ХЕРСОНСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ


Скачати 0.53 Mb.
Назва ХЕРСОНСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
Сторінка 1/5
Дата 18.04.2013
Розмір 0.53 Mb.
Тип Методичні рекомендації
bibl.com.ua > Математика > Методичні рекомендації
  1   2   3   4   5



МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

ХЕРСОНСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Кафедра експертизи, технології і дизайну текстилю
Рег. №____________

методичні рекомендації

до виконання курсового проекту (роботи)
з дисципліни Підготовка ниток до ткацтва
статус дисципліни вибіркова
для спеціальності 05160102 Технологія і дизайн тканин

напряму 051601 Технологія та дизайн текстильних матеріалів

факультету Технології і дизайну


Херсон – 2012 р.

Методичні рекомендації до виконання курсового проекту (роботи)

з дисципліни Підготовка ниток до ткацтва

Укладач (і): доц. к.т.н. Домбровський А.Г., кількість сторінок __.

Рецензент: _____________ доц. Горізонтова О.В.


Затверджено

на засіданні кафедри МТВМ

протокол №__ від _______

Зав. кафедри ______________

Відповідальний за випуск ______________________________________

ВСТУП
Головною задачею вищої школи є задоволення потреб всіх сфер суспільного життя у спеціалістах, які здатні на рівні вимог сучасної економіки і науково-технічного прогресу приймати участь в розвитку всіх галузей промисловості, науки, техніки і культури, бути організаторами, вихователями і керівниками трудових колективів в умовах здійснення виробничого процесу. Особливо велика увага в цьому контексті приділяється текстильній промисловості, так як її складна і трудомістка організаційна структура базується на великій чисельності зайнятих в процесі виробництва робочих та інженерно-технічних працівників. При цьому особливість текстильної продукції, асортимент якої в значній мірі залежить від швидкоплинності сучасної моди, вимагає від спеціалістів-текстильників здатності швидко пристосовуватись до нових потреб ринку товарів, самостійно оволодівати новими знаннями, творчо підходити до рішення актуальних проблем промисловості, передбачати наперед властивості знов спроектованих текстильних виробів, застосовуючи при цьому основні принципи композиції, дизайну в гармонійному поєднанні зовнішнього вигляду готової продукції з її призначенням та уподобаннями споживача.

Заключним етапом вищої освіти є виконання дипломного проекту. В ході дипломного проектування студент вирішує комплекс інженерних, організаційно-технологічних, економічних та інших задач на базі отриманих знань з теорії і практики текстильного виробництва.

Метою дипломного проектування є:

  • систематизація і закріплення теоретичних знань в галузі технології та економіки ткацького виробництва, автоматизації виробничих процесів, будівництва виробничих споруд, кондиціонування повітря, стандартизації і контролю якості продукції, охорони праці та навколишнього середовища;

  • набуття досвіду вирішення комплексу практичних питань з проектування технологічних процесів та визначення економічної ефективності виробництва тканин, розрахунку необхідної кількості обладнання, організації та управління ткацьким виробництвом;

  • розвиток навичок прийняття самостійних творчих рішень, формулювання обґрунтованих висновків і рекомендацій.

Рішення цих задач допоможе студентам здійснювати власну виробничу діяльність, направлену на підвищення ефективності ткацького виробництва і конкурентоспроможності вітчизняних текстильних товарів на світовому ринку.

1. Структура курсового проекту
Важливим етапом підготовки курсової проекту є складання плану. План роботи відображає, наскільки глибоко студент вивчив літературу, засвоїв необхідний матеріал, зумів вибрати головне, істотне. Вміло складений план допомагає студенту правильно сформулювати структуру роботи, визначити послідовність її викладу, розкрити зміст теми, виявити наукову і практичну цінність роботи. План повинен бути послідовним, відбивати основну ідею роботи. Назви глав і параграфів повинні бути короткими, але відбивати сутність того, що необхідно викласти. Розміщувати питання плану слід послідовно, без повторень із логічним переходом від одного розділу до іншого.

Курсовий проект повинен включати в себе розрахунково-пояснювальну записку виконану в відповідності з даними методичними вказівками.

Пояснювальна записка повинна включати наступні розділи:

Вступ.

1. Вибір та обгрунтування схеми технологічного плану ткацтва

2. Перемотування ниток

3. Снування ниток

4. Шліхтування ниток

5. Пробирання і прив’язування ниток

6. Перемотування утоку

7. Волого-теплова обробка утокових ниток

Висновки.

Список літератури.
2. МЕТОДИКА ВИКОНАННЯ Курсового проекту
1. Вибір та обгрунтування схеми технологічного плану ткацтва
В даному курсовому проекті необхідно навести схему технологічного плану підготовки ниток до ткацтва для заданого артикула тканини і надати її короткий опис.

Обраний технологічний план ткацтва повинен забезпечувати випуск тканин високої якості з необхідними споживацькими властивостями при найбільш ефективному протіканні технологічних процесів. План ткацтва представляється у вигляді схеми.

Для визначення кількості і послідовності технологічних операцій необхідно враховувати форму вхідних прядильних пакувань, лінійну щільність ниток, вид волокна, систему прядіння, фізико-механічні властивості ниток основи і утоку. Кількість переходів технологічного процесу повинна бути мінімальною і забезпечувати потоковість виробництва, високу продуктивність праці і обладнання, мінімальну кількість відходів ниток і можливість впровадження комплексної механізації та автоматизації ткацького виробництва.

Опис технологічного плану ткацтва необхідно починати з процесу зберігання ниток на складі з характеристикою прядильних пакувань і всіх операцій , які здійснюються із сировиною на складі.

При короткому обґрунтуванні кожного технологічного переходу доводиться необхідність його здійснення, розкривається його мета і сутність, указується вид вхідних і вихідних напівфабрикатів, змінення фізико-механічних властивостей ниток після кожного переходу.

Вибір технологічного обладнання здійснюється виходячи з вимог технологічного процесу ткацтва, особливостей переробки ниток і виготовлення тканин, технічної характеристики самого обладнання. Рівень і значення технічних параметрів приймається на основі науково обґрунтованих теоретичних розрахунків з довідкової літератури, а також відомостей, які отримані при проходженні переддипломної практики.

Прийняте до встановлення обладнання повинне забезпечувати:

  • високу продуктивність праці і обладнання;

  • найбільшу продуктивність з одиниці площі будівлі;

  • високу якість продукту;

  • найменшу кількість угарів;

  • можливість застосування великих за розмірами пакувань;

  • збереження властивостей ниток;

  • можливість застосування комплексної механізації і автоматизації виробництва.

Для обраного технологічного обладнання приводяться технічні характеристики, які беруться з паспортів на обладнання, в галузевих довідниках. При цьому вказують характерні технологічні і конструктивні особливості обраної машини або верстата.


  1. Перемотування ниток


Для перемотування ниток застосовують мотальні машини і автомати.

Приклад. При підготовці до виготовлення тканини арт. … перемотування ниток основи і утоку здійснюється на мотальній машині М-150-2.

Мотальна машина М-150-2 призначена для перемотування ниток з прядильних початків і бобін на конічні бобіни хрестового намотування. На машині встановлений мотальний барабанчик з канавками змінного шагу діаметром 90 мм. Машина двостороння і може бути виготовлена на 20, 40, 60, 80 і 100 барабанчиків. Для поліпшення структури намотування машина обладнана механізмом сфероутворювання і механізмом електроперервача. Для створення необхідного натягу ниток використовується двозонний шайбовий натяжний прилад. Для вирівнювання натягу ниток при перемотуванні на великих швидкостях застосовано балоногасник.

Технічна характеристика мотальної машини представляється у вигляді таблиці.


  1. Технологічні параметри перемотування


Лінійна швидкість ниток при перемотуванні.

Лінійна швидкість нитки при перемотуванні залежить від виду волокнистого складу ниток, лінійної щільності, їх фізико-механічних показників, виду вхідних пакувань, а також від виду обраного обладнання.

Швидкості, які рекомендуються при перемотуванні, м/хв.:

- бавовняна пряжа 700-1200;

- шерстяна гребінна пряжа 600-800;

- шерстяна апаратна 300-600;

- льняна 300-750;

- пряжа з хімічних волокон 300-500;

- пряжа з бобін БД 900-1000.

Швидкість перемотування пряжі, яка пройшла процес фарбування у пакуваннях, знижується на 10-20%.

Більш конкретні дані представлені в табл. 1.
Натяг нитки при перемотуванні.

Величину натягу приблизно можна визначити виходячи з міцності нитки:
, сН

, сН

де Ор – відносне розривне навантаження нитки, сН/текс;

Т – лінійна щільність нитки, текс;

а – коефіцієнт, який залежить від волокнистого складу ниток:

- бавовняна пряжа 0,07;

- шерстяна камвольна 0,08;

- шерстяна суконна 0,1;

- льняна 0,04;

- хімічні волокна 0,03.
Розводка контрольно-очисної щілини.

Розводку контрольно-очисної щілини встановлюють залежно від лінійної щільності (діаметру) ниток, що перемотуються, та їх структури. Діаметр ниток:
, мм


де С – стала величина, яка залежить від виду волокнистого матеріалу:

- бавовняна пряжа - 1,25;

- льняна пряжа - 1,19 - 1,26;

- віскозне штапельне волокно - 1,26;

- шерсть камвольна - 1,26 - 1,3;

- шерсть апаратна - 1,3 - 1,35;

- шовк - 1,26 - 1,35;

- шовк-сирець - 1,08;

- склонитки - 0,8.

Розводка контрольно-очисної щілини щ складає 1,5...2 діаметра для тонких і гладких ниток і 2...2,5 діаметра для середніх, товстих і нерівномірних ниток.
Об'ємна щільність намотування ниток на пакуванні.

Об'ємна щільність залежить від сировинного складу і структури ниток, виду намотування (паралельна, схрещена), форми пакування, натягу, швидкості перемотування. Приймається з довідкової літератури (см. табл. 1).
Витягування ниток.

Технологічний режим перемотування повинен забезпечувати мінімальне витягування ниток. Приймається з досвіду роботи підприємств (табл. 1).
Обривність ниток при перемотуванні.

Залежить від сировинного складу, виду (однониткова, кручена) і якості ниток, лінійної щільності, швидкості перемотування, технічного стану і параметрів КЗЛ мотальної машини, будови і якості вхідного пакування. Приймається з досвіду роботи підприємств (табл. 1).
Продуктивність процесу перемотування.

Теоретична продуктивність мотального обладнання (типу М-150-2, «Аутосук», УА-300):
, кг/год



де Vм – лінійна швидкість перемотування, м/хв;

км.б – кількість мотальних барабанчиків (голівок, веретен).

Норма продуктивності мотального обладнання:
, кг/год

, кг/год
де ККЧ = 0,8…0,9.

2.2. Розрахунок максимальної довжини і маси ниток на бобіні




Рис. 4. Конусна бобіна
Об’єм пряжі на бобіні:




Маса пряжі на бобіні:
, г.



де - щільність намотування на початку, г/см3.
Довжина пряжі на бобіні:
, м.
2.3. Визначення довжини відходів ниток основи і утоку при перемотуванні
, м
де 1 – довжина нитки, яка необхідна для оправлення вхідного пакування перед встановленням на мотальну машину;

2 – довжина нитки, що видаляється при зв’язуванні кінців у момент зміни вхідного пакування або ліквідації обриву;

3 – довжина нитки з вхідного пакування, необхідна для ліквідації обриву, включаючи втрати при зльотах;

4 – середня довжина нитки, що залишається на недопрацьованому вхідному пакуванні;

– число обривів на одне вхідне пакування.

Число обривів розраховують виходячи з розрахунку обривів на 1 млн. м одиночної нитки за формулою:
, обр.
де Lп, б – довжина нитки на початку або бобіні, м;

- число обривів нитки на 1 млн. м.

Норми відходів ниток при перемотуванні на мотальних машинах приведені в табл. 2.

3. Снування ниток
Для снування ниток застосовують партіонні снувальні машини типу СП, стрічкові снувальні машини типу СЛ та ін. Для встановлення бобін використовують наступні шпулярники: Ш-608, Ш-616-2 – для бавовняних ниток; Ш-608-Ш, Ш-616-Ш для шерстяних ниток, Ш-1000-И – для шовкових ниток.

Приклад. Підготовка снувальних валиків при виготовленні тканини арт. … здійснюється на машині СП-140.

Снувальна машина СП-140 призначена для снування групи ниток, які змотуються з пакувань одиночної нитки і намотуються паралельним намотуванням на снувальний валик. Передача руху снувальному валу здійснюється примусово за допомогою електродвигуна постійного струму і клиноремінної передачі. Використання потужних двохколодкових гальм дозволяє проводити гальмування снувального валу за 3/4 одного оберту. Привід машини забезпечує постійною лінійну швидкість по мірі збільшення діаметру намотування. Машина забезпечена механізмом автоматичної зупинки при обриві нитки і наробітки снувального валу.

Технічна характеристика снувальної машини і шпулярника представляється у вигляді таблиці.


  1. Технологічні параметри снування


Лінійна швидкість снування.

Залежить від виду, якості і фізико-механічних властивостей ниток, виду і якості вхідних пакувань, способу снування, величини ставки бобін.

Рекомендуємі швидкості снування, м/хв:

- бавовняна пряжа 600-1000;

- шерстяна гребінна 500-700;

- шерстяна апаратна 400-600;

- льняна 500-700;

- пряжа з хімічних волокон 400-600.

Для фарбованої пряжі швидкість снування знижується на 5%. При снуванні бавовняної пряжі з бобін пневмомеханічного способу прядіння швидкість зменшується на 2%.

Більш конкретні дані представлені в табл. 1.
  1   2   3   4   5

Схожі:

К. М. Ситника Допущено Міністерством освіти і науки України
Рецензенти: д-р техн наук, проф. /. М. Астрелін (Національний технічний університет України «КПІ»), д-р техн наук, проф. О. Я. Лобойко...
КОНСПЕКТ ЛЕКЦІЙ КИЇВ НТУУ "КПІ" 1997 МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ УКРАЇНИ...
МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ УКРАЇНИ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ УКРАЇНИ "КИЇВСЬКИЙ ПОЛІТЕХНІЧНИЙ ІНСТИТУТ"
Національний Технічний Університет України “КПІ”

ІНЖЕНЕРНО-ТЕХНІЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ Кафедра кореляційної оптики ЗВІТ З НАВЧАЛЬНОЇ ПРАКТИКИ
Міністерство освіти та науки України Чернівецький національний університет ім. Ю. Федьковича
МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
Робота (відповідь) студента у ході обговорення програмних питань дисципліни на семінарських заняттях і критерії оцінювання
Секція 1 Роль політики в розробці та запровадженні інноваційних моделей розвитку
...
ХX Міжнародної Науково-практичної конференції Інформаційні технології:...
Україна, 61002, Харків, вул. Фрунзе, 21, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут»
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ НАФТИ І ГАЗУ
Робоча програма навчальної дисципліни «Менеджмент трансферу технологій» для студентів спеціальності 050202 Автоматизоване управління...
ХIX Міжнародної Науково-практичної конференції Інформаційні технології:...
Україна, 61002, Харків, вул. Фрунзе, 21, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут»
Національний Технічний Університет України „КПІ”
Зображення файла 'Target with scale 300. ppi' має дві 1см лінійки. Виміряйте відстані між пікселями та розміри структур (наприклад...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка