Програми для загальноосвітніх навчальних закладів РІДНА МОВА


Скачати 1.39 Mb.
Назва Програми для загальноосвітніх навчальних закладів РІДНА МОВА
Сторінка 1/11
Дата 23.03.2013
Розмір 1.39 Mb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Культура > Документи
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11


програми


для загальноосвітніх навчальних закладів

РІДНА МОВА


5—11 класи


Затверджено

Міністерством освіти і науки України

(Лист № 1/1 1-3580 від 22.08.2001 р.)

Програми підготували:

В.Новосьолова, Л.Скуратівський , Г.Шелехова
Електронна версія:

Інститут засобів навчання АПН України


ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

Українська мова є державною мовою України, яка для більшості її громадян водночас є і рідною, мовою українського народу, який творив її упродовж багатьох століть. Вона є багатою, мелодійною, довершеною, гідною того, щоб нею пиша­тись. Рідна мова єднає сучасні покоління з попередніми і прий­дешніми в єдине нерозривне ціле. Вона неоціненна національна святиня, скарбниця духовних надбань народу, запорука його подальшого культурного прогресу.

Як навчальний предмет українська мова виконує ряд важ­ливих освітніх функцій. Зокрема вона — об'єкт пізнання, ос­мислення її суті як соціального феномена. Але головна функ­ція рідної мови полягає в тому, що вона є засобом спілкування, пізнання нагромаджених людством культурних цінностей, а також засобом самовираження особистості. Завдяки їй діти одержують знання про довкілля, входять у людський колек­тив, прилучаються до національної і світової культури. Мислеоформлююча функція рідної мови сприяє розвитку інтелек­ту учнів — їхньої пам'яті, мислення, уяви, творчих здібностей. Через мову вони засвоюють моральні поняття, ідеї та ідеали, виробляють власні переконання, ціннісні орієнтири. Рідна мова формує почуття прекрасного, робить естетичне чуття тоншим, чутливішим. Вона найповніше вбирає в себе особливості ук­раїнської ментальності, а відтак сприяє засвоєнню її учнями. Як форма вияву національної і особистісної свідомості вона є засобом самопізнання, саморозвитку і самореалізації людини. Вільне володіння рідною мовою забезпечує здійснення творчих можливостей учнів у всіх сферах життя.

Отже, виходячи із суспільних і зокрема освітніх функцій української мови, основна мета її вивчення в загальноосвітніх навчальних закладах України на сучасному етапі полягає у фор­муванні національно свідомої, духовно багатої мовної особис­тості, яка володіє вміннями й навичками вільно, комунікативно виправдано користуватися засобами рідної мови — її стилями, типами, жанрами в усіх видах мовленнєвої діяльності (аудіювання, читання, говоріння, письмо).

Відповідно до поставленої мети головними завданнями навчання української мови є:

— виховання потреби у вивченні рідної мови;

— формування духовного світу учнів, цілісних світоглядних уявлень, загальнолюдських ціннісних орієнтирів шляхом при­лучення через мову до культурних надбань рідного народу і людства;

— вироблення у школярів умінь і навичок комунікативно виправдано користуватися засобами мови в різних життєвих ситуаціях під час сприймання, відтворення і створення вислов­лювань з дотриманням українського мовленнєвого етикету;

— засвоєння учнями базових орфоепічних, граматичних, лексичних, правописних, стилістичних умінь і навичок;

— ознайомлення учнів з мовною системою як основою для формування мовних, мовленнєвих умінь і навичок.

Основна освітня мета і завдання засвідчують, що змінюється стратегія і тактика у навчанні рідної мови. На перший план висувається необхідність різнобічного особистісного і мовленнєвого розвитку учнів, якому підпорядковується завдання си­стемного вивчення мови, тобто головна увага приділяється актуальнішій, природнішій, важливішій меті мовної освіти. Потреба в переакцентації навчальних цілей у сфері україн­ської лінгводидактики назріла давно, і на перехідному етапі реформування навчання української мови вони мають здійсню­ватися поступово.

Реалізація нової освітньої мети передусім передбачає усві­домлення того, що мова, мовна система — це засіб збагачення розвитку і реалізації мовлення кожної особистості, що загальноосвітня школа повинна готувати передусім гуманних, осві­чених людей, які спроможні критично осмислювати суперечливу інформацію, давати їй відповідну оцінку з позицій загальнолюдських і національних цінностей, а також на на­лежному рівні практично користуватися рідною мовою в най­різноманітніших життєвих ситуаціях.

Аби забезпечити розв'язання поставленої мети і завдань, що з неї випливають, а також щоб надати шкільному курсу рідної мови більшої практичної спрямованості, зміст програ­ми диференційовано на чотири взаємопов'язані змістові лінії: лінгвістичну, комунікативну, культурологічну і діяльнісну, а також внесено певні корективи до змісту та структури змістових ліній, зумовлені здійсненням чергового етапу реформування освітньої системи.

Зокрема, необхідно врахувати, що новим навчальним планом передбачено перерозподіл кількості годин, призначених на вивчення української мови: у 5-му і 6-му класах їх зменшено на 0,5 год, натомість у 9-му класі — на 0,5 год збільшено, а в 10—11 класах ресурс навчальних годин збільшено удвічі — по 68 год на рік. Істотні зміни сталися в системі оцінювання: традиційну 4-бальну шкалу вимірювання навчальних досягнень учнів замінено 12-бальною, а поточне оцінювання — тематичним. Це зумовлює необхідність переструктурування змісту в курсі рідної мови, а також внесення істотних змін в методику навчання. На рівні програм внести корективи до змісту не так уже й нескладно, але на рівні підручників, навчальних і методичних посібників за відсутності необхідних коштів і в гранично короткі строки це зробити неможливо. Тому в ситуації, що склалася, вирішено обсяг змісту курсу 5—8-х класів зали­шити майже без змін (знято лише тему «Тире між підметом і присудком» з розділу «Загальні відомості із синтаксису і пунктуації» (5 кл.), оскільки для належного її осмислення у цьому класі ще відсутня відповідна теоретична база), а також вдати­ся до його переструктурування у зв'язку із запровадженням тематичного оцінювання, а до курсів 9-го і 10—11-х класів внести невеликі за обсягом додаткові теми, зокрема з лінгвістики тексту та риторики, доцільність вивчення яких і розподіл годин, виділених на їх вивчення, покладається на розсуд вчителя.

Необхідно зауважити, що пропоновані зміни в змісті та структурі лінгвістичної змістової лінії мають рекомендаційний характер, а не обов'язковий. Тому в перехідний період реформування мовної освіти неприпустимо вимагати від учителів обов'язкового здійснення нововведень. Цілком прийнятним є збереження обсягу навчального змісту, а також лінійного ви­кладу навчального матеріалу, визначених у попередньому виданні навчальних програм і чинних підручниках.

Лінгвістична змістова лінія — це шкільний курс мовної си­стеми, якою, без сумніву, мають оволодіти учні, щоб поліпшити своє мовлення. У ній подано основні мовознавчі поняття, ви­моги до роботи над орфоепічними і граматичними нормами української літературної мови, правилами з орфографії та пунк­туації. Відомості із стилістики подаються не окремим розді­лом, а включені у зміст комунікативної змістової лінії. Перед­бачено вивчення ряду тем із загального мовознавства, зокрема суспільної ролі мови, її розвитку, поширеності української мови у світі та ін.

Програма визначає вивчення таких лінгвістичних понять, фактів і закономірностей, які забезпечують необхідний для учнів обсяг знань з української мови. Ці знання е основою для формування правильного уявлення про структуру української мови у всій сукупності її виявлень, забезпечують оволодіння літературним мовленням.

У програмі дещо розширено конкретні вимоги щодо змісту роботи з культури мовлення. У доборі відомостей, що стосу­ються норм української літературної мови, враховувалися найбільш поширені в мові учнів недоліки. Деякі з помилок, зокрема зумовлені впливом місцевих говорів, не враховані програмою, проте працювати над ними вкрай необхідно, на­вчання норм літературної мови вимагає докладного вивчення вчителем орфоепічних і граматичних помилок властивих мов­ленню школярів.

Взаємозв'язки між розділами науки про мову встановлю­ються зіставленням засвоєних мовних явищ і тих, що вивча­ються, супровідних зауважень учителя і висновків учнів.

Важливе пізнавально-практичне значення має розкриття існуючих між мовними явищами різних рівнів взаємозв'язків (лексики і словотвору, словотвору і морфології, морфології і синтаксису, орфографії і фонетики, орфографії і морфології, пунктуації і синтаксису та ін.). Це допоможе учням усвідомити системний характер мови, специфіку кожного виучуваного явища, які необхідні для здобуття глибоких і міцних знань.

Оволодіння учнями граматичними засобами мови відбу­вається за допомогою спеціальних вправ, які дають можливість учням використовувати вивчені мовні категорії і конструкції.

Вивчення програмового матеріалу будується з урахуванням міжпредметних зв'язків. Це сприяє поглибленому розумінню мовних явищ, розширенню кругозору учнів, формуванню в них умінь застосовувати суміжні знання з інших предметів.

Шкільний курс української мови єдиний з 1-го по 11-й клас, тому вчитель, який працює в 5—11-х класах, повинен знати обсяг відомостей про мову та вміння, набуті учнями в початкових класах.

Проте оволодіти мовною системою — це не просто її знати, а передусім свідомо використовувати як знаряддя для вдос­коналення власного мовлення. Отже, опрацьовуючи теми за­значеного курсу, потрібно намагатися, наскільки це можливо, сприяти мовленнєвому розвиткові учнів. Для здійснення цього задуму, по-перше, необхідно організувати вивчення мовної теорії укрупненими, логічно завершеними частинами (там, де цей матеріал є значним за обсягом, його виділено окремими абзацами) з метою економії навчального часу, по-друге, варто системніше і цілеспрямованіше вивчати правописні теми кур­су, по-третє, слід більше приділяти уваги питанням культури мовлення (правописні теми, а також питання культури мов­лення в програмі теж виділено окремими блоками).

Укрупнення теоретичного матеріалу має здійснюватися шляхом одночасного ознайомлення учнів із системою понять, взаємозв'язки між якими реалізуються на основі а) групування частковіших, видових понять на основі загальніших, родо­вих (наприклад, поняття речення є базовим для вивчення ряду понять окремих видів речень); б) групування за контрастом, коли одночасно вивчаються протилежні співвідносні поняття і явища (наприклад, просте і складне речення, звук і буква, синоніми й антоніми тощо); в) групування на основі міжрівневих мовних зв'язків (наприклад, синонімія морфем, слів, ре­чень); г) групування за спільною ознакою (орфограми в коре­нях, префіксах, суфіксах, словотвір різних частин мови) тощо. Економія у такий спосіб навчального часу має передусім ком­пенсувати скорочення кількості навчальних годин у 5—6-х класах, і, окрім того, використовуватися на різнобічний роз­виток усного та писемного мовлення учнів, зокрема на фор­мування правописних умінь і навичок, навичок аудіювання, аналіз мови текстів-зразків, обговорення актуальних для особистісного розвитку школярів морально-етичних, естетичних, світоглядних історико-культурних проблем, організацію дискусій, написання творчих робіт, проведення індивідуальної ро­боти тощо.

Істотно оновлена комунікативна змістова лінія програми, яка визначає зміст роботи над формуванням в учнів умінь сприймати усне і писемне мовлення, відтворювати, самостійно будувати усні і письмові висловлювання різних жанрів, які необхідні учням у період навчання, в процесі майбутньої діяль­ності і просто в життєвому спілкуванні. Загальновідомо, що навчити учнів добре володіти мовою можна лише в процесі мовлення. При цьому гармонійно мають розвиватися усі чо­тири види мовленнєвої діяльності — аудіювання, говоріння, читання і письмо. У зв'язку з цим програмою передбачається практичне ознайомлення учнів з видами мовленнєвої діяль­ності, різновидами аудіювання (глобальним, детальним, кри­тичним), різновидами читання (ознайомчим, вивчальним, ви­бірковим). Відповідно дещо розширено перелік видів робіт, до якого введено аудіювання (слухання-розуміння), читання (вго­лос і мовчки) текстів різних типів і жанрів мовлення, складан­ня діалогів.

Комунікативна змістова лінія містить:

1) відомості про мовлення;

2) перелік основних видів робіт.

У процесі її опрацювання учні ознайомлюються з такими мовленнєвознавчими поняттями, як спілкування і мовлення, ситуація спілкування, текст, монолог і діалог, типи, стилі і жанри мовлення та ін.

Способом формування комунікативних умінь традиційно є різні види роботи, основне місце серед яких займають перекази і твори, що проводяться в тісному зв'язку і в єдиній системі: від переказу до твору того самого типу і стилю мовлення. Пе­рекази і твори виступають як підготовчі вправи до оволо­діння учнями життєво необхідними жанрами мовлення (конс­пект, реферат, доповідь, виступ на зборах, під час дискусії, рецензія тощо).

Для активізації мовленнєвої діяльності школярів серед тем творів слід надавати перевагу таким, які були б пов'язані з життєвим досвідом учнів, зацікавлювали б їх, викликали інте­рес, прагнення поділитися думками, зближували реальну і на­вчальну мовленнєву діяльність.

Заняття з української мови треба будувати так, щоб кожен із проведених видів робіт виконував свою роль у формуванні певного комунікативного вміння, щоб учні успішно оволоді­вали і монологічним, і діалогічним мовленням, спираючись на знання про текст, стилі, типи, жанри мовлення, ситуацію спілкування, набували культури мовлення (уважно, не пере­биваючи, слухали співрозмовника, були ввічливими, перекон­ливо і тактовно відповідали на запитання та ін.).

Ефективність роботи над формуванням в учнів кому­нікативних умінь пов'язана з умінням вибирати мовні засоби відповідно до стилю, типу і жанру мовлення з урахуванням ситуації спілкування.

Комунікативна діяльність має здійснюватися в ході розв'я­зання учнями системи усних і письмових мовленнєвих зав­дань, розташованих у порядку наростання їх складності. Аби надати школярам більше можливостей спілкуватися, вислов­лювати власні думки і почуття, необхідно зокрема ширше впро­ваджувати групову форму проведення занять, індивідуалізувати систему письмових робіт. Отже, комунікативний лінгводидактичний принцип має належати до основоположних у навчанні мови.

Формування в учнів умінь і навичок зв'язного мовлення тісно пов'язане з іншими напрямами роботи з розвитку мов­лення, що здійснюються у процесі реалізації змісту інших змістових ліній:

1) збагаченням мовлення з погляду лексичної і граматич­ної будови;

2) засвоєнням норм української літературної мови;

3) розширенням культурного кругозору учнів і формуван­ням їх особистісних якостей;

4) розвитком інтелекту тощо.

Збагачення словникового запасу і граматичної будови ус­ного і писемного мовлення учнів проводиться систематично на кожному уроці. У доборі слів учитель орієнтується в основ­ному на тематику культурологічної змістової лінії, теми май­бутніх переказів і творів, мовний матеріал підручника, на тексти художніх творів з літератури, які вивчаються в певному класі. В активний словник учнів слід цілеспрямовано включа­ти характерні для української мови слова, що з різних причин випали або не вживалися у мовленні: берегиня, водограй, оберіг, розбудова, сукня, осоння, ґречний, крислатий, баритися, незду­жати, сливе, либонь, попри, етнокультурознавчі лексеми, у тому числі символи, пов'язані з народними традиціями, звичаями, побутом, ремеслами, споконвічною духовною культурою народу, фразеологізми, прислів'я, приказки, крилаті вислови тощо. Необхідно розвивати в учнів уміння бачити незнайомі слова і вислови, виховувати в них звичку звертатися до вчите­ля за поясненням їх семантики, а також користуватися слов­никами і довідниками.

Зміст роботи над збагаченням лексичного складу і грама­тичної будови мовлення не знайшов спеціального відображення в програмі і визначається в основному підручником та організа­цією уроку

Засвоєння учнями орфоепічних та граматичних норм ук­раїнської літературної мови проводиться у зв'язку з вивченням фонетики, лексикології і фразеології, словотвору, морфології, синтаксису, а також у процесі роботи з розвитку зв'язного мовлення. Зміст роботи над засвоєнням норм визначений програмою (див. вимоги в рубриці «Культура мовлення»). Учителеві потрібно систематично стежити за мовленням учнів, вчити їх свідомо аналізувати своє і чуже мовлення відповідно до літературних норм.

Робота з розвитку зв'язного мовлення тісно пов'язана з формуванням навичок виразного читання, які спираються на мовне чуття, що виявляється в умінні розрізняти наголошені й ненаголошені склади, інтонувати речення різних структур, підвищувати і понижувати голос, прискорювати й уповільню­вати темп мовлення, робити логічний наголос у реченні.

Для розвитку навичок виразного читання особливе зна­чення мають уроки синтаксису, які дають змогу спостерігати за мовленнєвою інтонацією. Усі тексти, над якими працюють учні, треба читати виразно й емоційно.

Отже, функціонально-комунікативний лінгводидактичний принцип має бути одним з основних у навчанні мови.

Велике значення в навчально-виховному процесі на уро­ках рідної мови мають мовленнєві взірці, тобто система текстів і усних висловлювань, зміст яких концентровано представляє національну культуру українського народу, а також кращі зразки світової, а форма відзначається довершеністю. Ознайомлення з такими текстами і усними висловлюваннями, побудованими по можливості на базі вже засвоєних відомостей, — один з важливих шляхів входження юного покоління в українську культуру, покликану сприяти формуванню патріотично настроє­ної, інтелігентної особистості. 3 цією метою у програмі виді­ляється як самостійна культурологічна змістова лінія, що являє собою перелік культурологічних тем, які орієнтуватимуть учителів-словесників, а також авторів підручників, навчальних посібників, на добір відповідних текстів, що знайомлять з історією, звичаями і традиціями, мистецькими скарбами, духовною культурою, кращими синами і дочками рідного народу, із загальнолюдськими моральними нормами і становлять певну цілісність, систему. Зміст зазначених текстів має стати опо­рою для творення учнями власних висловлювань, збагачення словникового запасу на основі використання поданих взірців, формування особистісних переконань, вигранення власного ду­ховного світу. Тому культурологічний принцип навчання рідної мови також належить до базових і має реалізуватися практично на кожному уроці, а не лише на уроках зв'язного мовлення.

Отже, комунікативна і культурологічна змістові лінії на уро­ках рідної мови відіграють основну роль у набутті особою дос­віду емоційно-ціннісного ставлення до навколишнього, тобто в трансформації її в особистість чи індивідуальність.

Неабияке значення у становленні активної, різнобічно розвиненої, творчої індивідуальності має цілеспрямоване форму­вання пізнавальної і творчої самостійності учнів, оскільки справжній набуток особистості — це багаж знань, умінь, пере­живань, досвіду, які вона нагромадила у ході власної само­стійної діяльності. Рушійною силою цієї діяльності є пізна­вальна потреба (чи пізнавальний інтерес), що звичайно стимулюється в умовах проблемної ситуації, а також потреба в самореалізації. Засобом актуалізації і реалізації зазначених потреб у процесі самостійної діяльності школярів повинна стати система особистісно і об'єктивно зумовлених проблемних зав­дань, які подаються у програмі як перелік орієнтовних тем усних і письмових висловлювань учнів паралельно з переліком культурологічних тем. Дуже важливо, щоб кожен учень само­стійно сформулював відповідь на проблемне запитання теми. Таким чином, третій основоположний дидактичний принцип навчання рідної мови — проблемно-пошуковий, що спрямова­ний безпосередньо на саморозвиток особистості.

Велике значення в оволодінні мовленнєвою культурою має систематичний розвиток мисленнєвих здібностей учнів у процесі навчання рідної мови, тобто оволодіння базовими мислительними прийомами і методами — порівнянням, узагальненням, моделюванням та ін., а також усвідомлення школярами структури власної пізнавальної діяльності, що і відображено у діяльнісній змістовій лінії, яка має суто процесуальний харак­тер. Тобто її зміст на рівні знань у програмі не відображено, а подано на рівні узагальнених умінь. І реалізуватися вона має через систему завдань і вправ комплексного характеру, як їх органічна складова.

Реалізація проблемно-пошукового принципу, а також діяльнісної змістової лінії забезпечує цілеспрямоване формування досвіду творчої діяльності, яким має оволодіти кожен учень.

Таким чином програма з української мови має двовимірну структуру:

1) 4 змістові лінії: лінгвістична, комунікативна, культуро­логічна і діяльнісна, кожна з яких є відносно самостійним ком­понентом програми, хоч і органічно пов'язаним з іншими;

2) окремі змістові лінії (лінгвістична і комунікативна) по­діляються на якісно відмінні складові:

а) відомості про українську мову та норми літературної мови, включаючи норми правопису; основні відомості про мовлення, види робіт;

б) вимоги до знань і вмінь учнів.

За своїм характером вимоги до знань і вмінь становлять певну систему, в якій виділяються знання і вміння загального і часткового (спеціального) характеру. Зокрема до загально-навчальних умінь належить уміння аналізувати, порівнювати, класифікувати, узагальнювати, конкретизувати, моделювати, мислено експериментувати, доводити і спростовувати, вміння користуватися словниками і довідниками різного характеру, складати анотації і реферати тощо.

Серед спеціальних умінь розрізняють навчально-мовні (вміння розпізнавати різні за характером звуки, значущі час­тини слова, частини мови та ін., групувати мовні одиниці за певною ознакою, робити їх розбір): правописні (вміння пра­вильно писати слова і правильно розставляти розділові знаки в реченнях); нормативні (вміння правильно вимовляти голосні й приголосні звуки, вживати форми слів, складати словоспо­лучення і речення та ін.); комунікативні (вміння сприймати, відтворювати і створювати усні й письмові висловлювання) тощо.

Наявність у програмі вимог до знань і вмінь учнів сприяє практичному спрямуванню викладання української мови, міцному засвоєнню теоретичного матеріалу, вільному володін­ню українською мовою в усіх видах мовленнєвої діяльності.

Вивчення української мови в 10—11-х класах має бути спря­моване на підвищення культури мовлення і рівня грамотності учнів. Систематизація і поглиблення вивченого в попередніх класах проводиться на більш високому рівні узагальнення. Заняття передбачають удосконалення основних мовних і мов­леннєвих умінь та навичок.

Робота зі зв'язного мовлення повинна забезпечити даль­ший розвиток у випускників школи вмінь і навичок, потрібних у їхній майбутній мовленнєвій діяльності.

Години для роботи над темами, які визначає сам учитель, можуть використовуватися на засвоєння недостатньо вивче­ного або забутого, проведення консультацій, індивідуальних занять з учнями тощо.

Отже, інноваційні елементи нового варіанту програми — це черговий крок у напрямку реалізації ідей проекту стандарту з рідної (української) мови, більш послідовного засвоєння уч­нями чотирьох основоположних елементів змісту освіти: знань, умінь і навичок, досвіду творчої діяльності і досвіду емоційно-ціннісного ставлення до навколишнього.
* * *

У програмі подано орієнтовний розподіл годин. Учитель має змогу в разі потреби вносити в нього деякі корективи, не скорочуючи при цьому кількість уроків з розвитку зв'язного мовлення.

Програма може бути одночасно календарним планом. У відведеній збоку колонці вчитель проставляє дату і кількість годин.
* * *
До програми включено також додаток: критерії оцінюван­ня результатів навчальної діяльності учнів 5—11-х класів з української мови за 12-бальною шкалою.
5-Й КЛАС

(136 год, 4 год на тиждень)

  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11

Схожі:

Програми для загальноосвітніх навчальних закладів: Українська мова. 5 12 класи
Календарне планування для 8 класів складено відповідно до Програми для загальноосвітніх навчальних закладів: Українська мова. 5 –...
Програма для загальноосвітніх навчальних закладів (класів) з поглибленим...
України від 16. 11. 2000 №1717 “Про перехід загальноосвітніх навчальних закладів на новий зміст, структуру і 12-річний термін навчання”,...
О. Д. Єременко ВІДДІЛ ОСВІТИ ГОРОДИЩЕНСЬКОЇ
Рідна мова, 8 – 11 кл.: Програми для загальноосвітніх навчальних закладів з поглибленим вивченням української мови, ліцеїв та гімназій...
Видавництво
Програми для загальноосвітніх навчальних закладів з навчанням російською мовою. Українська мова
Програми для загальноосвітніх навчальних закладів. Географія. Економіка. 7 11
Програми для загальноосвітніх навчальних закладів. Основи економіки, 10 кл. Основи підприємницької діяльності
1. Асоціативно-образна мова (площина, об’єм) 8 год
Міністерством освіти і науки України за редакцією Е. Бєлкіної (Художньо-естетичний цикл. Програми для загальноосвітніх навчальних...
Програми для загальноосвітніх навчальних закладів. Географія. Економіка....
Вивчення географії у 2012-2013 навчальному році буде здійснюватись за збірниками програм
ПРОГРАМА ДЛЯ ЗАГАЛЬНООСВІТНІХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ ТА СПЕЦІАЛІЗОВАНИХ...

Привіт, друзі! Hello, Friends!
Планування складено відповідно до чинної програми, передбаченої Міністерством освіти і науки, молоді та спорту України з предмета...
ПРОГРАМА для загальноосвітніх навчальних закладів Англійська мова

Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка