«Електронні послуги у сфері купівлі продажу (Інтернет-аукціони, Інтернет-магазини)»


Скачати 123.91 Kb.
Назва «Електронні послуги у сфері купівлі продажу (Інтернет-аукціони, Інтернет-магазини)»
Дата 20.04.2013
Розмір 123.91 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Інформатика > Документи
МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ «ЛЬВІВСЬКА ПОЛІТЕХНІКА»
Кафедра «Соціальних комунікацій

та інформаційної діяльності»

Лабораторна робота № 4

з дисципліни «Електронні послуги» на тему:

«Електронні послуги у сфері купівлі продажу (Інтернет-аукціони, Інтернет-магазини)»

Виконала:

ст. групи ДЗІс – 11

Катола Х.С.

Перевірив:

ст. викл. Думанський Н.О.

Львів – 2012

Мета роботи: ознайомитись та описати роботу Інтернет-аукціонів та Інтернет-магазинів.
Теоретичні відомості

Інтернет-аукціон – аукціон, що відбувається у мережі Інтернет, учасники якого дистанційовані один від одного. На продаж можуть бути виставлені будь-які товари та послуги, від побутової техніки до ідей, проектів тощо. Перевагою інтернет-аукціону є легкий доступ до участі у ньому усіх користувачів.

Виділяють «англійський» і «голандський» типи аукціонів, а також аукціони без оголошення заявок.

«Англійський аукціон» – ведучий називає запропоновану ціну поки не залишиться учасників, готових перебити останню оголошену заявку, у тому числі в онлайновому режимі.

«Голандський аукціон» – первісна ціна встановлюється висока і через регулярні проміжки часу знижується. Перший учасник, що погоджується на поточну ціну, одержує стільки товарів за цією ціною, скільки захоче. Голандські аукціони використовуються для продажу і ціноутворення швидкопсувних продуктів, наприклад, квітів, молочних продуктів і т.д.

Формування атмосфери довіри на онлайнових аукціонах передбачає:

  • наявність рейтингової системи кредитоспроможності продавців;

  • незалежну перевірку (верифікацію) дійсності відомостей, надаваних покупцями й продавцями;

  • страхування проти шахрайства;

  • проведення угод через рахунки типу «эскроу» (умовні документи, які стають документами повної дії після виконання певних умов) для забезпечення поставок оплаченої продукції;

  • заборона доступу на аукціон продавцям, що роблять запит на поставку власної продукції для імітації підвищеного інтересу;

  • заборона доступу на аукціон покупців, які раніше виграли аукціон, але не завершили угоду платежем.

Інтернет-магазини – місце в Інтернеті, де відбувається прямий продаж товарів споживачеві (юридичній або фізичній особі), враховуючи доставку. При цьому розміщення споживацької інформації, замовлення товару і оборудка відбуваються там же, всередині мережі (на сайті Інтернет-магазину).

Електронний магазин – сайт, з якого можна вибрати та замовити потрібний товар чи послугу. Інтернет-магазин перш за все передбачає грошові розрахунки на відміну від сайтів які надають послуги безкоштовно. Існують платні та безкоштовні Інтернет-магазини (програми для установки на сервер компанії).

Важливі елементи Інтернет-магазину – оновлення наявного асортименту (продукти/товари та їх кількість), можливість додавати товари до «кошику», вхід для зареєстрованих користувачів. У деяких випадках можна використовувати систему оплати через Інтернет (електронні гроші), у простішому випадку оплата відбувається звичайними грішми через банк на рахунок, роздрукований з сайту. Оплата через Інтернет передбачає необхідність створення кількох облікових записів (принаймні двох), але у деяких випадках системи оплати можуть бути пов'язаними з магазином.

Для того, щоб Інтернет-магазин видавав інформацію залежно від запитів, надавав можливості пошуку тощо – на сервер встановлюється підтримка скриптів. У більш комплексному варіанті, програма Інтернет магазину – це система управління вмістом сайту, яка вже має підтримку скриптів, надає можливість в он-лайновому режимі (головним чином через Інтернет) і в межах наявного асортименту виконувати купівлю потрібних товарів.

Хід роботи

  1. Ознайомлюємось і описуємо Інтернет-аукціон «Aukro» та Інтернет-магазин «Дешевше».

Aukro.ua (рис.1) – найбільший всеукраїнський інтернет-аукціон, який робить можливим купівлю та продаж будь-якого товару 24 години на добу, 7 днів на тиждень, у зручний для користувача час, у зручному місці. Купувати і продавати на інтернет-аукціоні Aukro.ua можна скрізь, де є інтернет – на роботі і вдома, в готелі і в кафе.

Величезний вибір категорій у поєднанні з розмаїттям цін дозволяють знайти товари, що відповідають всім заданим критеріям, і, що важливо, за прийнятними цінами. Широкий асортимент відкриває перед користувачами ряд можливостей: від покупки товарів масового виробництва, до ексклюзивних моделей, привезених із-за кордону або виробів ручної роботи. Якщо ж користувач планує продавати в Інтернеті – тепер не потрібно шукати клієнтів – вони знайдуться самі.




Рис.1. Головна сторінка Інтернет-аукціону Aukro.ua

Зручність Інтернет-аукціону полягає в тому, що користувач працює без посередництва торговельної мережі або магазину, відповідно отримує великий прибуток або меншу вартість при покупці. Тепер не потрібно кудись ходити для вибору товару. Перед покупкою користувач має можливість побачити рівень довіри до продавця, так як кожного характеризує рейтинг, який користувач не може перевірити при звичайних покупках. Користувачі більше не обмежені рамками свого міста, селища – навіть країни. Кожен має можливість купувати і продавати не тільки по всій Україні, але навіть в інших країнах – скрізь де є Інтернет-аукціони групи Allegro – а це Росія і Польща, Чехія і Румунія, Казахстан і Білорусь та ще безліч інших країн Східної та Центральної Європи.

Deshevshe.ua (рис.2) – виключно українська компанія, чиє ім'я з'явилося в Інтернеті у 2004 році, колектив якого складався з трьох осіб, сьогодні це вже понад 180 штатних співробітників, створювався на базі роздрібного магазина мобільного зв'язку UMC.

У «Дешевше» купувати вигідно:

  • купувати товари користувач може в будь-якій точці України, а оплачувати їх можна при отриманні;

  • є свій сервісний відділ: поламаний товар можна принести і здати, де своїми ресурсами буде відремонтовано його в сервісному центрі і повернено користувачеві або робочий товар, або гроші;

  • асортимент пропонованої продукції – один з найбільших в мережі; допомога відбору товарів навіть самим вимогливим клієнтам;

  • уникнення дорогої, іміджевої реклами, яскравих банерів, біг бордів і всього того за що в кінцевому рахунку переплачує покупець.




Рис.2. Головна сторінка Інтернет-магазину Deshevshe.ua
Тут можна купити: GPS, авто оптика (світло), акумулятори, батарейки та зарядні пристрої, аксесуари для мобільних телефонів, аксесуари для планшетів, аксесуари, активне мережеве обладнання, акумулятори та зарядні пристрої ,акустика, альпінізм, аудіо, бадмінтон, вейки та водні лижі, великий теніс, велосипеди, відео, відео реєстратори, віндсерфінг, годинники, головні пристрої (авто магнітоли), готові ПК, дайвінг та підводне полювання, дитячі авто крісла, додаткове обладнання, дрібна побутова техніка, електронні книги, засоби для очищення, затратні матеріали (папір, фотопапір, картриджі, канцелярія), зимові види спорту, кайти, кишенькові ПК, кліматична техніка, комплектуючі до ПК, комплектуючі для мобільних телефонів, крупна побутова техніка, м'ячі для командних ігор, медична техніка, метеоприлади, мобільний Інтернет, мобільні телефони і смартфони, монітори, мультимедіа, настільний теніс, носії інформації, ноутбуки та аксесуари до ноутбуків, опалення, офісна техніка, охоронні системи, паркувальні системи, пасивне мережеве обладнання, периферія, плавання, планшети, пляж і басейн, посуд, програмне забезпечення, підсилювачі, радар-детектори, радіостанції, рації, роликові ковзани, скейти, самокати, сабвуфери, сантехніка, світло та інтер'єр, серверне обладнання, сквош, сонцезахисні окуляри, спортивна оптика, телевізори, телефонія, тренажери, туризм та кемпінг, тюнінг, фото, фільтри для води, фітнес і гімнастика, ігрові приставки.

  1. Описуємо процес реєстрації на Aukro.ua та Deshevshe.ua.



Рис.3. Процес реєстрації на Aukro.ua

Процес реєстрації на Aukro.ua.

E-mail – потрібен для того, щоб після реєстрації її підтвердити. На пошту буде відправлено повідомлення для підтвердження реєстрації. Воно потрібно для того, щоб пересвідчитись, що дійсно існує такий користувач і адресу цієї пошти не ввів хтось інший.

Логін – будь-яке поєднання букв і/або цифр, а також символів «_» та «-», необхідне для ідентифікації та авторизації на сайті. У логіні можуть використовуватися літери кирилиці або латиниці.

Пароль – пароль до акаунту на Aukro.ua повинен відповідати наступним вимогам: складатися мінімум із 6 символів; містити мінімум 1 цифру; складатися з не більш, ніж 16 символів.

Повторіть пароль – вводимо пароль ще раз. Система перевіряє чи в змозі запам’ятати те, що набрали.

Кодове слово – може знадобитися для відновлення пароля.

Код на малюнку – потрібно ввести букви, які є на малюнку.

Підтвердити свою реєстрацію прийняттям умов угоди (поставити галочку), тим самим надати свою згоду на обробку персональних даних користувача та підтвердити, що користувачу виповнилося 18 років, натиснути зберегти.

Також є така функція, як рахунок фірми. Тут іде реєстрація користувача, де вводиться прізвище, ім’я, фірма (якщо користувач вкаже назву фірми, рахунок буде зареєстровано як рахунок представника фірми), ЕДРПОУ (код фірми), ідентифікаційний податковий номер, адреса (вулиця, будинок, квартира) – на цю адресу буде відправлено безкоштовний код активації, поштовий індекс, місто, країна, e-mail (на цю адресу буде відправлено повідомлення з підтвердженням реєстрації), номер телефону, додатковий контактний номер, угода («Я приймаю Угоду та підтверджую, що мені виповнилося 18 років») і нажимається відправити.
Процес реєстрації на Deshevshe.ua.

Особиста інформація: нік (логін) – для входу на сайт, ім'я, по батькові, прізвище, стать (вибирається із списку), дата народження, фото (завантажується з комп’ютера), підпис, про себе (захоплення, заняття та інше); контактна інформація: країна, місто, телефон, E-mail, ICQ, пароль, підтвердження паролю; підписка на розсилки (новини сайту, новинки, акції, знижки, прайс-лист) і натиснути «Зберегти». На головній сторінці реєстрації позначено які поля є обов’язковими для заповнення (рис.4).





Рис.4. Процес реєстрації на Deshevshe.ua


  1. Описуємо процес купівлі товару в Інтернет-магазині Deshevshe.ua.

Купувати в Інтернет-магазині дуже просто. Для цього треба лише дотримуватись певних правил і за ними здійснити три нескладні кроки:

  • знайти необхідний товар; на сайті Інтернет-магазину, як правило, до кожного товару додається якісне фото і докладний опис специфіки й умов експлуатації. Товари знаходяться в спеціальних рубриках, що значно полегшує пошук необхідного. Зі спеціального розділу сайту можна довідатися про нові товари і хіти продажів місяця, а також отримати відповіді досвідченого консультанта на ваші питання з приводу покупки чи якості товару;

  • оформити замовлення; після того, як ви обрали, і перетягнули у кошик товар, який вирішили придбати, вам слід скористатися «входом для клієнтів» і ввести свій логін і пароль – тобто зареєструватися на сайті Інтернет-магазину. Реєстрація потрібна для швидшого та якіснішого обслуговування. Потім вам запропонують ввести вашу адресу (адресу одержувача товару) і контактний номер телефону, за яким для підтвердження замовлення, зазвичай представники фірми спробують вийти з вами на зв'язок. Конфіденційність введеної інформації гарантується відповідними Інтернет-магазинами.

  • вибрати найзручніший для вас спосіб доставки й оплати.

Оплата послуг і товарів:

готівковий розрахунок – найпоширеніший спосіб оплати. Проводиться готівкою кур'єру, або готівкою у офісі магазину. При доставці кур'єр виписує вам всі необхідні документи, а саме: гарантійний талон і товарний чек. Вартість товару може бути змінена в гривнях, залежно від курсу долара, на момент повного розрахунку;

безготівковий розрахунок – для юридичних осіб (з урахуванням ПДВ):

після прийому замовлення виставляється рахунок для сплати. Потім кур'єр разом з товаром доставляє усі необхідні документи (оригінал рахунку, товарна і податкова накладні, товарний чек, гарантійний талон); для приватних покупців (без ПДВ): після прийому замовлення надається рахунок, який користувач зможе сплатити у відділенні будь-якого банку (при цьому доведеться сплатити послуги банку з переказу грошових коштів);

кредит – магазин працює з ОТП банком з видачі кредитів;

WebMoney Transfer – при формуванні замовлення, необхідно вибрати в списку способів сплати – WebMoney, підтвердити замовлення. Після чого з користувачем зв'яжеться менеджер для уточнення замовлення, якщо все добре – користувачу на e-mail прийде код і посилання для сплати, натиснувши яке користувач буде перенаправлений на сторінку сплати, де необхідно авторизуватися і підтвердити сплату з гаманця;

платіжними картками – в офісі користувач маєте нагоду сплатити товар будь-якою електронною карткою.

  1. Описуємо основні правила торгівлі на Aukro.ua.

На Aukro продавці виставляють на продаж товари (лоти), а покупці купують їх за допомогою аукціонних торгів або за фіксованими цінами. Кожен користувач, який хоче почати купувати або продавати лоти на аукціоні, повинен бути зареєстрованим у базі даних Aukro, а також пройти активацію свого рахунку.

Лот – це товар, виставлений на продаж на аукціоні.

Якщо користувач зареєструвався і активував свій рахунок, він може починати продавати і купувати лоти. Якщо на лот буде зроблена ставка або лот буде проданий за фіксованою ціною, система миттєво повідомить про це продавця по e-mail, в якому буде вказана сума і дата ставки, ім'я користувача, а також контактна інформація покупця.

Ставка – намір покупця придбати лот, виставлений на продаж на аукціоні. Після завершення аукціону покупець і продавець узгоджують деталі угоди і завершують транзакцію.

Для того, щоб почати покупку на Aukro.ua виконуються такі дії:

  • реєстрація;

  • пошук товару – у полі «Знайти лот» впишіть назву товару, який хочете купити і натисніть кнопку «Пошук». Перед Вами буде відображено список товарів з фотографіями, які найбільш підходять Вашому запиту. Натисніть на назву одного з товарів і дізнайтеся про нього докладніше;

  • дізнайтеся думку про продавця – зайшовши на сторінку з описом товару, з лівого боку у формі «Дані» Ви можете знайти поле «Продавець». У круглих дужках з правого боку від логіна Продавця вказується його рейтинг – кількість вдало здійснених угод з унікальними користувачами;

  • ознайомлення з товаром – у полі «Оплата та доставка лота» дізнайтеся, як можна заплатити за товар і як його отримати. У полі «Опис» Продавець розміщує інформацію про товар і його фотографію. Якщо щось здається Вам незрозумілим або Ви хочете уточнити якусь інформацію у Продавця перед покупкою – натисніть на посилання «Поставити питання Продавцю»;

  • торгуйтеся або купуйте відразу – якщо товар виставлено на продаж у формі «Аукціонний торг», впишіть максимальну суму, яку готові запропонувати за товар, і натисніть кнопку «Зробити ставку». З цієї хвилини система буде пропонувати найменшу суму, яка буде перебивати ставки інших учасників торгу, до досягнення Вашої максимальної суми. Якщо товар виставлено на продаж за фіксованою ціною, то у формі «Купити зараз» натисніть на відповідну кнопку. Цей спосіб призначено для купівлі товарів відразу;

  • заплатіть продавцю – у повідомленні Ви зможете знайти дані лота і контактну інформацію Продавця. E-mail може містити особливі інструкції, наприклад, як оплатити товар. Ознайомтеся з цією інформацією і здійсніть оплату. Якщо у повідомленні не вистачає або відсутня інформація про спосіб і вигляд платежу, зв'яжіться з Продавцем, відповівши на це повідомлення, або будь-яким іншим зручним для Вас способом.

Для того, щоб почати продавати на Aukro.ua виконуються такі дії:

  • реєстрація та проходження повної активації рахунку – безкоштовна активація рахунку служить інструментом для верифікації адрес користувачів, що забезпечує безпеку продажів на Aukro. Процедура активації полягає в заповненні невеликої форми і введення активаційного коду, який Ви отримаєте поштою (не електронною) на адресу, яку вказали при реєстрації;

  • дізнайтеся, як продають інші – перед тим, як виставити товар на продаж, бажано дізнатися його реальну вартість для Покупців або ознайомитися з продажами схожого товару в інших Продавців. Знайдіть подібний товар на Aukro.ua і порівняйте ціни. Дізнайтеся, як інші продавці описують товар;

  • виставіть товар на продаж – натисніть на іконку Продати, яку можна знайти в головному меню навігації, виберіть форму продажу (аукціонний торг або Купити зараз) і категорію, в яку буде виставлено товар на продаж. Натисніть Далі, щоб перейти на наступну сторінку. На ній Ви зможете додати унікальну інформацію про товар. Впишіть назву товару, оберіть параметри, опишіть товар, додайте фотографії. Залишилося тільки встановити ціну на товар і тривалість аукціону, а також вказати найбільш зручні для Вас засоби оплати та доставки товару. Перейдіть на сторінку «Перегляд і підтвердження», якщо все вірно, клікніть на кнопку «Виставити товар на продаж»;

  • управляйте продажами – вся інформація про виставлений на продаж товар знаходиться на сторінці: Мій Aukro> Мої продажі> Продаж;

  • відправте товар покупцеві – після продажу товару Ви отримаєте від Aukro e-mail про продаж товару, який підтверджує продаж і містить дані Покупця. Обов'язково зв'яжіться з Покупцем для завершення угоди.



Висновок

Під час виконання лабораторної роботи я ознайомилась із Інтернет-аукціоном Aukro та Інтернет-магазином Deshevshe, ознайомилась з їх роботою, процесом реєстрації а також правилами покупки та продажу товарів. Інтернет-магазин відрізняється від аукціону лише тим, що товар в переважній своїй більшості доступний для купівлі завжди і в нього є фіксована ціна. Користувачі не «змагаються» за товар, а просто купляють його за відповідну ціну.

Схожі:

ЕКЗАМЕНАЦІЙНІ ПИТАННЯ З ЦИВІЛЬНОГО ПРАВА (ОСОБЛИВА ЧАСТИНА)
Правове становище сторін у договорі купівлі-продажу. Істотні умови договору купівлі-продажу
Глобальна мережа Інтернет. Ідентифікація комп’ютерів у мережі. Протоколи...
Сторії розвитку Інтернет, принципи ідентифікації комп’ютерів в мережі та основні протоколи мережі, розглянути основні послуги глобальної...
Глобальна мережа Інтернет. Ідентифікація комп’ютерів у мережі. Протоколи...
Сторії розвитку Інтернет, принципи ідентифікації комп’ютерів в мережі та основні протоколи мережі, розглянути основні послуги глобальної...
План-конспект уроку №21 ТЕМА. Історія виникнення та розвиток глобальної...
МЕТА: сформувати в учнів основні поняття мережі Інтернет, основні етапи історії розвитку Інтернет,її можливості
ІІІ семінару
Організація роботи відділу (самоорганізація). Формалізація. Регламенти. Планування. Продажі акціями. Акції. Спеціальні рекламні додатки....
ПУБЛІЧНИЙ ДОГОВІР про надання послуг доступу до Інтернет мережі
Мережа wifiline net, іменований надалі "Виконавець", керуючись ст. 633 Цивільного кодексу України, пропонує Інтернет послуги необмеженому...
Правила виконання доручень абонентів Провайдера. Визначення
Послуга послуги з доступу до мережі Інтернет, телебачення, телефонії, домофону, послуги з обслуговування
ІСТОРІЯ УКРАЇНИ
Ознайомлення учнів із завданнями і структурою курсу. Методологія побудови підручника. Додаткова навчальна література та електронні...
Правила виконання доручень Замовника послуг
Послуга послуги з доступу до мережі Інтернет, телебачення, телефонії, домофону, інші супутні послуги які можуть надаватись в межах...
Використання ІНТЕРНЕТ і засобів мультимедіа в практиці туристичного бізнесу
Можливості використання ІНТЕРНЕТ у формуванні, просуванні та реалізації турпродукту
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка