ЗАТВЕРДЖУЮ” Начальник ПДПЧ-36 ст лейтенант служби цивільного захисту


Скачати 73.79 Kb.
Назва ЗАТВЕРДЖУЮ” Начальник ПДПЧ-36 ст лейтенант служби цивільного захисту
Дата 21.04.2013
Розмір 73.79 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Медицина > Документи
ЗАТВЕРДЖУЮ”

Начальник ПДПЧ-36

ст. лейтенант служби

цивільного захисту
О.М. Задорожний

_____” _________ 2008 р


План-конспект

для проведення занять по медичній підготовці з особовим складом

ПДПЧ-36 та Жовтневого ЗМПО.
Тема №4.1.6 “Інфекційні захворювання.
Навчальна мета: Вдосконалити знання особового складу караулу для надання долікарської допомоги постраждалим, профілактики інфекційних захворювань. Заходи щодо недопущення іфікування під час надання першоі медичної допомоги .

Час: 45 хв.
Місце проведення: навчальний клас
Матеріальне забезпечення: плакати
Література: Невідкладна медична допомога

Порядок проведення занять.
1. Організаційний момент 5 хв.:

- перевірка присутніх;

- оголошення теми і мети занять, питань, які мають вивчатися.

2. Контроль знань 5 хв.:

- перевірка засвоєння раніше пройденного матеріалу.

3. Викладення матеріалу теми 25хв.

Питання які вивчаються:
1. Інфекційні хвороби .

2. Профілактика інфекційних захворювань.


Питання та його короткій зміст

Методичні вказівки

Термін СНІД розшифровується як синдром придбаного імунодефіциту, але придбаних імунодефіцитів багато, а СНІД - один. Тому сьогодні правильніше сказати так: СНІД - це такий придбаний імунодефіцит, який відрізняється від інших наявністю певного комплексу властивостей і специфічного збудника.

ІСТОРІЯ ВІДКРИТТЯ ВІЧ.

Взимку 1980-81 року в госпіталь Нью-йоркського університету поступили декількох чоловік з незнайомою для лікарів формою саркоми Капоши - захворювання, відкритого ще в 1872 році Морітцем Капоши. На шкірі нижніх кінцівок з'являються вузлики коричнево-червоного або голубувато-червоного кольору. Іноді вони покрилися виразками і мертвіють, але, звичайно не вражають внутрішні органи, і не вважаються злоякісними пухлинами (у більшості хворих саркома Капоши триває 8-1 років і добре піддається химиотерапевтическому лікуванню).

Весною 1981 років лікарі Лос-Анджелеса знайшли ще одну категорію хворих - із злоякісною формою пневмоцистной пневмонії. Це зустрічається украй рідко у осіб з пригніченою функцією імунної системи - наприклад, що піддалися інтенсивній иммунодепрессивной терапії після трансплантації органів. Влітку 1981 роки в США налічувалося вже 116 подібних випадків.

Хоча клінічна картина указувала на відомий вже на той час синдром імунодефіциту, причина і шляхи захворювання залишалися неясною. Надзвичайно тривалий прихований період і відсутність ефективних засобів лікування - все це викликало шок у лікарів і учених.

Отже, збудник СНІДу був відкритий через два роки після публікації першої статі про нове захворювання, а метод його діагностики розроблений менш ніж через 2.5 роки після перших публікацій.

ПЕРЕДАЧА ВІЛ-ІНФЕКЦІЇ.

Один з шляхів інфікування населення в широких масштабах — переливання крові і її компонентів. 90% хворих на СНІД захворює у віці між 20 і 45 роками. СНІД - причина смерті чоловіків в проміжку між 25 і 44 роками, що пов'язано з великою сексуальною активністю і наркоманією саме в цей період.

Більш злоякісний перебіг СНІДу у дітей пояснюється незрілістю їх імунної системи.

Повторні інфекції і переливання крові у хворих на гемофілію стимулюють імунну систему, що теж сприяє загостренню чутливості цих осіб до ВІЧ.

Ефективні методи лікування інфекції ВІЧ ще не знайдені. В даний час вдається в кращому разі лише відстрочити фатальну розв'язку. Основу сучасної боротьби з інфекцією ВІЧ повинне складати попередження її розповсюдження. Тут особливу увагу слід направити на санітарну освіту з метою зміни поведінкових і гігієнічних навиків. В санітарно-освітній роботі слід розкрити шляхи передачі захворювання, особливо підкресливши, що основний з них — половою; показати згубність безладного статевого життя і необхідність використовування презервативів, особливо при випадкових контактах. Особам, що входять до груп ризику, рекомендують не брати участь в донорстві, а інфікованим жінкам — утриматися від вагітності; важливо застерегти від користування загальними зубними щітками, бритвами і іншими предметами особистої гігієни, які можуть бути забруднений кров'ю і іншими біологічними рідинами інфікованих.

Разом з тим зараження неможливе повітряно-краплинним шляхом, при побутових контактах і через продукти харчування. Важлива роль в боротьбі з розповсюдженням інфекції ВІЧ належить активному виявленню інфікованих шляхом використовування теста-систем за визначенням противірусних антитіл. Такому визначенню підлягають донори крові, плазми, органів і тканин, хворі на венеричні хвороби. Невідкладною мірою попередження інфекції ВІЧ залишається заміна всіх шприців одноразовими або принаймні строге дотримання правил стерилізації і використовування звичайних шприців.

Осередковий туберкульоз - це така форма захворювання, яка характеризується обмеженою протяжністю запального процесу в легенях з переважанням продуктивного характеру запалення в організмі.

Тільки при флюорографії або рентгенографії у хворого виявляють осередковий туберкульоз легенів. В 50-60 роки у нас осередкового туберкульозу було. З роками, у зв'язку із застосуванням масової флюорографії, своєчасного виявлення туберкульозу, зміною імунного фону питома вага осередкового туберкульозу падає.

Вірусний гепатит А - гостра циклічна хвороба з переважно венозним фекально-оральним механізмом передачі, що характеризується ураженням печінки і що виявляється синдромом інтоксикації, збільшенням печінки і нерідко жовтяницею.

Вірус гепатиту А стійкий в навколишньому середовищі: при кімнатній температурі може зберігатися декілька тижнів або місяців, а при 4 'C - декілька місяців або літ.

Ведучий механізм зараження гепатитом А - фекально-оральна, реалізовувана через водний, харчовий і контактно-побутовий шляхи передачі.

По ступеню тяжкості захворювання: легку, середньої тяжкості, важку.

Результат гепатиту А звичайно сприятливий. Повне одужання наголошується у 90% хворих, в решті випадків наголошуються залишкові явища.

Профілактика. Проводиться комплекс санітарно-гігієнічних і протиепідемічних заходів, такий же як при інших кишкових інфекціях. Питна вода і харчові продукти, вільні від вірусу гепатиту А - застава зниження захворюваності. Необхідна перевірка якості водопровідної води на вірусне забруднення. Контактні особи спостерігаються і обстежуються протягом 50 днів. У вогнищах проводиться дезинфекція препаратами, що містять хлор.

Імунопрофілактика гепатиту А специфічного імуноглобуліну по 0,05 мл/кг маси тіла в/м або нормального донорського.

Активна імунопрофілактика гепатиту А не розроблена.

Заходи щодо недопущення інфікування

під час надання першої медичної допомоги.

При поданні медичної допомоги будь-якому пацієнтові працівники повинні дотримуватись такого порядку:

- під час підготовки до проведення маніпуляцій переконатись у наявності й цілісності аптечки для надання першої медичної допомоги.

- усі медичні маніпуляції здійснювати у гумових рукавичках.

- перед одяганням рукавичок обробляти шкіру нігтьових фаланг розчином йоду.

- захисні екрани або окуляри для обличчя повинні обов'язково використовуватись під час виконання процедур, які супроводжуються розбризкуванням крові, інших рідин.

- попереджати можливі травми шкіри ріжучими та колючими предметами, не маніпулювати голками після їх використання.

- використаний медичний інструментарій обов'язково слід піддавати дезінфекції. Чищення і передстерилізаційну обробку використаного медичного інструментарію проводити лише в гумових рукавичках із дотриманням максимальної обережності.

- усі без винятку об'єкти (обладнання, посуд та інші), що забруднені кров'ю або іншими біологічними рідинами, вважаються інфікованими і підлягають обов'язковій дезінфекції.

- забороняється вживати їжу, пити, палити, користуватись косметикою під час надання допомоги. Після виконання вказаної роботи слід замінити спецодяг та вимитись гарячою водою з милом.

- на робочих місцях слід постійно мати аптечку первинної медичної допомоги.

- під час проведення оживлення пацієнта методом "з рота до рота" слід використовувати чисту тканину або носовичок.

- у разі попадання біологічної рідини пацієнта на слизові оболонки їх терміново обробляють 0,05 % розчином марганцевокислого калію, рот та горло полощуть 70 % розчином спирту або 0,05 % розчином марганцевокислого калію чи 1 % розчином борної кислоти.

- очі промивають 1 % розчином борної кислоти, у ніс закапують 1 % розчин протарголу (3 - 4 краплі).


Дати під запис, при викладенні матеріалу використовувати плакати
Прочитати

дати під запис


прочитати

дати під запис



4. Закріплення вивченного матеріалу 5 хв.
Питання для закріплення:

4.1. Інфекційні хвороби .

4.2. Профілактика інфекційних захворювань.

5. Підбиття підсумків 5 хв.

- вказати на питання, які вимагають підвищенної уваги;

- оголосити оцінки;

- відповісти на запитання.

План-конспект склав:

Начальник караулу ПДПЧ-36

ст. лейтенант служби

цивільного захисту І.В. Медведєв

Схожі:

ЗАТВЕРДЖУЮ Начальник служби цивільного захисту в Жовтневому районі...
Виконання Законів України, актів Президента України, Кабінету Міністрів України, заходи щодо функціонування єдиної системи цивільного...
ЗАТВЕРДЖУЮ Начальник УМНС України в Миколаївській області підполковник служби цивільного захисту
Стаття Україна є суверенна і незалежна, демократична, соціальна, правова держава
ЗАТВЕРДЖУЮ” Начальник ГУ МНС України в Миколаївській області генерал-майор...
Навчальна мета: Підготовка пожежно-рятувальних підрозділів до боротьби з торф’яними пожежами
АНАЛІЗ Стану газодимозахисної служби в ПДПЧ-36 смт. Воскресенське...
Служби цивільного захисту МНС України вiд 16. 12. 11 року №1342. Протягом 2012 року в ПДПЧ-36 проводилась робота з підвищення боєздатності...
С.І. Черніков ГУ МНС в Миколаївській області майор вн служби
Тема Положення про проходження служби цивільного захисту особами рядового та начальницького складу органів та підрозділів цивільного...
ПОДАННЯ
Воскресенське Жовтневого району управління МНС України в Миколаївській області, наказ ГУМНС України в Миколаївській області від 12....
Начальник ПДПЧ-16 Центрального району майор служби цивільного захисту
Наказ МНС України №119 від 22. 04. 2003 р. “ Про затвердження Класифікаційних ознак надзвичайних ситуацій”, зареєстрованого Міністерством...
«ЗАТВЕРЖДЖУЮ» Начальник ГУ МНС України в Миколаївській області генерал-майор...
ТЕМА ЗАНЯТТЯ: Оснащення ланки газодимозахисної служби. Сигнали управління. Робота із засобами зв’язку і підтримування зв’язку
ЗАТВЕРДЖУЮ” Начальник ПДПЧ-36 капітан служби ц з. В. В. Ніколайчук
ТЕМА №11 Прокладка рукавних ліній з рукавної котушки, намотування рукавів на рукавну котушку. Норматив СФП 1
ЗАТВЕРДЖУЮ” Начальник ПДПЧ-16 Центрального району капітан вн служби
Навчальна мета: Ознайомити особовий склад підрозділу з видами та порядком роботи стаціонарних установок пожежогасіння
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка