21 ЛЮТОГО – МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ РІДНОЇ МОВИ ПЛЕКАЙМО РІДНЕ СЛОВО !


Скачати 32.32 Kb.
Назва 21 ЛЮТОГО – МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ РІДНОЇ МОВИ ПЛЕКАЙМО РІДНЕ СЛОВО !
Дата 26.03.2013
Розмір 32.32 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Історія > Документи
21 ЛЮТОГО – МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ РІДНОЇ МОВИ

ПЛЕКАЙМО РІДНЕ СЛОВО !
Для громадянина національної держави любов до рідної мови – це насамперед плекання в собі таких якостей, як прагнення до знань, інтелігентність думки і слова, шляхетність поведінки та почуттів. Кожен українець має бути переконаний у тому, що наша національна мова як головний носій і виразник нашого народного духу не знівелюється, а зміцніє у статусі єдиної державної, справді рідної для українців, такої, що живить їхнє мовлення та душу.

Вивчення мови - це площина, з якої починається пізнання світу, себе, свого народу, на якій закладається основа духовності. „Без усякої іншої науки ще можна обійтися, - стверджував мовознавець І. Срезневський, - без знання рідної мови обійтися не можна”.

Саме сьогодні я запрошую вас до віртуальної Світлиці українського слова і пропоную дізнатись багато цікавого про рідну мову, а також розв’язати низку завдань.

Тема 1: Рідна мова – всесвіту основа.

Ми – українці, мова наша – українська. Це мова, якою ми розмовляємо й мислимо, мова нашої держави .

Утверджувати і розвивати рідну мову у віках – священний обов’язок кожного громадянина. У цьому взірцями для кожного з нас є знані у світі, видатні українські мовознавці.

Олександр Потебня (1835 -1891) – лінгвіст, філософ, етнограф, літературознавець, педагог, громадський діяч. Щодо української мови, був першим мовознавцем, хто систематизував ознаки, якими вона вирізняється з-поміж інших слов’янських мов, описав межі її поширення і найпитоміші діалектні явища.

Завдання: Дізнайся більше про українських мовознавців. Хто є автором монографії „Питання походження української мови”? Хто з українських мовознавців зробив вагомий внесок у розвиток лексикографії?

Тема 2: Джерела слов’янської писемності.

Історія – це скарбниця наших перемог і кладовище поразок, невичерпне джерело повчальних прикладів для сучасності й застереження на майбутнє.

Виникнення писемності – епохальний крок поступу в історії кожного народу.

Завдання: Пригадай, хто створив слов’янську азбуку? Які є різновиди старослов’янської абетки? В якій пам’ятці зафіксовані початки української мови?

Тема 3: Слово – промінь мудрості.

Чи не кожен з українських митців слова, усвідомлюючи відповідальність за долю рідної мови, закликав зберегти її для нащадків, збагачувати й розвивати.

„На кожному кроці й кожної хвилини охороняй честь своєї рідної мови, як свою власну, більше того – як честь своєї нації. Хто не береже честі своєї рідної мови, той підкопує основи своєї нації, - закликав видатний учений, мовознавець, богослов Іван Огієнко.

Завдання: Знайди і вивчи кілька висловлювань відомих діячів про рідну мову. Склади власний вислів, продовживши речення: „Мій мовний обов’язок полягає в тому, ...”

Тема 4: Загадки мови.

Пропоную поринути в загадковий світ української мови. Дайте відповіді на запитання, поставлені до фрагментів творів.

  1. Душа народу – Рідна Мова,

Всьому живому –рідна мати,

Найперша нації основа,

Ясні людського серця шати .
- Чим є мова в житті народу, держави?

- Поясніть лексичне значення слова ШАТИ.

- Як ви розумієте вислів ДУША НАРОДУ?

2. Перлиться на квітах роса,

І стелиться пахощ весіння, -

Це рідної Мови краса,

Це рідного Слова бриніння!

  • Поясніть значення слів ПЕРЛИТЬСЯ, ВЕСІННЯ, БРИНІННЯ.

  • Розберіть за будовою слово РІДНОМОВНІ.

Тема 5 : Українська мова в світі .

За даними вчених, у світі є понад 5,5 тисяч мов. Більшість із них не мають власної писемності й державного статусу. Ними послуговується невелика кількість мовців.

Українська мова належить до східнослов’янської підгрупи слов’янської гілки індоєвропейської мовної сімۥї. Це давньописемна мова, її писемність налічує понад тисячу років.

Українська входить до другого десятка найпоширеніших мов світу, нею розмовляє близько 45 млн. людей, що проживають на різних континентах.

Завдання: За допомогою тлумачного словника поясни значення слова ДІАСПОРА. В яких країнах світу розмовляють українською мовою?

Юні друзі! Сподіваюсь, що сьогоднішнє спілкування у Світлиці українського слова сприятиме усвідомленню кожного з нас своєї етнічної належності, ставленню до рідної мови як до національної цінності.
Підготувала:

Жила І.А. – вчитель української мови та літератури Черкаської ЗОШ I –III ст. № 32

Схожі:

Низка повідомлень про Міжнародний день рідної мови
Публікація «21 лютого – Міжнародний день рідної мови!» на шпальтах Хмельницької обласної щотижневої громадсько-політичної газети...
1 Міжнародний день музики Всесвітній вегетаріанський день Міжнародний...
Сиявуша Імрана оглу Мамедзаде (1935), азербайджанського письменника, перекладача творів українських письменників
9 ЛИСТОПАДА ДЕНЬ УКРАЇНСЬКОЇ ПИСЕМНОСТІ ТА МОВИ
Мета: сприяти усвідомленню значення рідної мови; виховувати прагнення передати нащадкам наш скарб — українську мову
Тема. Загальна характеристика частин мови
...
Тема : О слово рідне, хто без тебе я ?!
Мета: Удосконалювати культуру мовлення учнів, дати поштовх, до роздумів про дбайливе поводження з мовою, самовдосконалення; розвивати...
ДОВІДКОВА ЛІТЕРАТУРА ТА РОБОТА З НЕЮ
Читаючи книгу, ми часто зустрічаємо слова, які не можемо пояснити. Мабуть, кожному цікаво, як утворилось слово, як воно звучить іншою...
Є в світі одне слово, перед яким усі народи низько схиляють голови....
На стінах плакати: «Мамо, тобі тихесенько вклонюсь…», «Без рідної мови, без пісні, без мами збідніє земля назавжди», «Серце матері...
Конкурс «Привітання». Завдання: Пояснити свою емблему та назву команди....
Обладнання: плакати зі словами видатних людей про мову; роздавальні картки; таблички з цифрами від 0 до 9, годинник, ребуси
Виховна година (День ветеранів праці, людей похилого віку)
Добрий день, наші почесні гості люди старшого покоління досвідчені, мудрі, добрі. Другий місяць осені починається з особливої дати....
Виховуємо загальнолюдські цінності
Кущенко С. В., Кубявка О. Ю. Мово рідна, слово рідне!
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка