Уроку: Огляд середовища та об'єкти Microsoft Producer


Скачати 152.85 Kb.
Назва Уроку: Огляд середовища та об'єкти Microsoft Producer
Дата 11.04.2013
Розмір 152.85 Kb.
Тип Урок
bibl.com.ua > Інформатика > Урок
Тема уроку: Огляд середовища та об'єкти Microsoft Producer

Мета: сформувати поняття, виховувати цікавість, допитливість, інформаційну культуру учнів, навички роботи з персональним комп’ютером..

Обладнання та наочність: дошка, комп’ютер, інструкції з ТБ в комп’ютерному кабінеті.

Програмне забезпечення: MS PowerPoint
Структура уроку

  1. Організаційна частина

  2. Актуалізація опорних знань та умінь учнів

  3. Повідомлення теми і мети уроку

  4. Вивчення нового матеріалу

    1. Огляд середовища Microsoft Producer

    2. Об’єкти Microsoft Producer

    3. Імпорт об’єктів

    4. Захоплення звуку та відео

  5. Закріплення нових знань

  6. Практична робота

  7. Домашнє завдання

Хід уроку:
І. Організаційна частина:

Привітання з учнями, перевірка присутніх
ІІ. Актуалізація опорних знань та умінь учнів
ІІІ. Повідомлення теми і мети уроку:
IV. Вивчення нового матеріалу:

Сьогодні все більше людей переглядають і редагують на комп'ютері фотографії та відеоролики, слухають за допомогою комп'ютера музику, створюють на базі аудіо- та відеофайлів презентації, а також публікують мультимедійну інформацію в Інтернеті. Звісно, було б дуже зручно виконувати всі ці завдання в єдиному програмному середовищі. Таке середовище надає програма Microsoft Producer for PowerPoint, яку було включено до складу офісного пакету Microsoft Office 2003.

  1. Огляд середовища Microsoft Producer

Документи Microsoft Producer називаються проектами і зберігаються у файлах з розширенням MSProducer. Проте кінцевою метою роботи користувача є розроблення не проекту, а веб-сторінки презентації, що створюється шляхом публікації і яку можна переглянути за допомогою браузера. Натомість проекти Microsoft Producer можуть бути відкриті лише в середовищі Producer й використовуються, як правило, для подальшого редагування.

Поряд із зображеннями, відео- та аудіофайлами складовими елементами проектів Producer є слайди презентацій PowerPoint. Таким чином, Microsoft Producer можна вважати надбудовою для програми Microsoft PowerPoint, що і засвідчує повна назва продукту. З іншого боку, Microsoft Producer інтегрує та розширює функції такого стандартного застосунку, як Windows Movie Maker. Крім того, інтерфейси цих програм багато в чому схожі. Тому в цьому посібнику з двох названих застосунків, призначених для обробки мультимедійної інформації, ми розглянемо лише більш потужний, Microsoft Producer. Але наведена нижче інформація може стати у пригоді й тим, хто вирішить використовувати Windows Movie Maker — простішу, але менш функціональну програму.

Після запуску на виконання програми Microsoft Producer (а запускають її так само, як і будь-який інший застосунок Microsoft Office) на екран буде виведено діалогове вікно Microsoft Producer (рис. 1.1). У цьому вікні перемикач How do you want to create your presentation? (Як ви будете створювати презентацію?) слід установити в одну з трьох позицій:

♦ Use the New Presentation Wizard (Використати майстер презентацій);

♦ Start a new blank project (Створити новий порожній проект);

♦ Open an existing project (Відкрити наявний проект).
Рис. 1.1, Діалогове вікно Microsoft Producer
Якщо обрати створення нового проекту і клацнути кнопку ОК, буде відображено головне вікно програми (рис. 1.2). У вікні зверху розташовані рядок меню та панель інструментів, а знизу — рядок стану. Між ними міститься робоча область вікна, поділена на дві частини. Нижня, що зветься часовою шкалою, дає змогу настроювати часові параметри показу презентації. У верхній частині робочої області відображається вміст однієї з трьох вкладок:

♦ на вкладці Media (Мультимедійна інформація) відображаються всі використані у проекті об'єкти;

♦ за допомогою вкладки Table of contents (Зміст) можна створювати й редагувати допоміжну інформацію, що відображатиметься під час показу презентації, а саме, підписи об'єктів і титульне зображення;

♦ користуючись вкладкою Preview Presentation (Попередній перегляд презентації), можна побачити, як презентація виглядатиме у браузері.
Рис. 1.2. Головне вікно програми Microsoft Producer


  1. Об'єкти Microsoft Producer

У презентаціях Microsoft Producer можна працювати з об'єктами таких типів:

♦ відеофрагменти (video);

♦ аудіофрагменти (audio);

♦ зображення (images);

♦ слайди PowerPoint (slides);

♦ веб-сторінки (HTML);

♦ шаблони презентацій (presentation templates);

♦ відеопереходи (video transitions);

♦ відеоефекти (video effects).

Об'єкти перших п'яти типів зберігаються в окремих файлах і мають бути імпортовані у проект, а об'єкти решти трьох — це внутрішні об'єкти Microsoft Producer, які зберігаються у файлі разом із проектом.

Як уже зазначалося, керувати об'єктами можна за допомогою вкладки Media (Мультимедійна інформація). Цю вкладку поділено на три області:

♦ у розташованій ліворуч області (область дерева) відображається перелік об'єктів, поділених за типами, або категоріями;

♦ у центральній області {область вмісту) відображається перелік об'єктів, що належать до обраної на дереві категорії, чи перелік складових об'єкта, обраного в області дерева;

♦ в області праворуч {область монітора) міститься програвач, що дає змогу відтворити об'єкт, обраний в області вмісту.

Додавання до презентації мультимедійних даних

Програмний засіб MS Producer не призначено для створення вмісту презентацій — він лише надає середовище для компонування інформації, взятої з інших джерел. Тому замість операцій на кшталт введення тексту й малювання, які було детально розглянуто під час вивчення PowerPoint, ми опишемо тут імпорт об'єктів і захоплення аудіо- та відеоряду — два основні способи введення даних у мультимедійні презентації.

  1. Імпорт об'єктів

Після створення нового файлу проекту в нього можна імпортувати зовнішні об'єкти: зображення, слайди, відео- та аудіо-записи. Звісно, їх можна імпортувати і згодом, проте кілька основних об'єктів краще завжди мати під рукою у файлі проекту. Для імпорту об'єктів слід виконати такі дії.

1. На вкладці Media (Мультимедійна інформація) в області дерева оберіть категорію об'єктів, що маєте імпортувати. Нехай це буде Video (відеофрагменти).

2. В області вмісту двічі клацніть посилання Import Video (Імпорт відео), у результаті чого буде відкрито діалогове вікно Import File (Імпорт файлу), де потрібно обрати файл, що імпортуватиметься.

3. Після того як ви оберете файл і клацнете кнопку Відкрити, на екрані з'явиться вікно Import (Імпорт), у якому наочно відображатиметься процес імпорту об'єктів. Зазначимо, що імпорт великих відео- та аудіофайлів може тривати кілька чи навіть десятки хвилин. Цей процес можна перервати, клацнувши кнопку Cancel (Скасувати) — тоді або імпорт об'єкта буде повністю скасовано, або його буде імпортовано частково.

Після завершення імпорту значок файлу імпортованого об'єкта буде відображено в області дерева, а докладна інформація про об'єкт або його складові — в області вмісту. Складовими презентації PowerPoint є слайди, а складовими відеофайлу можуть бути кліпи (рис. 1.3) — це поняття ми докладніше розглянемо далі. Зазначимо, що способом відображення та впорядкування об'єктів в області вмісту можна керувати за допомогою кнопки Views (Вигляд), що міститься на панелі інструментів.
Рис. 1.3. Відображення імпортованого відео файлу
Важливо розуміти, що під час імпорту об'єкти не переносяться й не копіюються у файл проекту — їхні файли залишаються на своїх місцях, а в середовищі Producer ви працюєте з «віртуальними копіями» об'єктів, що існують протягом одного сеансу роботи з Microsoft Producer. У файлі проекту зберігаються лише посилання на реальні об'єкти. Тому якщо після завершення роботи з Microsoft Producer файл такого об'єкта буде переміщено чи перейменовано, то під час наступного запуску програми користувачу буде запропоновано вказати шлях до нього.

Отже, файли, що використовуються у проектах, краще не видаляти й не перейменовувати. Якщо є достатньо вільного дискового простору, перед створенням проекту всі необхідні ресурси доцільно скопіювати до окремої папки, з якої вони згодом імпортуватимуться. Описані щойно незручності не стосуються опублікованих презентацій, для них всі необхідні ресурси копіюються в окремі файли, що зберігаються у спеціальній папці поряд із веб-сторінкою презентації.

  1. Захоплення звуку та відео

Аудіо- та відеоряд можна імпортувати в презентацію не лише з файлів, але й із зовнішніх пристроїв:

♦ відеомагнітофона;

♦ аналогової відеокамери;

♦ цифрової фотокамери;

♦ веб-камери;

♦ звукової плати;

♦ TV-тюнера.

Процес зчитування інформації із вказаних пристроїв називається захопленням аудіо/відеоряду (capturing audio/video) і в Microsoft Producer здійснюється за допомогою команди Tools ► Capture (Сервіс ► Захоплення) чи кнопки Capture (Захоплення) панелі інструментів. Клацання цієї кнопки ініціалізує майстер захоплення, у вікні якого можна встановити джерело відеоряду, його якість, граничну тривалість відеофрагмента та інші параметри.

Створення кліпів

Оскільки оперувати з довгими відеозаписами незручно, їх можна поділяти на кліпи (clips), або невеликі відеофрагменти. Такий поділ виконується під час імпорту відео і для його здійснення у вікні Import File (Імпорт файлу) необхідно встановити прапорець Create clips for video files (Створювати кліпи для відеофайлів). Спосіб поділу обирається автоматично. А саме, якщо відео імпортується з цифрової відеокамери, то кліпи створюються відповідно до часових позначок, що проставляються камерою. В іншому випадку кліп починається тоді, коли повністю змінюється зображення на відеокадрі, тобто коли починається новий епізод, змінюється план тощо. Кожний кліп зображується окремим значком в області вмісту, й оперувати ним можна як незалежним відеофрагментом (рис. 1.3). Зазначимо, що відеофайл, який під час імпорту не було поділено на кліпи, можна розглядати як один кліп.
V. Закріплення нових знань

Учням роздаються карточки з двома запитаннями на які вони протягом п’яти хвилин мають відповісти письмово. ( на карточка будуть два з цих перелічених запитань)

  1. Як називають і де зберігають документи Microsoft Producer?

  2. З якими типами об’єктів можна працювати у презентаціях Microsoft Producer?

  3. Для чого не призначений програмний засіб Microsoft Producer?

  4. З яких зовнішніх пристроїв можна імпортувати аудіо-та відео


VI. Практична робота

Вправа 1.1

Виконуючи вправи 1.1-1.3, розробимо у середовищі програми Microsoft Producer презентацію, присвячену відомій серії мультфільмів «Пригоди Вінні-Пуха». Будемо дотримуватися такого плану презентації.

♦ Ознайомимо глядача з історією літературного твору про пригоди Вінні-Пуха, наведемо інформацію про його автора.

♦ Презентуємо основних персонажів мультфільмів.

♦ Покажемо уривки з усіх мультфільмів серії.

Перші дві частини розробимо на основі презентації PowerPoint, а третю — скомпонуємо з кількох уривків мультфільмів. Під час показу слайдів має звучати фонова музика.

Завдання вправи 1.1 — імпорт у презентацію мультимедійного вмісту. У вправах 1.2 і 1.3 імпортовані дані розмістимо на часовій шкалі та настроїмо параметри відображення презентації.

1. Створіть презентацію PowerPoint із шести слайдів, яку буде покладено в основу перших двох частин мультимедійної презентації.

а) На першому слайді розмістіть інформацію щодо історії створення казки про ведмедика Вінні-Пуха та відомості про її автора А. Мілна. Ці дані є на численних сайтах, зокрема за адресою http://artvertep.com/news/6146.html, певну інформацію також можна знайти на компакт-диску.

б) На слайдах 2-6 розмістіть зображення головних персонажів мультфільмів та їхні імена: Вінні-Пух, П'ятачок, Сова, Іа-Іа, Кролик.

2. Імпортуйте аудіофайл із фоновою музикою Vinni_music.mp3 з компакт-диска.

а) В області дерева виділіть папку Audio (Аудіо).

б) В області вмісту двічі клацніть значок Import Audio (Імпортувати аудіо).

в) У вікні Import File (Імпорт файлу) виберіть файл і клацніть кнопку Відкрити. Значок імпортованого файлу відобразиться поряд із значком Import Audio (Імпортувати аудіо).

Щоб із проектом можна було працювати без використання компакт-диска, всі необхідні файли слід переписати на жорсткий диск комп'ютера.

3. Імпортуйте відеофайли мультфільмів з компакт-диска, поділивши їх на кліпи.

а) В області дерева виділіть папку Video (Відео).

б) В області вмісту двічі клацніть значок Import Video (Імпортувати відео).

в) Переконайтеся, що у вікні Import File (Імпорт файлу) встановлено прапорець Create clips for video files (Створювати кліпи для відеофайлів), виберіть потрібний файл і клацніть кнопку Відкрити. Процес імпортування відображатиметься у вікні Import (Імпорт), а після його завершення значок імпортованого файлу з'явиться в області вмісту та в папці Video (Відео) в області дерева. Якщо клацнути піктограму в області дерева, в області вмісту буде відображено перелік кліпів, з яких складається відеофайл.

4. Імпортуйте створену на кроці 1 презентацію PowerPoint так само, як це ви робили у двох попередніх пунктах. Значок презентації буде розміщено в папці Slides (Слайди) в області дерева. Якщо його клацнути, в області вмісту буде виведено зображення всіх слайдів презентації. Область дерева набуде такого вигляду, як показано на рис. 1.4.

5. Збережіть проект у файлі Bпpaвa_1_l.MSProducer. Виконайте команду File ► Save Project (Файл ► Зберегти проект), виберіть

потрібну папку і введіть ім'я файлу. Розширення імені файлу буде додано автоматично.
Рис. 1.4. Область дерева з імпортованими об'єктами

6. Виконайте захоплення звуку, скориставшись для цього кнопкою Capture (Захопити) на панелі інструментів. Джерело звуку виберіть так: якщо у вас є мікрофон, під'єднайте його до аудіовходу звукової карти і надиктуйте текст, що презентує анімаційних персонажів; якщо мікрофона немає, відтворіть фонову музику і захопіть її як аудіопотік зі звукової карти. Збережіть проект у файлі Вправа_1_1!.

Настроювання часових параметрів презентації

Час показу презентації PowerPoint та її фрагментів визначається або доповідачем, або тривалістю відтворення окремих слайдів і анімаційних ефектів, що задається розробником презентації. Тобто така презентація не має єдиного часового виміру. Натомість у Microsoft Producer вміст проекту розміщується на часовій шкалі і для будь-якого його фрагмента можна з точністю до сотої частки секунди вказати, коли почнеться та завершиться його відтворення.

Часові лінійки

Керувати тим, коли і в який спосіб відображатиметься під час показу презентації той чи інший об'єкт, можна за допомогою часової шкали, розташованої в нижній частині вікна Microsoft Producer (рис. 1.5). Шкала складається з п'яти часових лінійок, на кожній з яких можна розміщувати об'єкти лише певного типу. Опишемо призначення цих лінійок.

♦ Video (Відео) — використовується для розміщення відеокліпів і складається з трьох частин:

♦ власне лінійки Video (Відео), де міститься відеоряд;

♦ лінійки Transition (Перехід), на якій виділяються часові проміжки, протягом яких два відеоряди відтворюються одночасно;

♦ лінійки Audio (Аудіо), що призначена для керування звуковим супроводом відеоряду.

Щоб відобразити ці три лінійки, слід клацнути значок із символом « + » праворуч від заголовку Video.

♦ Slide (Слайд) — призначена для розміщення слайдів PowerPoint.

♦ Audio 2 (Аудіо 2) — дає можливість настроїти звуковий супровід презентації, не залежний від звукового супроводу відеоряду.

♦ HTML — призначена для розміщення веб-сторінок.

♦ Template (Шаблон) — дає змогу вибрати певний шаблон презентації для будь-якого часового проміжку.
Рис. 1.5. Часова шкала

Над лінійками відображується заголовок часової шкали, на якому виводяться часові мітки у форматі години : хвилини : секунди, соті частки секунд. Час вимірюється від початку показу презентації.

Об'єкт на лінійці зображується у вигляді прямокутника, ліва й права межі якого відповідають часу початку та часу завершення відтворення об'єкта. Об'єкти, розташовані на різних лінійках, але на одній вертикалі, відтворюватимуться одночасно. Для вставлення об'єкта на лінійку слід перетягнути його значок у позицію лінійки, що відповідає початку відтворення об'єкта.

В області часових лінійок є курсор, що зображується у вигляді квадрата на заголовку часової шкали та вертикальної лінії, проведеної від цього квадрата. Курсор позначає поточний момент часу. Щоб установити курсор у певну позицію, потрібно клацнути відповідну точку на заголовку часової пікали.

Ліворуч від заголовка часової шкали розміщено кнопки керування.

♦ Add Timeline Snap (Додати часову прив'язку) — додає в позицію курсору прив'язку (часову мітка, зображену значком у вигляді стовпчика). Прив'язки дають можливість синхронізувати показ об'єктів із точністю до сотих часток секунд. Якщо початок відтворення об'єкта, що вставляється на лінійку, розташований поряд із певною прив'язкою, він буде в точності суміщений з нею. Так само суміщається з прив'язкою початок відтворення об'єкта, який переміщується лінійкою. Якщо значок будь-якої прив'язки клацнути правою кнопкою миші, буде відкрито діалогове вікно Timeline Snaps (Часові прив'язки), в якому моменти прив'язок зображуються як набори числових значень годин, хвилин, секунд і сотих часток секунди. Ці значення користувач може змінити.

♦ Zoom Timeline In (Збільшити масштаб часової шкали) та Zoom Timeline Out (Зменшити масштаб часової шкали) — дають змогу масштабувати часову шкалу і, відповідно, всі об'єкти на часових лінійках. Чим більший масштаб пікали, тим меншими будуть часові проміжки. У цьому випадку легше оперувати дрібними часовими величинами.

♦ Rewind Timeline (Перемотка часових лінійок) — встановлює курсор на початковий момент часу.

♦ Play Timeline (Відтворити часову лінійку) — ініціює відтворення виділеної часової лінійки в області монітора.

Синхронізація

Показ слайдів PowerPoint, а також окремих анімаційних ефектів на них можна синхронізувати, тобто узгодити з відео- та аудіо-рядом. Для цього клацніть кнопку Synchronize (Синхронізувати) на панелі інструментів. Буде відкрито два вікна:

♦ Slide (Слайд), де відображатимуться слайди PowerPoint разом з анімаційними ефектами.

♦ Synchronize Slides (Синхронізувати слайди), де можна настроїти тривалість показу окремих слайдів і ефектів.

Щоб розпочати синхронізацію, у вікні Synchronize Slides (Синхронізувати слайди) клацніть кнопку Play (Відтворити). Розпочнеться одночасне відтворення слайдів у вікні Slide (Слайд), відеоряду у вікні Synchronize Slides (Синхронізувати слайди) та аудіоряду. Настроїти тривалість показу окремих анімаційних ефектів і слайдів можна, клацнувши кнопку Next Effect (Наступний ефект), яка перетвориться на кнопку Next Slide (Наступний слайд), коли всі ефекти поточного слайду буде вичерпано.

Вправа 1.2

Розмістимо дані проекту на часовій шкалі. Загальна тривалість презентації не має перевищувати 3-4 хв. На показ першого слайда відведемо одну хвилину, ще одну хвилину — на показ слайдів, які презентують героїв казки, і ще одну — на відтворення фрагментів трьох мультфільмів («Вінні-Пух», «Вінні-Пух іде в гості», «Вінні-Пух і день клопотів»). Нагадаємо, що показ слайдів має супроводжувати фонова музика.

1. Створіть прив'язки, які позначатимуть кінці слайдів презентації. Точкою першої прив'язки можна зробити 1 хв, а кожну наступну встановлювати на 20 с. пізніше від попередньої.

а) Відкрийте проект Вправа_1_1 і збережіть його у файлі з іменем Вправа_1_2.

б) Клацніть заголовок часової шкали приблизно на позначці 1 хв (0:01:00,00). Курсор буде переміщено у відповідну позицію.

в) Клацніть кнопку Add Timeline Snap (Додати прив'язку часової шкали) . У позиції курсору на заголовку часової шкали з'явиться прив'язка (що позначається символом.).

г) Задайте точну позицію прив'язки. Для цього клацніть її правою кнопкою миші й у вікні Timeline Snaps (Прив'язки часової шкали), показаному на рис. 1.6, введіть точне значення — 0:01:00,00.

д) В аналогічний спосіб створіть решту прив'язок. У результаті вікно Timeline Snaps (Прив'язки часової шкали) має набути такого вигляду, як зображено на рисунку.
Рис. 1.6. Вікно Timeline Snaps

2. Розмістіть слайди презентації PowerPoint на часовій шкалі.

а) Перетягніть перший слайд презентації PowerPoint з області вмісту на лінійку Slide (Слайд), сумістивши його початок із нульовим моментом часу.

б) Стандартно тривалість відтворення слайду становить 180 с, відтак її потрібно зменшити, переміщуючи праву межу відповідного прямокутника до першої прив'язки.

в) Розмістіть на часовій шкалі решту п'ять слайдів презентації: кожен між сусідніми прив'язками.

3. Перетягніть на лінійку Audio2 (Аудіо2) файл фонової музики, сумістивши початок його відтворення із нульовим моментом часу, а кінець — із останньою прив'язкою.

Перетягніть на лінійку Video (Відео) три кліпи, по одному з кожного мультфільму. Початок першого з них слід сумістити з останньою прив'язкою. На кожен мультфільм має припадати приблизно 20 с. Якщо кліп є надто довгим, його потрібно скоротити, а якщо надто коротким — додати наступний кліп.

Розміщуючи об'єкти на часових лінійках, користуйтесь кнопками збільшення та зменшення масштабу часової шкали .

У результаті виконання описаних вище дій часові лінійки мають набути приблизно такого вигляду, як це зображено на рис. 1.7.
Рис. 1.7. Розміщення об'єктів на часових лінійках

5. Збережіть мультимедійну презентацію і перегляньте її.

а) Для відтворення окремих часових лінійок виділяйте їх і клацайте кнопку Play (Відтворити) ► в області монітора.

б) Для перегляду всієї презентації перейдіть на вкладку Preview Presentation (Попередній перегляд презентації) і скористайтеся кнопками плеєра, розміщеного на веб-сторінці.

6. Додайте до часової шкали ще десять прив'язок: першу розмістіть у позиції 4 хв 0 с, а кожну наступну — на ЗО с. пізніше від попередньої. Не створюйте прив'язки вручну, а імпортуйте їх із текстового файлу, користуючись кнопкою Import (Імпорт) у вікні Timeline Snaps (Прив'язки часової шкали). З'ясуйте самостійно, який формат має текстовий файл. Збережіть цей файл під іменем Вправa_1_2l.txt, а проект — під іменем Bnpaвa_1_2!.MSProducer.

Зауважимо, замість зменшення тривалості відтворення кожного слайда можна змінити стандартну тривалість відтворення слайдів. Відповідну величину вказують на вкладці Timeline (Часова лінійка) вікна Options (Параметри), що відкривається командою Tools ► Options (Сервіс ► Параметри). На цій самій вкладці змінюють стандартні тривалості відтворення інших об'єктів.

Зазначимо також, що кілька відеофрагментів, які відтворюються один за одним у вихідному файлі, можна об'єднати в один. Для цього їх слід виділити на часовій лінійці, утримуючи клавішу Shift, і виконати команду Clip ► Combine (Кліп ► Об'єднати). Наприк лад, доцільно об'єднати відеофрагменти, що стосуються одного мультфільму. Відеофрагмент можна поділити на два, встановивши у потрібній точці часової лінійки курсор і виконавши команду Clip ► Split (Кліп ► Поділити) або клацнувши кнопку Split (Поділити) в області монітора під час відтворення відео.


  1. Домашнє завдання

Схожі:

Питання до екзамену з дисципліни "Інформаційні системи та технології"...
Об'єкти БД Microsoft Access. Режими функціонування Microsoft Access та об'єктів БД Microsoft Access
Питання до екзамену з дисципліни "Системи управління базами даних"...
Об'єкти БД Microsoft Access. Режими функціонування Microsoft Access та об'єктів БД Microsoft Access
Тема уроку: Ефекти часової шкали
У презентації Microsoft PowerPoint 2010 можна анімувати текст, рисунки, фігури, таблиці, рисунки SmartArt та інші об'єкти для створення...
Тема: Створення візитівки засобами програми Microsoft Publisher. Пізнавальна мета уроку
Пізнавальна мета уроку: навчити використовувати заготовки публікацій, які пропонує програма Microsoft Publisher, зокрема візитних...
ПЛАН-КОНСПЕКТ УРОКУ ІНФОРМАТИКИ В 10 КЛАСІ Тема. Об’єкти сторінки та їхні властивості Мета уроку
Навчальна: ознайомити учнів із призначенням текстових процесорів, способами запуску процесора MS WORD, елементами віконного інтерфейсу...
Microsoft Office Visio
Запускаємо програму Microsoft Office Visio, щоб її запустити вибираємо Пуск Все программы Microsoft Office Microsoft Office Visio...
Інструкція до створення публікацій за допомогою програми Microsoft Publisher
Запустіть програму Microsoft Publisher. Для цього виконайте слідуючі команди Пуск Þ Все программы Þ Microsoft Office Publisher
Уроку:” Охорона навколішнього середовища”
Створити на уроці мовні ситуації, що моделюють реальні ситуації обговорення охорони навколишнього середовища на міжнародній конференції...
Уроку з основ здоров’я у 8 класі Мета
Мета : ознайомити учнів із критичним станом навколишнього середовища, навчити реально оцінювати екологічну ситуацію; розвивати пізнавальний...
Уроку: засвоєння нових знань Хід уроку
Навчальна: ознайомити учнів з поняттям «глобальна проблема», з’ясувати необхідність природоохоронних заходів з метою охорони середовища...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка