І – ІІ ступенів Черкаської обласної ради Сценарій виховного заходу


Скачати 110.21 Kb.
Назва І – ІІ ступенів Черкаської обласної ради Сценарій виховного заходу
Дата 06.01.2014
Розмір 110.21 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Історія > Документи
Черкаська загальноосвітня санаторна школа – інтернат

І – ІІ ступенів Черкаської обласної ради
Сценарій виховного заходу

до 60-річчя Черкаської області

Ти колиска нашого Тараса –

чарівна Черкаська сторона ! ”



Підготувала

Педагог - організатор

Гирич Таміла Олексіївна
2013-2014 н.р.

Мета: Поглибити знання учнів про Черкащину , про історико - культурні пам’ятки та видатних особистостей рідного краю; виховувати повагу до славного минулого своєї батьківщини, любов до рідного краю за допомогою розкриття краси навколишньої природи; прагнення прилучитися до культурної скарбниці українського народу; формувати естетичні смаки.

Обладнання :Святково прибрана зала, на задньому плані сцени - тло українського прапора ,напис „Черкащині-60”, український вінок зі стрічками, проектор, мультимедійні матеріали (слайд – шоу „Видатні місця

м. Черкаси ”, „Золота підкова Черкащини ”, записи мелодій пісень: „ Реве та стогне Дніпр широкий ”, „Моя ,волошкова Черкащино ! ”, „ Черкаси – це місто твоє і моє!” , „ Нові Черкаси – нова Україна!”, „Я зійду колоском...”

Анотація. Захід розрахований на учнів 5 - 9 класів
( Слайд1-2 )

(Звучить мелодія пісні „ Реве та стогне Дніпр широкий”, виходять ведучі в національних костюмах)

(Слайди 3-11)

Ведуча: Україна! Чарівний і неповторний край. Зачаровують своєю красою степові рівнини півдня, зелені лісові масиви Карпат і Полісся, голубі плеса волинських озер і причорноморських лиманів. І серед цієї краси в самому центрі України розташована Черкаська область.

(Слайди12-14)

Ведучий: У самому серці України пульсує життям наша батьківщина – славна Черкащина! Черкаська земля прекрасна сьогоденням і славна минулим, де переплелися радість і журба, велич перемог.

(Слайди15)

Ведуча: України рідної окраса

Край пісень і золота – зерна

Ти колиска нашого Тараса –

Чарівна черкаська сторона.

(Слайди16-17)

Ведуча: Мій рідний край, моя земля, Черкащина моя квітуча!

Цей рік в житті нашої області особливий.

Адже всі краяни готуються до відзначення у 2014 році важливої

події – ювілею Черкащини , і наш сьогоднішній захід присвячений

60-річчю Черкаської області.

Ведучий: Черкаський край... Наша рідна сторона. Скільки пісень складено, скільки захопливих слів сказано про неповторну красу Шевченкового краю – одного з наймальовничіших куточків України.

(Слайди18-20)

Ведуча: Пісня з мого серця джерелом забила

Радість і тривога в пісні тій бринить.

Краю мій лелечий, земле моя мила.

Як твої простори рідні не любить!
(Пісня „Волошкова Черкащино моя!”)

(Слайд 21)

Ведучий: Черкаська область – наймолодша область нашої держави, утворена 7 січня 1954 року. В нашій області 20 районів, 16 міст, 15 селищ та 825 сіл. Населення області становить близько 1 млн. 300 тис. чоловік. Героїчна вдачею славиться вона.

(Слайди22-25)

Ведуча: Наша область межує на півночі з Київською областю, на півдні з Кіровоградською ,на сході Черкащини розташована Полтавська і на заході – Вінницька область .

(Слайди26-30)

Ведучий: Область займає вигідне географічне положення. Через її територію проходять важливі залізниці та автомагістралі. Черкащину перетинає головна водна артерія України - річка Дніпро. Більшість великих промислових підприємств, а також ряд міст (Черкаси, Сміла, Канів) знаходяться недалеко від Дніпра.

(Слайди 31-33)

Ведуча: Обласним центром нашої області стало місто Черкаси. Місту вже 727 років. Протягом усієї історії Черкаси були в центрі історичних подій, які відбувалися в Україні.

(Танець «Нові Черкаси - нова Україна»)(Слайд 34)

(Слайди 35-42)

Ведуча: Сьогодні це сучасне місто, що розкинулося вздовж берега Дніпра, з річковим портом. Його окрасою та культурними надбаннями є обласний музично - драматичний театр ім. Т.Г.Шевченка, обласний краєзнавчий музей, обласна філармонія, річковий порт, сквер „Долина троянд”. Парки 50-річчя та 30 річчя Перемоги.

(Слайди43-50)

Ведучий: Діють також художній музей та музей книги "Кобзар”, ляльковий театр. В Черкасах є пам’ятники Т.Шевченкові, Б.Хмельницькому, І.Підкові, В.Симоненкові та іншим відомим людям, меморіальний комплекс на Пагорбі Слави.

(Слайди 51-53)

Ведуча: Якщо наближатися пароплавом до околиці обласного центру, то на правому березі Дніпра вимальовуються Черкаські гори, вкриті зеленню лісів. Це Соснівка. Тут у самих мальовничих місцях, серед соснового бору знаходиться наше рідне містечко.

(Слайди 54-55)

Ведучий: А в зв’язку з будівництвом Кременчуцької гідроелектростанції, від Кременчука до Києва широко розлив свої води Дніпро. Тут утворилось велике водоймище - Кременчуцьке водосховище, яке іноді ще називають Черкаським морем.

(Слайди 56-59)

Ведуча: Спадають до Дніпра мов сходинки, тераси

рівним плато будинки і сади,

Це вільне місто козаків - Черкаси,

То князь Мстислав полки привів сюди.

(Слайди 60-64)

Ведучий: Столиця гетьмана, тепер - велике місто

Студентів, хіміків, учених і майстрів

Перлина Українського намиста

Оброблена руками трударів.
( Пісня « Черкаси це місто твоє і моє»)( Слайди 65-73)


(Слайди 74-78)

Ведуча: Здається, на все, чим багата природа Придніпров’я, щедра Черкаська земля. Степові далі і дрімучі ліси, молоді гаї і квітучі сади, створені працею людини, швидоплинні сріблясті річки і прозорі озера, величний Дніпро-Славута.

(Слайди79-80)

Ведучий: Черкащина – багатий край з багатою історією і самобутньою духовною  культурою. Неповторним поєднанням сучасного і минулого, реальності і легенд , є унікальні історичні пам’ятки на тлі чарівної природи.

(Слайди 81-85)

Ведуча: Черкаський край радо зустрічає гостей, усіх, кого ваблять шевченківські місця, давні Черкаси, мальовничі береги Дніпра і Гірського Тікича , чарівна „Софіївка” і гетьманська столиця Чигирин.

(Слайди 86-87)

Ведучий: Моя земля, земля батьків моїх,

Земля дідів і прадідів. Ми нині

Вклоняємось до ніг святих твоїх,

Вклоняємось чудовій батьківщині.

(Слайди 88-89)

Ведуча: Ми діти мальовничої землі,

Для нас вона найкраща і єдина.

І знають всі – дорослі і малі,

Що зветься край Черкаський – Україна.

Вірш «Краю мій черкаський»

(Слайди 90-101)

Читець

Краю мій Черкаський – ти тепло в душі,

Чебреці духмяні, вишні, спориші!

Над широким полем, над старим Дніпром

Нахилив Шевченко бронзове чоло.

Круто в’ється Ятрань, тихо плине Рось,

Рукотворне море буйно розлилось.

В Уманському парку грає водоспад,

В Корсуні славетнім яблуні шумлять.

Над Холодним Яром чаєчка летить,

Може, там гетьманська булава лежить?

Чигирин. Черкаси.., з глибини віків

Тут витає слава мужніх козаків.

Гомонять тополі. Ясени шумлять,

В лузі на калині ягоди горять.

Краю наш Шевченків, добре, що ти є,

Хай ім’я святиться чарівне твоє.
(Пісня «Край – де я родилась і живу.»)(Слайд 102)



(Слайди 103-105)

Ведучий: Черкащина – центр України не лише в географічному розумінні. Це серце нашої держави, її духовний осередок. Численні яскраві історичні події та видатні особистості прикрашають історію нашого краю.

(Слайд 106)

Ведуча: Славне козаче минуле і значні історичні діячі регіону надихнули екскурсоводів Черкаської області на створення туристичного маршруту "Золота підкова Черкащини": Черкаси-Чигирин-Канів-Корсунь-Умань-Звенигородка-Кам’янка-Тальне.
Ведучий: Предметом особливих гордощів черкащан є роль регіону у виникненні і розвитку українського козацтва, яке пов’язане зі славнозвісною постаттю Богдана Хмельницького. Ім’я видатного гетьмана увічнено на території області засобами монументалістики. На поч.50-х рр. в с.Суботів

Чигиринського району було відкрито надгробок на місці поховання великого гетьмана.

(Слайд -107)

Ведуча: Недалеко від Суботова розташовано село Буда, де росте тисячолітній дуб. Легенда свідчить, що якщо три рази обійти навколо дуба і загадати бажання, воно обов'язково збудеться. Суботів і Буда належать території природного заповідника Холодний Яр, лісовий заповідник площею більше 7000 га.

(Слайди 108-110)

Ведуча: Черкаська область, передусім, відома як батьківщина українського генія, поета і художника Тараса Шевченка. Він народився тут, в селі Моринці і провів тут своє дитинство. Поет присвятив значну частину своєї роботи цьому регіону. Згідно з його «Заповітом», Тарас Шевченко був похований в Каневі, який став священним для усіх українців.

(Слайди 111-113)

Ведучий: Круті східці приведуть вас на вершину пагорба до бронзового  Кобзаря, який дивиться на Дніпро. Існує також «Світла кімната Тараса» в Каневі, перший музей, присвячений Шевченку, заснований його друзями і прихильниками в 1884 році. Канів є одним з головних місць в туристичному маршруті «Золота підкова Черкащини».

(Слайди 114-116)

Ведуча: Іншим пунктом туристичного маршруту "Золота підкова Черкащини" є місто Корсунь-Шевченківський. Тут, на гранітному березі річки Рось, розкинулася красива садиба князів Понятовського - Лопухін в неоготичному стилі, побудована в XVIII столітті. Місто також відоме на початку 1944 року одною з найбільших битв Другої світової війни.

(Слайди 117-119)

Ведучий: Існує ще одне місце в Черкаській області, яке варто відвідати, місце, де природа і люди створили справжню казку. Це Софіївський  дендрарій в місті Умань (чи парк "Софіївка"), яке часто порівнюють з флорентійськими садами Версаля.

(Слайди 120-121)

Ведуча: Історія міста Кам'янки пов’язана з діяльністю Декабристів і з іменами Пушкіна, Чайковського і інших відомих людей. Сьогодні туристи можуть відвідати Національний історико-культурний заповідник, що об'єднує декілька музеїв, виставок, пам'яток архітектури і парк, заснований в XVIII столітті.

(Слайди 122-123)

Ведучий: На території Черкаської області розташовано 9266 пам'яток історії і культури, які перебувають на державному обліку, з них 85 - національного значення.

(Слайди 124-128)

Ведучий: На землі, уславленій Кобзарем, народились класики української літератури М.Старицький, І.Нечуй-Левицький, жили і творили Г.Сковорода, І.Котляревський, Є.Гребінка; проводив досліди помолог і відомий меценат П.Симиренко, жив і працював вчений-сходознавець А.Кримський.
Ведуча: Черкащина надихала на творчість вченого, першого ректора Київського університету М.Максимовича, який проживав в с.Прохорівці Канівського району до останніх своїх днів.

(Слайд 129)

Ведучий:Черкаський край неможливо уявити без такої визначної особистості як В.Симоненко. На його могилі у Черкасах у 1997 р. встановлено бюст.

(Слайд 130)

Ведуча: Генії належать людству, та все ж кожен із них, насамперед, є сином свого народу, сином землі, яка його народила, дала крила й снагу для високого польоту.

(Слайди131-132)

Ведучий: Споконвіків надихала наша земля співців і літописців своєю красою, своїм багатством, мужністю і мудрістю людей. Скільки пісень складено! Скільки захоплених слів сказано про неповторну красу мальовничого куточка України.
( під звуки бандури виходить хлопець перевдягнутий в козака )


Вірш „ Дума про Черкащину”(Слайд135)

Звідки я , питаєте,

Хто в моїй рідні...

Ожили у пам’яті

Роки бунтівні!

З висоти сучасної

Оглядають путь –

Ген пісні Тарасові

В майбуття ідуть...

Героїчна вдачею

Славиться вона –

Гомінка Черкащина,

Рідна сторона.

Явори задумані

Як літа мої...

Від Черкас до Умані

Линуть солов’ї

Героїчна вдачею

Славиться вона –

Гомінка Черкащина,

Рідна сторона.

( В. Задорожний)
(Слайди 136-138)

Ведуча: Я люблю тепло твоїх старин,

Де в сади Дніпрова синь вплелася.

В серце вріс і древній Чигирин,

І священний отчий край Тараса.

І славетна Канівська гора,

Й слово кобзаря, благословенне...

Піснею любові і добра

Стала ти, Черкащино, для мене.
(Слайди 139-140)

Ведуча: Я клянусь тобі, як вірний син,

Що в цей край навіки закохався, -

Берегти і древній Чигирин,

І священний закуток Тараса

Де козацька слава невмера,

Повниться зерном життя натхнення...

Матір’ю безмірного добра

Стала ти, Черкащино, для мене.
Слайди 141-147)

Ведучий: Усе чим щедра і славна українська земля: могутні ліси і просторі степи, зелені пагорби і пшеничні поля, широкий розлив Дніпра і задумлива блакить мальовничих озер - здається все зійшлось на благодатній черкаській землі.

( Танець „ Там , долиною ” )(Слайди148-149)


(Слайд 150)

Ведуча: Вітер гойдає колосисту ниву, замріялися гаї та діброви, котить хвилі древній та повноводний Дніпро-Славута, тьохкає соловейком щемка дівоча пісня – все це Черкащина!

(Слайди 151-153)

Ведучий: - Прекрасна Черкащина задумливими віковими лісами і молодими гаями, створеними руками людини; безмежними полями, які щедро родять хліб і квіти, наливають життєдайними соками плантації солодкого кореня і яблуневі сади

(Слайди154-155)

Ведуча: - Багатий цей край на безцінні скарби надр, але найбільший скарб його люди, вмілі в невтомній праці, хоробрі в бою. Немає в світі місцини, дорожчої за рідну. За неї наші батьки, діди, прадіди готові були полягти в бою.

(Слайди156-157)

Ведучий: Рідна місцина, де ти народився, де твої босі ніжки ступали по ранковій росі, залишається в пам’яті на все життя. І де б тебе не кидала доля, по яких би шляхах-дорогах крокувало ваше життя, ваші думки і помисли завжди линуть до рідного куточка, його людей, його історії.

(Слайди 159-159)

Ведуча: - Справді прекрасна Черкащина – яскрава квітка в пишному букеті України. Такою вона була з давніх-давен, такою  любили і берегли її наші далекі-далекі предки, такою  передають її нам наші діди й батьки. Наш святий обов’язок – передати рідний край наступним поколінням квітучим садом.

(Слайди160-161)

Ведучий: Моя Україна - червона калина,

Річки синьоокі, широкі поля.

Для мене кохана, рідна, єдина,

Співуча, барвиста Тараса земля.

(Слайди 162-164)

Ведуча:Моя Україна - печаль журавлина,

Садочки вишневі,зелені гаї.

Рушничок і на ньому хлібина,

І скупані трави в піснях солов'їв.

(Слайди165-166)

Ведучий: Моя Україна - полин і тополина,

Холодна вода, вода у криниці,

Небо високе, сонце й хмарина

І наче надії сріблясті зірниці.

(Слайди 168-169)

Ведуча: Моя Україна - це став і вербина,

Глибокі ще й чисті джерела.

Любисток, м'ята і горобина,

Бо ж пісня і слово твої ще не вмерли!

( Пісня „ Я зійду колоском ”)(Слади169-179)

Література:Випуск журналу «Сучасна школа» №7 – 2010;

випуск журналу «Позакласний час» №3–2012;«Черкаси в призмі часу» І.О. Прилуцька – 2007;

В.М. Мельниченко « Моя Черкащина»(Історія рідного краю від найдавніших часів до сучасності) навчально-методичний посібник. Черкаси, «Вертикаль» 2006 р

Схожі:

Л.І. Воскобойник вчитель української мови та літератури Медведівської...
...
Черкаська загальноосвітня санаторна школа-інтернат І-ІІ ступенів...
Черкаська загальноосвітня санаторна школа-інтернат І-ІІ ступенів Черкаської обласної ради
СТАТУТ Учнівського самоврядування Черкаської загальноосвітньої школи...
Ити демократію в суспільстві, усвідомлюючи відповідальність перед Богом, власною совістю, попереднім, нинішнім та майбутнім поколінням...
Виховного заходу
Коротка анотація: дана розробка вміщує досвід викладача правознавства по проведенню виховного заходу
Учитель хімії вищої категорії
Золотоніська загальноосвітня санаторна школа-інтернат І-ІІІ ступенів Черкаської обласної ради
10-й (11-й) клас ЕТИКА ДІЛОВОЇ КОМУНІКАЦІЇ
Г. Р. Уперенко, методист методичного кабінету відділу освіти виконавчого комітету Смілянської міської ради Черкаської області; С....
Овсієнко Наталія Іванівна, вчитель хімії, Черкаської загальноосвітньої...
Контрольна робота з теми: «Кількість речовини. Розрахунки за хімічними формулами»
Уроку
Автор: Рак Сергій Олександрович, учитель історії та художньої культури Топильнянського навчально-виховного комплексу «Дошкільний...
Розділ: Національне виховання
Черкаська загальноосвітня школа I-III ступенів №30 Черкаської міської ради Черкаської області
Року на базі Черкаського обласного інституту післядипломної освіти...
Черкаської обласної ради відбувся обласний семінар для директорів загальноосвітніх навчальних закладів, які призначені у 2015 році,...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка