Цвітоське навчально-виховне об’єднання


Скачати 114.21 Kb.
Назва Цвітоське навчально-виховне об’єднання
Дата 13.04.2013
Розмір 114.21 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Право > Документи
Цвітоське

навчально-виховне об’єднання
Прядок розгляду звернень та повідомлень з приводу жорстокого поводження з дітьми


Державний комітет України у справах сім'ї та молоді

Міністерство внутрішніх справ України

Міністерство освіти і науки України

Міністерство охорони здоров'я України
Наказ
16.01.04 м.Київ №5/34/24/11

Про затвердження Порядку розгляду звернень

та повідомлень з приводу жорстокого поводження

з дітьми або реальної загрози його вчинення
Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 22.01.2004 № 99/8698.

На виконання п. 2 Державної програми запобігання дитячій бездоглядності на 2003—2005 роки, затвер­дженої Указом Президента України від 21.02.2003 № 154/2003, та з метою правового захисту дітей наказуємо:

Затвердити Порядок розгляду звернень та повідомлень з приводу жорстокого поводження з дітьми або реальної загрози його вчинення (додається).

Зазначений Порядок довести до відома органів місцевої виконавчої влади та місцевого самовряду­вання, закладів, які їм підпорядковані, для використання в роботі.

Зі Контроль за виконанням наказу покласти на заступників Міністра внутрішніх справ України, Міністра освіти і науки України, Міністра охорони здоров'я України, Голови Державного комітету України У спра­вах сім'ї та молоді відповідно до покладених на них обов'язків.
Державний комітет України у справах сім'ї та молоді Голова Комітету В. І. Довженко

Міністерство внутрішніх справ України Міністр М. В. Білоконь

Міністерство освіти і науки України Міністр В. Г. Кремень

Міністерство охорони здоров'я України В. о. Міністра В. В. Загородній

Затверджено

Наказ Державного комітету України у справах сім'ї та молоді, Міністерства внутрішніх справ України, Міністерства освіти і науки України, Міністерства охорони здоров'я України 16.01.04 №5/34/24/11

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 22.01.2004 № 99/8698

Порядок розгляду звернень та повідомлень

з приводу жорстокого поводження з дітьми

або реальної загрози його вчинення

Розділ 1

Загальні положення

1.1. Кожній дитині гаран­тується право на свободу, осо­бисту недоторканність та захист гідності.

Держава здійснює захист ди­тини від усіх форм фізичного та психічного насильства, образи, недбалого й жорстокого повод­ження з нею, експлуатації, вклю­чаючи сексуальні домагання, зок­рема, зі сторони батьків або осіб, які їх замінюють.

1.2. Цей Порядок визначає механізм взаємодії структурних підрозділів Державного комітету України у справах сім'ї та мо­лоді, Міністерства освіти і науки України, Міністерства внутріш­ніх справ України, Міністерства охорони здоров'я України у попе­редженні жорстокого поводження з дітьми, фізичного, сексуального, психологічного, соціального на­сильства, наданні невідкладної допомоги дітям, які потерпіли від жорстокого поводження.

1.3. Порядок розроблено від­повідно до Конвенції про права дитини, Конвенції Міжнародної організації праці «Про заборону та негайні дії щодо ліквідації най­гірших форм дитячої праці», Сі­мейного та Кримінального ко­дексів України, Кодексу України про адміністративні порушення, Законів України «Про охорону ди­тинства», «Про попередження на­сильства в сім'ї», «Про звернення громадян», «Про освіту», «Про міліцію», «Про органи і служби у справах неповнолітніх та спе­ціальні установи для неповноліт­ніх», Указу Президента України від 21.02.2003 № 154/2003 «Про Державну програму запобі­гання дитячій бездоглядності на 2003—2005 роки».

1.4. У цьому Порядку поняття «жорстоке поводження з дити­ною» означає будь-які форми фі­зичного, психологічного, сексу­ального або економічного та со­ціального насилля над дитиною в сім'ї або поза нею.

Поняття «дитина» у даному Порядку означає особу у віці до 18 фоків (повноліття), якщо згідно з законом, застосовуваним до неї, вона не набуває прав пов­нолітньої раніше.

Розділ 2

Порядок подання та реєстра­ція звернень та повідомлень

Звернення (повідомлення) про факти жорстокого поводження з дитиною подаються як самою дитиною, так і фізичними особами за місцем їх проживання за наяв­ності фактів такого поводження або при реальній загрозі їх учи­нення.

Звернення (повідомлення) про факти жорстокого повод­ження приймаються посадовими особами органів внутрішніх справ, органів та закладів освіти, охорони здоров'я, управлінь у справах сім'ї та молоді, центрів соціальних служб для молоді та передаються для реєстрації до відповідного те­риторіального підрозділу служби у справах неповнолітніх протягом однієї доби з моменту отримання звернення (повідомлення).

Діти, які зазнали жорсто­кого поводження (або щодо яких існує загроза його вчинення), та­кож можуть бути виявлені під час проведення рейдів служб у спра­вах неповнолітніх, кримінальної міліції у справах неповнолітніх, через мережу «Телефонів довіри» тощо.

У цьому разі кожен виявлений факт документується і передається до територіального підрозділу служби у справах неповнолітніх за місцем проживання дитини.

Усні повідомлення перед передачею їх до служби у спра­вах неповнолітніх оформлюються письмово посадовою особою, яка отримала повідомлення з познач­кою, від кого та коли (дата, час) отримано повідомлення.

Реєстрація повідомлень та звернень, отриманих службою у справах неповнолітніх, прово­диться у відповідності до вимог Закону України «Про звернення громадян».

Не допускається розголо­шення відомостей по суті звер­нення дитини, з'ясування додатко­вої інформації, що не стосується суті звернення.

Ця заборона не поширюється на посадових осіб, які мають від­ношення до вирішення справи.

На прохання дитини, вислов­лене в будь-якій формі, не підля­гають розголошенню її прізвище, місце проживання, навчання або роботи.

Розділ 3

Розгляд звернень та повідом­лень з приводу жорстокого по­водження з дітьми або реальної загрози його вчинення

3.1. Загальні питання роз­гляду звернень та повідомлень з приводу жорстокого повод­ження з дітьми або реальної за­грози його вчинення:

  1. Координатором заходів щодо захисту дітей від жор­стокого поводження з ними або реальної загрози його вчи­нення є служба у справах непов­нолітніх.

  2. Якщо в заяві (інформа­ції офіційних органів) вбачається ознака злочину чи загроза його вчинення, вона обов'язково пере­дається органу внутрішніх справ для вжиття заходів.

  3. Усі заяви та повідом­лення з приводу жорстокого поводження з дітьми або ре­альної загрози його вчинення в обов'язковому порядку реєстру­ються у відповідному журналі об­ліку заяв та повідомлень.

  4. У разі необхідності за­значені в Порядку установи (служби) організовують надання невідкладної медичної (виклика­ють «Швидку допомогу), психо­логічної та інших видів допомоги дитині, яка постраждала внаслідок жорстокого поводження.

3.2.Служби у справах непов­нолітніх:

  1. Ведуть загальний облік дітей, які зазнали жорстокого по­водження, та сімей, у яких діти за­знали жорстокого поводження.

  2. Координують діяльність органів освіти, охорони здоров'я, внутрішніх справ щодо профілак­тики та припинення фактів жорс­токого поводження з дітьми.

  3. Надають необхідну допо­могу дитині, яка зазнала жорсто­кого поводження, та в разі загрози його вчинення, вживають заходів до попередження жорстокого по­водження щодо дитини.

  4. Направляють дитину для обстеження стану її здоров'я до ус­танов і закладів охорони здоров'я з метою документування фактів жорстокого поводження, надання дитині необхідної медичної допо­моги, зокрема, лікування в стаціо­нарі.

  5. Уживають невідкладних заходів до ліквідації наслідків і за­грози неправомірних дій щодо ди­тини; у разі потреби разом з кримі­нальною міліцією у справах непов­нолітніх розв'язують питання про тимчасове вилучення дитини із се­редовища, де вона зазнала жорсто­кого поводження, та про подальше її влаштування.




  1. Спільно з центрами со­ціальних служб для молоді нада­ють необхідну соціально-психо­логічну допомогу, проводять про­філактичну та роз'яснювальну ро­боту щодо наслідків жорстокого поводження з дітьми.

  2. Представляють, у разі необхідності, інтереси дитини в суді.

3.3.Органи внутрішніх справ:

  1. Працівники органів внут­рішніх справ, у тому числі кримі­нальної міліції у справах непов­нолітніх, здійснюють прийняття інформації про випадки жорсто­кого поводження з дітьми цілодо­бово. Повідомлення зобов'язані приймати всі працівники органів внутрішніх справ.

  2. У разі усного звернення або телефонного повідомлення працівником органу внутрішніх справ складається протокол цього звернення чи повідомлення.

  3. Усі звернення та інфор­мації з приводу жорстокого по­водження з дітьми, в яких вбача­ються ознаки злочинних діянь або загроза їх учинення, обов'язково реєструються в черговій частині органу внутрішніх справ. Інші за­яви та скарги, які надходять пош­тою, реєструються в канцелярії органу внутрішніх справ і, якщо вони потребують додаткової пе­ревірки, розглядаються в терміни, визначені законодавством.

  4. Усі звернення та пові­домлення щодо жорстокого повод­ження з дітьми розглядає керів­ництво органу внутрішніх справ і дає конкретні вказівки працівни­кам кримінальної міліції у спра­вах неповнолітніх щодо необхід­них матеріалів для подальшого прийняття рішення згідно із зако­нодавством. Після перевірки викладених у зверненні фактів керівник ор­гану внутрішніх справ приймає рішення про притягнення винних осіб до відповідальності.

  5. Якщо питання, пору­шені в заяві дитини, не належать до компетенції органів внутріш­ніх справ, працівники криміналь­ної міліції у справах неповноліт­ніх переадресовують їх за на­лежністю і повідомляють про це відповідну службу у справах не­повнолітніх та автора звернення (повідомлення).

  6. Працівники криміналь­ної міліції у справах неповноліт­ніх тісно співпрацюють із служ­бами у справах неповнолітніх, центрами соціальних служб для молоді, органами прокуратури, освіти, навчальними закладами, закладами охорони здоров'я від­повідно до законодавства.

  7. У разі потреби терміно­вого вилучення дитини із сім'ї, де батьки чи особи, що їх заміню­ють, жорстоко поводяться з нею, працівники кримінальної міліції у справах неповнолітніх спільно зі службами у справах неповноліт­ніх вирішують питання щодо по­дальшого влаштування дитини.

  8. За всіма фактами жорс­токого поводження з дітьми та ре­зультатами розгляду працівники кримінальної міліції у справах не­повнолітніх зобов'язані інформу­вати:

  • заявника;

  • службу у справах непов­нолітніх;

  • батьків дитини або осіб, які їх замінюють;

  • у разі необхідності, органи прокуратури та суд.

3.4. Органи та заклади ос­віти:

3.4.1.Здійснюють приймання заяв та повідомлень про ви­падки жорстокого поводження з дітьми.

3.4.2.Терміново (протягом однієї доби) передають пові­домлення у письмовій формі до служби у справах неповноліт­ніх, органів внутрішніх справ про випадок жорстокого поводження
з дитиною чи реальну загрозу його вчинення.

3.4.3. Уживають заходів до виявлення і припинення фактів жорстокого поводження з дітьми у навчальних закладах, притя-гують до дисциплінарної відповідальності співробітників, учнів та інших осіб, які до­ пускають жорстоке поводження з дітьми.

3.4.4. Керівники навчальних закладів зобов'язують педагогіч­них працівників, зокрема класних керівників, прово-дити попереджу­ вальну роботу з батьками з метою недопущення випадків жорстокого поводження з дітьми в сім'ях, а та­кож відстежувати подібні випадки з боку інших учнів.

3.4.5. Класні керівники органі­зовують роботу з батьками щодо роз'яснення наслідків жорстокого поводження з дітьми в сім'ях, а та­кож з особами, що становлять най­ближче оточення дитини, яка пос­траждала від жорстокого повод­ження або потерпає від реальної загрози його вчинення.

3.5.Органи та заклади охо­рони здоров'я:

3.5.1.Лікувально-профілак­тичні установи та заклади ціло­добово здійснюють приймання дітей, які зазнали жорстокого по­водження, та надають їм потрібну медичну допомогу.

3.5.2.При обстеженні дитини медичні працівники звер-тають увагу на ушкодження, що могли виникнути внаслідок жорстокого поводження з дитиною, та пові­домляють про це дільничного пе­діатра, органи внутрішніх справ та відповідну службу у справах неповнолітніх.

3.5.3.У разі виявлення або надходження звернень чи повідомлень з приводу жорстокого поводження проводять медико-соціальну реабілітацію дітей, які потерпіли внаслідок жорстокого поводження.

3.6.Управління (відділи) у справах сім'ї та молоді:

3.6.1.Здійснюють приймання та розгляд звернень і пові-домлень про випадки жорстокого повод­ження з дітьми.

3.6.2.Терміново (протягом однієї доби) передають пові­домлення у письмовій формі до служби у справах неповноліт­ніх, органів внутрішніх справ про випадок жорстокого поводження з дитиною чи реальну загрозу його вчинення.

3.6.3. Направляють дітей, які зазнали жорстокого повод-ження, та членів сім'ї, стосовно яких іс­нує реальна загроза його вчинення, до спеціалізованих установ для надання допомоги (кризові цен­три соціально-психологічної до­помоги, притулки, центри медико-соціальної реабілітації, прийомні сім'ї).

3.6.4. Проводять профілак­тичну, роз'яснювальну роботу серед громадськості щодо попе­редження жорстокого поводження з дітьми.

3.7.Центри соціальних служб для молоді:

3.7.1. Здійснюють приймання заяв та повідомлень про випадки жорстокого поводження щодо ди­тини.

3.7.2. Терміново (протягом однієї доби) передають пові­домлення у письмовій формі до служби у справах неповноліт­ніх, органів внутрішніх справ про випадок жорстокого поводження з дитиною чи реальну загрозу його вчинення.

3.7.3. У разі необхідності нада­ють первинну (під час звернення) соціально-психологічну допомогу дітям, які по-страждали від жорс­токого поводження.

3.7.4. Надають правові, пси­хологічні, соціально-медичні та соціально-психологічні пос­луги з метою збереження соціального статусу та повноцін­ної життєдіяльності, адапту­вання у суспільстві дітей, які постраждали від жорстокого по­водження.

3.8. Притулок для непов­нолітніх та центр соціально-психологічної реабілітації не­повнолітніх:

3.8.1 Діти, які постраждали від жорстокого поводження, а та­кож діти із сімей, перебування в яких загрожує їх здоров'ю, життю, мають можливість ціло­добово звернутися до притулку для неповнолітніх або центру со­ціально-психологічної реабілітації неповнолітніх.

3.8.2 Підставою для прий­няття дитини є звернення дитини (усне або письмове) до адмініст­рації закладу за допомогою, яке обов'язково реєструється та не­відкладно розглядається керів­ництвом закладу.

3.9. Всеукраїнська дитяча лінія (8-800-500-21-80) та сис­тема телефонів довіри:

3.9.1. Безкоштовно, конфіден­ційно та анонімно надає консульта­ції і психологічну допомогу дитині, яка постраждала внаслідок жорсто­кого поводження з нею.

3.9.2. Надає дитині інформа­цію про роботу служб у справах неповнолітніх, відділів у справах сім'ї та молоді, соціальних служб для молоді, органів опіки і піклу­вання, освіти і науки, охорони здоров'я, кримінальної міліції у справах неповнолітніх, неуря­дових організацій, які працюють
в інтересах дітей.

3.9.3. Інформує відповідну службу в справах неповнолітніх
про факт жорстокого поводження (у разі, якщо така дитина згоди­лася повідомити свою адресу про­живання) з метою оперативного втручання та надання допомоги.

.

Схожі:

Цвітоське навчально – виховне об`єднання
Вимоги інструкції є обовۥязковими для виконання заступником директора з НВР відповідно до Закону України «Про охорону праці» і Кодексу...
Навчально-виховне об’єднання
Додатки: книжкові виставки “Не порушуйте наші права!” та “Межу закону не переступи!”
ПОЛОЖЕННЯ про навчально-виховне об`єднання
Синельниківського професійного ліцею, що входять до округу з питань реалізації законодавства в галузі освіти, ефективного використання...
Розробка уроку з хімії. 8 клас
Відділ освіти Бородянської райдержадміністрації Загальцівське навчально-виховне об’єднання «Загальноосвітня школа І – ІІІ ступенів...
Зустріч з Членом Національної спілки письменників України Ларисою...
Загальцівське навчально-виховне об’єднання «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів – дитячий садок»
Відділ освіти Бородянської районної державної адміністрації Загальцівське...
Вивчення і послідовне вдосконалення спеціальних знань, умінь та навичок є основою планування гри в баскетбол. Тому навчання і тренування...
Уроку з української літератури на тему: «Т. Г. Шевченко. Історична...
Загальцівське навчально-виховне об’єднання «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів – дитячий садок»
Навчально-виховне об’єднання
Держави — сторони цієї Кон­венції, вважаючи, що згідно з принципами, проголошеними в Ста­туті ООН, визнання властивої лю­дині гідності,...
Н. І. Ройко, вчитель географії Луцького навчально-реабілітаційного центру (м. Луцьк)
Анотація. В статті розглядається виховне значення мистецтва для розвитку особистості слабозорих школярів
МЕТОДИЧНЕ ОБ’ЄДНАННЯ ВЧИТЕЛІВ ЕСТЕТИЧНОГО ЦИКЛУ СПЕЦІАЛІЗОВАНОГО...
МЕТОДИЧНЕ ОБ’ЄДНАННЯ ВЧИТЕЛІВ ЕСТЕТИЧНОГО ЦИКЛУ СПЕЦІАЛІЗОВАНОГО НАВЧАЛЬНО – ВИХОВНОГО КОМПЛЕКСУ З ПОГЛИБЛЕНИМ ВИВЧЕННЯМ АНГЛІЙСЬКОЇ...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка