Шахненко О. Ф., вчитель фізики і математики ЗШ №1


Скачати 71.5 Kb.
Назва Шахненко О. Ф., вчитель фізики і математики ЗШ №1
Дата 11.12.2013
Розмір 71.5 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Математика > Документи
Гра по станціях

"Математика навколо нас".

(5-й клас)

Шахненко О.Ф., вчитель фізики і математики ЗШ №1

м.Долинська, Кіровоградської області

Цілі: вдосконалення обчислювальних навичок, формування навичок групової роботи, уміння розповідати своє розв'язування однокласникам, спільне усунення недоліків у розв'язуванні, розвиток кмітливості, мислення, мовлення, пам'яті, уваги, спостережливості, виховання пізнавального інтересу до предмета.

ХІД ГРИ

Вступне слово вчителя. Сьогодні ми проводимо командне змагання на розв'язування математичних завдань. Вам необхідно пройти станції зазначені у вашому маршрутному листі. На кожній станції вам будуть запропоновані завдання. На їх виконання відводиться 10 хвилин. За кожне вірно виконане завдання команді нараховується 1 бал. Потім підсумовуються бали зароблені командою на кожній зі станцій. Переможе команда, яка набрала найбільшу кількість балів. Удачі у виконанні завдань.

Завдання станції «Зелена математика»

  1. Найвище дерево в світі - австралійський королівський евкаліпт Його висота -152 метра. Друге місце належить хвойному дереву дугласії, яке нижче евкаліпта на 34 метри. Третє місце у секвої вічнозеленої, що росте в США. Її висота на 14 метрів менше, ніж дугласії.? Яка висота секвої?

  2. Одна квітка кульбаби дає 200 насіння. На рослині буває до 6 квіток. Скільки з'явиться нових кульбаб з однієї рослини, якщо проросте, хоча б 1/5 частина всього насіння?

  3. Стебла бамбука за добу можуть виростати на 90 см. За скільки діб рослина досягне своєї максимальної висоти - 36 метрів?

  4. На спилі дерева видно річні кільця. Їх стільки, скільки років дереву. На спилі дуба нарахували 243 кільця, берези - 125 кілець, а ялини - 374. На скільки береза ​​молодше дуба, а ялина - старша за нього?

  5. На болотах із залишків відмерлого моху утворюється торф, який використовується як паливо, добриво. Процес утворення торфу йде дуже повільно, шар торфу в 1 см накопичується за 10 років. За скільки років шар торфу досягне 50 см?

  6. На Землі існують рослини хижаки, які живляться дрібними живими істотами. Наприклад, венерина мухоловка харчується комахами. Кожен листок цієї рослини може піймати здобич 3 рази. Скільки комах знищить одна венерина мухоловка з 26 листям?

  7. Найбільше листя у пальм роду рафія з Південної Америки. Вони досягають 19 метрів в довжину, а довжина черешків, якими вони кріпляться до гілки, - 4 метри? Скільки сантиметрів досягає довжина рафії з черешками?

  8. Козелець розкриває свої квіти раніше інших - о 4 годині ранку, а згортає в бутони опівдні. Скільки годин ми можемо бачити золотисті квіти козлобородника?

  9. Найбільш старими із зростаючих нині дерев є:

Тисс ягідний (Крим) - 1200 років,
Липа (Калінінградська обл.) - 500 років,
Дуб (Литва) - 2000 років,
Сосна (США) - 4700 років,
Шовковиця (Таджикистан) - 1000 років,
Платан (Азербайджан) - 2050 років.
Розташуй вік дерев у порядку зростання.

  1. У природі налічується 96000 видів різних грибів, з яких 2/3 складають гриби дуже маленькі, видимі тільки під мікроскопом, Скільки видів грибів можна побачити неозброєним оком?

  2. На Сейшельських островах ростуть пальми лодоіцеї. Всередині їх плоду, вагою в 25 кг, перебуває найбільше на світі насіння. Його вага на 7 кг менше ваги плоду. На одній пальмі дозріває до 70 плодів. Яка загальна вага насіння такої пальми?

  3. Корінь верблюжої колючки, що росте в пустелі, йде на глибину 15 метрів, а коріння інжиру - на глибину в 8 разів більшу. Яка довжина кореня інжиру?

  4. На дубі росте 250 000 листків, а на кипарисі хвоїнок в 200 разів більше, ніж листя дуба. Скільки хвоїнок у кипариса?

  5. У Києві 50 000 кінських каштанів. Це в 5 разів більше, ніж у Москві. Скільки каштанів у Москві?

  6. Ученим відомо 100 видів сосни: модрини - в 5 разів менше, ніж сосни, а видів ялини - в 2 рази більше, ніж модрини. Скільки відомо видів цих дерев?


Завдання станції «Казкова математика».

  1. Вовк був ведучим 6 годин, а козенята 20 хвилин. На скільки хвилин довше водив вовк?

  2. У хорі лісової нечисті було 52 учасники: 14 лісовиків, 18 потвор, а решта - відьми. Скільки відьом було в цьому дружньому хорі?

  3. Змій Горинич відзначив нещодавно свій трьохсотлітній ювілей. Його близький друг, Кощій Безсмертний, старше Змія на 548 років, а краща подруга, Баба-Яга, молодше Горинича на 64 роки. По скільки років прожили ці казкові герої?

  4. На поливання Червоненької квіточки Оленка витратила в перший день 5 відер води, на другий - у 3 рази більше, а в третій стільки, скільки в перший і в другий разом. Скільки відер води довелося переносити бідної Оленці за ці три дні?

  5. У 9 вагонах їхало по 6 казкових героїв, а в останньому тільки стара Шапокляк. Скільки всього пасажирів було в поїзді?

  6. Двом богатирям потрібно підкорити 60 царств. Один богатир може це зробити за 10 днів, інший за 5 днів. За скільки днів виконають роботу обидва богатиря, якщо діятимуть разом?

  7. У квартирах на Казковій вулиці, що мають парні номери, жило по 2 гнома. А в квартирах з непарними номерами - по одному велетню. Скільки всього жителів налічувалося в цьому будинку, що має 62 квартири?

  8. На оббивку 10 царських тронів потрібно 40 метрів золотої парчі. Скільки парчі залишиться від шматка довжиною 64 метри, якщо обіб'ють 6 тронів, а 20 метрів золотої парчі присвоять несумлінні працівники?

  9. На зльоті з обміну досвідом 10 відьом розташувалися в президії, а інші у восьми лавах залу по 14 відьмочки в кожному ряду. Скільки всього відьмочок обмінювалися досвідом на цьому з'їзді?

  10. За тиждень Музей відвідали 3 класу Школи добрих чарівників, по 20 учнів у кожному і 5 класів Школи злих чарівників, по 4 учні в кожному. Скільки всього учнів відвідали Музей за тиждень?

  11. У першій чарівної книзі міститься 75 заклинань, що перетворюють хуліганів на метеликів, в другій таких заклинань на 25 більше, а в третій на 10 менше, ніж у другій. Скількома способами можна перетворити похмурого хулігана в милу комаху?


Завдання станції «Історія і математика»

  1. Середній зріст дорослої людини зараз дорівнює приблизно 175 см. Зріст стародавніх людей становив 4/5 цієї величини. На скільки сантиметрів «підросли» люди за останні тисячоліття?

  2. 50 000 років тому погода на Землі була дуже холодною і 1/3 частина всієї поверхні нашої планети була вкрита шаром льоду. Яка була площа Землі, вільної від льоду, якщо вся планета мала площа 510 000 000 км2?

  3. У Стародавньому Єгипті знаками для письма служили ієрогліфи, і налічувалося їх 800. На скільки і у скільки разів їх було більше, ніж літер сучасної української мови?

  4. За недоречне насміхання оштрафували 8 скоморохів на 16 копійок, а їх ведмедів на 12 копійок. Скільки копійок заплатив кожен блазень і яка загальна сума штрафу?

  5. Так звана Столітня війна між Англією і Францією за володіння деякими територіями тривала з 1337 по 1453 рік. Чи справді ця війна тривала 100 років?

  6. Найбільший лист у світі відправив у 16 столітті перський шах турецькому султанові. Довжина листа, на якому було написано послання, становило 1000 см, а ширина 700 см. Які периметр і площа цього листа?

  7. У давнину в Австралії існувало 600 різних мов і діалектів, що в 4 рази більше, ніж збереглося до теперішнього часу. Скільки мов зникло з цього континенту?

  8. У Росії нумерацію років від Різдва Христового, якою ми користуємося зараз, ввів Петро I в 1700 році? Скільки століть минуло з дня цієї події в 200 році?

  9. До Петра І в Росії свого флоту не було. Коли він вирішив, що флот країні необхідний, він також зрозумів, що потрібні люди, які вміють будувати кораблі. Для навчання цьому мистецтву Петро I відправив 22 особи у Голландії і Англії, а 39 - до Венеції. Скільки людей за наказом Петра I навчалися за кордоном?



Завдання станції «Математика і людина».

  1. Середня довжина новонародженого - 50 см. Середній зріст дорослої - 170 см. На скільки сантиметрів людина виростає, дорослішаючи?

  2. При народженні в скелеті дитини нараховується 270 кісток. Потім деякі кістки зростаються, і в дорослої людини всього 206 кісток. На скільки кісток у дорослої людини менше, ніж у новонародженого?

  3. Удитини двох років 20 зубів, а у дорослого 32 зуби. На скільки «зубасті» дорослі, ніж дитина?

  4. Наша кров робить повний оборот за 23 секунди. Скільки оборотів вона зробить за добу?

  5. Дорослій людині необхідно 3 літри води на добу. За який час вона вип'є 1095 літрів води?

  6. Хребет служить опорою тулуба людини. У ньому виділяють 5 відділів: шийний - 7 хребців, грудний - 12, поперековий - 5, крижовий - 5, куприковий - 4. Скільки всього хребців у хребті?

  7. Цегла здатна витримати навантаження в 80 кг, а кістка гомілки людини навантаження в 30 разів більшу, Скільки кілограмів витримує гомілку людини?

  8. Волосся людини росте зі швидкістю 12 мм на місяць, а нігті - 3 мм на місяць. Якої довжини можуть досягти волосся і нігті людини через 3 роки, якщо довжина волосся у нього була 3 см, а нігтів - 1 см?

  9. У дорослої людини 32 зуби. З них 1/4 - різці, 1/8 - ікла, 1/4 - малі корінні зуби, а решта - великі корінні зуби. Скільки зубів кожного виду у людини?

  10. Італієць робить 80 жестів на годину, француз - на 40 жестів більше, ніж італієць, а мексиканець на 60 жестів більше, ніж француз. Скільки жестів зробить кожен з них у двохгодинній бесіді?

  11. На 1 см 2 поверхні тіла в середньому розташовується 150 больових точок, 14 холодових точок, 2 теплові точки і 24 тактильні точки. Скільки чутливих точок на долоні довжиною 7 см і шириною 5 см?

  12. При спокійному диханні людина вдихає 500 см 3 повітря. За одну хвилину вона вдихне 8500 см 3 повітря. Скільки вдихів і видихів вона зробить за цей час?

  13. У крові людини є дрібні частинки, які виконують різноманітну роботу. Деякі з них, звані лейкоцитами, знищують мікроби, що потрапили в наш організм. Один лейкоцит може поглинути 20 мікробів. Скільки мікробів знищує 8000 лейкоцитів?

  14. Око сприймає зображення за допомогою спеціальних паличок і колбочок. В одному оці 7000000 колб і 130 000 000 паличок. Скільки всього сприймають елементів в очах людини?

  15. Пульс різних живих істот такий: слон - 25 ударів/хвилину, кінь - 35, людина- 75, кішка -130, маленький птах -200. Що ми дізнаємося, виконавши наступні дії:

А) 75 - 35 Б) 130 - 75 В) 130 - 75

Підведення підсумків

Нагородження переможців.

Схожі:

Уроку
Розробила: вчитель фізики та математики Миропільського навчально-виховного комплексу Краснопільської районної ради Сумської області...
Інтелектуальна гра
Лоза Ольга Володимирівна. Вчитель фізики і математики. Генічеська санаторна загальноосвітня школа – інтернат І-ІІІ ступенів Херсонська...
Відділ освіти Шполянської районної державної адміністрації
Збарах Галина Петрівна, вчитель математики, спеціаліст вищої категорії, старший вчитель, Припіяло Сергій Олександрович, вчитель математики,...
Відділ освіти Канівського міськвиконкому
Попко Ольга Юхимівна, вчитель математики Канівської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №6 з поглибленим вивченням іноземних мов,...
Звіт Ради молодих вчених Інституту фізики математики та інформатики...
Лешко Р. Я. — к ф м н., викладач кафедри теоретичної фізики та МВФ (голова осередку)
Адреси передового педагогічного досвіду
Чеканюк Лідія Григорівна, вчитель фізики Уманської загальноосвітньої школи I-III ступенів №8 Уманської міської ради, Щерба Алла Андріївна,...
З досвіду роботи Вчитель фізики,вищої категорії Великобілозерської...
Розділ Теоретичні основи системи роботи вчителя фізики з активізації пізнавальної діяльності учнів
1. Функції, їхні властивості та графіки Тест Дійсні числа та обчислення
Курінна Людмила Володимирівна, вчитель математики, спеціаліст вищої категорії, вчитель-методист
Арифметична та геометрична прогресії. Гра "Щасливий випадок"
Тищенко Ірина Анатоліївна, вчитель математики Геронимівської ЗОШ І-ІІІст. Черкаської районної ради, спеціаліст вищої категорії, старший...
Математика Лупу Людмила Михайлівна
Лупу Людмила Михайлівна, вчитель математики Берегометської ЗОШ І-ІІІ ст. №2 Вижницького району, вища категорія, вчитель-методист
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка