НОРМАТИВНИЙ ДОКУМЕНТ СИСТЕМИ ТЕХНІЧНОГО ЗАХИСТУ ІНФОРМАЦІЇ


Скачати 53.28 Kb.
Назва НОРМАТИВНИЙ ДОКУМЕНТ СИСТЕМИ ТЕХНІЧНОГО ЗАХИСТУ ІНФОРМАЦІЇ
Дата 11.04.2013
Розмір 53.28 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Інформатика > Документи


НОРМАТИВНИЙ ДОКУМЕНТ
СИСТЕМИ ТЕХНІЧНОГО ЗАХИСТУ ІНФОРМАЦІЇ



Тимчасове положення


про категоріювання об'єктів

Державний комітет України

з питань державних секретів та технічного захисту інформації
Київ 1995
НОРМАТИВНИЙ ДОКУМЕНТ

СИСТЕМИ ТЕХНІЧНОГО ЗАХИСТУ ІНФОРМАЦІЇ



Затверджено


наказом Державного комітету

країни з питань державних

секретів та технічного захисту

інформації

від 10.07.95 № 35

Тимчасове положення

про категоріювання об'єктів

ТПКО - 95


Держкомсекретів України

Київ
Передмова



  1. Розроблено Управлінням технічного захисту інформації Держкомсекретів України



  1. Введено вперше


Цей документ не може бути повністю або частково відтворений, тиражований ї розповсюджений без дозволу Державного комітету України з питань державних секретів та технічного захисту інформації

Зміст



  1. Нормативні посилання ............…………………………….............. 1

  2. Галузь застосування .........………………………………................. 1

  3. Терміни та визначення .........……………………………................. 1

  4. Загальні положення .............…………………………….................. 1

  5. Порядок проведення робіт з категоріювання об'єктів .................. 2


ТПКО – 95
Тимчасове положення про категоріювання об'єктів
Чинний від 1995-08-01

1. Галузь застосування



Цей нормативний документ призначений для організації робіт з категоріювання об'єктів. Положення цього документа тимчасово поширюються на центральні і місцеві органи державною виконавчою влади, органи виконавчої влади Автономною Республіки Крим, місцеві Ради народних депутатів та їх органи, на військові частини всіх військових формувань, на підприємства, установи й організації всіх форм власності, представництва України за кордоном і громадян, яки володіють, користу­­­ются та розпоряджаються інформацією з обмеженим доступом.

Власники (користувачі) конфіденційної інформації, що не є власністю держави, положення цього документа застосовують на свій розсуд.

Змини заходив, виконаних раніше відповідно до вимог керівних документів Держтехкомісії СРСР, не потрібно.

2. Нормативні посилання



Положення про технічний захист інформації в Україні, затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 09.09.94 р. N 632.

3.Терміни та визначення



У цьому документи використовуються визначення, що відповідають наведеним у Положенні про технічний захист інформації в Україні.

4. Загальні положення



4.1 Категоріюванню підлягають об'єкти, в яких обговорюється, мається, пересилається, приймається, перетворюється, накопичується, обробляється, відображається й зберігається (дали - циркулює) інформація з обмеженим доступом (ізОД).

4.2 До об'єктив, що підлягають категорiюванню, відносяться: - автоматизовані системи (АС) й засоби обчислювальною техніки (ЗОТ), що діють й проектуються; - технічні засоби, яки призначені для роботи з ізОД й не відносяться до АС, за винятком тих, що засновані на криптографічних методах захисту; - приміщення, призначені для проведення нарад, конференцій, обговорень тощо з використанням ізОД; - приміщення, в яких розміщені АС, ЗОТ, інші технічні засоби, призначені для роботи з ізОД, у тому числи й основані на криптографічних методах захисту.

4.3 Категоріювання проводиться з метою вживання обгрунтованих заходив щодо технічного захисту ізОД, яка циркулює на об`єктах, вид витоку каналами побічних електромагнiтних випромінювань й наводок, а також акустичних (вiброакустичних) полив.

  1. Установлюються чотири категорії об'єктів залежно вид

правового режиму доступу до інформації, що циркулює в них:

  • до першою категорії відносяться об'єкти, в яких циркулює інформація, що містить відомості, яки становлять державну таємницю, для якою встановлено гриф секретності "особливої важливості";

  • до другою категорії відносяться об’єкти, в яких циркулює інформація, що містить відомості, яки становлять державну таємницю, для якою встановлено гриф секретностi "цілком таємно";

  • до третьою категорії відносяться об'єкти, в яких циркулює інформація, що містить відомості, яки становлять державну таємницю, для якою встановлено гриф секретностi "таємно", а також інформація, що містить відомості, яки становлять іншу передбачену законом таємницю, розголошення якою завдає шкоди особи, суспільству й держави;

  • до четвертою категорії відносяться об'єкти, в яких циркулює конфіденційна інформація.


5 Порядок проведення робіт з категоріювання об'єктів
5.1 Відповідальність за проведення робіт з категорiювання об'єктів несуть керівники центральних й місцевих органів державною виконавчою влади, органів виконавчою влади Автономною Республіки Крим, місцевих Рад народних депутатів та їх органів, військових частин всіх військових формувань, підприємств, установ й організацій всіх форм власності, представництв України за кордоном (дали - організації) й громадяни, у виданні яких знаходяться відповідні об`єкти.
5.2 Для проведення робіт з категорiювання об`єктів наказом керівника організації призначається комісія. У наказі відбивається мета створення комісії, її склад, об'єкти, що підлягають категоріюванню, строки подання результатів.
5.3 Комісія з категорiювання визначає:

- вищий гриф секретності інформації, що циркулює на об'єкти;

- підставу для категоріювання (первинне, планове, у зв`язку зі змінами).

За результатами роботи комісію складаються акти довільною форми, в яких наводяться зазначені відомості, раніше встановлена категорія та прийняте рішення про категоріювання. Акти затверджуються керівником організації. Під час проведення робіт з категоріювання об`єктів, на яких циркулює інформація, що містить державну таємницю, враховуються додаткові вимоги, викладені у додатку. У цьому випадку комісією складаються акти за формою, наведеною у додатку.
5.4 Акти категорiювання об`єктів з підставою для планування й проведення заходив щодо технічного захисту IзОД відповідно до вимог Положення про технічний захист інформації в Україні та інших чинних нормативно-методичних документів.
5.5 Повторне категоріювання об'єкта проводиться у такому ж порядку у випадку змини вищого грифа секретностi інформації, що циркулює на об'єкті, і (або) умов розміщення технічних засобів, але не рідше одного разу в 5 років.

Повторне категоріювання об'єкта, на якому циркулює інформація, що містить державну таємницю, проводиться також у випадку змини додаткових чинників, викладених у додатку.
5.6 Перелики об`єктив із зазначенням присвоєних категорій подаються за підпорядкованістю до структурних підрозділів технічного захисту інформації центральних і місцевих органів державною виконавчою влади, органів виконавчою влади Автономною Республіки Крим, місцевих Рад народних депутатів.




Схожі:

Складові сучасної системи документаційного забезпечення управління....
Документ як інформація, зафіксована на матеріальному носії. Поняття «управлінський документ», «організаційно-розпорядчий документ»,...
НОРМАТИВНИЙ ДОКУМЕНТ Міністерства енергетики та вугільної промисловості...
Об’єднанням енергетичних підприємств “Галузевий резервно-інвестиційний фонд розвитку енергетики ”
XP Professional з пакетом оновлення Service Pack Сервіси безпеки
Державна експертиза з технічного захисту інформації операційної системи Windows XP Professional S Технічні вимоги”, сукупність яких...
КАФЕДРА СИСТЕМ ТЕХНІЧНОГО ЗАХИСТУ ІНФОРМАЦІЇ
Галузь застосування
ПВНЗ «ЄВРОПЕЙСЬКИЙ УНІВЕРСИТЕТ» КАФЕДРА “ОРГАНІЗАЦІЇ КОМПЛЕКСНОГО ЗАХИСТУ ІНФОРМАЦІЇ”
Поняття, специфіка та витоки правового забезпечення захисту інформації. Проблеми інформаційної безпеки України Основні терміни та...
Методичні рекомендації щодо змісту та оформлення навчальних програм з позашкільної освіти
Навчальна програма з позашкільної освіти (далі – програма) – це нормативний документ, що визначає мету, завдання, зміст, обсяг, порядок,...
Керівний документ з технічного обліку обладнання і паспортизації...
Передмова
Тема. Апаратні засоби захисту інформації в комп’ютерних системах
Формування знань класифікації, призначення, особливостей застосування апаратних засобів захисту інформації в комп’ютерних системах....
ПЛАН основних заходів цивільного захисту Синельниківської міської...
Проведення реконструкції системи централізованого оповіщення із заміною аналогової апаратури оповіщення на цифрову
ПЛАН основних заходів цивільного захисту Синельниківської міської...
Проведення реконструкції системи централізованого оповіщення із заміною аналогової апаратури оповіщення на цифрову
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка