Заняття «Клубу юних знавців математики: знання ерудиція, досвід». Мета


Скачати 30.01 Kb.
Назва Заняття «Клубу юних знавців математики: знання ерудиція, досвід». Мета
Дата 24.10.2013
Розмір 30.01 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Математика > Документи
Заняття «Клубу юних знавців математики: знання ерудиція, досвід».

Мета: розширити кругозір математичних знань учнів, сприяти формуванню та розвитку інтелектуальних і творчих здібностей школярів, логічного мислення, уміння швидко орієнтуватись в ситуації, виховувати увагу, культуру поведінки, повагу до суперника, товариськість.

Обладнання: шкатулка з цікавими математичними завданнями, які зібрали учні та вчителі для юних знавців математики; костюми для сценок, святково прикрашений зал.

Звучить музика.

Ведучий1. Запрошуємо всіх до « Клубу юних знавців математики».

Математика – це мова, мова плюс міркування… Це штучна мова, продукт людського розуму. Ось уявіть стародавні часи, ще до нашої ери, коли людина і природа – і не було більше нічого.

Людям подобався різноманітний спів пташок, дзижчання бджілки, що трудиться; шум моря; дзюрчання потічка і т. д. Хотілося самим навчитися цим прекрасним звукам. З’явилися перші струни, сопілки, губні гармонії. Та й за допомогою тарілок, ложок, барабанних паличок і т. ін.. робилася перша музика.

Ведучий2. Як же записати музику? Щоб вона не згубилася, а передалася іншим поколінням. Виявляється, що звуки можна поділити на маленькі частинки. Так з’явилися розмір, ноти та їх тривалість: ціла, половинна – 1/2, четвертна – 1/4; 1/16. Всього сім нот, декілька музичних знаків і … нескінченна кількість музичних творів, які радують усіх на планеті незалежно від розмовної мови.

Ведучий 1. Мені здається, що ми захопилися музикою і забулися про головне, що прийшли сюди пограти: юні знавці математики відповідатимуть на наші запитання, зібрані в чарівній шкатулці.

Ведучий 2. Ну, так ось спробуємо спочатку всі відповісти на питання: розшифруйте прізвище, що складається з трьох складів: перший – число, 2-ий – нота, 3-ий єгипетський бог сонця. ( Піфагор. Це він відкрив важливий закон, за яким висота тону струни обернено пропорційна до її довжини та створив математичну теорію музики).

Ведучий1. А тепер відповідатимуть юні знавці математики ( команда з 6 учнів ). На обдумування 1-2 хв. Якщо правильна відповідь – приз отримують знавці, якщо неправильна – той учасник, хто придумав питання. Перші 5 питань зі шкатулки.

Ведучий2. Відомий математик Карл Вейєрштрасс сказав: «Не можна бути справжнім математиком, не будучи трохи й поетом». Послухаємо вірші про математику у виконанні учнів 5 класу.

Ведучий 1. Чергові питання юним знавцям математики ( 5-10 ).

Ведучий 2. Всі добре знають: музика ( мелодія ) плюс поезія, буде?... пісня. Пісню про математику виконує учениця 11 класу.

Ведучий 1. Наступні питання нашим знавцям ( 10-13 ).

Ведучий 2. З усіма нами досить часто трапляються такі казуси, над якими всі сміються. Пропонуємо вашій увазі кілька таких смішинок у виконанні учня 10 класу.

Ведучий 1. Наступні 3 питання ( 14- 16 ).

Ведучий 2. Ми всі знаємо, що чисел нема в природі, вони не ростуть ні в лісі, ні в полі, ні в лузі. Їх придумали люди собі на допомогу. Все можна виразити числами і числа можна побачити у всіх заняттях людини. Наприклад, відомо, що найстаріша людина на Землі прожила 156 років. Без сну людина може прожити 10 діб, а без їжі кілька тижнів.

Ведучий 1. У комарів є зуби. Під мікроскопом їх можна налічити22. А для того, щоб зібрати 1 кг меду, бджола повинна відвідати 12 млн. квіток. Найтоншу нитку створює павук. Вона така тонка й легка, що 40 000км її важать 230г.

Ведучий 2. Числа є різноманітні. Серед них виділяються парні і непарні. Ось, наприклад, дівчина гадає, зриваючи пелюстки ромашки: « любить – не любить…» Але достатньо лише полічити пелюстки: Якщо непарне – любить, якщо парне – не любить. А зараз заглянемо до театру. Інсценівка «Кравець Платончик та пан Максименко» у виконанні учнів 7 класу.

Ведучий 1. Наступні 3 питання ( 17 – 19 ).

Ведучий 2. Довгий час люди заздрісно спостерігали за птахами, які легко літали в повітрі. А, придивившись, створили стальні крила і перевершили птахів. Космічні ракети літають швидше будь-якого птаха. Недарма є вислів: «Політ – це математика». Без інтегрального, диференціального числення неможливе створення сучасного літака чи ракети. Вірші читають учні 6 класу.

Ведучий 1. Завершується заняття «Клубу юних знавців математики». (Визначення переможця).

Ведучий 2. Дякуємо за увагу. Бажаємо всім успіхів у навчанні. До побачення.

Схожі:

На уроках фізичної культури
Виховне значення мови викладача яскраво проявляється при проведенні заняття з школярами. Передаючи спортивні знання і навчаючи руховим...
ВІДКРИТЕ ЗАНЯТТЯ з предмету
Мета: узагальнити та систематизувати здобутті знання з курсу «Основи роботи на ПК», розвивати вміння та навички застосовувати теоретичні...
Вибір професії: задача з багатьма невідомими Профорієнтаційне заняття Мета
Мета: розширити знання учнів про професії, активізувати спрямованість на самопізнання, власну активність як основу професійного самовизначення,...
Вікторина для знавців української мови та літератури
Мета: поглибити знання учнів із лінгвістики; формувати навички колективної роботи; сприяти розширенню словникового запасу школярів;...
Уроках математики вчителі математики
«Усі знання виростають з одного коріння — з навколишньої дійсності, а тому й повинні вивчатися у зв'язках»
Додавання, віднімання, множення десяткових дробів. Сторінками математичної енциклопедії Мета
Мета: узагальнити й систематизувати знання учнів про додавання, віднімання, формувати вміння переносити отримані знання в нові ситуації;...
Млинівський державний технікум ветеринарної медицини Інструкційна...
Мета проведення заняття: закріпити теоретичні знання практичними навиками та оволодіти методикою розрахунку сум фіксованого сільськогосподарського...
Млинівський державний технікум ветеринарної медицини Інструкційна...
Мета проведення заняття: закріпити теоретичні знання практичними навиками та оволодіти методикою розрахунку суми податку на додану...
1 конкурс. «Обчисли приклади»
Мета. Розширити знання учнів, розвивати пам’ять, мислення, увагу, спостережливість, виховувати цікавість, інтерес до математики
Млинівський державний технікум ветеринарної медицини Інструкційна...
Мета проведення заняття: закріпити теоретичні знання практичними навиками та оволодіти методикою розрахунку суми земельного та фіксованого...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка