Аналітична довідка за ІV квартал 2010 року


Скачати 62.2 Kb.
Назва Аналітична довідка за ІV квартал 2010 року
Дата 01.04.2013
Розмір 62.2 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Право > Документи


Аналітична довідка за ІV квартал 2010 року


  1. Стан атмосферного повітря в регіоні


Спостереження за станом атмосферного повітря здійснюють Державна екологічна інспекція у Волинській області (спостереження за джерелами промислових викидів в атмосферу); обласний центр гідрометеорології (спостереження здійснюється на 3 стаціонарних постах спостереження м.Луцьк).

В ІV кварталі 2010 року за даними спостереження на трьох стаціонарних постах, рівень забруднення атмосферного повітря в м.Луцьку перевищував середньомісячні концентрації по 3 інгредієнтах: двоокису азоту в 1,9 рази, фенолу в 1,2 рази та формальдегіду в 2,5 рази.

Випадків екстремального забруднення атмосферного повітря в м.Луцьку, за ІV квартал 2010 року не встановлено.


  1. Викиди забруднюючих речовин стаціонарними джерелами

За даними Державної екологічної інспекції у Волинській області на протязі ІV кварталу 2010 року було перевірено 14 підприємств області. Всього обстежено 54 джерела викиду по 15 інгрідієнтах. Перевищення гранично допустимих викидів виявлено на 5 джерелах викиду.

На ПАТ «Ковельсільмаш» виявлено перевищення на 2 джерелах викиду, де встановлено перевищення гранично допустимих викидів по пилу до 5,0 разів.

На ВАТ «Горохівському цукровому заводі» з 5 джерел викиду на 1-му виявлено перевищення по оксиду азоту до 2 разів.

На ПП «Європацукор» з 7 джерел викиду на 1-му виявлено перевищення нормативів гранично допустимих викидів по оксиду вуглецю до 2 разів.

2. Стан водних об’єктів Волинської області

В результаті спостережень за станом поверхневих вод на річках Волинської області за ІV квартал 2010 року, які були надані Державною екологічною інспекцією у Волинській області, Волинським обласним виробничим управлінням водних ресурсів і водного господарства та Волинським обласним центром з гідрометеорології було відібрано та проаналізовано 45 проб поверхневих вод.

Дослідження проводилися по річках: Західний Буг, Луга, Стир, Прип’ять, Турія, Пруднік, Цир, Путилівка, Вижівка, Серна, Стохід, Горинь.
Річка Західний Буг. Значний вплив на стан якості води річки Західний Буг мають забруднення, що потрапляють у річку із зворотними водами Львівської області та та прилеглих до неї територій.

Протягом звітного кварталу річка контролювалась в 2-х створах: с.Литовеж (Іваничівського району) та м. Устилуг (Володимир-Волинського району).

В даних створах виявлено забруднення по біохімічному споживанню кисню (БСК5) в 1,3 рази, фосфатах в 2,4 рази. Решта гідрохімічних показників знаходяться нижче норми гранично допустимої концентраці для водойм господарсько-побутового призначення..
Річка Луга. На забруднення річки Луга м. Володимир-Волинського мають вплив стічні води населених пунктів Іваничі, Локачі, Павлівна та очисні споруди м. Володимир-Волинського.

Контроль якості води в річці проводився в 3-х створах: 1 км вище міста, 3 км нижче міста та в межах м. Володимир-Волинського. За результатами дослідженнь концентрація по залізу загальному вища від допустимих норм в межах від 1,3 до 1,5 раза, по амонію сольовому в межах від 1,1 до 1,6 раза та по завислих речовинах (в створі 3 км нижче міста) в 1,2 рази.
Річка Стир. На якість води річки Стир і створі вище міста мають вплив забруднення, які потрапляють з р. Іква (м. Дубно та смт. Млинів), а також стічні води , що переносяться з м. Бровари Львівської області.

Якість води у створі нижче міста зазнає впливу вод КП „Луцькводоканал”.

Кисневий режим річки задовільний. У верхньому створі вміст кисню 10-11 мг/дм3, а в нижньому – 9,8 мг/дм3, при нормі не нижче 4 мг/дм3.

Протягом кварталу виявлено забруднення води в 5-ти створах залізом загальним в межах від 1,7 до 3,4 рази, нітритами – в 1,1-1,9 рази, в межах міста амоній сольовий перевищив ГДК в 1,6 рази, БСК5 в 1,3 рази, у нижньому створі – амоній сольовий в 3,4 рази, фосфати та завислі речовини в 1,1 рази.
Річка Припять. Забруднення води річки Прип’ять в пункті спостереження с. Річиця обумовлюють стічні води смт.Ратно та госпобутових стоків прилеглих населених пунктів.

Вміст розчиненого кисню в межах 5,31 мг/дм3.

Контроль якості річки проводився в 2-х створах: с.Річиця та смт.Ратно.

В створі с.Річиця перевищення середньомісячних концентрацій виявлено по амонію сольовому в 1,1 рази, та по залізу загальному в 6,0 рази.

В створі смт.Ратно перевищили рівень ГДК середньомісячні концентрації БСК5 в 1,3 рази та амоній сольовий в 1,9 рази.
Річка Турія. На якість води р.Турія впливають стічні води УВКГ м.Ковель та смт.Турійськ.

Кисневий режим річки задовільний.

Перевищили рівень ГДК в створі вище м.Ковель амоній сольовий в 1,4 рази, в межах міста перевищення спостерігалось по БСК5 в 3,2 рази, амонію сольовому в 1,5 рази та залізу загальному в 5,1 рази, а у нижньому створі – нітрити в 1,2 рази. В створі с. Бузаки (Камінь-Каширського району) перевищення виявлено по БСК5 в 1,5 рази та фосфатах в 2,3 рази.
Річка Пруднік. На забруднення р. Пруднік мають вплив очисні споруди КП Дубищенського ЖКГ. Контроль якості води проводився в 2-х створах: в створі 500 м вище скиду КОС КП Дубищенське ЖКГ перевищили гранично-допустимий рівень амоній сольовий в 2,2 рази, фосфати в 1,1 рази та залізо загальне в 2,9 рази; в створі нижче скиду КОС перевищили норми БСК5 в 1,1 рази, амоній сольовий в 3,1 рази, фосфати в 1,2 рази та залізо загальне в 3,0 рази.
Річка Цир. Основним джерелом забруднення р.Цир є очисні споруди Камінь-Каширського ВУЖКГ.

Дослідження річки проводилося вище та нижче о/с Камінь-Каширського ВУЖКГ. В обох створах виявлено перевищення норм ГДК по БСК5 в 1,7 рази, фосфатах в 6,1-7,2 рази та залізу загальному в 1,6 рази.
Річка Путилівка. Протягом IV кварталу спостереження велися в 5-ти пунктах: смт. Цумань, вище та нижче Цуманського ВУЖКГ та КОС КП „Ківерціводоканал” (смт.Олика), каналізаційно-очисні споруди, яких і мають основний вплив на річку.

По всіх створах виявлено перевищення по залізу загальному в 1,5-4,6 рази. В створі смт. Цумань амоній сольовий перевищував норми в 1,3 рази, нітрити – в 1,1 рази та фосфати – в1,2 рази.
Річка Вижівка. Основний вплив на річку здійснюють очисні споруди Старовижівського та Ратнівського ВУЖКГ. В даних створах в результаті перевірки виявлено перевищення по БСК5 в 1,2-1,6 рази, фосфатах в 2,5-5,8 рази та залізу загальному в 1,2-3,1 рази.
Річка Стохід. Організованих джерел на р.Стохід немає. На якість води можуть впливати змиви з сільгоспугідь та забруднення приватного сектора.

Перевищили рівень ГДК в створі с. Малинівка (Рожищенського району) середньомісячні концентрації БСК5 в 1,7 рази, в створі смт. Любешів - БСК5 в 1,8 рази та амонію сольового в 7,9 рази.
Річка Серна. На якість води р.Серна має впли полігон твердиз побутових відходів, що знаходиться в с.Брище (Луцького району). В даному створі перевищення спостерігаються по залізу загальному в 3,1 рази. Решта гідрохімічних показників знаходяться в межах ГДК (по СанПіН № 4630-88 для водойм рибогосподарського призначення)
Для покращення екологічного стану річок області необхідно, перш за все, забезпечити ефективну роботу очисних споруд підприємств-забруднювачів Львівської та Волинської областей, а також провести необхідні роботи по реконструкції та модернізації діючих та будівництва нових каналізаційних очисних споруд.
3. Радіаційний стан
Спостереження за радіоактивним забрудненням атмосферного повітря здійснюється Волинським обласним центром з гідрометеорології. Перевищень радіоактивного забруднення атмосферного повітря за ІV квартал 2010 року не виявлено, рівень природного фону становив в середньому від 10 до 15 мкР/год., що не перевищує гранично допустимий рівень Гамма-фону.

Спостереження за радіаційним забрудненням поверхневих вод у зонах впливу атомних станцій здійснює Рівненська гідрогеолого-меліоративни експедиція по пунктах спостереження в зоні Рівненської АЕС, що розташовані на території області на річках Турія, Стир, Західний Буг, Стохід. Кількість забруднення 90Sr та 137Cs коливаються в допустимих межах. Вміст 137Cs у воді не перевищує 3,0 Пки, що у 14 разів нижче норми для питної води. Вміст 137Cs неперевищує 0,26 Пки, що у 318 разів нижче норми.

4. Моніторинг відходів
Протягом IV кварталу 2010 року, Державною екологічною інспекцією, було перевірено 72 об’єкта господарювання та надано 26 приписів. За виявлені порушення притягнуто до адміністративної відповідальності 37 осіб, накладено штраф на суму 4097 грн. (стягнуто 4369,153 грн).

В цілому по області виявлено 2 несанкціонованих сміттєзвалища у Маневицькому районі та в м. Луцьк, загальною площею 0,0064 га, об’єм накопичених на них відходів – 36,0 м3, які були ліквідовані протягом кварталу.

За ІV квартал пред’явлено 2 позова на суму 105256,5 грн, стягнуто відшкодувань на суму – 4444 грн. Всього притягнуто до адміністративної відповідальності 2 особи, з загальною сумою накладених штрафів – 1700 грн.

Станом на 1.03.2010 року в області залишалось 71,3 тонн непридатних пестицидів, протягом IV кварталу 2010 року було вивезено 90,846 тонн непридатних ХЗЗРів з території Іваничівського, Маневицького, Рожищенського, Любомильського та Камінь-Каширського районів. Роботи фінансувалися з Державного та обласного фондів охорони навколишнього природного середовища. На даний час в області налічується близько 15,0 тонн непридатних хімічних засобів захисту рослин, які зберігаються в 1-му складському приміщенні в Камінь-Каширському районі.


Схожі:

Аналітична довідка за І квартал 2010 року
...
Аналітична довідка за ІІІ квартал 2010 року
Спостереження за станом атмосферного повітря здійснюють Державна екологічна інспекція у Волинській області (спостереження за джерелами...
Аналітична довідка за І квартал 2011 року
Спостереження за станом атмосферного повітря здійснюють Державна екологічна інспекція у Волинській області (спостереження за джерелами...
Аналітична довідка за ІV квартал 2012 року
Спостереження за станом атмосферного повітря здійснюють Державна екологічна інспекція у Волинській області (спостереження за джерелами...
Аналітична довідка заІІ квартал 2011 року
Спостереження за станом атмосферного повітря здійснюють Державна екологічна інспекція у Волинській області (спостереження за джерелами...
Аналітична довідка за ІІІ квартал 2012 року
Спостереження за станом атмосферного повітря здійснюють Державна екологічна інспекція у Волинській області (спостереження за джерелами...
Аналітична довідка заІІІ квартал 2011 року
Спостереження за станом атмосферного повітря здійснюють Державна екологічна інспекція у Волинській області (спостереження за джерелами...
ПЛАН РОБОТИ служби у справах дітей районної державної адміністрації на ІІ квартал 2010 року
Про хід реалізації районної програми подолання дитячої безпритульності та бездоглядності на 2007-2010 роки
ПЛАН РОБОТИ служби у справах дітей районної державної адміністрації на ІІІ квартал 2010 року
Про реалізацію обласного плану заходів з виконання у 2010 році Загальнодержавної програми „Національний план дій щодо реалізації...
I квартал, II квартал, II квартал, IV квартал
Сума отриманої неустойки (пені, штрафів) за прострочення виконання зобов'язань за наданими фінансовими кредитами, у тому числі
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка