Розмова кореспондента «Урядового кур'єра» із заслуженим юрис¬том України, Людмилою ХОДОС


Скачати 52.22 Kb.
Назва Розмова кореспондента «Урядового кур'єра» із заслуженим юрис¬том України, Людмилою ХОДОС
Дата 29.03.2013
Розмір 52.22 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Право > Документи
Розмова кореспондента «Урядового кур'єра» із заслуженим юрис¬том України, Людмилою ХОДОС. [1 квітня 2008]

Кожен з нас хоче жити в економічно сильній, правовій державі. Але для цього потрібно сумлінно працювати, шанувати й виконува­ти закони. Зокрема, чесно сплачувати по­датки. Але чи всі це роблять? Загалом, чи виконує влада свою надважливу місію, а громадяни — свій гро­мадянський обов'я­зок?

Про це та інше — роз­мова кореспондента «Урядового кур'єра» із заслуженим юрис­том України, одним із розробників проекту Податкового кодексу України Людмилою ХОДОС.

— Почнемо з того, — каже Людмила Вікторівна, — що люди, в тому числі під­приємці, загалом не дуже люблять спла­чувати податки. Інакше кажучи, ділити­ся з державою тим, що вони заробили. А якщо вже й віддавати, то прагнули б яко­мога менше.

Хоча всі розуміють: без податку держа­ва існувати не зможе. Інша справа, що, сплачуючи податки, громадяни мають знати, на що вони витрачаються. На ме­дицину? Але ж вона у нас далеко не в кращому стані. Обласні лікарні та полік­лініки не мають елементарного облад­нання. Що вже казати про районні та сільські заклади охорони здоров'я. Чи, може, ми потужно утримуємо освіту, культуру, армію? Та ні. І там у нас безліч проблем...

Тому в громадян і виникає запитання: для чого ми сплачуємо податки? Куди вони йдуть? Непрозорість бюджетів усіх рівнів, неефективні витрати наших від­рахувань призвели до того, що більшість бізнесових структур приховують реальні прибутки, виплачують людям зарплату в конвертах.

— Очевидно, зробити вітчизняну по­даткову систему прозорішою й ефек­тивнішою допоможе Податковий ко­декс, проект якого створюється вже впродовж кількох років...

—   Працюючи   заступником   голови Державної податкової адміністрації, я була членом робочої групи, яка розроб­ляла проект Податкового кодексу. Точ­ніше, один з його варіантів. Але, на мій погляд, жоден з проектів не розв'язує всі проблеми по суті.

- ДОВІДКОВО  Людмила Ходос закінчила Київський дер­жавний універси­тет ім. Т. Г. Шев­ченка, Одеську юри­дичну академію. Працювала началь­ником юридичного управління в Дер­жавному казначей­стві України, на­чальником аналі­тично-консульта­ційного відділу де­партаменту право­вого забезпечення ВАТ «Державний ощадний банк Украї­ни», директором приватного підпри-, ємства «Ходос та партнери». У 2005 —2006 роках була заступником дирек­тора юридичного департаменту, зас­тупником голови Державної податко­вої адміністрації України, з грудня 2007-гозаступником міністра фі­нансів України. Пішла з уряду, щоб очо­лити громадську організацію «Грома­дянське єднання».

— Чимало підприємців однією з най­більших перешкод розвитку бізнесу вважають податок на додану вартість. Чи варто від нього відмовлятись?

— Колись я була переконана, що варто. Та, попрацювавши у ДПА, відтак в уряді, ознайомившись із закордонним досві­дом, зрозуміла: скасовувати його не пот­рібно. Такий податок запроваджено в ба­гатьох країнах світу і він не став гальмом розвитку економіки.   Вочевидь, ПДВ потрібно трохи зменшити, але все-таки зберегти.

Хоча сьогодні нерідко можна почути таке: ПДВ доцільніше замінити подат­ком з обороту. Можливо, й доцільніше, але не в наших реаліях. Ліпше вдоскона­лити інші механізми. Зокрема, ліквідува­ти дрібні соціальні сплати, яких у нас справді забагато. Маю на увазі відраху­вання у фонди страхування від безробіт­тя, нещасних випадків і т. д. Це забирає не так багато грошей, як часу. Натомість варто залишити єдиний соціальний по­даток.

Нам треба сьогодні думати про інше: яким чином ліпше наповнювати бюджет, не вдаючись до жорсткого податкового тиску на бізнес.   .

Суттєво наповнити державну скар­бницю можна, зокрема, за рахунок митних зборів, що, власне, маємо в пер­шому кварталі нинішнього року...

— Справді, останніми місяцями мит­ниця перевиконує планові показники. А знаєте, чому це передовсім сталося? Бо заборонено сплачувати митні збори век­селями! Раніше декларувалися векселі й вільно завозилися товари. Потім ті век­селі невідомо куди дівалися й кошти до бюджету не надходили. Тепер пішли жи­ві гроші, що дало змогу подвоїти надход­ження до Держбюджету. Та далеко не всім це подобається. І вже лунають про­позиції, щоб повернутися до розрахунків векселями. Побачимо, як то воно буде далі.

У Мінфіні, де ви донедавна працю­вали заступником міністра й займалися правовими питаннями, доводилось від­стоювати позиції відомства у ході судо­вих процесів. Їх рішення могли вплину­ти на дохідну та видаткову частини Дер­жавного бюджету. Наскільки ці проце­си були успішними для Мінфіну?

— Назву тільки дві цифри, щоб усе ста­ло зрозуміло. За два місяці роботи у пра­вовій сфері Мінфіну нашими юристами програно позовів на суму, що трохи пере­вищує 600 тисяч гривень, а виграно — на суму понад 24 мільйони гривень. Як ба­чите, різниця вражаюча.

Сьогодні чуємо багато нарікань на су­ди. Мовляв, без хабара там нічого шука­ти справедливості. Що ж, диму без вог­ню не буває. І все-таки зі своєї правничої практики знаю, що не все вирішується лише таким чином. В Україні багато чес­них і професійних суддів, які не йдуть на жодні компроміси з совістю і вірно слу­жать Закону. Юридична компанія «Хо­дос та партнери» неодноразово виграва­ла складні суди в інтересах бізнесу без жодних хабарів. При цьому, «витягува­ла», такі справи які, здавалося б, не мали жодних перспектив. І це у всіх судових інстанціях. Отже, можна! Але потрібен високий професіоналізм юристів і гли­боке знання законів.

Однак, погодьтеся, замало витрати суд, треба домогтися виконання ного рішення. Чи не так?

— Згодна. То справді болюча проблема в нашій державі. Так, впродовж 2005 — 2007 років судовими органами України винесено понад 33 тисячі рішень на суму, що перевищує 100 млн грн на користь громадян у справах за позовами про стягнення сум соціальних виплат. При цьому виконано рішень на суму, трохи більшу за 9 млн грн. Досі невиконаними залишаються рішення на суму близько 89 млн грн.

Саме тому днями Президент України видав Указ «Про додаткові заходи щодо підвищення ефективності виконання рі­шень судів». Йдеться, зокрема, про вдос-

коналення процедур, пов'язаних з при­мусовим виконанням рішень судів, про впорядкування повноважень державних виконавців з метою недопущення ними зловживань під час здійснення виконав­чого провадження тощо.

Будемо сподіватися, що вже найближ­чим часом справа поліпшиться і судове рішення не залишатиметься пустим зву­ком.

Але й громадськість не повинна че­кати милості від влади, а має проявляти активність, принциповість. Тільки та­ким чином ми зуміємо ефективніше скористатися правовими плодами гро­мадянського суспільства, як то заведе­но в демократичному світі.        ,

— Бачите, у нас нерідко можна почути від урядовців, депутатів, коли хочеш зро­бити щось корисне для держави, для на­роду — йди працювати у владні структу­ри, ставай політиком. Та в українській реальності це не зовсім так. На превели­кий жаль, у нас влада і політика — це пе­редовсім успішний бізнес. Отож люди, які мають власну справу, йдуть у владу й політику здебільшого з єдиною метою — опікуватися власними інтересами, стати недосяжними для силових структур й усіма можливими методами примножу­вати свої капітали.

Влада, не контрольована громадськи­ми інституціями, усім суспільством, доз­воляє собі такі речі, які віддаляють її від насущних проблем, від народу. Тому чим більше працюватиме активних громад­ських організацій, тим ефективніше можна здійснювати контроль над вла­дою й принциповіше відстоювати інтере­си суспільства.

Тому я зі своїми однодумцями ініцію­вала створення громадської організації «Громадянське єднання», яка домагати­меться соціального захисту та встанов­лення справедливої погодинної оплати праці в малому та середньому бізнесі, се­зонних працівників, неповнолітніх. Зок­рема, шляхом об'єднання профспілкових організацій та посиленням їх впливу у відносинах із державою та роботодавця­ми. Серед першочергових завдань нова громадська організація бачить форму­вання умов для реінтеграції в національ­ну економіку людей і капіталів, що ста­новлять трудову міграцію. .

Може здатися, що громадських інсти­туцій у нашій державі більш ніж достат­ньо. Але, на мій погляд, їх замало. Чим більше їх буде, тим швидше ми вибудує­мо справедливі відносини між народом і владою, іншими словами — збудуємо са­модостатнє громадянське суспільство.

Розмову вела Зоя КРАСНОДЕМСЬКА

Схожі:

Піддубненська сільська виборча комісія повідомляє: Піддубненським...
Ходос Геннадій Миколайович, 26 серпня 1962 року народження, освіта вища, позапартійний, тимчасово не працює, проживає: с. Піддубне,...
Презентація до книжки «Медична і біологічна фізика» під загальною...
У 2008 році на міському етапі отримала ІІІ місце з біології (екологія тварин). А у 2010 теж отримала ІІІ місце з біології (мікробіологія)....
Термін "джерела права" може засто­совуватися у різних значеннях....
В юрис­пруденції під джерелами цивільного права звичайно розуміють нормативні форми (способи) вираження волі народу і дер­жави (наприклад,...
Видатний американський письменник Марк Твен написав багато кни
Головний герой цього твору- Том. Він- безтурботний школяр, не слухняний, інколи навіть грубий. Уголові внього завжди повно всяких...
Міністерство освіти і науки України
Охарактеризувати номерний фонд, інтер’єр приміщень, оснащеність, основні і додаткові послуги готелю „Рів’єра”
Нашої зустрічі «Людина починається з добра». Доброта це один з виявів,...
Учитель: Друзі! Готуючись до сьогоднішньої зустрічі я хотіла провести її так, щоб у нас з вами вийшла щира розмова, така розмова,...
Програма науково-практичної конференції Шкільна географічна освіта: проблеми і перспективи
...
РОЗДІЛ V. Варіанти контрольних робіт
У таких же умовах знахо­дяться і майбутні вчителі української літератури – студенти-філологи 5 кур­су
ЗАКОНОДАВСТВО УКРАЇНИ
Том 1: Законодавчі акти України про інтелектуальну власність / Упорядники: П. М. Цибульов, А. М. Горнісевич, С. М. Болєлий. – К.:...
За редакцією члена-кореспондента АМН України доктора медичних наук,...
Рекомендовано до видання вченою радою Харківського національного медичного університету
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка