ПІФАГОР САМОСЬКИЙ


Скачати 37.15 Kb.
Назва ПІФАГОР САМОСЬКИЙ
Дата 30.03.2013
Розмір 37.15 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Математика > Документи
ПІФАГОР САМОСЬКИЙ

(БЛИЗЬКО 580-500 РР.ДО Н. Е.)

Після Фалеса Мілетського ви­значну роль у розвитку математики відіграв видатний представник ел­лінської культури - філософ і мате­матик Піфагор.; Точних історичних даних про життя і діяльність Піфа­гора не збереглося. Відомості про нього знаходимо лише в окремих висловлюваннях, спогадах і комен­тарях до наукових праuь авторів пізнішого часу.

За переказами, Піфагор народив­ся близько 580 р. до н. е. на о. Са­мос біля іонійського узбережжя Се­редземного моря, в багатій купець­кій сім'ї. Перші наукові знання він здобув від ученого Ферекіда з м. Сі­роса. Згодом Піфагор познайомився з уже відомим на той час філосо­фом-математиком Фалесом і за його порадою вирушив до Єгипту - цент­ру тодішньої наукової і дослідниць­кої діяльності. Проживши в Єгипті 22 роки і У Вавілоні 12 років, він здобув глибокі знання з природничих і математичних наук. Повернув­шись на . Самос, Піфагор плану­вав створити філософську школу. Але з невідомих причин він незаба­ром залишив Самос і оселився в м. Кротоні - грецькій колонії на півдні Італії. Тут Піфагор знайшов сприятливі умови для своєї діяльно­сті. Він зібрав навколо себе групу однодумців, головним чином аристо­кратів, і створив таємний гурток. Члени гуртка вивчали різні питан­ня філософії і математики. Піфа­горійська школа розширювалася, з'явилися її відділення в інших міс­тах. Але діяльність 'піфагорійців мала таємний характер. Нових чле­нів до школи Піфагора приймали за особливим ритуалом. Кожний новий член гуртка давав клятву зберігати в таємниці все, що відбувається у школі, а також не розповідати ні­чого про її засновника Піфагора, якого вважали пророком. Члени піфагорійської школи мали спеціальний знак - пентаграму (правильний п'ятикутник), за яким вони впізна­вали один одного.

Щоб зрозуміти роль піфагорій­ської школи в розвитку математич­ної науки, слід охарактеризувати її філософське вчення. Піфагорійці вважали, що в природі існують дух і матерія, і надавали числам містич­ного значення.

Піфагор відкрив важливий закон музики, за яким висота тону струни обернено пропорційна до її довжи­ни. Він визначив також, що коли довжини струн відносяться як 6:4:3, то при одночасному звучанні вони дають приємний гармонійний акорд; якщо ж ці числа змінити, то зву­кова гармонія порушується. Піфагор поширив закон гармонії на інші явища природи, узагальнив його. Але це привело до деяких не­правильних висновків. Наприклад, піфагорійці вважали, що радіуси не­бесних сфер (їх вони налічували 10 ), обертаючись навколо «цент­рального вогню», перебувають у та­кому самому відношенні, як і дов­жини струн, що утворюють гармо­нію. Вони твердили, що небо є чис­ло і гармонія. Позитивним тут був здогад про те, що земля рухається.

Виходячи із своїх ідей, піфагорій­ці проводили дослідницьку роботу в математиці. Вони комбінували числа і, надаючи їм містичного зна­чення, ділили їх на числа добрі­ -непарні числа; злі - парні числа: досконалі - кожне з яких дорівнює сумі своїх дільників (якщо з числа дільників виключити саме число). Наприклад, досконалим числом є 6, бо сума його дільників 1, 2, 3 до­рівнює шести. Числа дружні - це числа, з яких одне дорівнює сумі дільників другого, але також без цього самого числа. Були в них числа пірамідальні, многокутні і т. д. 3окрема, прямокутним назива­ли ціле число, що дорівнює добутку двох інших цілих чисел.

Піфагор геометрично довів, що суми послідовних непарних чисел, починаючи з одиниці, є точними квадратами, Наприклад, 1 +3=4= =22, 1 +3+5=9=32, 1 +3+5+7= = 16 = 42, 1+3+5+7+9 = 25 = 52 і т. д. Числа 1, 3, 6, 10, 15 ... вони називали трикутни­ми числами, бо якщо скласти фігуру з кружечків, кількість яких відпові­дає кожному з цих чисел, то вона матиме форму трикутника Піфагор багато займався пропор­ціями і прогресіями. Піфагорійці розрізняли три види пропорцій: ари­фметичну, геометричну і гармонічну. Вони говорили, що три числа а, в, с утворюють неперервну гармонічну пропорцію, якщо для них справ­джується рівність = . Число в називалося середнім гар­монічним чисел а і с. Наприклад, такими є числа 2, 3 і 6, а 3 - середнє гармонічне чисел 2 і 6.

Пі­фагора та його учнів числа цікави­ли тільки в теоретичному плані. Ви­вчення дій з числами піфагорійців цікавило мало. Але дослідження, проведені піфа­горійцями над числами та їх влас­тивостями, поклали початок новій науці - геометричній алгебрі. Вели­чини розглядалися тут як відрізки. Це мало величезне значення для дальшого розвитку математики.

Дослідження Піфагора та його учнів у галузі геометрії також були досить успішними. Але і в геометрії вони шукали підтверджень своїх філософських ідеалістичних погля­дів і відповідно пояснювали геомет­ричні істини. Так, піфагорійці твер­дили, що всі геометричні тіла виз­начаються співвідношенням їх чис­лових характеристик. Куб, напри­клад, визначається числами 2, 6 і 8 за кількістю ребер, граней і вершин і щонайголовніше, ці числа утво­рюють гармонічну пропорцію.

Велику увагу піфагорійці приді­ляли дослідженням властивостей прямокутних трикутників, сторони яких визначаються цілими числами. Можна припустити, що найпрості­ший з таких трикутників, так званий єгипетський трикутник зі сторо­нами 3, 4, 5, був відомий Піфагору ще з часів його подорожі до Єгипту. Піфагор вивів правило знаходження величини сторін таких трикутників. Сьогодні ми називаємо його теоремою Піфагора.

В оцінці діяльності піфагорійців думки вчених розходяться, бо ні­яких письмових документів Їхньої школи не залишилось. Проте з впе­вненістю можна вважати, що Піфа­гор та його учні своїми досліджен­нями внесли вагомий вклад у роз­виток математики

Схожі:

Амвросіївська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №6
Живи з людьми так, щоб твої друзі не стали недругами, а недруги – друзями. (Піфагор)
Історію життя Піфагора важко відокремити від легенд, що представляють...
До н. Е Родом з Тарента, де сильні були позиції піфагорійців. Таким чином, найдавніші відомі джерела писали про Піфагора 200 років...
1. Пеласги (населення Давньої Греції) вважали, що померти у 70 років...
Два-три учасники агітки в яскравому одязі грають великим м’ячем «земною кулею». Виходять два учасники в темному одязі, музика міняється,...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка