Федір Михайлович Достоєвський


Скачати 36.82 Kb.
Назва Федір Михайлович Достоєвський
Дата 07.01.2014
Розмір 36.82 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Література > Документи
Федір Михайлович Достоєвськийimgb

Народився Федір Михайлович 30 жовтня (11 листопада) 1821 рoку в багатодітній сім'ї лікаря московської Маріїнської лікарні для бідних.

Батько письменника походив зі старовинного литовського роду і був сином священика, матір — із заможної купецької сім'ї. З дитинства найближчим другом був на рік старший брат Михайло.

Батько (Михайло Андрійович ) – людина “нервова, дратівливо-самолюбива”. Достоєвський тяжко пережив звістку про його смерть (червень 1839р.), перший напад епілепсії.

Мати (Марія Федорівна) – кумир і підтримка, найближча рідна людина (померла 27 лютого 1837р.).

Добру освіту отримав у приватному пансіоні Л. Чермака, одному з найкращих у Москві.

Навесні 1837 р. батько віддав Федора у підготовчий пансіон К. Костомарова.

1838-1843 роки – навчається в Петербурзькому Головному інженерному училищі , де ні з ким не спілкується, а повністю заглиблюється в літературу.

У 1843 році - зарахований на службу в Інженерний департамент, але через рік вийшов у відставку, вирішивши розпочати нове життя — життя професійного письменника.

Роман “Бідні люди” (1845) – перший успіх.

Повісті “Двійник” (1846), “Господиня” (1847) отримали гостру критику В.Г.Бєлінського.

Низка оповідань та повістей (найвідоміші: “Білі ночі” (1848) та “Нєточка Незванова (1849).

1846 рік - Достоєвський познайомився з колишнім службовцем міністерства закордонних справ М. Петрашевським і незабаром став завсідником його п'ятниць».

1849 рік - Достоєвський як член гуртка Петрашевського був заарештований і ув'язнений у Петропавлівській фортеці, згодом засуджений до страти.

22 грудня 1849 року на Семенівському плацу в Петербурзі над Петрашевцями здійснили обряд підготовки до страти, і лише в останню хвилину їм повідомили остаточний присуд.

Достоєвського засудили до чотирьох років каторжних робіт і вічну солдатчину.

Один із засуджених до страти, Григор'єв, зійшов з розуму. Відчуття, які він міг відчувати перед стратою, Достоєвський передав словами князя Мишкіна в одному з монологів у романі «Ідіот».

“Життя – дар, життя – щастя, кожна хвилина могла бути епохою щастя...”

“Адже був я сьогодні у смерті три чверті години, прожив з цією думкою, дійшов останньої миті й тепер ще раз живу!”

На каторзі письменник провів десять років, із них чотири — у в'язничних кайданах і ще шість — рядовим солдатом гарнізону поблизу монгольського кордону.

Пережиті роздуми та муки він змалював у «Записках з мертвого дому» (1862), порівнявши їх зі стражданнями людини, похованої живцем і позбавленої особистості.

За час перебування в Сибіру Достоєвський одружився із вдовою відставного чиновника Марією Ісаєвою, але цей шлюб виявився нещасливим: вона померла від туберкульозу в 1864 році.

У 1859 році Достоєвському дозволили піти у відставку та повернутися в Петербург, де він спробував продовжити літературну кар'єру.

Із 1861 року Федір Михайлович та його брат видають журнал «Врємя», після його заборони — «Епоха».

“Дядечків сон” і “Село Степанчиково та його жителі” (1859) – “провінційні повісті” в комічному жанрі в традиціях Діккенса

“Принижені й скривджені” (1861) та “Нотатки з Мертвого дому” (1860-1861) - підсумували каторжний досвід

У романах "Злочин і кара", "Ідіот", "Біси", "Підліток", "Брати Карамазови" - осмислення соціального і духовної кризи Росії з християнської точки зору, діалогічне зіткнення самобутніх особистостей, носіїв своєї "ідеї", пристрасні пошуки суспільного і людської гармонії, глибокий психологізм і трагізм.

У 1867 році Достоєвський одружився зі своєю стенографісткою Анною Сніткіною, яка стала для нього по-справжньому близьким і відданим другом.

У тому ж році, щоб позбавитися кредиторів, сім'я Достоєвських надовго виїхала до Західної Європи.

Лише наприкінці 1871 року, після того, як письменникові вдалося частково сплатити борги, він зміг повернутися до Петербурга.

У Достоєвських було четверо дітей, проте двоє з них померли у ранньому дитинстві.

Первісток, нарождений за кордоном, помер в грудному віці. Четвертий син Олексій помер у 3-х річному віці. Друга донька - Любов, народилася в Дрездені у вересні 1869 року, стала письменницею.

Багато років письменник страждав від трьох важких хвороб: епілепсії, емфіземи легень і, ймовірно, туберкульозу. Далися взнаки і творчі перевантаження, і нелегка доля.

Зранку 28 січня 1881 року Достоєвський сказав дружині: "...Я знаю, я повинен сьогодні померти!".

В 20 годин 38 хвилин того дня Федір Михайлович Достоєвський помер.

За його труною йшов багатотисячний натовп, біля могили на Тихвинському кладовищі Олександро-Невської лаври проголошувалися полум'яні промови.

Твори Достоєвського перекладені десятками мов і їх читають із неослабним інтересом, який перш за все спричинений запропонованою тут новою концепцією людської особистості.

Проаналізуйте зовнішність Ф.М.Достоєвського на портретах різних періодів його життя (використовуючи біографічні факти).

Схожі:

Федір Достоєвський. Біографія
В одній з чорнових нотаток до роману «Підліток» Достоєвський писав: «Є діти, які з дитинства вже замислюються над своєю сім'єю, з...
Урок світової літератури. 10 клас. Тема: Ф. М. Достоєвський. Життєвий...
Ф. М. Достоєвський. Життєвий і творчий шлях митця. Філософсько – етичні та естетичні погляди письменника та їх утілення в художніх...
Урок №8 УСНИЙ ТВІР-ОПИС МІСЦЕВОСТІ
Ужгород! Федір любив це місто над Ужем з його вузенькими вулицями, крамницями, готелями, ресторанами
М. Ф. Достоєвський та його роман «Злочин і кара»
Грає команда з 5 учнів від кожного класу: 6-1, 6-2, 6-3 по черзі, шляхом випадкового закреслення цифр у таблиці. За кожною цифрою...
Петрик Валентин Михайлович
Коло наукових інтересів: модернізація державного та регіонального управління, гуманітарна складова національної безпеки України
Т ютюнник Григір Михайлович
«апробація» їх в усних розповідях. Період його літературного учнівства лишився прихованим від сторонніх очей
Федір Решетніков «Знову двійка»
Анотація. У статті розглядається роль педагогічної оцінки, процесу оцінювання та пов’язаних з цим процесом рефлексій усіх учасників...
Шановна Пан Сердюк Валентин Михайлович!
Запрошуємо Вас на відкриту робочу зустріч керівників зелених партій та рухів Білорусії, Казахстану, Російської Федерації та України...
АНАЛІЗ ВІРОВЧЕННЯ РЕЛІГІЙНОГО РУХУ
Петрик Валентин Михайлович, кандидат наук з державного управління, доцент, провідний науковий співробітник Науково-дослідного відділу...
Глушков Віктор Михайлович
Видатний радянський вчений, віце-президент Академії наук УРСР (з 1962 року), академік АН СРСР (1964), один з піонерів вітчизняної...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка