Кафедра ТПП та соціолінгвістики


Скачати 21.9 Kb.
Назва Кафедра ТПП та соціолінгвістики
Дата 19.07.2013
Розмір 21.9 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Література > Документи
Брідко Т.В.

Кафедра ТПП та соціолінгвістики
ОСНОВНІ ПОНЯТТЯ СОЦІОЛІНГВІСТИКИ
Актуальність теми зумовлена зростанням кількості сучасних соціофонетичних досліджень, спрямованих на розкриття залежності особливостей реалізації фонем у мовленні білінгвів від багатьох екстралінгвістичних чинників.

Соціальна лінгвістика, як один із розділів науки про мову, має свій понятійний апарат. Метою дослідження є визначеня основних соціолінгвістичних термінів, які у подальшому можливо використовувати під час вивчення мовлення російсько-німецьких білінгвів.

Основними операційними одиницями соціолінгвістичного дослідження є соціолінгвістичні змінні, що характеризуються як співвіднесеністю, певним рівнем мовної структури (фонологічним, морфологічним, синтаксичним, лексико-семантичним), так і варіюванням соціальної структури або соціальних ситуацій.

Соціолінгвістичні змінні можуть бути випадковими, перехідними, виникати через усілякі пошкодження голосового апарату, постійними (у разі систематичного використання певного варіанту соціолінгвістичної змінної, зумовленого тим вибором, який навмисно або неусвідомлено робить сам мовець).

У зарубіжних соціолінгвістичних дослідженнях лексичного рівня мовної системи прийнято говорити про лексичні варіанти. Наприклад, на північному заході Шотландії мовець залежно від ситуації спілкування і соціального статусу) про будь-якого юнака може сказати: boy, loon, loonie, lad, laddie; у цьому районі в розмові про дівчину використовується одне з таких слів: quine, quinie, lass, lassie, girl.

Останніми десятиліттями зарубіжні лінгвісти також досліджують закономірності варіювання соціолінгвістичних змінних у граматиці (морфології та синтаксисі), зокрема питання еквівалентності синонімічних конструкцій. Прикладом варіювання таких соціолінгвістичних змінних може бути вживання на північному заходу Шотландії вказівного займенника that (той, та, те) і його нестандартних варіантів замість вказівного займенника those (ті): This is enough to feed all those rabbits. / Цього вистачить, щоб нагодувати всіх цих кроликів). – This is enough to feed all that/them/thae/thon/yon rabbits.

У ході вивчення особливостей варіативності сегментного складу мовлення в понятійному апараті соціолінгвістики використовуються терміни "фонологічна змінна" або "соціофонетична змінна", під якими розуміють розбіжність, що виявляється конкретною формою мовлення порівняно з абстрактним вимовним стандартом.

У зарубіжній лінгвістиці фонологічні змінні розподіляють на дискретні та безперервні. Дискретні зміни наявні тоді, коли фонологічна змінна має чіткі зміни. Наприклад, відсутність аспірації на початку слів (h-dropping) в Англії (hat [hæt] – [æt]) і відсутність фонеми [r] після голосних (r-lessness) у Нью-Йорку (car [kar] – [ka]). У ході безперервних змін не помітно чіткої межі між варіантами, тобто змінна експонує низку реалізацій серед фонетичного континууму. Прикладом може бути фонетичні особливості американського варіанту англійської мови, у якому фонема [æ] в деяких випадках реалізується як [i].

Висновки: для дослідження соціофонетичної варіативності репертуару білінгвів слід вивчити співвідношення між фонологічними змінними в різних ситуаціях спілкування з урахуванням вікової, гендерної, етнічної та класової приналежності мовців.

Схожі:

К філол н., асистент кафедри теорії та практики перекладу та соціолінгвістики...
МЕТОДИЧНІ АСПЕКТИ ЕМПИРИЧНОГО ДОСЛІДЖЕННЯ ВАРІАТИВНОСТІ ВИМОВИ (З ПОЗИЦІЇ СОЦІОЛІНГВІСТИКИ)
МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ Дніпропетровський...
Програма комплексного кваліфікаційного екзамену охоплює теми фундаментальних дисциплін з історії, які забезпечують базовий рівень...
Норець Максим Вадимович к філол н. доцент кафедри теорії і практики...

АНКЕТА УЧАСНИКА ПРОЕКТУ
Львівська ТПП проводить дослідження ефективності використання документарних операцій у господарській діяльності підприємств. На першому...
МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ НАЦІОНАЛЬНИЙ...
«МЕДИКО-БІОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ФІЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ І СПОРТУ» для випускників заочної форми навчання
Тараса Шевченка Юридичний факультет кафедра трудового, земельного...
Змістовний модуль Регулювання земельних правовідносин органами публічної влади 15
Кафедра природничо-математичних дисциплін та інформаційних технологій
Кафедра об’єдную творчий колектив з 36 співробітників (з 13 викладачів-сумісників 3 докторів та 7 кандидатів наук; з 23 викладачів...
Шановні колеги! Запрошуємо Вас взяти участь у роботі IV Міжнародної...
Міжнародної науково-практичної конференції «Сучасні проблеми і перспективи розвитку обліку, аналізу та контролю в умовах глобалізації...
Керівництво кафедрою здійснює начальник (завідуючий) кафедрою, який...
Кафедра створюється рішенням Вченої ради вищого навчального закладу за умови, якщо до її складу входить не менше ніж п'ять науково-педагогічних...
Кафедра соціально-гуманітарних дисциплін

Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка