Випуску: вагітність ДЕВ’ЯТЬ МІСЯЦІВ ЩАСТЯ 11


Скачати 0.55 Mb.
Назва Випуску: вагітність ДЕВ’ЯТЬ МІСЯЦІВ ЩАСТЯ 11
Сторінка 1/5
Дата 22.02.2016
Розмір 0.55 Mb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Медицина > Документи
  1   2   3   4   5


Здоров’я
Українське незалежне інформаційне агентство новин (УНІАН). Засновано в березні 1993 року.

Генеральний директор Олег НАЛИВАЙКО. Головний редактор Олександр ХАРЧЕНКО.

Редактор Наталія МАКСИМЕНКО. E-mail: [email protected]. Випусковий редактор Галина СЕГЕДА

Видається українською мовою. При використанні посилання на УНІАН обов’язкове.

Адреса редакції: 01001, Київ-1, вул. Хрещатик, 4. Телефон: 2788329, 279-4395 , факс 279-3571, http://www.unian.net.

Відділ маркетингу: тел. 279-3690,279-3158, факс 461-9111,279-3320, E-mail: [email protected]

Технічна підтримка: тел. 278-0007, E-mail: [email protected]
22 квітня 2008 року, вівторок, № 48


Медичні вісті 2

країна 2

ООН: епідемія СНІДу в Україні найбільш загрозлива в Європі 2

В Україні розпочалась масштабна кампанія з тестування студентів на ВІЛ 3

Україна та Світовий банк спільно долатимуть туберкульоз та СНІД 3

регіони 4

БФ «Розвиток України» передасть допомогу п`яти обласним тубдиспансерам 4

У київських школах щодня знаходять дітей з вошами 4

На Прикарпатті цього року заплановано оздоровити 100 тис. дітей 5

дослідження вооз 5

Бідність може призвести до психічних захворювань – ВООЗ 5

медицина і влада 6

Як Кабмін буде боротися з алкоголізмом та курінням 6

Луценко: Необхідно обмежити випуск трамадолу на 90% 6

проблеми медицини 7

Туберкульоз вже прирівнюють до СНІДу 7

актуально 8

Центр дитячої кардіохірургії в Києві – один із кращих у світі 8

Тема випуску: вагітність - ДЕВ’ЯТЬ МІСЯЦІВ ЩАСТЯ 11

Перший місяць вагітності 11

Другий місяць вагітності: час вживати фолієву кислоту 13

Третій місяць вагітності. Будь-які ліки матері протипоказані 15

Четвертий місяць вагітності - Нарешті малюк подав матері сигнал 15

другий триместр - розквіт творчої активності 18

Третій триместр вагітності. Безглуздо матері сідати на дієту 19

Вчимося правильно дихати 20

Поради психолога 23

Як народити красиву дитину 23

коментарі 24

Чому лікарям вигідно, щоб хворих в Україні більшало? 24

здоровий спосіб життя 26

Надмірні любителі суші ризикують здоров’ям 26

Як впоратися з весняною втомою і депресією 27

Купуючи сік, зверніть увагу на термін зберігання 28

Найкорисніший фрукт – яблуко 28

новини СВІТУ 28

В Єгипті у дворічного хлопчика виявлено пташиний грип 28

Вітаміни можуть призвести до передчасної смерті – учені 29

Лікарі одночасно пересадили нирки шістьом пацієнтам 29


Медичні вісті
країна
ООН: епідемія СНІДу в Україні найбільш загрозлива в Європі
ООН заявляє, що епідемія СНІДу в Україні є найбільш загрозливою в Європі, і закликає уряд збільшити фінансування на боротьбу з хворобою.

Про це йдеться в переданому УНІАН повідомленні Об’єднаної програми ООН з ВІЛ/СНІДу в Україні (ЮНЕЙДС).

Зокрема, в повідомленні наголошується, що епідемія СНІДу в Україні є найбільш загрозливою в Європі, її поширеність серед дорослого населення складає, за оціночними даними, більш як 1,63%. На кінець 2007 року були зареєстровані більш як 122 тис. випадків ВІЛ-інфекції з початку епідемії у 1987 році, включаючи більш як 22 тис. випадків СНІДу та більш як 12 тис. 490 людей, які померли від СНІДу. Ці цифри відображають лише частину тих, хто живе з ВІЛ/СНІДом в Україні.

Виходячи з національних оціночних даних, зараз в Україні проживають 440 тисяч людей із ВІЛ-інфекцією, зазначає ООН.

На даний момент Україна має епідемію ВІЛ/СНІДу, що сконцентрована переважно серед уразливих груп населення, включаючи споживачів ін’єкційних наркотиків, працівників сексу та чоловіків, що мають секс з чоловіками. Проте останні дані свідчать, що принаймні у трьох областях - Київській, Одеській та Миколаївській - поширеність ВІЛ серед вагітних жінок перевищує 1%, що свідчить про те, що епідемія переходить на загальне населення.

Як зазначив координатор системи ООН в Україні Френсіс О’ДОННЕЛЛ, “незважаючи на те, що відповідь на епідемію була значно посилена протягом останніх років, сучасні зусилля щодо ВІЛ/СНІД з боку центральних та місцевих органів влади, громадського суспільства та спільноти донорів досі не справляють значного впливу на епідемію”.

За його словами, нещодавня Зовнішня оцінка національної відповіді на епідемію СНІДу виявила ряд серйозних недоліків Національної програми України зі СНІДу, особливо у сфері профілактики. Попередні результати оцінки підкреслюють важливість створення нової Загальнодержавної цільової програми забезпечення профілактики ВІЛ-інфекції, лікування, догляду та підтримки ВІЛ-інфікованим і хворим на СНІД на 2009-2013, яка є прекрасною можливістю ефективно відповісти на епідемію.

Ф.О’ДОННЕЛЛ висловив серйозну занепокоєність тим, що «процеси, передбачені українським законодавством для розробки загальнодержавних цільових програм та їх бюджетів, не були дотримані, що спричинило до серйозних непорозумінь щодо нової Програми з ВІЛ/СНІДу.” Ці проблеми необхідно вирішити при підготовці до Зустрічі Високого Рівня зі СНІДу в Штаб-квартирі Організації Об’єднаних Націй в Нью-Йорку (10-11 червня 2008 року). На цій зустрічі країн-членів ООН Україна має звітувати щодо прогресу у впровадженні Декларації із прихильності боротьбі з ВІЛ/СНІДом та інших зобов’язань із розширення програм на шляху до Універсального доступу до профілактики, лікування, догляду та підтримки.

Ф.О’ДОННЕЛЛ зазначив, що “Міністерство охорони здоров`я України скерувало до Міністерства фінансів України Концепцію програми для погодження. Система ООН в Україні занепокоєна тим, що загальну суму бюджетного запиту на Програму може бути зменшено від 6,5 до 2,2 мільярдів гривень. ООН наполегливо рекомендує залишити мінімальне фінансування на Програму у розмірі 6.5 мільярдів гривень, включаючи 5,7 мільярдів гривень із державного бюджету”.

Для того, щоб розробити більш ефективну Національну програму зі СНІДу, Система ООН в Україні наполегливо рекомендує відкласти кінцевий термін для її розробки, який зараз встановлений на 15 квітня 2008 року, та переглянути процедури її розробки, щоб Програма могла слугувати керівництвом для зусиль всіх урядових та недержавних партнерів.

“Система ООН впевнена, що краща підготовка призведе до створення кращої програми”, - сказала Корі УДОВІЧКІ - помічник Генерального секретаря ООН, асистент Адміністратора Програми розвитку ООН та директор Регіонального бюро Програми Розвитку ООН з країн Європи та СНД. “Створення ефективної програми зі СНІДу може допомогти уникнути сотень тисяч нових випадків інфікування та десятків тисяч смертей, тому ми закликаємо уряд виділити відповідне фінансування та присвятити більше уваги розробці Національної програми зі СНІДу".

Вона зазначила, що Система ООН підтверджує своє прагнення надавати технічну допомогу та експертизу для допомоги всім секторам у розробці та впровадженні нової Загальнодержавної цільової програми по боротьбі з ВІЛ/СНІДом в Україні.
В Україні розпочалась масштабна кампанія з тестування студентів на ВІЛ
В Україні розпочалась масштабна кампанія з безкоштовного тестування студентської молоді на ВІЛ .

Про це повідомив виконавчий директор Міжнародного альянсу з ВІЛ/СНІД в Україні Андрій КЛЕПІКОВ на прес-конференції в УНІАН.

“Це унікальний проект, якого в Україні ще не було. Безкоштовне тестування на умовах анонімності зможуть пройти приблизно 15 тисяч студентів, ще 100 тисяч студентів буде охоплено інформаційною компанією з профілактики ВІЛ/СНІД”, - сказав А.КЛЕПІКОВ.

За його словами, тестування організовано в 50 вищих навчальних закладах Києва, Дніпропетровська та Одеси. “Кампанія триватиме з 15 квітня по 23 травня”, - додав він.

А.КЛЕПІКОВ також повідомив, що кампанію з тестування організував Міжнародний альянс з ВІЛ/СНІД в Україні за підтримки Фонду Levi Strauss та при партнерстві Міністерства освіти та науки, а також Міністерства охорони здоров’я України.
Україна та Світовий банк спільно долатимуть туберкульоз та СНІД
У Міністерстві охорони здоров`я відбулася робоча зустріч директора проекту з боку Світового банку "Контроль за туберкульозом та ВІЛ/СНІДом в Україні" Шиян Чао з міністром охорони здоров`я України Василем Князевичем, повідомили УНІАН у МОЗ України.

Як наголосили присутні, Світовий банк пересвідчився, що Україна здатна реалізувати спільний проект та зможе вкластися в передбачені угодою часові рамки. Сторони обговорили конкретні напрямки діяльності, які будуть профінансовані та втілені у життя протягом поточного року у рамках проекту "Контроль за туберкульозом та ВІЛ/СНІДом в Україні".

Керівник Сектору супроводу міжнародних програм Володимир Івчук наголосив: "Мова йде, про види діяльності, які можна реально завершити до закінчення проекту. Це навчання фахівців туберкульозної служби і загальномедичної мережі, це закупівля обладнання для служби туберкульозу та служби СНІДу, служби донорства, створення інструкцій для туберкульозної служби, друк і забезпечення звітними друкованими формами всіх закладів протитуберкульозної служби, це забезпечення ліками для лікування опортуністичних інфекцій в межах країни всіх центрів СНІДУ з розрахунку річної потребу, закупівля тест-систем для центрів СНІДу з урахуванням того, що державний бюджет не зміг забезпечити ці потреби та ін".
регіони
БФ «Розвиток України» передасть допомогу п`яти обласним тубдиспансерам
З26 листопада 2007 по 27 січня 2008 року в містах Кременчук, Миколаїв, Маріуполь, Запоріжжя, Мелітополь, Северодонецьк, Донецьк, Макіївка, Горлівка проходила спільна акція Благодійного фонду «Розвиток України» і мережі супермаркетів «Амстор» зі збору засобів для  поліпшення перебування пацієнтів у п`яти обласних протитуберкульозних диспансерах.

Жителі цих міст не залишилися байдужими до проблеми епідемії туберкульозу в країні – всього було зібрано 70 000 гривень. Фонд додав зі свого бюджету ще 30 000 гривень, і, виходячи з принципу соціальної справедливості, кожен обласний тубдиспансер одержить продуктові, гігієнічні пакети та інші предмети першої необхідності для пацієнтів на суму 20 000 гривень.

21 квітня – Полтава. Обласний протитуберкульозний диспансер одержить дитячі лікарняні ліжечка, іграшки, продуктові і гігієнічні набори.

22 квітня - с. Надбугське Миколаївської області. У обласний тубдиспансер будуть завезені продукти і засоби гігієни.

23 квітня – Запоріжжя. Обласному туберкульозному диспансеру, на прохання лікарів, будуть передані сучасні дитячі інгалятори.

24 квітня – Луганськ. Обласний протитуберкульозний диспансер одержить продуктові і гігієнічні набори.

25 квітня -  Донецьк. Обласна клінічна туберкульозна лікарня одержить набори посуду з неіржавіючої сталі.

Детальнішу інформацію про час і місце проведення заходів ви можете одержати в прес-службі Благодійного фонду «Розвиток України» за телефонами: +38 044 502 52 14; +38 050 474 34 42.
У київських школах щодня знаходять дітей з вошами
У столичних школах значно почастішали випадки педикульозу. Майже щодня в класах виявляють дітей з вошами у волоссі.

Варто зазначити, що в зоні особливого ризику - діти початкових класів. Вони контактніші, частіше міняються шапками і гребінцями.

Фахівці відзначають, що застрахуватися від педикульозу неможливо.

У аптеках констатують зростання попиту на противопедикульозні засоби. На прилавку асортименти ліків виробництва від України до Франції. А ще є Польща, Прибалтика і Болгарія.

Минулого року від вошей страждали школи на Харківщині і Вінниччині. Сьогодні в лідерах Київ. Столична санепідемстанція з червня минулого року фіксує зростання педикульозу серед всього населення.

Довідка. Воша - стійкий паразит. Декілька годин може жити на морозі, 2 дні - під водою і без їжі. Долає 30-сантиметровий шар піску і легко переносить навіть радіацію. Але краще всього вона почуває себе в рідній стихії - на голові. За добу життя воша висмоктує 3 міліграми крові і відкладає до 160 яєць.
На Прикарпатті цього року заплановано оздоровити 100 тис. дітей
Понад 100 тис. прикарпатських дітей заплановано оздоровити під час цьогорічних літніх канікул.

Про це повідомили УНІАН в Івано-Франківській облдержадміністрації.

З обласного бюджету передбачено виділити на їх оздоровлення 4 млн. 12 тис. грн. Розпорядженням облдержадміністрації утворено обласну координаційну раду з питань оздоровлення школярів.

В Івано-Франківській області мешкає 172 тис. дітей шкільного віку, з яких 1 тис. 172 - діти-сироти, 52 тис. - діти з малозабезпечених, багатодітних сімей.

Торік за підсумками оздоровлення школярів кращими було визнано Косівський, Калуський, Рожнятівський та Снятинський райони, з бюджетів яких на літнє оздоровлення виділялося від 180 до 300 тис. грн.
дослідження вооз
Бідність може призвести до психічних захворювань – ВООЗ
Бідність може сприяти розвитку психічних захворювань, повідомляють італійські ЗМІ з посиланням на доповідь директора Департаменту психічного здоров`я Всесвітньої організації охорони здоров`я Бенедетто Сарачено.

"Бідність може бути чинником, що сприяє розвитку психічних хвороб, що призводять до збільшення кількості депресій, самогубств, алкогольної залежності, затримки розумового розвитку. Разом з іншими патологіями, бідність сприяє погіршенню стану хворого, як у випадку із шизофренією", - сказав Сарачено.

У світі понад 150 млн. людей страждають на депресію, 50 млн. - епілепсію, 25 млн. - шизофренію, 24 млн. - хворобу Альцгеймера й понад 115 млн. - порушення психіки через вживання алкоголю й наркотиків, йдеться у доповіді Сарачено.

Доповідь представлено в Італії на міжнародній зустрічі "Зміцнення систем психічного здоров`я людей у країнах з низьким і середнім рівнем доходу", яка триватиме до 18 квітня. На міжнародну зустріч у Риміні зібралися представники 15 країн з низьким і середнім рівнем життя. Експерти медицини, психології, соціології обговорюють, як допомогти понад 400 млн. людей з різними психічними відхиленнями, які через бідність позбавлені належного медичного лікування, вирішити проблеми психічного здоров`я.
медицина і влада
Як Кабмін буде боротися з алкоголізмом та курінням
Кабінет Міністрів планує майже вдвічі підвищити ставки акцизного збору на етиловий спирт і сигарети. Відповідний проект закону розробило Міністерство фінансів.

Проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України в питаннях акцизного збору» (копію має в своєму розпорядженні видання), пропонує з 1 липня 2008 року підвищити фіксовану ставку акцизного збору на сигарети без фільтру з нинішніх 5 грн/1000 шт. до 15 грн/1000 шт., на сигарети з фільтром – з 14 грн/1000 шт. до 31,1 грн/1000 шт., а податкове зобов’язання зі сплати акцизного збору за кожне найменування сигарет встановити на рівні не менш ніж 19,3 грн/1000 шт. для сигарет без фільтру і 36,8 грн/1000 шт. для сигарет з фільтром.

Як пише видання, тимчасово, з 1 липня по 31 грудня цього року, фіксована ставка акцизного збору на сигарети без фільтру встановлюється на рівні 10 грн/1000 шт., на сигарети з фільтром – 22,5 грн/1000 шт., податкове зобов’язання – 13,6 грн/1000 шт. для сигарет без фільтру і 27,4 грн/1000 шт. для сигарет з фільтром.

Законопроект також передбачає підвищення ставок акцизного збору на етиловий спирт, спиртові дистиляти і спиртні напої, отримані шляхом перегонки виноградного вина і вичавок з винограду, з 21,5 грн/л до 39 грн/л (з 1 липня до 31 грудня 2008 року – до 30 грн/л). Акцизні ставки на пиво пропонується збільшити з 0,31 грн/л до 0,63 грн/л (з 1 липня до 31 грудня 2008 року – до 0,47 грн/л). Вартість ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями і тютюновими виробами знижується до 250 грн. за кожне місце торгівлі.

Як відзначає видання, неофіційно джерело в Мінфіні повідомило, що у відомстві підвищення розміру акцизного збору на алкогольні напої і тютюнові вироби вважають доцільним. «Зростання ставок акцизного збору повинно випереджати зростання індексу інфляції. Досі відбувалося навпаки», - сказав співрозмовник в Мінфіні.

Як відзначає видання, про існування законопроекту відомо голові асоціації «Спілка оптовиків і виробників алкоголю і тютюну» (СОПАТ) Володимиру Демчаку. «Я знаю, що такий законопроект розроблено в Мінфіні, але поки він непублічний», – сказав Демчак. За його інформацією, законопроект планувалося зареєструвати у Верховній Раді в минулий четвер через народного депутата від БЮТ Сергія Соболєва. Проте цього не відбулося. Отримати коментар Соболєва виданню вчора не вдалося.
Луценко: Необхідно обмежити випуск трамадолу на 90%
Міністр внутрішніх справ Юрій ЛУЦЕНКО констатує, що закрити аптеки, які незаконно торгують трамадолом, неможливо.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він заявив на прес-конференції в Донецьку.

Міністр зазначив, що правоохоронці хотіли закрити всі аптеки, які незаконно торгують трамадолом, але «реально закрити згідно із законом аптеку неможливо, закон виписаний спеціально мафією».

За словами Ю.ЛУЦЕНКА, необхідно обмежити випуск трамадолу на 90%, тому що навіть скорочення на 80% недостатньо. При цьому міністр зауважив, що Горлівське підприємство «Стирол» «нібито закрило виробництво трамадолу».

Ю.ЛУЦЕНКО наголосив на тому, що, перш за все, міліції необхідно посилити роботу з встановлення оптовиків-торговців трамадолом. «Потрібно провести внутрішнє розслідування», - сказав він.

На думку Ю.ЛУЦЕНКА, якщо наркоторговець затриманий на дільниці, і міліціонер-дільничний про це не знає, то “до біса цього дільничного, значить, він у “долі”.

Міністр категорично заявив, що такі дільничні будуть негайно звільнені з правоохоронних органів, тому що масова торгівля трамадолом “не може не мати співучасників з боку міліції”.
проблеми медицини
Туберкульоз вже прирівнюють до СНІДу
Як часто вам доводиться зустрічати людей, які голосно кашляють? На вулиці або в транспорті багато хто з них навіть не прикриває рот рукою. У медиків є таке поняття – «низька культура кашляння» – і у нас вона саме така. Адже у багатьох випадках кашель, на жаль, буває ознакою туберкульозу...

Відомо, що в Україні зростає епідемія цього важкого інфекційного захворювання. Про те, як від нього уберегтися, розповідає завідувач кафедри фтизіатрії Інституту вдосконалення лікарів, доктор медичних наук Віктор М’ясников.

– Наївно вважати, що нам вдасться «заблокувати» цю епідемію найближчим часом, – зазначає Віктор Григорович. – Сьогодні, як і в позаминулому столітті, основні носії вірусу – люди низького соціально статусу. І уявіть собі, як можна примусити лікуватися, наприклад, бомжа або наркомана! Адже у таких людей ця інфекція має крайні форми: недуга протікає з повною деструкцією легеневої тканини, утворенням каверн в легені, легеневими кровотечами. За відсутності необхідного лікування туберкульоз закінчується смертю хворого. Правда, все частіше вірус підхоплюють і люди цілком благополучні: вчителі, медсестри, лікарі, підприємці, музиканти. Серед них багато молоді, студенти, молоді мами, особливо після пологів.

При всій сучасній діагностиці, у більшості хворих туберкульоз виявляється абсолютно випадково. Наші люди на флюорографію не поспішають, невиправдано уникають рентгену, не кажучи вже про аналізи крові та інші обстеження. Ось ми і маємо справжнісіньку епідемію, – пояснює Віктор Григорович.

За словами ученого, особливо небезпечний мультирезистентний туберкульоз. Він стійкий до традиційних препаратів типу римфампіцину й ізоніазіду. Тому лікарям доводиться “ламати” голову над індивідуальною схемою лікування для кожного хворого.

Розвивається мультирезистентний туберкульоз часто через невчасну діагностику або ж неправильно підібрану антитуберкульозну хіміотерапію. Цей діагноз частіше ставлять тим пацієнтам, які не витримують встановлених термінів лікування, ігнорують призначення, не дотримуються режиму і просто уникають фтизіатрів.

– Сьогодні ми можемо лікувати хворих на туберкульоз у стаціонарі 3–4 місяці, від сили – півроку, – нарікає Віктор Григорович. – Причому все це робиться за державний кошт. Далі люди повинні самостійно приймати препарати не менші двох років, до повного зникнення туберкульозної палички.

На жаль, теперішнім законодавством не передбачена відповідальність за ухилення від лікування туберкульозу. Люди давно самі вирішують свою долю, що їм і як робити: лікуватися або померти, – пояснює Віктор Григорович.

За словами завідувача терапевтичним відділенням НДІ фтизіатрії ім. Н.Ф.Яновського Олени Шапошникової, на сьогодні туберкульоз найчастіше асоційований з вірусними захворюваннями, СНІДом, статевими інфекціями. Це ставить його в один ряд з найбільш небезпечними хворобами нинішнього століття.

Для того, щоб не захворіти, на думку Олени Миколаївни, в житті будь-якої людини повинні бути якомога менше станів з приставками «недо-» і «пере-». Перевтома, переохолодження, перегрів, недоїдання, недосипання... Найзвичайніший стрес – це завжди чинник ризику, здатний запустити каскад хвороби. На думку фахівців, якщо туберкульоз виявлено вчасно, а пацієнт дотримується необхідного протоколу лікування – шанси на повне лікування сучасна медицина дає хороші.

Слабкість і кашель, що не проходить, – йдіть до лікаря

Тривалий час на тлі пониженого імунітету туберкульоз ніяк себе не проявляє, маскуючись під інші захворювання. При цьому більшість пацієнтів не надають значення таким симптомам, як слабкість, підвищена стомлюваність, неспокійний сон, поганий апетит, різке схуднення, депресія. Постійний кашель впродовж трьох тижнів, з виділенням мокроти – серйозний привід для того, щоб терміново зробити рентген і бактерійний аналіз мокроти.
актуально
Центр дитячої кардіохірургії в Києві – один із кращих у світі
На сьогодні вроджені вади серця залишаються в Україні однією з домінуючих причин дитячої смертності. Щорічно у нас народжується 6-7 тисяч дітей із пороками серця. Половині з них до періоду кінця новонародженості потрібна допомога, інакше малюки просто гинуть. За даними Міністерства охорони здоров`я, всього на обліку знаходиться близько 40 тисяч дітей із вродженою серцево-судинною патологією у віці до 14 років.

Науково-практичний медичний центр дитячої кардіології і кардіохірургії – єдиний в Україні і одна з кращих у світі медичних установ, де дітей із вродженою вадою серця оперують на перших днях життя.

"Відкриття цього центру ми чекали 10 років. І не просто чекали, а робили для цього все можливе, - розповідає завідувач відділенням інтенсивної терапії Володимир Жовнір. - Раніше наші лікарі випрошували на Заході списане устаткування, самі налагоджували його роботу, щоб мати мінімальну можливість для роботи».

Сьогодні Центр дитячої кардіохірургії – найкращий в Україні і один із кращих в Європі. При цьому він державний - всі операції українським дітям тут роблять безкоштовно.  За кордоном такі операції дорого коштують, наприклад, в США – найдешевша 50 тисяч доларів, в Європі – від 60 тисяч євро.

«Тут хороший догляд, прекрасні результати. За минулий рік у центрі зроблена 1 001 операція на серці (з хірургічним розрізом) і близько 400 ендоваскулярних операцій (без розрізу). Причому 60 %  – у віці до року. Найменшому малюкові було  всього 2 години, - продовжує Володимир Жовнір. – У 95 % випадків прооперовані дітки стають практично здоровими і живуть повноцінним життям».

Але при всьому позитиві, проблем у центрі чимало. Перш за все - кадрова.

Медичними сестрами центр укомплектований на 70 %, лікарями лише на 25 %. Не кожна здорова людина витримає такий темп життя – цілодобово стояти біля операційного столу. «Це дуже важка професія, величезна відповідальність. Тут повинні працювати дуже здорові люди – і фізично, і емоційно. І, звичайно ж, професіонали", - каже В.Жовнір. За його словами, цим може займатися лише та людина, яка "горить" своєю справою. Та й зарплата - близько 2300 гривень на місяць.

«За західними стандартами на одного такого важкого пацієнта доводиться одна медсестра. У нас, на жаль, одна медична сестра обслуговує двох-три пацієнтів», - зазначає В.Жовнір.

У реанімаційному залі п`ятнадцять місць, кожне медичне устаткування коштує від 750 тисяч гривень, плюс ліки. «Як для української системи охорони здоров`я, ця сфера фінансується непогано, - вважає Володимир Жовнір. - Проте бюджет не може покрити всі потреби, наскільки нам хотілося б».

Дитяча кардіологія – найдорожча галузь медицини. За нею визначають рівень охорони здоров`я країни в цілому. І далеко не в кожній державі ця сфера на такому, як у нас рівні, та ще й безкоштовна.

Тривогу дитячих кардіологів все ще викликає погана виявленість природженої патології в регіонах. "Це залежить і від неонатологів, і від акушерів-гінекологів, від їх кваліфікації, від устаткування. Хоча останнім часом ситуація значно покращала, саме тому, що МОЗ почало програму з профілактики і боротьби з серцево-судинною патологією, а також тому, що про цю проблему почали більше обговорювати в ЗМІ, – каже завідувач відділенням. – До речі, саме за ініціативи адміністрації нашого Центру, розпочата програма попередження вроджених вад серця". 

При вході у відділення реанімації висять копії чеків. Це допомога і простих людей, і солідних компаній, благодійних фондів. Це мала дещиця пожертвувань від людей, які небайдужі до цієї проблеми. 

Історія Тадея Фалюти зі Львова унікальна для України. Ця дитина перенесла кілька складних операцій, і була залежна від апарату штучного дихання.

Тадей переніс 6 операцій на серці і рік разом з мамою прожив у лікарняній палаті на третьому поверсі Центру кардіології. Там він відзначив свій перший день народження. «Мама Тадея протягом року не відходила від свого малюка, цілодобово не спала, не бувала навіть на вулиці, - розповідає Лілія, Пільтяй керівник Міжнародного благодійного фонду «Дитяче серце». - Коли я побачила вперше цю жінку, зрозуміла, що вона на грані і фізичного, і емоційного зриву».

Та й лікарі дозволяли повернутися додому, до Львова. Проте було маленьке «але». Малюк не міг дихати самостійно. У клініці він був цілодобово приєднаний до апарату штучної вентиляції легенів. За рік мама сама навчилася проробляти всі необхідні маніпуляції, не гірше за лікарів. За кордоном, вже давно не є дивом те, що хворі, підключені  до такого апарату, знаходяться удома. І Тадейчик зміг би жити удома, але тільки з апаратом штучної вентиляції легенів.

«Це перший випадок в реанімаційній практиці, коли ми ухвалили рішення, порадившись із західними фахівцями, що дитину, можна виписати з апаратом додому. – розповідає В.Жовнір. - Завдяки соціальній службі, а саме фонду «Дитяче серце», ми почали цей проект зі збору засобів на апарат Тадеєві – 200 тисяч гривень. Для мене до цих пір дивовижним залишається той факт, що меценати дали таку величезну суму. Яким чином вдалося достукатися до їх серця? Адже збирати гроші на благодійність дуже важко. Поки людина здорова і у неї є гроші, вона не розуміє чужого горя. Чомусь більш охоче дають милостиню бомжеві, який ці гроші тут же пропиває, ніж Фонду, для покупки апарату, який збереже дитині життя».

«Збирали гроші всім світом, – продовжує Лілія Пільтяй. - Був відкритий спеціальний грошовий рахунок для допомоги Тадеєві Фалюті. І за півроку зібрали лише 24 тисячі. Чесно кажучи, хоч я і оптимістка, почала вже зневірятися». Допомога прийшла дуже несподівано. Про цю проблему дізналися в Благодійному Фонді «Розвиток України», і виділили кошти, яких бракувало. Лікарі центру сподіваються, через місяць-два апарат заберуть від Тадея. І з його допомогою рятуватимуть інших дітей.

На жаль, такі значні випадки – поодинокі.

Традиції благодійності в нашій країні забуті. «З нашого досвіду, з однієї сотні бізнесменів, до яких ми звертаємося по допомогу, відгукуються лише двоє», - каже Лілія Пільтяй.

Навіть дуже багаті люди просто уникають зустрічей. Той аргумент, що допомога в Центрі кардіології може знадобитися і їх дітям, більшість сприймають, м`яко кажучи, скептично. Але ж навіть, якщо є можливість поїхати лікуватися за кордон – не варто на неї сподіватися. При ситуації, коли народжується дитинча з патологією серця, дорога кожна мить і, як правило, про тривале транспортування немає і мови.

Саме тут, у  Центрі дитячої кардіології і кардіохірургії, свого часу врятували від вродженої патології серця дітей і внуків багатьох впливових людей України. 

Марія Турчина
  1   2   3   4   5

Схожі:

ЗВИЧАЙНІ ДРОБИ
На числовому промені позначте точки з координатами М, N, К. За одиничний відрізок візьміть дев'ять клітинок зошита
Тема. ДЕ ХОВАЄТЬСЯ ЩАСТЯ?
Мета: допомогти учням зрозуміти складну філософську категорію «щастя», знайти справжні життєві цінності; довести, що дійсне щастя...
ВИКОНАВЧИЙ КОМІТЕТ НІКОПОЛЬСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ
Надати допомогу на поховання на загальну суму 9000 (дев’ять тисяч) гривень громадянам згідно зі списком (додається)
Щастя. Як його досягти?
Мета: допомогти учням зрозуміти складну філософську категорію «щастя», дати можливість упевнитися їм, що досягнення щастя залежить...
Тема: Щастя. Як його досягти? 
Мета: допомогти учням зрозуміти складну філософську категорію «щастя», дати можливість упевнитися їм, що досягнення щастя залежить...
«Щастя. Як його досягти?» Мета
Мета: допомогти учням зрозуміти складну філософську категорію «щастя», дати можливість упевнитися їм, що досягнення щастя залежить...
Як часто протягом дня ми згадуємо про щастя?
Мета: розкрити глибину розуміння поняття щастя кожного з учасників, допомогти учителям глибше засвоїти поняття «щастя» та сприяти...
Тема: Ми дев’ятикласники
Вітчизни, розвивати почуття патріотизму, гордості за свою Батьківщину, бажання стати її захисником, справжнім громадянином України,...
Урок №36 7 клас Тема. Богдан Лепкий. «Цвіт щастя». Прагнення кожної людини бути щасливою Мета
«Легендою про щастя», формувати світогляд, кругозір, висловлювати власні роздуми про щастя людини; розвивати творчу уяву учнів, прищеплювати...
Історії в дев'яти книгах
Джерело: Геродот. Історії в дев'яти книгах. К.: Наукова думка, 1993. 576 с. С.: 180-228
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка