів чи послуг. Водночас, невтішним практичним підсумком дії даної норми стане свідоме заниження споживачами в правочинах реальної вартості нерухомості із сплеском тіньових схем розрахунків за надані послуги.

Відсутність у попередньо схваленій редакції проекту новели про обов’язковість укладання правочинів з нерухомим майном за участю професійних та офіційно визнаних ріелторів істотно підвищує ризики споживачів бути ошуканим при відчуженні/придбанні майна, а також залишає широкий простір для напівлегальної діяльності «сірих» маклерів та обігу тіньового сектору ріелторських послуг. Разом з тим, збереження у законопроекті диспропорцій у вимогах до провадження ріелторської діяльності суб’єктами ріелторської діяльності - юридичними особами і ріелторами з числа фізичних осіб-підприємців та відмінностей у кваліфікаційних критеріях ріелторів і агентів по операціях з нерухомістю не забезпечуватиме рівну конкуренцію між учасниками ринку та не гарантуватиме єдині стандартів та правил у зазначеній сфері господарювання.

Наведене вмотивовано засвідчує, що неврахування позиції ріелторської спільноти у запропонованому законопроекті зумовило його неспроможність стати надійним правовим фундаментом для належної організації ринку ріелторських послуг в Україні та успішним підсумком виконання президентського доручення із дерегуляції господарської діяльності.

Зважаючи на викладене, переконливо просимо Вас підтримати позицію Асоціації фахівців з нерухомості України щодо неприйнятності оприлюдненого проекту закону «Про особливості провадження ріелторської діяльності» та невідкладно надати доручення доопрацювати зазначений законопроект з обов’язковим урахуванням зауважень та пропозицій багаточисленної ріелторської спільноти.

Схожі:

АСОЦІАЦІЯ ФАХІВЦІВ З НЕРУХОМОСТІ
Про проведення 17 Міжнародної конференції з нерухомості в м. Ялта. Доповідачі: Злидень С. А
АСОЦІАЦІЯ ФАХІВЦІВ З НЕРУХОМОСТІ
Розгляд питання про видачу членам АФНУ сертифікату на проведення операцій з об’єктами нерухомості на території України
ЗАРЕЄСТРОВАНО“ “ЗАТВЕРДЖЕНО”
Організація є місцевим осередком всеукраїнського громадського об'єднання “Асоціація фахівців з нерухомості (рієлторів) України” (надалі...
АСОЦІАЦІЯ ФАХІВЦІВ З НЕРУХОМОСТІ
Авдєєв Віталій Мінашевич м. Чернівці Апресов Григорій Грантович м. Севастополь
АСОЦІАЦІЯ ФАХІВЦІВ З НЕРУХОМОСТІ
Прийняти у члени АФНУ при умові сплати вступного та членських внесків до 17 серпня 2012 року
АСОЦІАЦІЯ ФАХІВЦІВ З НЕРУХОМОСТІ
Прийняти у члени АФНУ при умові сплати вступного та членських внесків до 28 лютого 2013 року
АСОЦІАЦІЯ ФАХІВЦІВ З НЕРУХОМОСТІ
Затвердження переліку закладів, на базі яких буде проводитись навчання. Укладання договорів на проведення курсів
Асоціація фахівців з нерухомості України Київське міське відділення
Голова Правління КМВ АФНУ запропонував обрати Головуючим на Конференції Корчева Д. Ю
СТАТУТ Асоціації фахівців з нерухомості
Асоціація створена і діє на засадах добровільності, рівноправності її членів, самокерування, законності, гласності відповідно із...
СТАТУТ Асоціації фахівців з нерухомості
Асоціація створена і діє на засадах добровільності, професійності, рівноправності її членів, самоврядування, законності, гласності,...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка