Інформація про стан дотримання вимог чинного законодавства щодо соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування


Скачати 111.34 Kb.
Назва Інформація про стан дотримання вимог чинного законодавства щодо соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування
Дата 27.03.2013
Розмір 111.34 Kb.
Тип Закон
bibl.com.ua > Право > Закон
Інформація

про стан дотримання вимог чинного законодавства щодо соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування
З метою створення сприятливих умов для реалізації права кожної дитини на гармонійний розвиток, робота служби у справах дітей спрямована на виконання Законів України "Про охорону дитинства", "Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування", "Про органи і служби у справах дітей та соціальні установи для дітей", постанови Кабінету Міністрів України від 17 жовтня 2007р. №1228 "Питання організації виконання законодавства щодо опіки, піклування над дітьми-сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування".

Одним з критеріїв стану захисту прав дитини та її добробуту в державі є кількість дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Попри активізацію зусиль держави щодо поліпшення становища підростаючого покоління, створення умов для його гармонійного розвитку, в країні щорічно на тлі зменшення кількості населення віком до 18 років збільшується чисельність дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, що є однією із актуальних соціальних проблем. Аналізуючи показники оцінки змін, для прикладу візьмемо банк даних дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, м.Тернополя у 1993-2007р.

Якщо у 1993 році на обліку перебувало 102 дітей цієї категорії, то у 2000р. – 165, у 2007р. – 198 дітей. Якщо у 1993 році на первинний облік дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування було взято 30 дітей, то у 2000р. – 58, у 2001- 72, у 2007р. – 38 дітей.

Починаючи з 1993 року по 2007р. так змінювалася чисельність дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які були взяті на облік для влаштування.
72

69

58

44 47 46

40 34 38

30 35

______________________________________________________________________

1993 1994 1995 1996 1997 2000 2001 2003 2004 2005 2007

До 2006р. ці діти передавались на усиновлення, під опіку (піклування), влаштовувались до інтернатних закладів.

Інтернатна система утримання і виховання дітей, які не можуть виховуватися в рідних сім'ях, позитивного ефекту не давала. Тому принципово змінились підходи до влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування та їх соціального захисту .

З метою удосконалення соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, служба у справах дітей забезпечує створення і ведення банку даних про таких дітей та єдиної інформаційно-аналітичної системи "Діти".

Станом на 20.03.2008р. на обліку перебуває 198 дітей.

Із них: дітей-сиріт – 50;

дітей, позбавлених батьківського піклування - 143;

без статусу – 5.

Із них: під опікою, піклуванням перебуває 149 дітей;

у прийомних сім'ях – 12;

у державних закладах – 33;

на державному утриманні– 4.

Із дітей, які перебували у 2007р. на первинному обліку служби у справах дітей, передано на усиновлення громадянам України 6 дітей, під опіку, піклування – 27, на виховання біологічних батьків повернуто – 4 дитини, у прийомні сім'ї влаштовано 10 дітей, до закладів для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування – 8 дітей. Службою у справах дітей створено 4 прийомні сім'ї.

Як бачимо, встановлення опіки та піклування є найбільш поширеною формою сімейного влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, оскільки діти передаються в сім'ї громадян України, які переважно перебувають в сімейних, родинних стосунках. На сьогодні це є базова форма влаштування, яка дає можливість дитині перейти з однієї сім'ї в іншу без проміжного етапу перебування в державній установі та з метою забезпечення її родинного виховання, освіти, розвитку, захисту прав, інтересів.

Спеціалістами відділу опіки та піклування проаналізовано структуру опікунських сімей і дітей, що в них виховуються.

Встановлено, що 31,5 % дітей, які виховуються в опікунських сім'ях, є біологічними сиротами, 68,5 % – діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, тобто діти, у яких є обоє чи один батько (мати), 1,5 % - із них формально знаходяться під опікою (піклуванням) громадян, а реально виховуються в закладах для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Із числа дітей, що виховуються в сім'ях опікунів, приблизно 96% перебувають в родинних стосунках з опікунами, піклувальниками, 4% дітей не є родичами опікунів (піклувальників).

Вікова структура опікунів (піклувальників) така:

опікуни діти

від 18-30 років - 8

від 30-55 років - 40

від 55-60 років - 34

від 60 років і більше - 44

Тобто 27 % дітей, що знаходяться під опікою виховуються опікунами старше за 55 років, 35 % старше за 60 років.

Опіка та піклування встановлюється відповідно до вимог чинного законодавства. Службою у справах дітей вживаються заходи для вирішення питання надання дітям відповідного соціального статусу. З цією метою було направлено до суду позови про позбавлення батьківських прав батьків, які ухиляються від виконання батьківських обов'язків або є безвісно відсутніми, недієздатними. В результаті чого у 2007р. 28 дітей отримали соціальний статус дитини-сироти, дитини, позбавленої батьківського піклування, у І кварталі 2008р. 6 дітей. 3 справи перебуває на розгляді у суді. На всіх дітей заведені особові справи.

На виконання рішення виконавчого комітету від 27.04.2004р. №359 "Про затвердження заходів щодо реалізації комплексної програми захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування" здійснено ряд заходів щодо покращення соціально-правового захисту та забезпечення конституційних прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Відповідно до Закону України "Про державну допомогу сім'ям з дітьми" призначається і виплачується державна допомога на дітей, які перебувають під опікою, піклуванням. У 2007р. за даними управління праці та соціальної політики державну допомогу отримували 135 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, пенсію по втраті годувальника 38, не отримують державної допомоги діти, які перебувають на повному державному утриманні або пенсія по втраті годувальника перевищує прожитковий мінімум на дитину відповідного віку.

Служба у справах дітей здійснює контроль за виплатою допомог, пенсій. З метою здійснення контролю за виплатою матеріальних допомог, стипендій, компенсацій дітям-сиротам та дітям, позбавлених батьківського піклування, у листопаді 2007р. службою у справах дітей проведено перевірку.

ПТУ, із ВУЗів м.Тернополя витребувані інформації про стан дотримання соціальних стандартів при виплаті допомог. Слід відзначити, що навчальними закладами виплачується щорічна матеріальна допомога на придбання навчальної літератури, стипендія та щомісячна соціальна допомога, матеріальна допомога на придбання одягу, взуття, м’якого інвентаря, компенсація на харчування. Соціальні педагоги здійснюють соціальний супровід дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. З метою вивчення стану утримання в сім'ях опікунів дітей, які перебувають під опікою, піклуванням проведені контрольні обстеження житлово-побутових умов проживання, виховання, утримання, які узагальнені в акти. Із опікунами, піклувальниками, проведені бесіди, відібрані звіти про виконання ними обов'язків щодо стану утримання виховання, збереження майна, житла та забезпечення прав і інтересів дітей. В ЄІАС "Діти" внесені про дітей відомості, отримані від опікунів, піклувальників та адміністрації закладів, в яких навчаються підопічні. З кожною дитиною проведені індивідуальні бесіди за участю психологів для визначення оцінки потреб дитини. Діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування забезпечені єдиними квитками, безкоштовним харчуванням, підручниками, опікунам виплачено матеріальну допомогу. У 2006 році 123 дітей отримали матеріальну допомогу по 500 грн. кожному у сумі-61,500 тисяч грн., у 2007р. – 134 дітей на суму 67 тисяч грн. та 41 дитина, яка досягла повноліття отримала по 795 грн., всього- 32,6 тисяч грн.

В освітніх установах діють фонди адресної допомоги, підтримки, проводяться акції "Милосердя", надається допомога і за рахунок спонсорів, проводяться марафони. Заслуговують уваги уже традиційні форми дозвілля для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування: Свято Миколая; Новорічні, Різдвяні програми; Міжнародний день захисту дітей.

З метою залучення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування до надбань українського та світового мистецтва, формування і розвитку їх творчих здібностей, проводяться творчі зустрічі з літераторами, митцями, діти відвідують безкоштовно вистави, виставки, концерти.

Двічі на рік закладами охорони здоров'я проводяться медичні огляди дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, з виведенням комплексної оцінки стану групи здоров'я. У 2007р. проведено обстеження 156 дітей цієї категорії, з них на диспансерний облік взято 23 дітей-сиріт та 68 дітей, позбавлених батьківського піклування.

Усім дітям згідно віку проведені профілактичні щеплення згідно наказу МОЗ України №276 від 30.10.2000р. Діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування щорічно безкоштовно оздоровлюються у таборах відпочинку. У 2007р. оздоровлено 80 дітей шкільного віку даної категорії. Кошти на оздоровлення дітей виділяються із державного та місцевого бюджетів.

Служба у справах дітей спільно з управлінням сім'ї, молоді та спорту, ЦСССДМ, управлінням освіти щорічно забезпечує роботу по виявленню обдарованих дітей з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також сприяє їх подальшому безоплатному навчанню та працевлаштуванню відповідно до їх здібностей. З цією метою щорічно проводяться круглі столи з питань профорієнтації та подальшого навчання випускників із залученням відповідальних секретарів приймальних комісій ВУЗів, технікумів, коледжів, ліцеїв, ПТУ, представників центру зайнятості, профорієнтації тощо. Для випускників даної категорії випускається "Довідник для вступників у навчальні заклади м.Тернополя".

Всі діти охоплені навчанням:

- у ТЗОШ – 109;

- школах-інтернатах – 34;

- ПТУ, ВПТУ – 13;

- коледжах – 10;

- ВУЗах – 10.

Заслуговує на увагу досвід щодо сприяння при вступі до навчальних закладів дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, у вигляді клопотань облдержадміністрації. Як результат діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, із числа випускників ТЗОШ м.Тернополя, зараховані на державну форму навчання. У ВУЗах України навчаються 10 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування:

- Тернопільський педагогічний університет ім..В.Гнатюка – 4 дітей;

- Тернопільський національний економічний університет – 2 дітей;

- Тернопільський національний технічний університет ім.І.Полюя– 2 дітей;

- Львівський національний університет ім.І.Франка – 1 дитина

- Київський лінгвістичний університет – 1 дитина.

Однією із складових соціального захисту дітей, які перебувають під опікою, піклуванням є захист їх особистих, житлових і майнових прав та інтересів.

На виконання рішення виконавчого комітету №105 від 11.02.2004 року "Про затвердження заходів щодо забезпечення житлових і майнових прав дітей" у 2007р., відповідно до міської "Програми соціального захисту і підтримки дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, заходів щодо поліпшення становища дітей даної категорії", службою у справах дітей здійснюється постійний контроль за додержанням вимог чинного законодавства щодо захисту майнових, житлових прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. З цією метою:

закріплено житло за місцем його знаходження – 53;

належить дітям житло на праві власності – 47;

проживають з опікунами, власного житла не мають – 49;

складені банки даних дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, в яких відсутнє житло, і яких потрібно поставити на квартирний облік (всього 29 дітей, з них 7 – вихованці дитячих будинків);

обстежено житлово-побутові умови дітей відповідно до складеного графіку – 149, на 2008р. складено графік.

Над майном дітей встановлюється опіка та здійснюється контроль за його збереженням.

Керуючись Законом України "Про місцеве самоврядування в Україні", ст.91 Бюджетного Кодексу України, та, враховуючи висновок опікунської ради, згідно із рішенням №4/10/98 від 25 березня 2004р. 25 дітям-сиротам надано за 2007р. 100% знижку в оплаті за житлово-комунальні послуги в межах норм, передбачених чинним законодавством. Погашено борги минулих років установам-надавачам житлово-комунальних послуг.

Службою у справах дітей здійснюється контроль за додержанням опікунами прав дітей при відчуженні, купівлі житла чи майна. При наданні дозволів на відчуження житла враховуються інтереси дітей, норми забезпечення їх житловою площею відповідно до вимог чинного законодавства. Двоє опікунів покращили житлові умови підопічних шляхом придбання квартир більшої площі. Служба у справах дітей спільно із ЖЕК, ПП, тощо здійснює контроль за станом збереження житла дітей, за якими закріплено житлову площу, а вони перебувають у інтернатних закладах. Житлові приміщення, з яких діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, тимчасово вибули на час навчання в школи-інтернати, будинки дитини, ПТОЗ, в оренду не передавались. В даний час йде підготовка до створення єдиного територіального житлового реєстру дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Важливе значення в системі заходів, спрямованих на соціалізацію дітей, їх подальше влаштування, належить співпраці закладів для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, органів опіки та піклування. Однак, за даними показниками 1998-2008р. кількість усиновлених вихованців будинків дитини проти минулих років значно скоротилась. Відобразимо цей критерій у вигляді малюнку.




30






20












10







0

1998 1999 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007

Кількість усиновлених дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування упродовж 1998-2008 р.
Якщо розглядати усиновлення, то така практика з кожним роком зменшується, що свідчить про кризовий стан системи національного усиновлення, яке є безперечно, найкращою формою влаштування. Тому 2008 рік Указом Президента України В.Ющенком оголошений Роком національного усиновлення та сімейних форм влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. У відповідності до розпорядження міського голови від 01.02.2008р. №57 "Про заходи щодо підготовки та проведення в м.Тернополі у 2008 році Року підтримки національного усиновлення та інших форм сімейного виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування", служба у справах дітей з метою привернення уваги громади м.Тернополя до цієї проблеми, поширює соціальну рекламу в засобах масової інформації: "Вільне життя", "Тернопіль вечірній", "Місто", "Номер один", "РІА плюс", "20 хвилин", ТV-4, телепрограмі "Межа правди". Відділом опіки та піклування служби у справах дітей оформлені буклети: "Усиновлення. Крок за кроком", "Як усиновити дитину", "Опіка, піклування – базова форма влаштування дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування", проведено прес-конференцію "Сімейні форми влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Опіка, піклування - базова форма влаштування", нараду-семінар з відповідальними особами за питання охорони дитинства у закладах освіти м.Тернополя.

Удосконалюючи механізми та систему роботи з питань захисту прав та інтересів дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, очікуються результати збільшення кількості дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які будуть влаштовані до сімейних форм виховання та зменшення, які влаштовані до інтернатних закладів.

Але разом з тим є ряд проблемних питань, які потребують опрацювання та вирішення.

Передбачена законодавством державна допомога суттєво не покращує матеріальне становище опікунських сімей, її розміри (один прожитковий мінімум) надто недостатній для забезпечення сприятливих умов для розвитку дитини, що є однією із причин влаштування дітей, які знаходяться під опікою, піклуванням громадян, до інтернатних закладів. На обліку служби у справах дітей 11 дітей, які мають опікунів, але перебувають в інтернатних закладах. Аналіз вікової структури опікунів, піклувальників свідчить, що 62% - це люди пенсійного віку, які не можуть повною мірою матеріально забезпечити сім'ю. З боку держави підтримка опікунів є недостатньою.

Експеримент з призначенням і виплатою державної соціальної допомоги дітям, які перебувають під опікою, у розмірі двох прожиткових мінімумів за принципом "гроші ходять за дитиною" діє тільки у 3-4 областях України та розповсюджується на дітей, які виховуються в прийомних сім'ях. Таке фінансування опіки та піклування знижує її авторитет та популярність, адже існує диспропорція у фінансуванні. Таким чином, вигідніше бути прийомними батьками, тому до служби у справах дітей почали звертатися опікуни з проханням перевести їх у статус прийомних батьків.

Питання захисту житлових та майнових прав дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування потребує детального вивчення: 25 % дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, потребують покращення житлово-побутових умов.

Важливим показником становища дітей є стан їх здоров'я. Аналіз даних медичного обстеження дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, свідчить, що кожна дитина має проблему в стані здоров'я і потребує надання висококваліфікованої медичної допомоги, санаторно-курортного оздоровлення. На обліку служби у справах дітей перебуває 4 дітей-інвалідів з числа дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування.
Начальник служби у справах дітей З.М.Личук

Схожі:

Наукова робота Порівняльний аналіз системи соціального захисту дітей-сиріт в Україні та США
РОЗДІЛ ТЕОРЕТИЧНИЙ АНАЛІЗ ПРОБЛЕМИ СОЦІАЛЬНОГО ЗАХИСТУ ДІТЕЙ-СИРІТ ТА ДІТЕЙ, ПОЗБАВЛЕНИХ БАТЬКІВСЬКОГО ПІКЛУВАННЯ 5
«Особливості форм життєвлаштування дітей – сиріт і дітей, що залишились...
Державна система утримання дітей-сиріт і дітей позбавлених батьківського піклування
Н ІКОПОЛЬСЬКА МІСЬКА РАДА
України «Про органи і служби у справах дітей», «Про забезпечення організаційно – правових умов соціального захисту дітей – сиріт...
Державна підтримка дітям, які залишились без батьківського піклування
З метою створення належних умов для повноцінного утримання та виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування,...
Колегія Охтирської районної державної адміністрації Про виконання...
Рішенням тридцять другої сесії Сумської обласної ради п’ятого скликання, рішенням сорок другої сесії Охтирської районної ради п’ятого...
Зміни до річного плану державних закупівель Бердичівської загальноосвітньої...
Бердичівської загальноосвітньої школи-інтернату І-ІІІ ступенів для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, на...
ЗАГАЛЬНІ ФУНКЦІОНАЛЬНІ ПОВНОВАЖЕННЯ ЗАСТУПНИКА ГОЛОВИ РАЙОННОЇ ДЕРЖАВНОЇ АДМІНІСТРАЦІЇ
Ціального захисту населення, пенсіонерів, інвалідів, одиноких непрацездатних громадян, дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського...
Показники оцінки ефективності виконання Програми захисту прав дітей...
Підтримка дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей з малозабезпечених, багатодітних сімей, дітей-інвалідів,...
Контрольні питання з навчальної дисципліни
Державна система закладів для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування
ЛУГИНСЬКА РАЙОННА РАДА
Про районну (комплексну) цільову соціальну Програму забезпечення житлом дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування,...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка