ЗАДАЧНИ К


Скачати 481.73 Kb.
Назва ЗАДАЧНИ К
Сторінка 1/5
Дата 13.04.2013
Розмір 481.73 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Математика > Документи
  1   2   3   4   5
Г.Остер

З А Д А Ч Н И К
НЕНАГЛЯДНИЙ ПОСІБНИК З МАТЕМАТИКИ

ПЕРЕДМОВА
Розповісти вам садистський анекдот? Приходить дитячий письменник до читачів і говорить: "А я для вас нову книжечку написав – задачник по математиці". Це, напевно, усе рівно, що в день народження замість торта поставити тарілку з кашею. Але якщо чесно, книжка розкрита перед вами, - не зовсім задачник,

Для дорослих

Ні, ні, задачі отут самі дійсні. Для другого, третього і четвертого класів. Усі вони мають рішення і допомагають закріпити пройдений у відповідному класі матеріал. Однак головна задача "задачника" - не матеріал закріплювати, і зовсім ніякого відношення не мають ці задачі до того, що називається цікавою математикою. Думаю, що ніякого професійного інтересу не викликають ці задачі в переможців математичних олімпіад. Задачі ці саме для тих, хто математику не любить, звично вважає рішення задач тужливою і нудотною працею. От вони пускай засумніваються!

Для дітей

Дорогі хлопці, ця книжка навмисно називається "Задачник", щоб її можна було читати на уроці математики і не ховати під парту. А якщо вчителі почнуть обурюватися, говорите: "Нічого не знаємо, Міністерство освіти дозволило".
1. У тісному трюмі піратської бригантини капітан Флінт і боцман Федя поділяли те саме ділене на різні дільники: капітан Флінт із похмурою усмішкою - на 153, а боцман Федя зі спокійною посмішкою - на 8. Боцман Федя одержав у частці 612. Яка частка одержить Флінт?
2. Особистий папуга капітана Флінта вивчив 1567 лайок на різних мовах. 271 лайка - на англійському, 352 - на французькому і 127 - на іспанських мовах. Інші лайки папуга почерпнула з великої і могутньої російської мови. Скільки лайок почерпнув особистий папуга капітана Флінта з російської мови?
3.10 піратів розділили між собою нарівно 129 бранок, а залишок - посадили в човен і відправили додому до батьків. Скільки бранок поплило до батьків?
4. Щоб знайти піратський скарб, треба пройти від старого дуба 12 кроків на північ, потім 5 кроків - на південь, потім ще 4 кроки - на північ і ще 11 кроків - на південь. Довідайся, де заритий піратський скарб.
5. У чотирнадцяти кращих друзів капітана Флінта після різних піратських подвигів залишилося по одній нозі, а в самого капітана цілих дві. Скільки усього ніг, без дерев'яних, можна нарахувати під столом, коли всіх п'ятнадцять друзів сідають снідати?
6. На шиї артиста цирку Худещенко сидять його дружина Ельвіра, Ася і Тася і троє малолітніх синів Миша, Гриша і Тиша. Скільки чоловік сидить на шиї артиста цирку?
7. В іноземного диверсанта було завдання: темною ніччю підірвати 20 загальноосвітніх шкіл. Диверсант перевиконав завдання на одну п'яту його частину. Скільки щасливих дітей зможуть відпочити від загального утворення, якщо відомо, що в кожній висадженій школі нудилося по 756 учнів?
8. З кожних 2575 двієчників один стає директором школи. Зі скількох двієчників вийде 14 директорів шкіл?
9. З одного будинку в те саме час з різною швидкістю вийшли 376 хлопчиків і 532 дівчинки. Через деякий час з цього ж будинку з однаковою швидкістю вийшли 38 дорослих. Скільки усього учнів і вчителів розійшлися по будинках після занять у школі?
10. Ідучи на пенсію стара вчителька підрахувала, що за довгі року самовідданої праці вона поставила своїм учням 26172 двійки, 11583 трійки, 4884 четвірки і 955 п'ятірок. Скільки усього оцінок поставила стругаючи вчителька за роки самовідданої праці?
11. На мотузці висіли і спокійно сохнули 8 випраних наволочок. 6 наволочок стягнула з мотузки і зжувала коза Люська. Скільки наволочок спокійно висохнули на мотузці?
12. Коза Люська заколола забір, що тримався на 7 стовпчиках. 3 стовпчики упали разом із забором, а інші залишилися стирчати самостійно. Скільки стовпчиків стирчать самостійно?
13. Коза Люська має 4 криві ноги, а її господарка тітка Уля - тільки 2. Скільки усього ніг у них обох?
14. Один раз, зустрівши наших на поле брані, вороги, як завжди, почали сваритися першими і 74 рази обізвали наших козлами. Наші довго терпіли, але потім не витримали й обізвали ворогів козлами 156 разів. Порахуй, скільки разів під час цієї зустрічі згадувалися козли.
15.Один раз наші і вороги зустрілися на поле брані і почали сваритися. Спочатку вороги сварили наших 20 хвилин, а потім наші образилися і сварили ворогів у три рази довше. Скільки годин сварили ворогів наші?
16. Вороги прийшли на поле брані, зустріли там наших і віроломно відірвали їм від пальто 347 ґудзиків. За це обурені наші відірвали ворогам від пальто на 1694 ґудзики більше. Якою кількістю ґудзиків було засіяне поле брані після того, як наші з перемогою повернулися додому?
17. На прямокутному полі брані, довжина однієї сторони якого - 120 м2, а довжина іншої - 50 м, коштують наші і вороги. Вороги займають 1300 м2. На іншій площі полючи свари пасуться козли - по 3 козли на кожних 5 м2. Скільки козлів пасеться на поле брані?
18. Зустрічаючи з нашими на поле брані, вороги одержали над ними 137 перемог. Наші за цей час одержали така ж кількість перемог над ворогами. Скільки усього поразок потерпіли наші з ворогами разом узяті.
19. Сумний дядько Борис запропонував замисленій тітці Олі вийти за нього заміж. Тітка Оля обіцяла подумати, думала 15 років і відмовилася. Сумний дядько Борис запропонував їй ще подумати. Замислена тітка Оля думала на 6 років довше, ніж у перший раз, і погодилася. Скільки років сумний дядько Борис не втрачав надії, що замислена тітка Оля вийде за нього заміж?
20. До п'ятдесятьох років у сумного дядька Бориса на голові залишалося 5512 волосся, а до п'ятдесятьох п'яти їх стало в 689 разів менше. Скільки волосся залишило голову дядька Бориса і скільки волосся залишилися їй вірні?
21.Сумний дядько Борис купив 3 лотерейних квитки, і йому приснилося, що перший виграв 10000 карбованців, другий - 20000 карбованців, а третій - стільки ж, скільки перший і другий разом узяті. На жаль, наяву жоден із трьох квитків зовсім нічого не виграв. На скількох більше грошей сумний дядько Борис виграв у сні?
22. Сумний дядько Борис має город, що має форму квадрата, периметр якого - 228 метрів. Чому дорівнює площа, що повинна скопати лопатою сумний дядько Борис?
23. Коли Коля і Толя були маленькими, вони часто лякалися і від страху в них по спинах мурашки бігали. У Колі по спині бігало 27 мурашок. а в Толі - на 3 мурашки більше. Скільки усього мурашок бігало в Колі і Толі по спинах, коли вони були маленькими і часто лякалися?
24. У понеділок Толя взяв у Колі в борг 2 цукерки і з'їв їх із задоволенням. В вівторок Толя взяв у позики в Колі 4 цукерки. 2 відразу повернув назад, щоб розрахуватися за понеділок, а 2 інші з задоволенням з'їв. У середовище Толя взяло в Колі в борг 6 цукерок. 4 відразу повернув назад, а 2 що залишилися з'їв. У четвер у борг у Колі Толя взяв 8 цукерок. 2 з'їв, а 6 чесно повернув, розрахувавши за середовище. У п'ятницю Толею в Колі минулого узяті в борг 10 цукерок. 2 минулого з задоволенням Толею з'їдені, а 8 із вдячністю Колі повернуті.

Відповідь на чотири питання:

1. Скільки усього цукерок взяв у борг у Колі Толя?

2. Скільки цукерок Толя повернув Колі?

3. Скільки цукерок Толя з'їв?

4. Скільки цукерок Толя ще повинний Колі?
25. У Толі було вчора 7 зливши. Він збирався дати Колі 3 сливи, але потім передумав і не дав ні однієї. Сьогодні в Толі було 4 зливи. Він спочатку хотів дати Колі 2 сливи, але потім подумав і знову не дав ні однієї.

Скільки усього зливши збирався дати Толя Колі?

Скільки слив Толя хотів залишити собі?

Скільки слив дісталося Толі насправді?
26. На дні народження у свого друга Толі Коля з'їв 112 цукерок, що на 7 цукерок більше, ніж з'їв Толя на дні народження у свого друга Колі Скільки цукерок з’їдено друзями на двох днях народження, якщо відомо, що кожний на своєму дні народження з'їв по 13 цукерок?
27. Коли Коля прийшов на день народження до свого друга Толі, він разом з подарунком важив 26 кг 100 р. На дні народження Коля з'їв 40 цукерок по 10 м кожна, 10 яблук по 100 м, 12 бутербродів по 110 м і один торт вагою 2 кг 500 м цілком. Скільки важив Коля, коли ішов із дня народження Толі, якщо відомо, що подарунок він відніс із собою?
28. Коля і Толя розділили яблуко навпіл і побачили, що разом з ними це яблуко збираються їсти ще два черв'яків. Толя відокремив від своєї частини яблука половину й уступив її черв'яку. Те ж саме зробив Коля. Яку частину яблука одержав кожен черв'як?
29. Толя посперечався з Колею, що з'їсть 5 баночок гуталіну, а з'їв тільки 3. Скільки баночок гуталіну не зміг подужати Толя.
30. Колі і Толі купили по 5 тістечок. Коля з'їв свої тістечка за 6 хвилин і став божеволіти від заздрості, дивлячись, як Толя їсть кожне тістечко по 4 хвилини. Чи довго буде божеволіти від заздрості Коля?
31. На 10 однакових великих сніжків, кинутих Колею у Толю, пішло тільки ж кілограмів снігу, скільки на 30 однакових маленьких сніжків, кинутих Толею в Колю. Скільки важать 5 Тольових сніжків, якщо відомо, що 2 Миколкових важать 120 грамів?
32. Коля мріє про шоколадку, довжина якої - 2 метри, а ширина - 1 метр. Толя мріє про шоколадку такої ж довжини, але втроє більшої площі. На скількох метрів ширина шоколадки, про яку мріє Толю, довше від її власної довжини?
33. У бабусі в шафі захована банка з варенням. У банку - 650 м варення. Онук Коля розвідав, де захований банка, і щодня з'їдає по 5 ложок. Скільки грамів варення знайде бабуся в банку через 20 днів, якщо відомо, що в кожну ложку, з'їдену онуком, міститься 5 м варення?
34. За 10 хвилин Толя з'їдає 8 ложок супу. Цукерок за цей же час він з'їдає в 4 рази більше. Скільки цукерок з'їдає Толя за 2 години?
35. На Колю і Толю упала огорожа, яку забодала коза Люська. На Колю упало дві п'ятих частини розваленої на частини огорожі. Скільки частин огорожі упало на Толю?
36. Коля і Толя з'їли за день 11 банок вишневого варення і 5 таких же банок полуничного. До вечора вони відчули, що вишневого варення з'їдене на 6 кг більше, ніж полуничного. Скільки кг варення кожного сорту з'їли Коля і Толя в той щасливий день?
37. Коля свій щоденник із двійками закопав на глибину 5 метрів, а Толя закопав свій щоденник на глибину 12 метрів. Наскільки метрів глибше закопав свій щоденник із двійками Толя?
38. Дитина Кузя репетує як різаний 5 годин на добу і спить як убитий 16 годин на добу. Інший час дитина Кузя радується життя всіма доступними йому способами. Скільки годин у добу дитина Кузя радується життя?
39. Якщо дитини Кузю зважити разом з бабусею, вийде 59 кг. Якщо зважити бабусю без Кузі, вийде 54 кг. Скільки важить Кузя без бабусі?
40. У дитини Кузі - ще тільки 4 зуби, а в його бабусі вже тільки 3. Скільки усього зубів у бабусі і її онука?
41. Коли дитину Кузю подряпала кішка, він репетував 5 хвилин, коли його вкусила оса, він репетував на 3 хвилини більше, але, коли власна мати накинулася на нього і початку мити з милом, Кузя репетував у два рази довше, ніж після укусу оси. Мама мила Кузю 9 хвилин. Скільки хвилин репетував уже вимитий Кузя?
42. Маша - у два рази розумніше Сашка. Сашко - у три рази розумніше Коти. В скількох разів Котя дурніше від Маші?
43. У Коти було 20 великих хрямзиков і 12 - маленьких. Коли вона довідалася, що це таке, вона усі свої хрямзики кинула і відскочила від них подалі. Від якої кількості шлепнувшихся на землю хрямзиков відскочила Котячи?
44. Спочатку Катю лякали дві мохнатки, потім їм стала допомагати ще одна, а після на допомогу прибігли ще три. Скільки мохнаток лякало, так і не змогло налякати Катю?
45. У Сашка було 6 карамельок, а в Каті було на кілька карамельок більше. Щоб довідатися, на скількох карамельок у Каті більше, Сашко відняв у неї стільки ж карамельок, скільки було в нього самого, і став дивитися, зі скількома карамельками в роті буде плакати Катя. Виявилося, що Катя плаче з двома карамельками в роті. Скільки карамельок було в Каті?
46. У старшого брата 2 цукерки, а в молодшого 12 цукерок. Скільки цукерок повинний відняти старший у молодшого, щоб справедливість восторжествувала і між братами наступила рівність?
47. Ріст Каті - 1 м 75 див. Солодко витягнувши на весь зріст, вона спить під улюбленою ковдрою, довжина якого – 155 див. Скільки сантиметрів солодко витягнулася на весь зріст Каті стирчить з-під її улюбленої ковдри?
48. Нікому не відоме число збільшилося вдвічі, подивилося на себе в дзеркало і побачило там 811. Яке це було число до збільшення вдвічі?
49. Два талановитих, але нікому не відомих множника створили добуток і понесли його в редакцію дитячого журналу. Редактор цього журналу всі добутки, що йому приносили, звичайно поділяв на 8. Те ж саме він зробив з добутком двох множників, і в нього вийшло 555. Чи зможеш ти назвати другий множник добутку,

якщо довідаєшся, що перший 222?
50. Два хлопчики розважалися тим, що множили те саме число на різні множники. У першого хлопчика був великий множник, а в другого – у два рази менше. Перший хлопчик одержав у добутку 11010 і довго радувався, а другий одержав тільки 5505 і гірко заплакав від заздрості, але потім додав до свого множника 15 і відразу повеселів, тому що його співмножник став таким же, як у першого хлопчика. Яке число множили хлопчики, що не знали в житті ніяких інших радостей, крім множення того самого числа на свої такі різні множники?
51. У першого півня було 259 дружин, а в другого - у три рази більше. На скількох дружин більше, ніж у першого півня, стало в другого, після того, як перший женився ще на трьох курках?
52. Петро Петрович надяг нові штани і сіл на тільки що пофарбовану табуретку. На штанях вийшла квадратна пляма зеленого кольору. Довжина однієї сторони плями - 35 див, а площа його - у 3 тисячі разів менше центральної площі міста, у якому живе Петро Петрович. Довідайся площу цієї площі?
53. Петро Петрович сіл за стіл, поставив перед собою круглий торт вагою 3 кг і став їсти його як суп - ложкою. Через кілька хвилин від торта залишилися одні кремові трояндочки, що усі разом важили 60 грамів. В скількох разів з'їдена частина торта більше залишилася?
54. Петро Петрович 12 червня в 11 годин 30 хвилин купив у магазині лижі і став чекати, коли випаде сніг. Сніг випав тільки в січні 25 числа в 9 годин 14 хвилин. Скільки хвилин чекав снігу Петро Петрович?
55. Петро Петрович прийшов порадитися до Машиному папи, зняв у коридорі черевики і наділ тапочки. Як тільки трирічна Маша знайшла в коридорі порожні черевики Петра Петровича, вона відразу ж поклала в кожний по 6 ложок манної каші. Скільки ложок манної каші знайшов у своїх черевиках Петро Петрович після того, як одержав слушну пораду?
56. Петро Петрович поїхав на велосипеді в гості зі швидкістю 15 км у годину, а його дружина Варвара побігла вперед і сховалася в кущах. Вона хотіла вискочити раптом на дорогу й у жарт налякати свого коханого чоловіка. Петро Петрович проїхав на своєму велосипеді 2 години й упав, проїхав ще годину і знову упав, потім ще годину і знову упав. І всі три рази - у калюжі. Через годину після третього падіння Петро Петрович доїхав нарешті до своєї дружини, що сховалася. Дружина з моторошним виттям вискочила з кущів, але, побачивши вывалялись у трьох калюжах чоловіка, так сама злякалася, що помчалася додому і добігла туди за 60 хвилин. Довідайся, з якою швидкістю мчалася додому злякана дружина Петра Петровича.
57. Петро Петрович знайшов купу грошей. Цілий рік він витрачав по 253 карбованця на місяць, потім спохватився, що грошей вистачить ще тільки на три місяці, і те, якщо витрачати усього по 20 карбованців на місяць. А теща Петра Петровича саме рік тому назад утратила купу грошей, і було в тій купі рівно 30096 карбованців. Як ти думаєш, чи не тещину купу знайшов Петре Петрович?
У кожнім пусике лежать три фарика,

у кожнім фарике - п'ять бляк,

у кожної бляке - по двох хрунечка.

58. Скільки хрунечков у сімох пусиках? Скільки бляк у дванадцятьох фариках? Скільки фариков у трьох пусиках? Скільки хрунечков у дев'ятьох бляках? Скільки бляк у двох пусиках? Скільки хрунечков у сімох бляках?
59. У Мряки - 3 пусика, а в Бряки - на 5 пусиков більше. Скільки бляк у Бряки? Скільки хрунечков у мрякиных і брякиных пусиках? На скількох більше в Бряки фариков? На скількох менше в Мряки хрунечков?
  1   2   3   4   5

Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка