Закон і періодична система елементів Д.І. Менделєєва


Скачати 49.17 Kb.
Назва Закон і періодична система елементів Д.І. Менделєєва
Дата 29.03.2013
Розмір 49.17 Kb.
Тип Закон
bibl.com.ua > Математика > Закон
Розділ ІV. Періодичний закон і періодична система елементів Д.І. Менделєєва
4.1. Задачі на знаходження елементів періодичної системи хімічних елементів Д.І. Менделєєва
Алгоритм 18


  1. Записати умову задачі (повну та скорочену).

  2. Дати характеристику сполуці, вказаній в умові задачі.

  3. Записати формулу для визначення відносної молекулярної маси сполуки

  4. Обчислити відносну атомну масу невідомого елемента.

  5. Визначити елемент за періодичною системою.

  6. Записати відповідь.


Приклад28

Визначити формулу гідроксиду, якщо його відносна молекулярна маса 121, а елемент, що його утворює, знаходиться в ІІІ групі періодичної системи.

Дано:

Розв’язання:

Мr = 121

Е в ІІІ групі, отже формула гідроксиду Е(ОН)3,

Мr(ОН) =17, тоді Аr (Е) = Мr (спол.) – 3Мr (ОН) = 121-51 =70

В періодичній системі знаходимо – Галій. Отже, Ga(OH)3

Е - ?




Відповідь: Ga(OH)3


Алгоритм 19

  1. Записати умову задачі (повну та скорочену).

  2. Дати характеристику сполуці, вказаній в умові задачі.

  3. Записати формулу для обчислення масової частки елемента у сполуці.

  4. За формулою знайти відносну молекулярну масу сполуки.

  5. Обчислити відносну атомну масу елемента.

  6. Визначити елемент за періодичною системою.

  7. Записати відповідь.


Приклад 29

Назвати елемент, якщо відомо, що найвищий його оксид має формулу ЕО3, з воднем він утворює сполуку, що містить 5,9% Гідрогену.

Дано:

Розв’язання:

ЕО3

ω%(H)=5,9%

ЕО3  YI гр.  EH2

ω% (E) =

Мr (ЕН2) = = 34

Аr (Е) = Мr (ЕН2) – 2 ∙ Аr (Н) =34 – 2 = 32

Це – Сульфур

E - ?




Відповідь: Сульфур



4.2. Задачі на ізотопний склад речовини

Кожен хімічний елемент у природі зустрічається у вигляді суміші ізотопів різного вмісту. Ізотопи – це різновиди атомів елементів, що мають однаковий заряд ядра, але різне масове число. Тобто, це різновиди одного елемента, що мають різну кількість нейтронів. Кожний такий різновид атомів ще називають нуклідом. 20 елементів представлені в природі кожен одним єдиним нуклідом. Це Be, F, Na, Al, P, Sc, Co, Mn, As, Y, Nb, Rh, I, Cs, Pr, Tb, Ho, Tm, Au, Bi. Більшість же елементів мають по кілька нуклідів (див. додаток 1)

Відносна атомна маса елемента, що має ізотопи, обчислюється за такою формулою:
Ar (E) = χ1 ∙ A1 + χ2 ∙ A2 + …+ χn ∙ An,

Або

Ar (E) =

Де χ – молярні частки нуклідів у їх природній суміші,

а А – відповідні масові (нуклонні) числа.

Сума всіх молярних часток ізотопів елемента в сумі дає 1, або, якщо у процентах – 100%.
Приклад 30

Природний купрум складається з двох ізотопів: 63Cu та 65Cu. Молярні частки їх становлять відповідно 73% та 27%. Визначити відносну атомну масу купруму.

Дано:

Розв’язання:

χ (63Cu) = 73%

χ (65Cu) = 27%

Ar (E) =

Ar (Cu)= =63,54

Ar (Cu) - ?




Відповідь: 63,54


Задачі для самостійного розв’язування

  1. Оксид невідомого елемента має склад Е2О5. Масова частка Оксигену у ньому становить 74,04%. Визначити невідомий елемент.

  2. Вищий оксид елемента ІУ групи періодичної системи має відносну молекулярну масу 60. Назвіть цей елемент, складіть формулу оксиду і відповідної кислоти.

  3. Елемент утворює з Гідрогеном газоподібну сполуку, масова частка Гідрогену в якій становить 12,5%. Назвіть невідомий елемент, якщо відомо, що його вищий солетворний оксид має формулу ЕО2.

  4. Елемент, який належить до У групи періодичної системи, утворює кислоту складу Н3ЕО4 з відносною молекулярною масою 142. Визначити елемент.

  5. Один з елементів, передбачених Д.І. Менделєєвим, утворює оксид, масова частка Оксигену в якому становить 30,5%. Сполука даного елемента Е з гідрогеном має склад ЕН4. Визначити елемент Е.

  6. Оксид елемента, який з Гідрогеном утворює сполуку складу RH4, містить 53,3% Оксигену. Який це елемент?

  7. Елемент, вищий оксид якого RО3, утворює з воднем сполуку, що містить 2,47% Гідрогену за масою. Який це елемент?

  8. Один з елементів, передбачених Менделєєвим, тепер широко застосовується в радіотехніці як напівпровідник. Цей елемент утворює сполуку з хлором, яка містить 66,17% Хлору і має густину пари за воднем 107,2. Який це елемент? Як його назвав Менделєєв?

  9. Один з галогенів утворює сполуку з воднем, яка містить 5% Гідрогену. Відомий оксид цього галогену, який містить 29,63% Оксигену. Який це галоген? Знайти найпростіші молекулярні формули названих сполук.

  10. Хімічний елемент Х широко застосовується в металургії, літакобудуванні та інших галузях промисловості. Найважливіші руди цього елемента містять його вищий солетворний оксид. Хлорид, у якому елемент проявляє валентність відповідно до його місця в періодичній системі, містить 74,74% Хлору. Густина пари цього хлориду за воднем 95. Який це елемент?

  11. Природний Купрум складається з двох ізотопів 63Сu та 65Сu. Визначити процентний вміст кожного ізотопу в природному Купрумі, якщо відносна атомна маса його становить 63,54.

  12. Природний Сульфур складається з чотирьох ізотопів: 32S (95%), 33S (0,76%), 34S (4,22%) та 36S (0,02%). Визначити відносну атомну масу Сульфуру.

  13. Вміст ізотопу 28Si у природному Силіції складає 92,2%. Визначити вміст (у %) ще двох ізотопів 29Si та 30Si у природному Силіції, якщо його відносна атомна маса становить 28,086.

  14. Природний Карбон складається з двох ізотопів 12С та 13С. На перший нуклід припадає 98,9%. Обчисліть відносну атомну масу Карбону з точністю до сотих.

  15. Елемент знаходиться у VІІ групі періодичної системи. Відносна молекулярна маса його вищого оксиду у два рази більша за відносну молекулярну масу хлору. Назвіть елемент, запишіть електронну формулу його атома.

  16. Назвіть елемент за наступними даними: знаходиться в ІV групі, відносна густина за воднем вищого його оксиду становить 22.

  17. Вищий оксид хімічного елемента V групи має відносну молекулярну масу 108. Назвіть цей елемент, складіть формулу оксиду та відповідної кислоти.

  18. Зовнішній енергетичний рівень атома елемента має будову ns2np4. Кислота, що відповідає його вищому оксиду, має відносну молекулярну масу 98. Назвіть елемент.

  19. Зовнішній енергетичний рівень атома елемента має будову ns2np2, а молекулярна маса його леткої водневої сполуки однакова з молекулярною масою кисню. Назвіть елемент.

  20. Елемент А, що належить до головної підгрупи ІУ групи періодичної системи елементів, утворює сполуку з хлором, в якій масова частка хлору становить 92,21%. Записати формулу вищого оксиду, утвореного елементом А, вказати його характер.






Схожі:

Урок у 9-му класі Тема. Періодичний закон і періодична система хімічних...
Тема. Періодичний закон і періодична система хімічних елементів Д.І. Менделєєва. Будова атома
ЗАКОНУ Тема. Періодичний закон, періодична система хімічних елементів Д.І. Менделєєва
Розвиваюча: формувати в учнів пізнавальній інтерес і творче мислення, сприяти розвитку в учнів логічного мислення на основі аналізу...
Закон (ПЗ). Періодична система хімічних елементів (ПСХЕ) графічний вираз періодичного закону
Тема. Спроби класифікації хімічних елементів. Періодичний закон (ПЗ). Періодична система хімічних елементів (ПСХЕ) – графічний вираз...
Уроку: узагальнити та систематизувати знання учнів з теми
Обладнання: стенди «Періодична система хімічних елементів Д. І. Менделєєва» і «Електрохімічний ряд напруг металів», речовини хлорид...
Уроку Група №16 Курс ІІ
О. Г. Ярошенко, конспекти, робочі папки учнів, періодична система хімічних елементів Д.І. Менделєєва, таблиця розчинності кислот,...
Законом октав
Періодична система елементів (рос периодическая система элементов, англ. Periodic law, periodic system, periodic table; нім. Periodensystem...
Законом октав
Періодична система елементів (рос периодическая система элементов, англ. Periodic law, periodic system, periodic table; нім. Periodensystem...
Тема: Амфотерні оксиди й гідроксиди
Обладнання: періодична система хімічних елементів, таблиця розчинності, штатив з пробірками
УРОК №16
КМЗ: комп’ютер, мультимедійна установка, періодична система хімічних елементів, доповіді учнів, картки
УРОК З ХІМІЇ Тема: Поняття про періодичну систему хімічних еле­ментів Д. І. Менделєєва
Цілі уроку: Ознайомити учнів з будовою періодичної системи хімічних елементів Д. І. Менделєєва; сформувати початкові навички визначення...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка