"ЗАТВЕРДЖУЮ" Начальник ЗМПО Жовтневого РВ


Скачати 72.46 Kb.
Назва "ЗАТВЕРДЖУЮ" Начальник ЗМПО Жовтневого РВ
Дата 20.04.2013
Розмір 72.46 Kb.
Тип Методичні рекомендації
bibl.com.ua > Медицина > Методичні рекомендації
"ЗАТВЕРДЖУЮ"

Начальник ЗМПО

Жовтневого РВ

С.І. Черніков

____ „ ____________ 2006р.

ПЛАН-КОНСПЕКТ

для проведення практичного заняття по медичній підготовці

з особовим складом чергових караулів ЖЗМПО

ТЕМА: 4.1.1 Обмороження та загальне переохолодження організму, симптоми. надання першої долікарської допомоги. Опіки та тепловий удар. Симптоми та надання першої долікарської допомоги.
ВІДПРАЦЬОВУВАНІ ПИТАННЯ: 1. Надання першої медичної допомоги при опіках.

2. Надання першої медичної допомоги при тепловому ударі.

3. Надання першої медичної допомоги при відмороженні.

4. Практична робота з набором для надання першої медичної допомоги.

МЕТА ЗАНЯТТЯ: 1. Учбова: Тренувати особовий склад караулу діям при наданні першої долікарняної допомоги.

2. Виховна: Відчуття упевненості, формування психологічної готовності.

3. Розвиваюча: Мислення, силу волі.

ЧАС: 1 година.

МІСЦЕ ПРОВЕДЕННЯ: Учбовий клас.

МАТЕРІАЛЬНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ: Набір для надання першої медичної допомоги.

МЕТОД ПРОВЕДЕННЯ: практично

ЛІТЕРАТУРА: 1. Пам’ятка співробітнику ПО по наданню першої медичної допомоги. Миколаїв-2001.

2. Наказ МВС № 840-00р. „Правила безпеки праці в ДПО МВС України”

ПОРЯДОК ПРОВЕДЕННЯ ЗАНЯТТЯ:

1. Організаційний момент - 5 хв.

- перевірка особового складу;

- оголошую тему і мету майбутнього заняття;

-Т.Б. при проведенні штучного дихання і непрямого масажу серця.
2. Контроль знань - 5 мін.

- Скільки буває ступенів опіків?

- Скільки буває ступенів обморожень?

3. Викладення матеріалу теми - 25 хв..

Питання, що вивчаються:

1. Надання першої медичної допомоги при опіках.

2. Надання першої медичної допомоги при тепловому ударі.

3. Надання першої медичної допомоги при відмороженні.


Питання, що вивчаються та їх короткий зміст

Методичні рекомендації

ОПІКИ
Опіком називається пошкодження тканин організму, викликане дією високої температури (термічний опік), хімічних речовин (хімічний опік) або електричним струмом високої напруги (електричний опік).

Термічні опіки можуть бути викликані полум'ям, розжареними газами або твердими предметами, гарячими рідинами, гарячою парою, світловим випромінюванням ядерного вибуху, сумішами, що горять (напалм, фосфор). Тяжкість опіку визначається глибиною і розмірами пошкодженої поверхні тіла: чим глибше пошкоджені тканини при опіку і ніж більше обпалена поверхня, тим важче опік.
ТЕРМІЧНІ ОПІКИ ПІДРОЗДІЛЯЮТЬСЯ НА ЧОТИРИ СТУПЕНІ:
I-я ступінь (поверхневі опіки). Вони характеризуються почервонінням шкіри і припухлістю обпаленої ділянки, появою гострого, пекучого болю в області опіку.
II-я ступінь При опіку на почервонілій і припухну лій поверхні зразу ж або через деякий час відшаровується поверхневий шар епідермісу шкіри і утворюються міхури, наповнені прозорою жовтою рідиною, обпалена ділянка різко хвороблива, частина міхурів лопається, оголяючи саднячу поверхню.
III-я ступінь Опіки характеризуються омертвлянням шкіри на різну глибину.
IV-я ступінь При опіках спостерігається омертвляння не тільки шкіри, але і глибше лежачих тканин (підшкірної жирової клітковини, сухожиль, м'язів, іноді кісток).
У разі опіків ІІ-ІV ступенів і площі пошкодження більше за 10-15% поверхні тіла розвивається шок; пульс і дихання стають частішими, шкірні покрови бліднішають, з’являється холодний липкий піт. Потерпілий скаржиться на нудоту, головний біль, спрагу та загальну слабкість, виникає серйозна небезпека для його життя.
Хімічні опіки викликаються дією на тканині організму концентрованих кислот, лугів і солей важких металів.
МЕДИЧНА ДОПОМОГА ПРИ ОПІКАХ.
Перша медична допомога при опіках починається з того, що припиняють дію вражаючого чинника: гасять (знімають) одяг, що горить або тліючу, накидають на неї щільну тканину і притискують до тіла, припиняючи таким чином доступ повітря до ділянки, що горить ; можна збити полум'я, катаючись по землі, притиснувши до землі або іншої поверхні ділянки одягу, що горять, погасити вогонь струменем води або занурити частину тіла у воду. Якщо опік викликаний гарячою рідиною, що просочила одяг, її треба негайно зняти. Не можна відривати одяг від обгорілої шкіри, не рекомендується роздягати потерпілого.

У всіх випадках ураженого слід видалити з небезпечної зони дії полум'я, теплового випромінювання, диму, токсичних продуктів горіння (вуглекислого газу і ін.). Вельми корисно швидко охолодити ділянку опіку струменем води або обкладенням холодними предметами.

При хімічному опіку доцільно негайно рясно промити уражену поверхню великою кількістю проточної води (до зникнення характерного запаху), яка розбавляє і змиває агресивну рідину, а також охолоджує тканини. Після цього уражене місце слідує промити 2% розчином питної соди при опіках кислотами або 1% розчином лимонної (оцетової) кислоти - при опіках лугами.
ПЕРША ДОПОМОГА при опіках ПЕРШОГО СТУПЕНЯ полягає в накладенні стерильних пов'язок на обпалену поверхню, змочену міцним розчином марганцевокислого калія (розчин повинен бути темно-вишневого кольору), одеколоном, спиртом, або в накладенні на обпалену поверхню бинтів, змочених слабим розчином азотно-кислого срібла (ляпісу). Доцільно дати ураженому знеболюючі засоби. Оброблення місць опіку на тілі потерпілого проводиться за стерильних умов. Рот і ніс людини, що надає допомогу, а також потерпілого мають бути по можливості закриті марлею чи чистою носовою хусточкою, щоб під час розмови чи дихання з рота або з носа на місця опіку не попадали бактерії, що можуть викликати зараження.
ПЕРША ДОПОМОГА при опіках ДРУГОГО СТУПЕНЯ слід обережно очистити коло ураженої ділянки спиртом, одеколоном або 0,5% розчином нашатирного спирту, не ушкоджуючи міхурів. На обпалену поверхню накласти стерильну пов'язку, просочену 2% розчином марганцевокислого калія або слабим розчином ляпісу, пов'язку з протиопіковою маззю.

У разі прилипання одягу до обпалених ділянок шкіри забороняється віддирати тканину, потрібно обережно обрізувати тканину по межі обпаленої ділянки і накласти пов'язку. Щоб уникнути шоку, обпалених необхідно зігріти, дати гаряче пиття, знеболюючі засоби.

При опіках видимих слизистих оболонок і порожнини рота, їх промивають слабим розчином питної соди. На обпалені очі необхідно покласти легку стерильну (асептичну) пов'язку.

ПЕРШУ ДОПОМОГУ при опіках ТРЕТЬОГО і ЧЕТВЕРТОГО СТУПЕНЯ надають так само, як і при опіках другого ступеня.
ВСІХ ОБПАЛЕНИХ НЕГАЙНО ДОСТАВЛЯЮТЬ В МЕДИЧНІ ПУНКТИ І ЛІКУВАЛЬНІ УСТАНОВИ.
Перша долікарняна допомога в разі хімічних опіків
Необхідно знати, яка саме речовина спричинила хімічний опік. Під впливом кислот на шкірі виникає сухий темно-коричневий чи чорний чітко окреслений струп. Луги викликають утворення сіро-брудних струпів, що не чітко окреслені.

Спочатку з потерпілого знімають одяг і білизну. Якщо опік викликаний кислотою, місце опіку обливають сильними струменями води на протязі 15-20 хвилин.

У разі опіків лужними розчинами місце опіку слід промити водою на протязі не менше 15 хвилин (категорично забороняється промивати водою опіки від негашеного вапна!). Потім ці місця закривають чистою марлею, бинтом. Потерпілих необхідно доставити до лікувального закладу.





ПЕРША ДОЛІКАРНЯНА ДОПОМОГА В РАЗІ ТЕПЛОВОГО УДАРУ
В разі теплового удару головний біль, нудота, блювання, спрага виникають швидше, ніж у разі сонячного удару. Часто виникає носова кровотеча і потерпілий може втратити свідомість.

Перша долікарняна допомога має бути надана негайно. Потерпілого слід перенести в прохолодне місце, звільнити від одягу, що здавлює шию і груди, покласти під голову валик зі згорнутого одягу, а на голову – холодний компрес. У тяжких випадках хворого обливають холодною водою прямо в одязі, крім того дають понюхати нашатирний спирт. Якщо потерпілий не втратив свідомості, його слід напоїти холодним напоєм. Якщо потерпілий втратив свідомість чи перестав дихати, необхідно зробити штучне дихання. У всіх випадках потерпілих необхідно доставити до лікувального закладу.




Перша ДОЛІКАРНЯНА ДОПОМОГА У РАЗІ ВІДМОРОЖЕННЯ
За характером ураження розрізняють 4 ступіні відмороження:

  • 1 – найлегший, після зігрівання на ураженому місці з’являється набряк, шкіра стає синюшною;

  • 2 – на шкірі з’являються пухирі, що наповнені прозорою рідиною;

  • 3 – тяжкий, на шкірі утворюються пухирі, а через декілька діб на їх місці утворюються зони змертвіння;

  • 4 – дуже тяжкий, уражена не тільки шкіра, але й м’які тканини ін навіть кістка.


Головне завдання – швидке відновлення кровообігу. У разі відмороження 1 ступеня рекомендується чистими руками робити легкий масаж (розтирання) обморожених місць на тілі для їх зігрівання. Відморожені місця не можна розтирати снігом, тому що в разі розтирання може бути пошкоджено шкіру. Після розігрівання на ушкоджені місця накладають пов’язку з борним вазеліном.

У разі відмороження 2-го і 3-го ступенів ушкоджені місця на тілі миють водою кімнатної температури, потім на них накладають марлю, що змочена у воді, яку поступово нагрівають. Одночасно, потерпілий має рухатись.

Після відновлення кровообігу ушкоджені місця покривають чистою марлею і перев’язують. потерпілому дають пити теплі напої. Потерпілих необхідно доставити до лікувального закладу.





4. Перевірка знань - 10 хв.

- Скільки буває ступенів опіків?

- Скільки буває ступенів обморожень?

- Надання першої медичної допомоги при опіках.

- Надання першої медичної допомоги при тепловому ударі.

- Надання першої медичної допомоги при відмороженні.

5. Заключна частина – 5 хв.

- виставляю загальну оцінку за підсумками занять;

- даю завдання на самопідготовку.


Склав:

___________________________________________________________________________

Схожі:

ЗАТВЕРДЖУЮ Начальник Жовтневого ЗМПО
Навчальна мета: ознайомити та попередити особовий склад водіїв про недопущення ДТП
ЗАТВЕРДЖУЮ Начальник Жовтневого ЗМПО
Навчальна мета: вивчити з особовим складом водіїв загальні відомості та будову шин та камер
ЗАТВЕРДЖУЮ” Начальник Жовтневого РВ ЗМПО
Навчальна мета: ознайомити особовий склад водіїв з основними вимогами ТО системи живлення дизельних двигунів
"ЗАТВЕРДЖУЮ" Начальник ЗМПО Жовтневого РВ
МЕТА: навчити особовий склад частини розпізнавати алкогольні тенденції, а також профілактировать його як соціальне зло
ЗАТВЕРДЖУЮ Начальник Жовтневого ЗМПО
Для роботи фари – прожектора використовюються такі типи електричних ламп, як А 12-50+21 потужністю 41 Вт або А 12-32 потужністю 19...
ЗАТВЕРДЖУЮ Начальник Жовтневого ЗМПО
Керування вказаною апаратурою проводиться відповідними вимикачами, перемикачами, датчиками. Від коротких замикань додаткове електрообладнання...
“ ЗАТВЕРДЖУЮ ” Начальник Жовтневого РВ ЗМПО С.І. Черніков
ГУ МНС, а також начальнику загону, якщо частина входить до складу загону, відповідає за виконання завдань з експлуатації пожежної...
«Затверджую» Начальник Жовтневого
Навчальна мета: Вивчити та практично відпрацювати з особовим складом водіїв порядок проведення технічного обслуговування приборів...
«Затверджую» Начальник Жовтневого
Перевірити зарядження аккумуляторної батареї. Перевірити всі зєднання дротів системи запалювання, зачистити та підтягнути їх
ЗАТВЕРДЖУЮ ” Начальник Жовтневого РВ м. Миколаєва ГУ МНС України майор служби ц з
Тема 8: Екологічні проблеми в сучасному світі й Україні. Надзвичайні ситуації природного та техногенного характеру: запобігання та...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка