Наркоманія крок у безодню


Скачати 85.26 Kb.
Назва Наркоманія крок у безодню
Дата 02.04.2013
Розмір 85.26 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Історія > Документи
Тема: Наркоманія — крок у безодню.

Мета: сформувати в учнів негативне ставлення до наркоманії, переконати підлітків, що наркоманія — страшна хвороба, а не веселе проведення часу; пропагувати здоровий спосіб життя; виховувати в учнів дбайливе ставлення до власного здоров'я. Обладнання: пам'ятка для учнів «Скажи наркотикам — ні!».

Обладнання: пам'ятка для учнів "Скажи наркотикам — ні!".

Хід заняття

Слово вчителя.

У людства є «зовнішні» вороги: війни, епідемії, стихійні лиха. Ці вороги забирають життя сотень тисяч людей. Але є вороги набагато страшніші — «внутрішні». Це так звані пороки суспільства: куріння і пияцтво, наркоманія, розпуста. Від цих ворогів щорічно гине набагато більше людей.

Виступ учнів-читців.

1-й учень (Козловська Євгенія). Далеко в минуле з історії людства пішли епідемії віспи, чуми... Але на початку XXI століття «біла смерть» - наркоманія - забирає життя мільйонів людей.

2-й учень (Андрійченко Микита). Наркоманія — це хворобливе ваблення до вживання шкідливих і небезпечних речовин, що паралізують, центральну нервову систему, викликають тимчасове притуплення відчуттів свідомості. У перекладі з грецької «нарке» означає заціпеніння, а «манія» — безумство, божевілля.

3-й учень (Покотило Катерина). Перші наркотики були рослинного походження і застосовувалися в релігійних ритуалах, при лікуванні важких захворювань. Опіум одержували із зелених стебел маку, гашиш і марихуану — з квіток конопель, кокаїн — з листя коки.

4-й учень (Габолаєв Артем). Але коли людина перевищувала дозволенній для вживання обсяг ліків, вони перетворювалися на страшне зілля, здатне повністю знищити особистість цієї людини, перетворити її життя на жалюгідне і жахливе існування.

5-й учень (Чимирис Анна). З розвитком хімії стали з'являтися замінники рослинних наркотиків. Так, наприклад, морфін вперше був одержаний у XIX столітті німецькими хіміками. Вони вважали його хорошим снодійним, замінником опіуму, але як виявилося пізніше, морфін викликає ще більшу залежність, ніж опіум.

6-й учень (Слободянюк Віктор). Пізніше подібна історія повторилась з героїном. Спочатку він рекламувався як порошок від кашлю. І лише потім відкрили його справжні властивості Тепер він вилучений з медичного вживання і його виробництво та розповсюдження переслідується законом в багатьох країнах.

7-й учень (Загибко Олена). У наш час створено неозору кількість новітніх препаратів. Що впливають на нервову систему і формують наркотичну залежність.

Слово вчителя.

Наркоманія — лихо нашого часу. Наркомани не доживають навіть до середнього віку. Вживання наркотиків скорочує життя в 2 — 2,5 рази, тобто на ЗО — 40 років.

Засудити себе до смерті і загинути в тому віці, який не випадково називають квітучим! Власними руками рознести вщент свій організм! Чи можна уявити що-небудь більш нерозумне?

В світі близько мільярда наркоманів. Кожен шостий житель Землі — наркоман!

Більшість підлітків знає, що вживання наркотиків шкідливе для організму, призводить навіть до смерті. Чому ж вони їх вживають? Можливо, підлітки стають жертвами негідників, які їх штовхають до цього, роблять залежними від наркотиків?

За статистичними даними, найчастіше прилучання підлітків до наркотиків відбувається в колі друзів, в атмосфері дружнього спілкування. Марихуану і деякі інші наркотики їм нерідко пропонують спробувати на вечірках, коли незручно відмовитись: підліток не хоче показати себе людиною неосвіченою і «занадто правильною". Багато підлітків готові, в буквальному розумінні ризикувати власним життям заради ствердження у колективі однолітків. Така потреба в громадському схваленні відіграє в більшості випадків основну роль у залученні юні до вживання алкоголю та наркотиків.

Можна навести величезну кількість назв наркотичних засобів, але результат їх дії — один. Наркомани, які звикли збуджувати себе зіллям, стають соціально небезпечними, йдуть на все, щоб придбати необхідний для них препарат. Злодійство, проституція, вбивство — будь-які засоби для них прийняті. Мало хто з них доживає до зрілого віку.

Токсикоманія різновид наркоманії. Теж не радість. Токсикоман вживає наркотичні речовини у вигляді отруйної пари, яку довго вдихають. Ці отруйні пари називають летючими наркотично діючими речовинами.

Слово вчителя.

У чому сила, привабливість, «краса» наркотиків? У тому, що вони приносять задоволення. Тобто — викликають збуджений емоційний стан, що імітує радість і навіть щастя, підсилюють статеве ваблення, створюють відчуття повноти буття, що супроводжується фантастичними образами (галюцинаціями). На якийсь час зникає тривога, з'являється відчуття повної безпеки і можливості робити що завгодно, аж до самогубства і вбивства. Для людини, яка перебуває у наркотичному стані, немає обмежувань. Але триває все це недовго. Потім наступає депресія, виникають страхи, галюцинаторні образи набувають загрозливого і навіть жахливого вигляду, в усьому тілі і в голові біль... І щоб втамувати цей біль і позбутись привидів, треба знову вколотися...І так без кінця. Вірніше — до кінця, до повного саморуйнування і загибелі.

Наркоман проходить дві стадії своєї хвороби — наркотичної залежності. На першій стадії його організм активно бореться з наркотичною залежністю, захищається всіма засобами. Ферменти, деякі елементи крові і

лімфи нейтралізують отруту: виводять її за допомогою нирок, печінки, легенів. Боротьба з наркотичними речовинами отрутами проявляється як серйозне нездужання: безперервно ллються сльози, нудить, з'являється блювота, розлад шлунку,головний біль. Людина в такому стані часто агресивна. Рятівною виявляється нова порція отрути. Зазвичай, це помилковий, тимчасовий порятунок, що веде до посилювання хвороби.

На другій стадії вже щосили йде накопичення в організмі наркотичної отрути у всіх органах і тканинах. Вона входить до складу крові наркомана, дезорганізуючи обмін речовин. Починається пряме і стрімке руйнування організму, яке супроводжується нестерпним стражданням, а припинити їх можна лише введенням нових порцій наркотиків. Відтепер блаженство для наркомана — це відсутність жахливих болів. Тут вже не до кайфу — аби на корчило.

Виступ учнів-читців.

1-й учень (Козловська Євгенія). У всіх наркотиків одна підступна властивість: організм швидко звикає до цих речовин і починає вимагати нових, більших доз.

2-й учень (Андрійченко Микита).От як описують муки наркомана: "Висока людина кидається по ліжку в лікарняній палаті із заґратованими вікнами. Його тіло билося і корчилось в конвульсіях, покривалося крупними краплями поту. Час від часу починалися болісні судоми. Хворий плакав, лаявся, благав, загрожував, несамовито кричав: «Врятуйте! Благаю! Лікарю, укол! Будьте прокляті! Черв'яки білі, черв'яки гризуть мене, убийте черв'яків!"

3-й учень (Покотило Катерина) Так буває з кожним із них, якщо немає нової дози. Природа мстить людині, мстить смертю. За нову дозу наркоман переступить через все: крастиме, калічитиме, грабуватиме і навіть вдасться до вбивства.

4-й учень (Габолаєв Артем). Ось інші описи «ломки» нещасних: «Білі, нелюдський. Ніби всередину забралася ціла зграя садистів, одні сплющують тобі кістки, інші вивертають суглоби, треті усюди вбивають цвяхи. Кишки рвуться на частини, ти натурально божеволієш. Все з мене тече — з очей, з носа, розлад шлунку замучив, від туалету далі ніж на два кроки краще не відходити. Рве однією жовчю.

Якби перша доза наркотиків викликала такий стан, жодного наркомана не було б.

5-й учень (Чимирис Анна) «Я не знав, що вже до вечора почнуться муки. Такі, що наступного дня буду близький до божевілля. Спав на горищах, у під'їздах, біля теплих радіаторів. Заснути ніяк не міг. І не тільки через холод. Постійно хотілося дурману. Мучило безсоння. Мучила якась звіряча злоба. З'явилося навіть бажання вбити когось. Страшенно страж дав від галюцинацій, від болю в усьому тілі. То відчував, що все горить, то тремтів від холоду. Корчився, дерев'яніли м'язи. Був, як у тумані, проте усвідомлював, що це передсмертні судоми».

Слово вчителя.

Є і більш вражаючі, справді страшні описи ломки. І у всіх один рефрен — «божеволієш». На жаль, це не метафора. У людини дійсно відбувається серйозне пошкодження психіки, вона перестає розуміти, де реальність, а де

кошмари. Виникає стан, який називають неосудністю. У цьому стані наркомани часто здійснюють безглузді і просто дикі вчинки: охоплені манією руйнування, вони б'ють посуд, ламають меблі; галюцинуючи, приймають оточуючих за бісів лиходіїв, які хочуть їх убити, і тому кидаються на них 3 ножем. Часто відбуваються і суїцидальні психози, які призводять людину до самогубства...

На другій стадії наркотичної хвороби відбуваються важкі ураження печінки й інших внутрішніх органів, розумова і етична деградація особи. Все значуще вжитті втрачено: рідний дім, сім'я, діти, робота, радість життя, мрії прагнення. Життя минуло, його не повернути, попереду безвихідь, нові муки і смерть. І саме тому найжахливіше усвідомлювати, що переважна більшість наркоманів — це юнаки та дівчата 16—20 років.

Закономірно перетворення наркоманів на бомжів або на злочинців. Лише подумати: глумлячись над собою, шукаючи смерті, знищуючи власне майбутнє, молодь ціною свого здоров'я приносить величезні прибутки наркоділкам.

Наркомани зі стажем — важко і невиліковно хворі люди, зі «зрушеним мозком», з ураженням усіх життєво важливих органів — нирок, печінки, серця, легенів, судин тощо. Діти наркоманів, як правило, нежиттєздатні, вік їхній недовгий. Так наркоман сам припиняє на собі свій рід, вироджується ціла спадкова лінія.

Швидке розповсюдження в нашій країні з підліткового і юнацького віку куріння, пияцтва, токсикоманії і наркоманії — це важкий удар по здоров'ю суспільства, це руйнування генофонду нашого народу.

Сьогодні наркоманія заповнила всі шари нашого суспільства, Навіть слова з мови наркоманів увійшли до молодіжного сленгу. Напевно, вам знайомі фрази "я тащуся", "мене приколює", "я стирчу", "мене ламає зробити це". Таке розповсюдження жаргону наркоманів свідчить про перемогу в суспільстві їхньої ідеології. Іще років 20 тому слово "наркоман" викликало у людей відразу, страх. Тема наркоманія стала розвагою. За статистикою 80 відсотків наркоманів уражаються вірусом імунодефіциту, користуючись одним шприцом на всіх, зливаючи зілля в один посуд

В усьому світі наркоманія переслідується законом — це суворе покарання для тих, хто виготовляє наркотики, хто їх реалізує і вживає.

Виступ учнів-читців.

1-й учень (Козловська Євгенія). 80 відсотків підлітків, які починали підробляти кур'єрами у наркоділків, вже через рік перетворююся на закінчених наркоманів.

2-й учень (Андрійченко Микита). Збагачення одних за рахунок здоров'я інших. Продавці наркотиків з'являються на дискотеках, в барах, в студентських гуртожитках, по можливості відвідують і школи.

3-й учень (Покотило Катерина). У затишному куточку пропонують пакет з білим порошком, обіцяючи «справжній, небувалий кайф за невелику платню. Головне, щоб ти узяв, щоб спробував., а тоді ти сам вже прийдеш до нього і віддаси все, що у тебе є: гроші, здоров'я, гідність, життя...

4-й учень (Габолаєв Артем). Тож не попадись до цих «павуків». Одержавши з тебе все, що можна, вони зникнуть, залишивши тебе на краю загибелі...

5-й учень (Чимирис Анна). Законом передбачено покарання за виготовлення, збут, зберігання наркотиків. Але, як правило, дрібні торговці сировиною відбуваються штрафами, солідніші ділки сідають за грати. Проте, ані штрафи, ані роки ув'язнення, на жаль, не є відповідною платнею за сотні скалічених доль. Адже відомо, що здоров'я та життя купити неможливо.

6-й учень (Слободянюк Віктор). На запитання: «Як ви ставитеся до тих, хто вживає наркотики?» старшокласники відповіли так: з відразою, ненавистю — 56 відсотків; з жалем, співчуттям— 49 відсотків; із повною байдужістю — 21 відсоток.

Але ніхто із опитаних школярів не виказав бажання допомогти наркоману, ніхто не хотів би вчитися з ним в одному класі, жити під одним дахом.

7-й учень (Загибко Олена). З наркобізнесом бореться міжнародна праохоронна служба — «Інтерпол». Але поки люди добровільно платитимуть за наркотики, цигарки, алкоголь — смертельний бізнес процвітатиме.

Слово вчителя.

Давайте разом поміркуємо, як запобігти поширенню цього зла.

Чи можна виправдати людину, яка погодилась продавати наркотики, щоб допомогти власній родині, яка перебуває у злиднях?

У чому полягає небезпека наркотиків для окремої людини і суспільства загалом?

Що потрібно зробити, щоб наркоманія зникла?

Заключне слово вчителя. Хай кількість хворих на наркоманію не збільшиться ні на одну людину! Ваше здоров'я — це здоров'я вашої майбутньої родини, вашого роду. Не знищіть своє родинне дерево. Пам'ятайте: наркотики — загибель, мученицька смерть! І якщо раптом виникне спокуса спробувати їх — пригадай сьогоднішню нашу годину спілкування...




Схожі:

НАРКОМАНІЯ. ВІДПОВІСИ СВОЇМ ЖИТТЯМ Мета
Наркоманія – (з грецької «божевілля, бажання») це захворювання, викликане вживанням деяких речовин (наркотиків)
Наркоманія й ВІЛ-інфікування
Мета: сформувати в школярів поняття про те, як наркоманія пов'язана з ВІЛ-інфікуванням. Розвивати вміння висловлювати власну позицію....
Рекомендації для педагогів, батьків, медичних працівників щодо виявлення...
Наркоманія – це хвороба, яка виникає у разі систематичного вживання речовин, що включені до списку наркотичних, та проявляється психічною...
Опис доброчинної соціальної програми «Крок у майбутнє: благодійне...
Україні громадянського суспільства, можливість реалізації дітьми конституційного права на безоплатну освіту
АНКЕТ А учасника фестивалю “Крок у майбутнє”

Робота по підвищенню якості знань та формуванню морально-етичних рис
Профілактика негативних явищ серед учнів (наркоманія, токсикоманія, алкоголізм, тютюнокуріння)
Тема: Наркоманія – знак біди Мета
Дати учням елементарні знання про хворобу наркоманію, основні наркотичні речовини, їх дію на організм людини та шляхи профілактики...
Крок 1: Реєстрація Підписувачів
Підписувача (копії 1-4 сторінок), засвідчені власноручними підписом власника паспорту
ПЛАН КОНСПЕК Т проведення заняття із гуманітарної підготовки
Тема №10: Життя та здоров’я людей – головна цінність держави. Наркоманія, алкоголізм, ВІЛ/СНІД, як соціальні проблеми: стан, тенденції,...
Упровадження здоров’язберігаючих технологій
Усі негативні прояви,у тому числі наркоманія,ранні сексуальні стосунки,ризикована та антисоціальна поведінка,є досить поширеним явищем...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка