Сценарій свята «Українська пісня – єднає нас»


Скачати 91.64 Kb.
Назва Сценарій свята «Українська пісня – єднає нас»
Дата 09.02.2014
Розмір 91.64 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Музика > Документи

Сценарій свята

« Українська пісня – єднає нас»



Мій рідний край

Моя земля, моя родина

Нас всіх єднає пісня українська солов'їна.

Сцена прикрашена українськими рушниками та вінками. В залі лунають українські пісні.

Хід свята

Звучить пісня(запис)Н.Матвієнко «Роде наш прекрасний»

Вчитель

Шановні друзі, гості нашого свята! Ми всі – представники великої родини нашої матері-батьківщини України. Родина до родини – то і є народ.

Могутня ріка бере силу з маленьких джерел, так і наша культура збагачується за рахунок родинної історичної спадщини – української пісні. Пісня є наш духовний скарб, який єднає нас, стирає кордони, розповідає світові про велич нашого співучого народу. Мовою пісні гортаємо сторінки історії.

Заспівай родино,

Щоб усе збулося!

Щоб у нашій хаті

Лиш добро велося!

Дозвольте свято душі людської, «Українська пісня - єднає нас» розпочати.

Звучить гімн.(Відео)

Ведучий І

Україна – це тихі води і ясні зорі, земні сади, білі хати, лани золотої пшениці, медові та молочні ріки.

Ведучий ІІ

Україна – розкішний вінок із рути і барвінку, вишневий сад, туман над яром і десь далеко за гаєм переливи дівочих голосів.

Ведучий ІІІ

Україна – край гарячої любові до волі, до свого народу, до своєї землі.

Ведучий ІV

Все це збереглося в пісні, яка передається нам з покоління до поколінь.

Ведучий I

Існує прекрасна легенда. Бог вирішив наділити народи талантом. Одні отримали елегантність та красу, інші дисципліну і порядок. Хтось – здатність до торгівлі, а хтось - до музики. Обдаривши усіх, подивився Бог і раптом побачив у куточку дівчинку.

Вона була боса, одягнута у вишивану сорочку, руса коса переплетена синьою стрічкою, а на голові багряний вінок з червоної калини.

- Хто ти? Чого плачеш? – запитав Бог.

Ведучий ІІ

Я –Україна. А плачу бо стогне моя земля від пролитої крові і пожеж. Вороги знущаються з моїх дітей, удів і сиріт, у своїй хаті немає правди й волі.

Ведучий І

Чого ж ти не підійшла до мене раніше? Я всі таланти вже роздав. Як завадити твоєму горю? Є у мене неоцінений дар, який уславить тебе на весь світ. Це пісня.

Ведучий ІІІ

Взяла дівчина – Україна дарунок, притиснула міцно до серця. Поклонилася Всевишньому і понесла пісню в народ. З тих самих пір співають люди пісню, лікують нею серця, просвітляють уми, чарують душу.

Ведучий ІV

Хто має такі пісні, тому нічого боятися за своє майбутнє. Скільки в них краси і грації, скільки дужого і молодого почуття.

Ведучий І

Ми щасливі, що народилися серед народу з такою багатою душею, народу, що вміє так відчувати свої радощі й чудово виливати свої думи, свої мрії, почуття у пісню.

Ведучий ІІ

Співаючи, ми зазираємо у нашу історію, у минуле, намагаючись обережно побачити картини народження української нації. Коли звучить пісня, то серце наповнюється почуттям любові до рідного краю, до свого народу, до України.

Ведучий ІІІ

В кожній пісні відчувається українська душа, українська вдача, віра, надія й любов. Пісня єднає людей духовно, несе заряд енергії, добра та любові.

Звучать пісні: «Рідна земля» муз. і сл. С. Желєзняка, «Україно – м ати» сл. В. Крищенка муз. Г. Татарченко

Ведучий ІV

Розмаїття українських пісень вражає. Жодна країна світу не має такого автентичного скарбу як ми з вами. Радісні, сумні, жартівливі, героїчні, обрядові – всі вони прекрасні. Українська пісня це втілення чогось квітучого, безсмертного.

Звучить віночок українських пісень

Звучить запис козацького маршу та кадри з фільму «Пропала грамота.» На фоні запису ведучі продовжують говорити слова.

Ведучий І

У піснях ми чуємо славну історію минулого. Козак - душа співоча. Пісня супроводжала його всюди. Воїни, що віддавали свою силу, честь та славу в ім’я рідного народу – славне запорозьке козацтво. Степові лицарі – так трепетно називали їх в народі. Пам’ять про козацтво збереглася в легендах, думах, переказах. Навіть у наш час, щоб підкреслити чоловічі якості юнака, говорять – гарний козак.

Ведучий ІІ

Завзятий, бравий вояка був козак – запорожець! На славу він вмів стояти за рідну Україну, за волю і віру українського народу. І бився, і вмирав запорожець як справжній герой!

Ведучий ІІІ

В піснях оспівана мужність, надзвичайна сила та вірність козака до України. «Ой п’є Байда», «Їхав козак містом», «Ой у лузі червона калина», «Їхав козак за Дунай», «Ой на горі женці жнуть», «Засвистали козаченьки».

Козацький дух – дух вічної стихії

Утілений в привілля степове,

Допоки світу – він не постаріє –

Він в заповідях нації живе!

Звучать пісні про козаків: «Уманська похідна» муз. і сл. С. Желєзняка. Українські народні пісні: «Їхав козак містом», «Там, де Ятрань круто в’ється», «Запорізькі козаки» сл. В. Крищенка муз. Г. Татарченка

Ведучий ІV

Пісня єднає рід, зв’язує покоління. З дитинства, з маминих вуст, ми чуємо першу свою пісню, колискову. Веде вона нас в широкий світ життя, яке дбайливо вишите на рушникові маминими руками.

Ведучий І

Давно не були дома, може стежина вже заросла травою і висохла черешня посаджена дбайливою маминою рукою. А в серці біль, жаль за тим, що вже не повернеться ніколи.

Ведучий ІI

Чому, сказати й сам не знаю

Живе у серці стільки літ

Ота стежина в нашім краю

Одним одна біля воріт.

Де ти, моя стежина,

Де ти моя єдина?

Ота стежина в ріднім краї –

Одним одна біля воріт.

Ведучий ІІІ

Отаке завжди у світі –

Виростають наші діти

Рідну хату покидають

І свою сім’ю плекають

Й може в пізнюю годину

Маючи свою дитину

Зможуть з ніжністю згадати,

Як колись співала мати,

Як до серця пригортала

Обнімала цілувала

З трепетом перехрестила

На життя благословила.

Звучать пісні: «Чорнобривці» сл. М. Сингаївського муз. В. Верменича, «Рідна мати» сл. А. Малишка муз. П. Майбороди

Ведучий ІV

Приїжджайте частіше додому,

Щоб не мучила совість потому.

Ні грошей не привозьте, ні слави –

Будьте з рідними ніжні й ласкаві.

Бо не вічні ні батько, ні мати,

Завтра можете їх не застати.

Ведучий І

Очі їхні – любов та благання

Синій смуток горить з – під повік

Кожна зустріч – не мов би остання,

А розлука – неначе навік.


Ведучий ІІ

Біль утрати сумління нам палить

Все життя їх – святиня для нас

Бо батьки переходять у пам’ять

Не лишають до смерті вже нас.

Звучать пісні: «Росте черешня у мами на городі» сл. М. Луківа муз. А. Горчинського , «Мамина коса» сл. І. Чернецького муз. В. Хорт, «Мамина вишня» сл. Д. Луценка муз. А. Пашкевича, «Смерекова хата» сл. М. Бакая муз. П. Дворського

Ведучі ІІІ

Кожна пісня – це поетичний і музичний шедевр, що виховував цілі покоління, формував естетичний смак. На піснях ми вчилися, на піснях світ пізнавав нас.

Ведучий ІV

Талановиті українські композитори та поети писали про Україну і для України. Серед них – Ігор Поклад, Ігор Шамо, Олександр Білаш, Платон Майборода, Володимир Івасюк, Ігор Білозір, Микола Мозговий.

Ведучий І

Українські поети Михайло Ткач, Дмитро Павличко, Андрій Малишко, Юрій Рибчинський.

На екрані демонструються фотографії співаків.

Ведучий ІI

В української пісенній скарбниці залишилися голоси Дмитра Гнатюка, Ніни Матвієнко,Назарія Яремчука, Василя Зінкевича, ансамбля Тріо Маренич, «Смерічка», «Кобза».

На екрані фотографії В.Івасюка

Ведучий ІII

Серед плеяди українських авторів одне із почесних місць належить композитору, основоположнику української естради Володимиру Івасюку. Автор ста пісень, п’ятидесяті трьох інструментальних творів. В цьому році йому виповнилося б 60 років.

Ведучий ІV

Його доля склалася трагічніше ніж доля його пісень. Вони звучать зараз повсюди, їх переспівують молоді виконавці. А це говорить про те, що коротке життя В.Івасюка було прожите не даремно.

Ведучий І

В далекі 70-ті роки, коли ідеологічна партійна машина примушувала писати лише пісні про партію та комсомол в ефір ввірвалася мелодійна українська пісня «Червона Рута».

Ведучий ІІ

Її підхопила відразу вся країна й понеслась вона у далекій світовий простір і до цього часу залишається візитною карткою України. Феноменальний успіх «Червоної Рути» продовжила пісня «Водограй», яка стала переможцем фестивалю пісня року 1972.

Відео пісні «Червона Рута» на фестивалі «Пісня року 1971»

Ведучий ІІІ

Раптово обірвалася музика. Життя Володимира Івасюка обірвала загадкова смерть, яка до цього часу не розкрита. Але пісню не задушили. Вона живе і сьогодні, хвилює серця слухачів.

Його тіло знайшли понівечене у лісі, вбивці залишилися невідомими. Похований В.Івасюк у Львові на Личаківському кладовищі.

Ведучий ІV

В 2009 році Указом Президента України Володимиру Івасюку присвоєно звання Героя України «посмертно». А пісні його з новою силою залунали в виконанні Назарія Яремчука, Василя Зінкевича, Софії Ротару.

Звучать пісні: «Водограй» муз. і сл. В. Івасюка, «Балада про мальви» сл. Б. Гури муз. В. Івасюка

Ведучий І

Нікого не залишає байдужим золотий голос України, її душа - Ніна Матвієнко. Здається цій тендітний жінці Бог дав голос, який нікого не залишає байдужим, якщо хтось почув її хоча б раз.

Ведучий ІІ

Співачка, з 1985 року народна артистка України. Народилася в селі Неділище Житомирського області. Була солісткою українського народного хору ім. Т.Вірьовки. останнім часом виступає у складі вокального тріо «Золоті ключі». В 1988 році отримала державну премію ім. Т.Шевченка, має звання Герой України від 26 січня 2006 року.

У репертуарі співачки багато народних пісень, серед них ліричні, обрядові, пісні – балади.

Звучить пісня (відео) Н.Матвієнко «Ой, летіли дикі гуси» муз. І.Поклада сл. Ю.Рибчинського.

«Чарівна скрипка» муз. І.Поклада сл. Ю.Рибчинського. (виконує дует викладачів ліцею)

Ведучий ІII

Скільки їх цих мелодійних самоцвітів? Науковці доводять – 300 тисяч. В ЮНЕСКО зібрана фонотека народних пісень країн усього світу. Україна знаходиться на першому місці. В її фонді зберігається 15,5 тисяч народних мелодій.

Ведучий ІV

Хіба можна знищити народ який має такий міцний стержень як пісню. Вона передається нам на генетичному рівні і поряд завжди, супроводжуючи від народження до тризни.

Ведучий І

Доля українського народу має багато трагічних переплетінь. Його сини та дочки в силу обставин були змушені покинути рідну землю. Але пам’яттю, яка пов’язує їх з батьківщиною є пісня.
Ведучий ІI

Врешті народ співає пісні, щоб не забути мову, свою родину, своє коріння. Квітка Цісик.

Відео на фоні якого діти розповідають

Ведучий ІII

Її голос розквів далеко від батьківщини. Вона, донька українських емігрантів і народилася в Квінcі Нью-Йорк. Любов до української пісні прийшла від серця. Квітка встигла випустити два диска «Пісні з України» (1980р.), «Два кольори» (1989р.). Дати концерти на Україні, як вона мріяла їй не судилось. В 1998 році вона померла в віці 45 років.

Ведучий ІV

Приємно чути, що так співає людина, яка жила не в Україні, а в США і співала і англійською, і українською. Вона співала пісні, які ми давно знаємо і любимо. Співала душею. Тому – слухаємо.

Звучить запис пісень в її виконанні: «Я піду в далекі гори», «Два кольори», «Де ти тепер»

Звучить пісня «На Україну повернусь» сл. С. Галябарди муз. О. Гавриша

Ведучий І

Ми звикли, що символами українського народу є дім, поле, храм. Але душею українського народу залишається пісня - диво, дивне.

А пісня – це душа народу. З усіх потреб потреба.

Лише пісня в серці ширить межі неба.

На крилах сонця сяйво їй лиша

Чим глибше пісня, тим ясніше душа

На фоні веселих дзвонів

Ведучий ІІ

Хочеться вірити, що народ, який піднімається з колін історії, встане на повний зріст, розправить свої крила і залунає наша українська пісня і попливе її дзвін далеко, далеко над землею.
Ведучий ІІІ

Я слухаю дзвони на

Лаврський горі

Дивлюсь на софіївські бані

І вірю в народ, що живе на

Дніпрі,

І сили його не здоланні

Бо як би я людство

Не любив,

Повторюю з гордістю

Сина:

Для мене лишається

Дивом із див

Всі ведучі разом.

Моя Україно.

Звучить пісня П.Петриненка «Україна» Учасники всі виходять на сцену.

Вчитель

Свято присвячене української пісні завершено.

Звучить гімн України




Схожі:

Тема. Коли пісня жартує
Музичний матеріал: українська народна пісня «Сіяв мужик просо»; українська народна пісня «Господарство»; українська народна пісня...
Сценарій свята АЗБУК А ФУТБОЛ У Сценарій спортивного свята
Мета: пропагувати вид спорту футбол, здоровий спосіб життя; формувати потребу в систематичних заняттях фізичною культурою і спортом;...
Сценарій свята до Дня української писемності та мови
Розвивати почуття наці­ональної гідності. Виховувати потребу зберігати, як святиню, все те, що пов’язує нас із рідною землею; любов...
Сценарій спортивного свята Відкритої першості району з багатоборства...
Ведуча: Добрий день, дорогі друзі, шановні гості. Ми розпочинаємо спортивне свято «Веселі старти» між 5-6 класами. До нас завітали...
Сценарій свята Першого Дзвоника в Оржівському НВК «школа – колегіум» 2012 рік

СЦЕНАРІЙ НОВОРІЧНОГО СВЯТА
Білосніжка Скоро Новий рік, сімейне свято, а мені навіть додому до палацу навідатися
Подихом, кожною клітиною
Можливо, вона вам і невідома, бо це пісня моєї юності. Але голос, який ви чули, безумовно, впізнали. Він належить народному артисту...
Сценарій святкового концерту до міжнародного дня української мови
Ведучий 1: Доброго дня вам, шановні друзі! Ми раді вітати вас на святі рідної мови. Мова – це той інструмент, який єднає націю, народ...
Полеглим присвячується Сценарій свята до Дня перемоги
Під плакатом на столі солдатський шолом, дві гвоздики, перевиті червоною та чорною стрічками, свічка
Сценарій свята
Мета: показати традиції українського народу з вшанування народних свят; виховувати в учнів любов до України, її обрядів і традицій;...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка