Аналітична довідка за ІІІ квартал 2010 року


Скачати 64.28 Kb.
Назва Аналітична довідка за ІІІ квартал 2010 року
Дата 28.03.2013
Розмір 64.28 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Право > Документи


Аналітична довідка за ІІІ квартал 2010 року


  1. Стан атмосферного повітря в регіоні


Спостереження за станом атмосферного повітря здійснюють Державна екологічна інспекція у Волинській області (спостереження за джерелами промислових викидів в атмосферу); обласний центр гідрометеорології (спостереження здійснюється на 3 стаціонарних постах спостереження м.Луцьк).

В ІІІ кварталі 2010 року за даними спостереження на трьох стаціонарних постах, рівень забруднення атмосферного повітря в м.Луцьку перевищував середньодобові концентрації по 3 інгредієнтах: двоокису азоту в 2 рази, фенолу в 1,5 рази та формальдегіду 3,7 рази.

Випадків екстремального забруднення атмосферного повітря в м.Луцьку, за ІІІ квартал 2010 року не встановлено.


  1. Викиди забруднюючих речовин стаціонарними джерелами


За даними Державної екологічної інспекції у Волинській області на протязі ІІІ кварталу 2010 року було перевірено 9 підприємств області. Всього обстежено 31 джерело викиду по 10 інгрідієнтах. Перевищення гранично допустимих викидів виявлено на 7 джерелах викиду.

На ТзОВ «Промлит» виявлено перевищення на 2 джерелах викиду, де встановлено перевищення гранично допустимих викидів по пилу до 2,0 разів.

На ПуАТ «Нововолинський ливарний завод» з 7 джерел викиду на 2-х виявлено перевищення по пилу до 2 разів.

На ВАТ «СКФ Україна» з 4 джерел викиду на 2-х виявлено перевищення нормативів гранично допустимих викидів по оксиду азоту до 2 разів та в інтервалі від 5 до 10 разів, по оксиду вуглецю перевищення зафіксовано в інтервалі від 2 до 5 разів.
2. Стан водних об’єктів Волинської області
В результаті спостережень за станом поверхневих вод на річках Волинської області за ІІІ квартал 2010 року, які були надані Державною екологічною інспекцією у Волинській області, Волинським обласним виробничим управлінням водних ресурсів і водного господарства та Волинським обласним центром з гідрометеорології було відібрано та проаналізовано 80 проб поверхневих вод.
У басейні річки Західного Бугу дослідження проводились по річках: Західний Буг, Луга, Стрипа, Студянка, Луга-Свинорейка, Гапа, Копаївка. Протягом ІІІ кварталу 2010 року відібрано та проаналізовано 21 пробу.

У басейні Західного Бугу відзначилися поодинокі випадки зниження концентрації кисню до 3мг/дм3 на річках Західний Буг та Луга в пунктах спостереження с.Литовеж Іваничівського району та м.Устилуг Володимир-Волинського району до 3,2-3,9 О2/дм3, що пов’язано з витраченням О2 на окиснення органічних речовин. Перевищення норм гранично допустимої концентрації по БСК5 виявлено по річках Західний Буг в межах 1,1-1,6 раз та Гапа до 5,0 раз. Це свідчить про те, що якість води не відповідає нормативам рибогосподарського призначення. Необхідно зменшувати навантаження на водний об’єкт шляхом скорочення об’ємів скидів забруднюючих речовин та покращення роботи очисних споруд, тому що показник БСК є одним з головних при визначенні ефективності роботи очисних споруд.

Межі коливань вмісту амонію сольового становлять від 0,56 до 2,52 мг/дм3 при гранично допустимій нормі 0,5 мг/дм3. Найбільші значення виявлені на річці Гапа, які перевищують ГДК до 5 разів.

Присутність в поверхневих водах іонів амонію пов’язано з процесами біохімічної деградації білкових речовин, дезамінуванням амінокислот. Основним джерелом надходження іонів амонію у водні об’єкти є господарсько-побутові стічні води, поверхневий стік з сільськогосподарських угідь у випадку використання амонійних добрив.

Перевищення вмісту нітритів спостерігався по р. Західний Буг в пункті спостереження (ПС) с. Литовеж Іваничівського району до 3,2 рази та с. Ягодин Любомльського району до 2,7 рази, р.Луга в ПС м.Устилуг В.-Волинського району (при впаді у Західний Буг) до 1,5 рази та по річці Гапа (ПС 500 м вище скиду о/с «Любомльводоканал») - до 2,6 рази. Підвищений вміст нітритів вказує на прискорення процесів розкладу органічних речовин в умовах більш повільного окислення NO2- в NO3-, що вказує на забруднення водного об’єкту, і тому нітрити виступають важливим санітарним показником. Найбільший вміст нітритів спостерігається в кінці літа, що пов’язано з активністю фітопланктону (встановлена здатність діатомових і зелених водоростей відновлювати нітрати до нітритів). Восени вміст нітритів зменшується.

Надлишковий вміст фосфатів у воді може бути відображенням присутності в водному об’єкті добавок добрив, компонентів господарсько-побутових стічних вод.

Вміст фосфатів в поверхневих водах басейну Західного Бугу майже в усіх пунктах моніторингу перевищують норми ГДК. На протязі ІІІ кварталу 2010 року максимальний вміст фосфатів зафіксовано в створі с. Литовеж Іваничівського району (до 7,2 раз), а мінімальний по р. Луга-Свинорейка (до 1,6 раза). Основним джерелом надходження фосфатів у поверхневі води є комунальні стоки підприємств Львівської області.

Залізо загальне надходить у поверхневі води разом із підземним стоком і в результаті скидів підземних вод промислових та комунальних підприємств, а також з сільськогосподарськими стоками.

Вміст заліза загального в воді досліджуваних річок перевищує норми ГДК в усіх пунктах моніторингу і коливається в межах від 0,132 до 0,98 мг/дм3 при нормі 0,1 мг/дм3 для водойм рибогосподарського призначення. Максимальні концентрації заліза загального встановлені по р. Гапа (ПС 500м нижче о/с «Любомльводоканал»), що перевищує норми ГДК до 9 разів.
У басейні річки Приять контроль якості води проводився по річках: Прип’ять, Стир, Турія, Цир, Путилівка, Вижівка, Гнила Липа, Стохід, Горинь, Неретва. Протягом ІІІ кварталу 2010 року відібрано та проаналізовано 59 проб води.

Середній вміст розчиненого кисню за ІІІ квартал 2010 року у водах басейну Прип’ять становить 6,85 мг/дм3. В поодиноких випадках виявленозниження вмісту розчиненого кисню до 3 мг/дм3 на р. Прип’ять (ПС с. Положево) та на р. Турія (ПС 500 м вище випуску КОС м. Ковеля).

Вміст у воді мінеральних форм азоту і фосфору свідчить про евтрофування водного об’єкта та його здатність до самоочищення.

Вміст фосфатів перевищував свої допустимі норми по річці Горинь до 9 разів та в незначних межах по річках Путилівка та Неретва. Перевищення норм фосфатів пов’язане із змивами з сільгоспугідь та забрудненням приватного сектора.

Як правило, підвищення концентрацій мінеральних форм азоту спостерігається у створах нижче розміщених міст, що пов’язано з надходженням недостатньо очищених стічних вод з міських каналізаційних колекторів.

Серед різних форм мінерального азоту у поверхневих водах басейну Прип’яті переважають іони амонію.

Трапляються випадки високого забруднення іонами амонію, що досягає рівня 6 граничнодопустимих концентрацій (р. Турія). Забруднення поверхневих водойм іонами амонію в основному пов’язане з антропогенним впливом. Оцінювання антропогенної складової стоку амонійного азоту виявлено, що на її абсолютну величину впливає склад міських стічних вод, що визначається не тільки якістю річкових вод, а і промисловими стічними водами, протяжністю та експлуатаційним станом каналізаційних мереж, кількістю населення, його харчовим раціоном, структурою використання міської території.

Вміст нітритів у поверхневих водах басейну Прип’ять залежать, перш за все, від антропогенного фактору. Максимальний вміст нітритів спостерігається по річці Гнила Липа і перевищує норми ГДК до 2,2 раза.

Концентрація заліза загального на протязі ІІІ кварталу 2010 року перевищує встановлений норматив ГДК по всіх досліджуваних річках басейну Прип’ять в межах від 1,1 до 3,9 раза. Максимальна концентрація заліза загального спостерігалась по р. Стир в пунктах спостереження КОС КП «Луцькводоканал».

Для покращення екологічного стану річок області необхідно, перш за все, забезпечити ефективну роботу очисних споруд підприємств-забруднювачів Львівської та Волинської областей, а також провести необхідні роботи по реконструкції та модернізації діючих та будівництва нових каналізаційних очисних споруд.
3. Радіаційний стан
Спостереження за радіоактивним забрудненням атмосферного повітря здійснюється Волинським обласним центром з гідрометеорології. Перевищень радіоактивного забруднення атмосферного повітря за ІІІ квартал 2010 року не виявлено, рівень природного фону становив в середньому від 10 до 15 мкР/год., що не перевищує гранично допустимий рівень Гамма-фону.

Спостереження за радіаційним забрудненням поверхневих вод у зонах впливу атомних станцій здійснює Рівненська гідрогеолого-меліоративни експедиція по пунктах спостереження в зоні Рівненської АЕС, що розташовані на території області на річках Турія, Стир, Західний Буг, Стохід. Кількість забруднення 90Sr та 137Cs коливаються в допустимих межах. Вміст 137Cs у воді не перевищує 3,0 Пки, що у 14 разів нижче норми для питної води. Вміст 137Cs неперевищує 0,26 Пки, що у 318 разів нижче норми.

4. Моніторинг відходів
Протягом IІІ кварталу 2010 року, Державною екологічною інспекцією, було перевірено 136 об’єктів господарювання і надано 119 приписів. За виявлені порушення притягнуто до адміністративної відповідальності 89 осіб, накладено штраф на суму 16455 грн. (стягнуто 8194 грн.). Тимчасово припинено діяльність двох об’єктів: ТзОВ «Крайімпекс» та СТ «Мурованокуриловецький коопзаготпром».

В цілому по області виявлено 3 несанкціонованих сміттєзвалища у Маневицькому та Старовижівському районах, загальною площею 4,65 га, об’єм накопичених на них відходів – 75,0 м3.

За ІІІ квартал пред’явлено 3 позова на суму 9571,27 грн. Всього притягнуто до адміністративної відповідальності 2 особи, з загальною сумою накладених штрафів – 1705,00 грн., протягом кварталу було стягнуто – 850,00 грн.

В області налічується 70,611 тонн непридатних хімічних засобів захисту рослин, які зберігаються в 5 складах: в Камінь-Каширському, Ковельському, Любомльському, Маневицькому та Рожищенському районах. Одне складське приміщення в Маневицькому районі має незадовільний стан.


Схожі:

Аналітична довідка за І квартал 2010 року
...
Аналітична довідка за ІІІ квартал 2012 року
Спостереження за станом атмосферного повітря здійснюють Державна екологічна інспекція у Волинській області (спостереження за джерелами...
Аналітична довідка за ІV квартал 2010 року
Спостереження за станом атмосферного повітря здійснюють Державна екологічна інспекція у Волинській області (спостереження за джерелами...
Аналітична довідка за І квартал 2011 року
Спостереження за станом атмосферного повітря здійснюють Державна екологічна інспекція у Волинській області (спостереження за джерелами...
Аналітична довідка за ІV квартал 2012 року
Спостереження за станом атмосферного повітря здійснюють Державна екологічна інспекція у Волинській області (спостереження за джерелами...
Аналітична довідка заІІІ квартал 2011 року
Спостереження за станом атмосферного повітря здійснюють Державна екологічна інспекція у Волинській області (спостереження за джерелами...
Аналітична довідка заІІ квартал 2011 року
Спостереження за станом атмосферного повітря здійснюють Державна екологічна інспекція у Волинській області (спостереження за джерелами...
ПЛАН РОБОТИ служби у справах дітей районної державної адміністрації на ІІІ квартал 2010 року
Про реалізацію обласного плану заходів з виконання у 2010 році Загальнодержавної програми „Національний план дій щодо реалізації...
ЗВІТ ПРО ВИКОНАННЯ ПЛАНУ РОБОТИ служби у справах дітей за ІІІ квартал 2010 року
Про реалізацію обласного плану заходів з виконання у 2010 році Загальнодержавної програми „Національний план дій щодо реалізації...
ІІІ. Перелік актів органів законодавчої та виконавчої влади, за якими...
Про план роботи виконавчого комітету Глухівської міської ради на ІІІ квартал 2013 року
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка