5. Конкурс на кращий вірш, плакат, оповідання, казку про ялинку


Скачати 149.75 Kb.
Назва 5. Конкурс на кращий вірш, плакат, оповідання, казку про ялинку
Дата 11.12.2013
Розмір 149.75 Kb.
Тип Конкурс
bibl.com.ua > Журналістика > Конкурс
Лариса Ухань,

вчитель – методист

Кагарлицької ЗОШ І-ІІІ ст.. №3 Київської області

Екологічна акція «Збережи ялинку!»

( термін проведення – грудень місяць)

І. План проведення:

1. Обговорення з дітьми та батьками учнів 4-Б класу про проведення акції.

2. Виготовлення та розповсюдження плакатів, звернень до населення.

3.Провести звернення до жителів Кагарлика через газету, телебачення, радіо.

4. Виступи на шкільних лінійках .

5. Конкурс на кращий вірш, плакат, оповідання, казку про ялинку.

6. Виготовлення штучних ялинок.

7. Проведення виставки виготовлених учнями школи ялинок.

8. Підбиття підсумків, очікуваний результат.

ІІ. Виготовлення звернень, плакатів, оголошень про проведення конкурс штучних ялинок. Слайди 1- 4

!!!. Проведення звернень до жителів Кагарлика через газету, телебачення, радіо.

Збережи ялинку!

Збережемо ліс для майбутніх поколінь. Адже ліс – безцінний дар природи. Він є надійним захисником полів, лугів, пом’якшує клімат, поліпшує водний режим, захищає від суховіїв та пилових бур, водойми оберігає від замулювання та пересихання.

Ліс – величезна фабрика цілющого повітря. Це легені наших міст і сіл.

Ліс – прикрашає землю, годує і зодягає людину, дає їй тепло і будівельний матеріал для житла. Але, на жаль, великих збитків лісам завдає недбале ставлення людини до лісових насаджень, особливо в переддень Новорічних свят. Кожна людина хоче мати найкращу і найбільшу ялинку.

Люди! Подумайте! Лише одна ялинка очищає повітря, яким дихає людина цілий рік. То чи варто її рубати, а потім після свята викинути? Краще прикрасьте свій дім штучною ялинкою, композицією, зробленою власноруч.

Постанова уряду України «Про шкоду заподіяну лісовій та іншим рослинним ресурсам» від 1992 року – визначає матеріальну відповідальність за шкоду заподіяну лісовим насадженням.

Бережіть, не рубайте ялинки!

Члени батьківського комітету та учні 4 – Б класу

Коли ялинки плачуть…

Ми – діти природи, з якою постійно спілкуємось. Не можна не бачити її краси, захоплюватися її чарівними барвами. Але боляче ранять душу невиправдані вчинки деяких людей. Та й людьми їх називати не хочеться. Нерідко трапляються випадки невиправданого жорстокого поводження з мешканцями природи. Тим, хто любить виїжджати на відпочинок до лісу чи річки, треба перейнятися мудрим змістом перестороги: «Ти прийшов у гості до природи – не роби нічого, що ти вважав би непристойним зробити в гостях».

Наступають новорічні свята. І кожен хоче, щоб в його будинку чи квартирі красувалася ялинка чи сосна. Та мало хто задумується над тим, що мільйони деревець падають під сокирами. Найжахливіше станеться потім – свято закінчиться, з ялинки знімуть всі прикраси, а саму винесуть і викинуть на смітник. Що ж буде далі? Добре, якщо ялинки зберуть, повезуть на фабрику, там приготують вітамінне борошно, яке даватимуть в їжу тваринам. Може трапитися і таке: час іде, а за ялинками так ніхто і не приїхав. Щодня вони засипаються сміттям, голочки обсипаються, у багатьох зламалися гілочки. Потім розвели багаття, вогонь жадібно накинувся на беззахисні дерева… Жахлива картина!

Як же вирішити проблему? Дуже просто: потрібно виготовляти зимові букети або купувати штучні ялинки. Чи ж це не чудовий варіант?

Отож, ми звертаємось до вас: Не нищіть живих ялинок! Бережіть ліс!

Члени клубу «Екос»

ІV. Виступи на шкільних лінійках:

  1. Виступ театрального гуртка «Зимонька Снігуронька». Слайд 5

1. Йшла зима через ліс

Несла снігу повний міх,

А через малу щілинку

Сипле срібнії сніжинки.

2.Узяла зима батіг,

Вибиває з міха сніг.

Сам летіти не хотів

Бо ввесні розледачів.

3.У бабусі – холодусі

Усміх сяє на лиці.

Ходить в білому кожусі

З дивним пензликом в руці.

4. Раз мазок і два мазок

На вікні цвіте бузок.

А на другім – сад казковий,

Біля місяця підкови.

5. А на третім срібний дім

Іній світиться у нім…

Всі дивились, дивувались

Хто художник? Здогадались…


6. В інеї дерева голі,

В шапці білій дуб стоїть.

А за лісом, в чистім полі,

Зайчик бігає, тремтить.

7. Срібний сніг усе кружляє.

Поховались снігурі.

Навіть білочка дрімає

На ялинці угорі.

8. Рада, рада дітвора,

Знов до нас прийшла зима,

Новий рік іде, Різдво

Знову стукає в вікно.

9. Будем хором ми співати,

Будем разом танцювати,

Дід Мороз прийде до нас,

Привітає весь наш клас.

10. Хто на санках,

Хто на лижах,

Будем зиму ми вітать,

Будем зиму зустрічать.




  1. Повідомлення «Походження звичаю». Слайд 6.

Яли́нка — прикрашене дерево ялини, ялиці або сосни, вшанування якого походить з поганських часів та культу «вічнозеленого дерева». У християнські часи — символ та неодмінний атрибут Різдва.

Звичай ставити в хатах ялинки прийшов в Україну із західноєвропейських країн, а згодом — і з Росії. Ще в ХХ столітті в більшості сіл не прикрашали ялинок чи сосонок. Масового розповсюдження це набуло після Другої світової війни.

Поклоніння вічнозеленому хвойному дереву існувало у багатьох давніх культурах. З XIV сторіччя «дерево добра і зла» стало частиною святкової містерії про Адама і Єву — сценки, які розігрували у Святвечір. У Біблії є кілька посилань, якими можна тлумачити визнання ялинки особливим деревом. Наприклад, Книга Ісаї (60, 13):

«Слава Ливану прийде до тебе; кипарис, явір разом із сосною, щоб прикрасити місце моєї святині…»

Існує версія, що традиція встановлювати ялинку походить від племені гунів. За їхнім повір'ям в перший день Нового року на землю сходив бог Йерлу, на честь якого і встановлювалось священне дерево. Після розгрому частина гунів оселилася в Баварії, звідки і пішла традиція.

Сучасна традиція швидко стала популярною у франко-німецькому Ельзасі в 1605 році, де ялинку прикрашали виробами з паперу та яблуками (ілюзія на райське дерево):«На Різдво в тутешніх будинках встановлюють ялинки, а на їх гілки вішають троянди з кольорового паперу, яблука, печиво, шматочки цукру і мішуру».

Великим прихильником прикрашання ялинок був Мартін Лютер, який підтримував святкування Різдва у спокійній домашній атмосфері.

  1. Повідомлення «Поширення в Європі та на Україні». Слайди 7, 8.

Католицька Церква пізніше схвалила таку традицію, ялинки почали урочисто вбирати у Центральній, Північній Європі, а з XIX століття — у Франції та Англії.

В Україні ялинка з'явилась у XVII сторіччі за наказом російського імператора Петра «Знатними і проїжджими вулицями, біля воріт і будинків, учинити деякі прикраси з древ і гілок соснових і ялинкових, чинити стрілянину з невеликих гармат і рушниць, пускати ракети і запалювати вогні. А людям убогим кожному хоча б по дереву чи гілці на воротах поставити». У 1830-х роках ялинки встановлювались лише в будинках петербурзьких німців, проте до кінця XIX століття ця традиція вже була поширена на всій території Російської імперії. Спочатку її ставили тільки у містах — в селах головним залишався давній український «Дідух». В 1916 році в розпал Першої світової війни Святійший Правлячий Синод закликав населення не ставити новорічні ялинки, як традицію, запозичену в німців. За два роки, в 1918, вже радянська влада заборонила традицію встановлення різдвяного дерева, оголосивши її буржуазною традицією, тісно пов'язаною з християнською релігією.

В 1935 році ялинку остаточно підтримала радянська влада, щоб поєднати російські та українські звичаї. Поволі ялинка стала символом не стільки Різдва, скільки Нового року — зовсім не релігійного свята

  1. Повідомлення «Історія Нового року».

Всі ми знаємо, що Новорічне свято приходить у наш дім разом із красунею ялинкою, з Дідом Морозом і подарунками. І на цьому святі веселяться всі, невесело лише одній ялинці, яку зрубали в лісі і принесли додому, щоб на декілька днів створити святкову атмосферу.

Та Новий рік святкували не завжди взимку. Святкування у древніх народів зазвичай співпадало з початком відродження природи і в основному було приурочене березню місяцю. Римляни приносили жертву богу Янусу і починали в цей день важливі міроприємства. Також вітали всіх близьких та рідних та підносили подарунки. Спочатку дарували плоди, обклеєні позолотою, фініками і винними ягодами, потім мідними монетами і навіть цінними подарунками.

У Франції новоліття вважали до 755 року з 25 грудня, а потім – з 1 березня, в XII і XIII століттях – від дня св. Паски, поки, на кінець, не було установлено в 1654 році указом короля Карла IX вважати за початок Нового року 1 січня. В Германії це трапилось в другій половині XVI століття, а в Англії – в XVIII столітті.

У перші сторіччя християнства у наших предків Новий рік починався 1 вересня. Головну роль на святі відігравав сніп з колосків жита - «дідух», прикрашений сухими і свіжими квітами. Цей стародавній звичай символізував життєву силу (назва «жито» походить від слова «життя»), новий врожай і пам’ять роду.

У 1699 році цар Петро І Указом «Про святкування Нового року» повелів «роки обчислювати, як на заході, з 1 січня. І прикрашати домівки сосновими і ялиновими гілками». Ці зелені в будь яку пору року гілки символізували безсмертя, вічну молодість, сміливість і гідність.

4. Повідомлення «Новий рік крокує планетою». Слайди 9 – 15.

Мусульмани використовують місячний календар, тому дата Нового року у них кожного року зсувається на 11 днів. В Ірані (мусульманській країні, яка раніше називалась Персією) Новий рік зустрічають 21 березня. За кілька тижнів до Нового року люди кладуть зерна пшениці або ячменю на вологе блюдо. На свято зерна проростають. Символізуючи цим почато весни та новий рік життя.

Індуси, залежно від місця проживання, святкують по-різному. Населення північної Індії прикрашає себе квітами рожевих, червоних, фіолетових та білих відтінків. В південній Індії матері кладуть на спеціальне блюдо солодощі, квіти та невеликі подарунки. Вранці нового року діти, заплющивши очі, чекають поки їх підведуть до блюда. В центральній Індії на будинки вивішують помаранчеві прапори. В західній Індії святкують Новий рік в кінці жовтня, запалюючи на дахах будинків вогники. В Новий рік індуси думають про богиню багатства Лакшмі.

Єврейський Новий рік називається Rosh Hashanah. Це – свята пора, коли всі думають про гріхи, яких наробили, і обіцяють виправити їх в наступному році добрими ділами. Дітям дарують новий одяг. Люди печуть хліб і їдять фрукти

У Вєтнамі Новий рік називають «тет». Його святкують між 21 січня і 19 лютого. В’єтнамці вважають, що в кожному домі живе Бог. В Новий рік він відправляється на небо, щоб розповісти як провели минулий рік вісі члени родини.

Китайський Новий рік святкують між 17 січня та 19 лютого під час новолуння. Вуличні процесії – найвеличніша частина свята. Тисячі ліхтарів несуть учасники, щоб освітити дорогу в Новий рік. Китайці вважають, що Новий рік оточений злими духами. Тому відлякують їх хлопавками та петардами.

В Японії Новий рік святкують 1 січня. Перед входом в будинок вішають жмут соломи, щоб не впустити злих духів. Це, як вважають вони, приносить щастя.

В Швейцарії та Австрії люди одягають маскарадні костюми і святкують день Святого Сильвестра. Це основане на легенді про те, що Римський папа Сильвестр (314 рік) впіймав жахливого морського монстра. Вважалось, що в 1 000 році він вирветься на волю. Цього на щастя не трапилось. З того часу в Австрії і Швейцарії згадують цю історію під Новий рік.

В Греції Новий рік – день Святого Василя. Святий Василь був відомий своєю добротою. Тому грецькі діти залишають свій черевик біля каміну. Вони сподіваються, що Святий Василь покладе туди подарунки

В Шотландії Новий рік називається Hogmanay. Шотландці запалюють смолу в бочці і котять її вулицями. Це символізує спалення старого року. Шотландці вірять в те, яка людина першою заходить в домівку, добрий чи лихий, таким буде і новий рік. Дуже хорошою прикметою вважається, якщо першим заходить з подарком темнорусий чоловік.

5. Театралізована вистава

«Збережи ялинку»

Зустрілися перед Новим роком Котик та Песик.

Песик. А чи знаєш ти , Котику, що скоро свято?

Котик. Знаю, що наближається Новий рік.

Песик. Я чув, що до цього свята обов’язково потрібна ялинка.

Котик. Так, Нового року без ялинки не немає. Та де ми її візьмемо?

Песик. Я бачив у лісі таку красуню! Пишну, зелену.

Котик. Ходімо швидше до лісу, зрубаємо ялинку, принесемо додому.

Песик. Прикрасимо цукерками, печивом. (Замріяно). А на верхівку повісимо велику кісточку

Котик. Що ти! Що ти! На ялинку вішають тільки іграшки. (Показує іграшку). Ось такі.

Песик. Бери сокиру і пилку. Ходімо швиденько. (Заходять до лісу, весело співаючи).

Нам до лісу треба йти,

Щоб ялинку там знайти.

Виберем струнку, зелену

І додому принесемо.

(Виходять на галявину, де ростуть ялинки).

Песик.. Дивись, ось яка красуня! (Підбігає до ялинки).

Котик. А ця ще краща! (Підходить до іншої).

Песик. Важко вибрати. Зрубаємо ось цю.(Підходить до однієї з ялинок, дістає сокиру. Котик тримає пилку. Песик хоче рубати, та на галявину вискакує Зайчик).

Зайчик. Стійте! Не рубайте!

Песик.. Чому не можна рубати?

Котик. Розумієш, Зайчику, нам дуже потрібна ялинка.

Песик.. Ми її прикрасимо печивом, цукерками, іграшками.

Котик. Без ялинки ніякого свята не буде.

(Зайчик закрив мордочку лапками, плаче).

Зайчик. Ой, нещасні звірі всі!

Песик. Зайчику, не плач, заспокойся. Подивись, скільки в лісі ялинок. А ми зрубаємо одну - однісіньку, найменшеньку.

Зайчик. Та не можна ж рубати! Ялинка – окраса лісу. Подивіться, яка цікава в неї хвоя – чотиригранна. А шишки! Довгасті, спочатку зелені, а потім – бурі, блискучі.

(Звірі розглядають шишку)

Песик.. А й справді, яка красива шишка! Схожа на рибку.

Котик. І на їжачка.

Песик.. А ще на цукерку.

Котик. І на тістечко.

Зайчик. Взимку у наші ліси прилітають шишкарики. Вони живляться насінням шишок.

Песик.. Бачив я цих пташок. У них дзьоб схожий на щипці.

Котик. Таким дзьобом легко виймати насіння з шишок.

Зайчик. А зрубаєте ялинку – шишкарики будуть голодні. А ще знаєте, треба 12 років, щоб ялинка виросла. Тоді й можна рубати, але не всі підряд. Лісники ходять

лісом і визначають яку. Лісоруби ялинку зрубають, відправлять на завод. З деревини зроблять музичні інструменти, фанеру, папір, клейонку, шовк. А на вирубках посадять молоді деревця. Нехай підростають!

Песик.. Коли так, не буду ялинку рубати. Нехай росте!

Котик. А що ми вдома скажемо? Як Новий рік зустрінемо?

Зайчик. Я подарую вам гілочку. Вона буде нагадувати про ліс. Її можна прикрасити. Треба тільки подумати, як.

Песик.. Я поставлю гілочку у воду, повішу на неї найкрасивішу іграшку.

Котик. А я прикрашу сріблястим дощиком.

Песик.. Спасибі, Зайчику, за науку.

Котик. До побачення! Щасливо вам зустріти Новий рік!

Песик.. Не рубай ялинку!

Бережи ялинку!

Хай пташки співають

В її вітах дзвінко.

Котик. Хай маленька білка

Тут гризе горішки,

А вухастий зайчик

Відпочине трішки.

Всі. Не рубай ялинку!

Бережи ялинку!

  1. Повідомлення «Це потрібно знати». Слайди 16 – 17.

Гектар лісу протягом року очищає 18 млн. кубічних метрів повітря, збираючи близько 36 т пилу. Тільки одне листяне дерево – бук, “виробляє” за годину 1 кг 700 г кисню, а це є потребою на 1 день для 64 чоловік.

Доволі багато росте в зоні мішаних лісів та лісостепу сосон, джерела чудової лісової аптеки. Сосни затримують велику кількість пилу з повітря. З хвої виготовляють ліки для лікування легеневих захворювань

З однієї сосни за рік збирають 2 –4 кг смоли, близько 10 кг хвої, з якої виробляють вітамін С та інші лікарські речовини, необхідні людському організму .

* Дерево, що витримує найбільші морози, - даурська модрина. Воно росте навіть у Якутії, де температура повітря взимку опускається до – 65 градусів морозу. Не шкодить модрині і спека до + 35 градусів.

Голки у ялини і сосни оновлюється поступово, через 33-5 років.

Хвойні дерева є довгожителі: ялини і сосни живуть до 600 років.

Шишки сосни можуть передбачати погоду. Якщо на вулиці сухо, то вони розкриваються, а якщо волого – закриваються.

Вік молодої ялини можна визначити за допомогою маленьких гілочок, які ростуть на стовбурі кільцем, утворюючи «поверх». Щороку на дереві з’являється один новий поверх. Підрахуйте «поверхи» ялинки від гори до низу. А коли таким способом доберетесь до землі, то до отриманої суми необхідно додати 2. Два роки – це час, необхідний для утворення самого паростка

Єдині птахи, що виводять пташенят узимку у найсильніші морози, - шишкарі. Пояснюється це тим, що основною їжею цих птахів є насіння шишок, які дозрівають на початку зими . тому і з’являється пташенята у шишкарів узимку – в самий розпал дозрівання ялинового насіння.

«Зелені легені» планети

Серед рослинного світу найбільшої турботи потребують ліси. Адже ми знаємо, що ліси – це “зелені легені” планети, вони є головними очисниками забрудненого повітря.

За даними ООН, щорічно на планеті вирубують понад 3 млрд. кубічних метрів лісу. З порушенням кількості лісів вітри розгуляються і виникне значна кількість ураганів, в горах почнуться зсуви ґрунтів від довгих і затяжних дощів, сніги з гір лавинами будуть сходити в річки, а там гірські води спричинятимуть великі повені. Тому у 1992 році в Ріо-де-Жанейро на Всесвітньому екологічному форумі було прийнято угоду щодо використання лісів. В цій угоді говорилося про те, що всі люди планети повинні взяти участь в “озелененні світу” та збереженні лісів.

7. Повідомлення «Екологічна загроза».

На сьогодні великою проблемою стало масове неконтрольовуване вирубування дерев напередодні свят. Попри намагання держави контролювати ситуацію правоохоронними органами, в Україні є багато браконьєрів, що вирубують молоді ялини, відпилюють верхівки живих ялин (після чого дерева не можуть дати повноцінне потомство) та валять великі дерева, щоб відпиляти верхівку. Окрім цього, складно контролювати і лісничих, що здійснюють вирубку ялин офіційно, — вони мають спокусу вирубувати більше дерев від запланованого. Це призводить до надмірного зниження популяції та негативного впливу на генетику хвойних лісів і лісонасаджень, оскільки для продажу обирають найкрасивіші дерева. Відтак багато громадських організацій екологічної спрямованості популяризують використання замінників вирубаних ялинок.

У кінці 2008 року УГКЦ підтримала природозахисні організації та закликала не купляти справжню ялинку, а користуватися штучною чи виростити і прикрасити ялинку перед власним будинком.

8. Замінники вирубаних дерев. Слайди 18 – 28.

  1. Повідомлення «Охорона ялинок»:

Держкомлігосп України у передноворічний період запроваджує посилені заходи охорони та збереження хвойних лісових насаджень, ялинкових селекційних плантацій і ділянок особливо цінних хвойних порід .

Організовуються спеціальні рейдові бригади із працівників лісової охорони, представників МВС та Мінприроди. В їх обов'язки входить затримка крадіїв та складання протоколів на нелегальних заготівельників ялинок.

За самовільні рубки накладається адміністративний штраф у розмірі від 5 до 10 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (85-170 грн.), а також відшкодування заподіяної лісу шкоди. Розмір шкоди вираховується відповідно до товщини стовбура нелегально зрубаного дерева і може сягати від 173 до 1607 гривень.

Бережіть ліси, користуйтесь штучними ялинками!

V. Конкурс на кращий вірш, складений учнями, про ялинку:

ЯЛИНКА

Я – ялинка зеленава Прикрасять мене рясно,

Взимку всім забава. Повісять вогники ясні.

Для маленького Тарасика Та коли пройдуть всі свята,

Новорічна я прикраса. Не пожаліють, викинуть на сміття.

Дід Панас узяв сокиру Ой, дідусю! Ой, Панасе!

І зрубав мене красиву. Не рубай мене!

На санках привіз додому Пожалій мене!

На потіху внуку малому.

ЧОМУ ПЛАЧЕ ЗАЙЧИК

Зайчик сіренький Що робити малому?

Плаче бідненький. Де сховатись сірому

Прибіг до ялинки – від злої лисиці?

А там - пеньки

Заїка – Пірус Євгенія

VI. Конкурс на кращий плакат. Слайд 29.

VI. Проведення виставки виготовлених учнями штучних ялинок .

VII. Очікувані результати. Слайд 30.

Виростіть ялинку самі!

1. Приготуйте квіткові горщики, землю, шнурочки, поліетиленові мішечки, камінці й насіння ялини.

  1. У кожен горщик покладіть по дві насінини, які присипте п’ятисантиметровим шаром землі.

  2. Горщик накрийте поліетиленовим мішечком і обв’яжіть шнурочком, щоб земля залишалася вологою.

Схожі:

УПРАВЛІННЯ ОСВІТИ І НАУКИ
...
IV. Конкурс на краще оповідання на математичну тему
В останній день Тижня переможці цього конкурсу отримають приз. Можна зробити це й на математичному вечорі. Найкращі оповідання бажано...
Тема: «Подорож козака до царства Змія»
Сьогодні я хочу розповісти вам казку, але казку з математичним нахилом. Отже, слухайте мене уважно
КОНКУРС. Презентація команд: оголошення назви, девізу
ВЕДУЧИЙ : Сьогодні, мабуть, навряд чи знайдеться дитина, яка бодай не чула б про Гаррі Поттера. Дехто вже встиг прочитати відому...
1 конкурс. «Назви казку»
...
Конкурс на кращий творчий проект «Як ми вивчаємо іноземну мову»
Робота з обдарованими дітьми по підготовці до ІІ етапу Всеукраїнських учнів- ських олімпіад. Шкільний
Контрольна робота з Історії зарубіжної літератури
Наприклад, серед епічних творів найчастіше виділяють такі жанри (види): казка, байка, легенда, оповідання, новела, повість, роман,...
Урок з теми “Учень і його оточення. Шкільні речі”
Обладнання: плакат на дошці, картинки з кольорами-плямами, плакат “Веселка”, картки зі шкільними речами, гра “Лото”, “Чарівний кошик”,...
Тема. П оетичн і картиниосен і Завдання для розвитку естетичного сприймання текстів
Прочитай уважно вірш Ліни Костенко «Вже брами літа замикає осінь». Які картини постають у твоїй уяві, коли читаєш вірш?
У конкурсі можуть брати участь державні службовці, які не мають дисциплінарних стягнень
Цей Порядок визначає механізм проведення щорічного Всеукраїнського конкурсу "Кращий державний службовець" (далі – конкурс) в інспекції...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка