Книга про Гайдамаччину ХХ століття


Скачати 3.76 Mb.
Назва Книга про Гайдамаччину ХХ століття
Сторінка 1/29
Дата 19.03.2013
Розмір 3.76 Mb.
Тип Книга
bibl.com.ua > Журналістика > Книга
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   29

УДК 94(477.46)”1917/1920

ББК 63.3(4 УКР-4 ЧЕК)6

К56

ISBN 966-96038-0-3




Рецензенти – кандидат історичних наук Костянтин Завальнюк

кандидат історичних наук Павло Стегній




Коваль Р. М.
Повернення отаманів Гайдамацького краю.

К.: Видавництво “Діокор”, 2001. – 320 с.

Книга є збіркою радіопередач авторського циклу Романа Коваля “Отамани Гайдамацького краю”, який в 2000 – 2001 роках прозвучав на Першому каналі Українського радіо, а також чотирьох радіопередач 1998 року.

Книга повертає імена непересічних провідників революційного повстанського козацько-селянського руху 1917 – 1920-х років, який довгий час незаслужено носив клеймо “бандитського” та “анархічного”.

“Історія колись скаже, хто я був і де дівся”, – писав 26 жовтня 1923 р. в останньому листі з полтавської в’язниці холодноярський отаман Іван Савченко-Нагірний. Ця думка приходила, мабуть, й іншим козакам, які віддаючи своє життя за Українську державу, не хотіли безвісними канути у Лету і, певно, розраховували на добру пам’ять наступних поколінь.

Історична пам’ять – це запорука існування нації. Автор передає сучасникам найцінніший скарб – пам’ять про Визвольні змагання, про українських героїв, яскраві спалахи життя яких світитимуть майбутнім поколінням на історичних дорогах Української нації.

Розрахована на широке коло читачів.

Редактор Віктор Радіонов.
Коректор Віктор Радіонов.
Макет Євгена Коваля та Олексія Нікончука.

Змакетовано в редакції газети “Незборима нація”.

Відповідальний за випуск Олександр Ткачук.




© Роман Коваль, автор, 2001.

© М.Черкащенко, дизайн, 2001 р.


Підпис під фотографією Романа Коваля
Писати без почуттів немає сенсу – бо написане вмре, не дійшовши сердець.
Роман КОВАЛЬ

Всім польовим командирам Національно-визвольних змагань присвячую.

Роман КОВАЛЬ

ПОВЕРНЕННЯ ОТАМАНІВ ГАЙДАМАЦЬКОГО КРАЮ

Історія світу є лише біографії великих людей”.

Томас КАРЛЕЙЛЬ
Книга про Гайдамаччину ХХ століття

30 жовтня на Українському радіо прозвучала остання, 36-а, передача “Отамани Гайдамацького краю” авторського циклу Романа Коваля про гайдамацьку війну проти московської окупації за незалежність України.

Які чудові передачі! Яких славетних лицарів Національно-визвольного руху Коваль вивів із небуття і поставив перед очима сучасників! Боже мій, яку славну когорту борців за волю України породила українська нація у 20-х роках ХХ-го сторіччя, а ми й не знали! А нам вороги навіювали думку, що українське лицарство згасло і вмерло разом зі згасанням козаччини. О ні, не згасло! I Роман Коваль талановито показав, що і в ХХ сторіччі у наших національних жилах текла козацька кров, а не сукровиця, що нація здатна була породжувати альтруїстів.

Трохи фактажу для тих, кому не випало послухати радіопередач, не довелося бути присутнім у столичному Будинку вчителя на Ковалевих вечорах, не пощастило купити бодай одну з його чудових книжок. Я також далеко не всі радіопередачі чув, зате маю його книжки: “Героїзм і трагедія Холодного Яру” (1996), “Кость Блакитний, отаман Степової дивізії” (1997), “Отамани Гайдамацького краю: 33 біографії” (1998), “Отаман святих і страшних” (2000).

У передмові до книги “Отамани Гайдамацького краю: 33 біографії” Коваль пише: “Останні століття історію українського народу писали росіяни. Які завоювали нас, а потім століттями обґрунтували “історичну справедливість возз’єднання двох братніх народів”.

Про що ця книга?

Ця книга про Гайдамаччину XX століття.

Про польових командирів української стихії.

Про тих, хто вважав ганьбою померти не на полі бою.

Ця книга про Велику Вітчизняну війну українського народу проти московських загарбників та їхніх поплічників”.

Цю характеристику однієї книжки можна поширити на всі твори Романа Коваля. Автор видобув із забуття імена славних синів української нації і тим дав можливість нащадкам віддати належну шану своїм героїчним співвітчизникам.По-друге, вивівши із чекістських архівів десятки і десятки борців проти московської окупації з різних теренів Наддніпрянської України, Роман Коваль спростував один із найбільших наклепів на українську націю: буцімто на Східній Україні Національно-визвольного руху не було, більше того, український народ нібито з допомогою “братнього” російського народу під керівництвом більшовицької партії власноручно розгромив “буржуазну” Українську Народну Республіку, встановив радянську владу і здійснив “споконвічну мрію” українців жити разом із “великим” російським народом в одній державі під його пильним керівництвом.

Комуністична влада заборонила будь-яку історичну літературу, яка правдиво розповідала про Визвольні змагання українського народу, жорстокими репресіями примусила батьків не розповідати своїм дітям про боротьбу за незалежність України. Внаслідок такої політики у двох поколінь українців склалося враження, що в Східних землях на було боротьби за незалежність. Таке хибне поняття послаблює державотворчі зусилля нації і тому політично вельми шкідливе. Чи не тому і після проголошення 1991 року незалежності чимала кількість нашої людності вагається і не знає, на який бік стати: підтримувати ідею незалежного розвитку України чи підтримувати ідею повернення до союзу з Московщиною.

Великий подвиг Романа Коваля в тому, що він, витягнувши з-під окупаційної цензури десятки прикладів героїчної самовідданої боротьби супроти московських окупантів упродовж 1920 – 1930-х років переконливо доводить: ідея незалежної України – це ідея Наддніпрянської України, це ідея всіх українців від річки Латориці до річки Дону. I тому хай не намагаються московські шовіністи вбивати клин поміж східняками і західняками. Ми – єдиний народ, єдина нація!
Літо 2001 року. Хмельницька область, Летичівський район, село Сахни – один із центрів Подільської повстанської групи Якова Гальчевського. Вшановуючи одного з найталановитіших отаманів, обласна організація Української республіканської партії під керівництвом Богдана Теленька за сприяння місцевої влади насипала високу могилу і поставила на ній великий дубовий хрест, вмонтувавши меморіальну плиту з таким написом: “Борцям за Українську державу світлої пам’яті отамана Якова Гальчевського подільських повстанців-сахнівчан, які полягли за волю рідної землі”. Республіканці запросили районну (був присутній заступник голови Летичівської райдержадміністрації А. Мазурко) та сільську владу, селян і провели урочистий пропам’ятний мітинг-реквієм. Вів його голова сільської ради села Сахни.

Біля пам’ятного хреста – козаки з державними прапорами. Лунає Державний Гімн, його звуки луною відгукнулися в сусідньому лісі. Потім – цікаві виступи про славного отамана. Виступали представники районної влади, учасники Визвольної боротьби інших епох, вчителі, козаки. Цікавим і пристрасним був виступ краєзнавця, члена Історичного Клубу “Холодний Яр” Володимира Вовкодава з с. Карлелюкового. Виступив і я. Наголосив на обов’язку сучасників завершити справу творення незалежної держави, за яку так завзято боролися повстанці Гальчевського, зокрема і сахнівські козаки.

Великий збір селян, учителів, школярів уважно слухав промовців, шанобливо дивився на високу могилу з високим дубовим хрестом і, напевне, як і я, вимовляв подяку: “Дякую тобі, славний лицарю роду нашого українського, що ти поклав своє життя без останку на службу Україні. Це ти підтримав у нашому народі віру в можливість незалежного державного існування. Це ти своїм життям надихав наступні покоління на боротьбу за волю України. Без тебе не було б нашої перемоги 24 серпня 1991 року, тож вічна слава тобі, наш славний козаче!”

Хтось приніс на урочистий мітинг із десяток книжок Романа Коваля про Якова Гальчевського. Десятки рук потягнулися до них, щоб припасти до джерела знань тої частини нашої історії, яку окупанти пильно ховали від нас упродовж трьох сторіч.

Дякую тобі, мій друже Романе!
Левко ЛУК’ЯНЕНКО
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   29

Схожі:

Ренат Польовий Кубанська Україна Київ Діокор 2002
Ця книга про тих, хто творив українське життя на Кубані з кінця ХVIII ст до початку ХХI ст. Найбільша увага приділена добі Української...
ХХІ століття – століття проектної педагогіки
В. О. Сухомлинського в школі №223 м. Києва на семінарі заступників директорів з навчально-виховної роботи на тему „Актуальні проблеми...
МУЗЕЙ КНИГИ І ДРУКАРСТВА УКРАЇНИ
Книга „МІНЕЯ МІСЯЧНА” (на червень) є рукописною писемною пам’яткою кінця XVI століття. Кодекс датується за палеографічними ознаками...
МУЗЕИ КНИГИ І ДРУКАРСТВА УКРАЇНИ
Книга є збірником, що складається з «Патерика скитського» та «Патерика Азбучного» та представляє собою рукописну писемну пам’ятку...
Книга ключ до знань. Книги читати усе знати. З книгою подружишся...
Країни Знань. Я загадаю вам за­гадку, якщо ви правильно її відгадаєте, то зрозумієте про якого друга йдеться
Книга перша Книга друга
В змінених формах тіла. О боги,- бо ж од вас переміни,- 3] Задум співця надихніть: відтоді, коли світ народився
Книга дзеркало життя. Книгу прочитав на крилах політав. Хто вчиться...
Мета: Ознайомити з поняттями «каталог», «картотека». Розширити світогляд учнів. Стимулювати пізнавальну активність. Виховувати любов...
Книга буде цікава професіоналам-кінознавцям, кіноредакторам телекомпаній,...
Книга рекомендована до видання вченою радою Харківського державного університету мистецтв ім. І. П. Котляревського (протокол №11...
Тема: Урок-асоціація «Зоряне сузір’я «срібного століття» російської поезії»
Мета: узагальнити набуті знання з теми «Поезія срібного століття», поглибити уявлення учнів про літературні напрямки; формувати навички...
Книга призначена науковцям, викладачам, аспірантам і студентам філологічних...
...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка